Ako sa chrániť pred "radami"?
Mozno sa to bude zdat niekomu ako banalita, ale ja uz nevladzem. Neviem brat toto mudrovanie uchom dnu/von. Vsetko si moc pripustam a vnimam to, ze s kazdou "radou" mi hovoria, ze som zla matka. Mam taku babku a svokru. Mama ta rovno na mna nahuci. Okrem toho 99% radia zle. Mam chut prerusit so vsetkymi kontakt, lebo ine vychodisko nevidim. Ked sa s nimi stretnem a zaplavia ma komandovanim ohladom dietata, tak sa z toho tyzden neviem upokojit. Uz sa fakt citim psychicky labilna v tomto smere, dnes som ani celu noc nespala, co sa neviem ukludnit. Robim pre syna vsetko najlepsie ako viem, pre to, ze chcem... Ale neustale som zhadzovana ako je vsetko zle. To su nekonecne nezmyselne komentare z ich strany. Napr.syn mal otlacene ucho od ciapky a uz komentar Natieras mu to niecim? Nie. A PRECO? Jeden a pol rocnemu mam dat jest toffifee salonky parky vysmazanu rybu... Hned utoky na mna, ked si to nezelam, aby to do neho pchali. Potom komentare Co to trepe ta maminka? Dala by som ti piskotku, ale mama nedovoli. Oblec ho takto, daj mu jest to... Cukor potrebuje na mozog. Aj keby to boli rady "k veci", ja uz nevladzem s tymto bojovat. Neustale sa ako na skuske obhajovat aka som matka. Z tohto dovodu normalne lutujem, ze mam dieta! Preco mi nedaju pokoj? Normalne mam nervy tyzden pred svokrinou navstevou a tyzden po nej. Co zas vsetko budem robit zle a co by som podla nej mala a nemala. Najlepsie je, ze ona sama si za sebou nestoji. Ked bola u nas jej svatka a s nou som mala rovnake nazory na starostlivost o deti, tak hned svokra jej dala za pravdu, nechala sa presvedcit a svoj chybny nazor zmenila, ale ona nikdy nepripusta moznost, ze mladsi od nej moze mat pravdu. Mne to pride strasne ubohe, namyslene spravanie, proste ma pravdu lebo je starsia. Strasne ma toto vycerpava. Citim sa po porode ako boxerske vrece, kopnite si ked idete okolo... Mam usudok, viem si skontrolovat svoj nazor aj z doveryhodnych zdrojov, vacsinou je spravny. Muz je nastastie na mojej strane, lenze jemu nikto nic nehovori. Vsetky poznamky idu smerom ku mne. Som uz z toho chora. Ze ma vidia ako neschopnu zenu, ktora vychovava syna "zle". Neraz som im uz povedala, ze si to neprajem tieto reci, avsak to je do vetra. Svokra povie, ze vsak nemusim robit, nech si spravim po svojom, ale na co potom ma tym sikanuje? Babka tu uz neriesim, ta ma uz vek, tam chapem, ze uz nerozmysla... Hoci milionkrat jej vyplakam do telefonu co mi robi svokra a vtedy ano babka mi pritakava, ale ked ju stretnem, to je este horsie. Ja sa citim, ze na mna normalne utocia ako zurive psi, aby bolo po ich... Pritom kazda inak "radi". Poradte mi ako z tohto von? Mne napada len prerusit kontakty, rozist sa s muzom, inak mat pokoj nebudem.
@katarinamarkova nech si oni uvedomia ze som dospela.
@mijo53 bud mi jeho matka pokazi vztah s mojim synom, alebo bude medzi nami dusno si myslim, ze ona sa bude musiet so mnou prestat bavit, inac si do jazyka nekusne, aby ma nepoucovala a nekritizovala. A to dusno ja neunesiem. Ak mam zit s tym ze niekomu vadim, radsej sa zbalim a odidem.
@nnnuuunnn jaaj, to asi každý zle znáša. Aj tie čo sa tvária že to neriešia. Ja mám všetky banky ďaleko ale tiež som sa s mamou neraz pochytila. Potom ich to prešlo aj za cenu toho, že ja som tá tvrdohlavá, prísna mama a vôbec ... najhoršia 🙂 S tým sa ozaj ťažko bojuje. Ale bojuj 😉 Akcia=reakcia. Maminka nedovolí? No, babka by ti dala kadečo aj keď to nie je zdravé. Dáva to aj také veci, ktoré kazia zúbky však? Asi od nej za každú piškótu vypytame aj 20€ na plomby. (A takéto pripomienky samozrejme dávkuj pred babkou 😉 Zosmiešňuj a rovnako zhadzuje ich pripomienky. "Máš potlačené uško od čiapky? Jojo, asi s tým pôjdeme na chirurgiu!"
@nnnuuunnn prepáč ale ak chceš aby sa k tebe správali inak musíš v prvom rade začať od seba!
každý si k tebe dovolí len toľko koľko mu dovolíš ty!
keď im ty neukážeš, že si dospelá....ich rady počúvaš, pripúšťaš si ich, depkuješ sa z nich, neveríš si.....ľutuješ že máš dieťa, len pre to, že niekto niečo hovorí.......keď sa ty postavíš do postoja - bezbranné neschopné dieťa, ktorému treba vo všetkom radiť - tak sa tak na teba aj budú pozerať......prepáč, je to tak.
keď sa ty postavíš do postoja - sebavedomá, istá MATKA, ktorá rady síce vypočuje ale má vlastný rozum a vie si presadiť svoje názory - tak sa tak na teba budú pozerať.
@nnnuuunnn akoze rozvod pre toto? Este ked aj tvoj muz stoji na tvojej strane? Ako niektori ludia uz fakt nevedia co..uvedom si, ze ked sa rozvedies, otec ostava otcom a vude mat na syna pravo. Cez jeho vikend ho vezme k babke, a ta bude este viac robit vsetko to, ci mu ty zakazujes, alebo co nechces. Plus mu bude k tomu hovorit, ze kvoli tomu, ze maminka nechcela, aby si jedol tuto vybornu cokoladku, ocko s vami uz nebyva. A takto ho postve proti tebe totalne. Davaju ti rady, lebo vedoa, se mozu. Proste si dupni a hotovo, pises ze mas 32 rokov, tak sa tak zacni spravat.
@nnnuuunnn
....... ja uz som si usta otvorila, nepomohlo to ani N ani F..........
k tomuto....
vieš, aj ja som piekla koláč a dopadlo to celé zle......
- asi som niečo spravila zle, keď chcem iný výsledok, musím asi spraviť niečo inak 🙂
este dobre ze mna zeny nechcu ze nemam take starosti 😀😀😀
@katarinamarkova sebavedomie si nenahovoris rozhodnutim. Očividne sa mama k nej takto správala vždy a to je výsledok. Je ťažké nájsť v sebe silu a brániť sa
@nnnuuunnn plus by mozno pomohlo, keby si im pekne podakovala za ich rady, ale ze ty vies co a ako. A ze ak sa niekedy ocitnes v situacii, ze tomu tak nebude, tak vies, ze sa mozes na nich obratit.
@tiper24 moc by som sa takým stavom nechvalila ☹
@papricka33 preco sa nepochvalit ked je cim 😀😀😀
@persica nebudem radsej ani menovat kto to bol lebo v niektorych pripadoch sa fakt hanbim za svoju rodinu
chvala Bohu nebolo to ze vypit ale len namocit prst a dieta oblizlo ale samozrejme ze dietatu zachutilo tak namocili prst viac krat, no ale uz to ani nerozoberam lebo mi dviha tlak
a podla mna v tychto pripadoch je to aj preto takto, lebo starsi ludia su ako keby zvyknuti na tie typicke ,,porekadla" ze starsich si treba vazit, lebo viac toho prezili, su mudrejsi a maju neskutocne vela skusenosti, no a v niektorych pripadoch to skor je na skodu, lebo tí ludia si niekedy myslia ze pojedli vsetku mudrost sveta a nedaju si od mladych poradit lebo ONI vedia vsetko najlepsie vsak su starsi
ja dodnes pocuvam ako ja nemam ziadne skusenosti a hlavne neviem co je to ZIVOT :D :D clovek asi az na dôchodku ma pravo povedat ze vie co je zivot a to len v pripade ked odchova najmenej 5 deti, postavi 4 domy a newem co este ...inak vsetci zijeme len v rozpravke a nevieme o zivote ani prd :D :D
@katarinamarkova len ja chcem dosiahnut nech mi nic nehovoria, viem co mam robit a vacsinou radia zle. Su ludia co si myslia ze do mladsich si mozu dovolovat, len z titulu ze som tvoja matka alebo svokra. Ja nie som pred nimi na skuske, aby som hrala taku ako oni maju skripta vo svojej hlave, ako ja mam vychovavat svoje dieta.
@papricka33 sebavedomie si nenaordinuješ.....to áno.....ale každý jeden vie nájsť v sebe štipku sily skúsiť spraviť niečo trošku inak....už len malý náznak toho, že aha- výsledok je zrazu iný ( aj keď ma to stálo veľa síl a neboli mi to možno až tak prirodzené ) ho vie nakopnúť robiť to ešte trošku viac inak.....
treba raz začať.
ak chce človek niečo zmeniť, nemôže fakt stále postupovať rovnako, potom bude výsledok vždy rovnaký.
ale to je už na každom či si uvedomí, že chcem to inak aj za cenu že to pre mňa asi nebude najľahšie....alebo - chcem to inak, ale nič pre to nespravím.......posťažujem sa, idem v zabehnutom.
nehovorím že to je ľahké, hovorím, že ak chce človek niečo zmeniť, musí zmeniť svoje konanie v prvom rade ON sám.
@amelie2017 manzelia nie sme.
@nnnuuunnn a povedala si im niekedy presne toto?
......len ja chcem dosiahnut nech mi nic nehovoria, viem co mam robit a vacsinou radia zle. Su ludia co si myslia ze do mladsich si mozu dovolovat, len z titulu ze som tvoja matka alebo svokra. Ja nie som pred nimi na skuske, aby som hrala taku ako oni maju skripta vo svojej hlave, ako ja mam vychovavat svoje dieta......
@katarinamarkova ano. A odpoved? Nevadi, ja si poviem svoje rady a Ty nemusis robit podla nich, ale ja Ta budem poucovat aj dalej...
my to tiez pozname ... napr ked som mon rok bola s malou vonku ( mala rok a dva mesiace vtedy) a videla ze ma plienku tak sa pyta ze ma este plienku? ano. ale davate ju na nocnik? nie nedavame ale posedi vam na nom, nie neposedi vlastne teta ona ani serblik este nema a asi ho dostane na Vianoce a mozno az v lete vyskusame a uvidime. a teta ze ale to by uz mala to je neskoro preto hovorim my kupujeme plienky takze kazdeho do toho trt a to iste ked este mama mojej spoluziacky zapotila ze preco davame biele ze su drahe a ona kupuje take a hentake ... tiez som hovorila ze nasa vec aj keby zlatou site ..
@nnnuuunnn maily davaj rovno do spamu ani necitaj....a aj slusne sa da povedat ze si dieta chces vychovst sama....ono mas v podstate viac moznosti zalezi kt si vyberies ...
1. Bud sa im postavis a povies ze sice si ich rady cenis ale je to tvohe dieta
2 obmedzis kontakt na minimum...
3. Naucis sa to brat jednym uchom dnu druhym von a dpravis si po svojom
4. "budes drzat hubu a krok" a psychicky sa nicit...
A neboj deti su velni vnimave....moja mala po lete sa k babke nejak extra nehrne a dokonca ani skypeovat moc nechce.....a to ma len 4 roky a ked sa spytam preco hned mi povie lebo babka a dedo to a ono a to som ja nikdy na mamu nepovedala pred nou jedine krive slivo
@nnnuuunnn a na to si odpovedala ako?
@nnnuuunnn muz je na tvojej strane, ste rodina, je to vzacna vec, dieta potrebuje oboch rodicov, ak su OK, to kvoli tomuto si schopna len tak napisat, ze sa s nim rozides? To mi hlava nebere. Naopak, ak je na tvoje strane nazorov, tak ho poziadaj, aby sa ta pred nimi zastal. Aby ta podrzal. Co sa tyka utocenia, vystizne si tu opisala pocity, ake z toho mas. Tak takto vystizne to povedz aj im, opis im, ako sa citis, ked ti to hovoria a povedz im, ze z toho dovodu nemozes prijimat tolko kritiky. Ze nech sa na teba nehnevaju, ale ak sa to nezmeni, tak sa budete musiet menej vidat, napriklad. A ked budu skusat znovu, vzdy ich zastav a upozorni, ze toto nie. Zmen temu. Musia si aj zvyknut asi a uverit, ze to ozaj myslis vazne a ozaj ti to prilis ublizuje.
@nnnuuunnn ja sice este dieta len cakam, ale moja svokra nadobudla pocit, ze mi moze rozkazovat co si mam obliect, uz nikde nemam chodit, mam sediet doma, nemam jest toto hento tamto...3x som to prepocula a na stvrty krat som jej povedala dost razne, ale na nu to inak neplati: vy ste deti uz mali, ja nemam 5 rokov aby ste mi kazali co si mam obliect, kde mam chodit, je to len a len moja vec a o rady vas nikto neziadal! Ked budem chciet radu opytam si! A viac to nechcem pocut! Ostala ako obarena lebo to necakala ale odvtedy mam pokoj svaty! Nie som povaha co by hned na kazdeho vyskocila ale mojej svokre trebalo urcit hranice lebo sama nevedela kedy staci... tak ti radim to iste, povedta narovinu lebo inak pokoj nebude..a ked chce nech sa hneva, ona pride o kontakt s vnucatom...vela stastia
@nnnuuunnn To aby ti druhí ludia nic nehovorili a "neradili" dosiahnes len velmi tazko. Skus najprv zmenit svoj postoj k celej veci, rady druhych ta nijako neohrozuju, nijako neznizuju tvoju hodnotu ako matky a nemusis sa voci nim branit (ani sa nimi riadit). Tvoji pribuzni si o vychove mozu mysliet co len chcu a teba to nijako neohrozuje, mozes to dokonca respektovat. V konecnom dosledku mas pravo rozhodovat len ty. Mozes dosiahnut aby ti rady nevadili, aby pre teba nebolo dolezite co ti kto hovori.
@wena dosiahneš to pomerne ľahko. Určíš im hranice. Asertívne a bez konfliktov. Resp. bez toho, aby si sa do nich dala zatiahnuť. Dosiahnuť, aby reči nevadili, sa dá. Ale...Všetko je otázka množstva, alebo miery. Ak hovoria dieťaťu, že tá mamka je drbnutá (či aký to výraz..lebo sa neriadila ich radou), tak to by som určite netolerovala. Oni si o výchove myslieť môžu čo chcú, ale nemajú právo do nej takto surovo zasahovať.
Dnes je vonku síce slnečno, ale fúka studený vietor. Moja 2 ročná vnučka je celý týždeň chorá, sople má aj dnes. Pred hodinou som bola u dcéry a pozerám cez okno do spálne, lebo práve bol čas, kedy chodí spať a čo nevidím? Moja vnučka na posteli pozerá videa na mobile a okno dokorán otvorené. Dcéra práve došla k nej, že jej ide odsať soplíky. Tak jej vravím cez to otvorené okno, prečo tak vetrá práve pred spaním, keď dieťa ešte nie je zdravé. Tak že preto, že varila kapustu a je smrad v celom dome. Myslíte si, že vetrať oknom dokorán na nedoliečené dieťa v izbe kde bude spať je ten správny postup? Potom tu vypisujete, ako zle vám radia matky.

@nnnuuunnn ako z toho von??
uvedom si, zamysli sa nad tým, že si fakt už dospelá svojprávna žena s vlastným rozumom a dvoma ušami!
to myslíš vážne že pre takúto blbosť začínaš ľutovať to, že máš dieťa????
môžem otázku?
keď ti v jednom obchode radia kúp to a to a v druhom- u nás je to naj......v jednej banke ti pvoedia - u nás je najlacnejšie odíď zo svojej banky, kde ti tiež tvrdia, že tá druhá je ,,zlá,,......keď ti povedia, že vajíčka su super mega nezdravé a o týždeň sa dozvieš že sú super mega zdravé........
- aj všetky tieto ostatné ,,rady,, ťa privádzajú do šialenstva???
fakt:
- máš dve uši
- to čo iní hovoria ty robiť nemusíš
- si svojprávna a dospelá
- radosť z materstva nemá nič spoločné s radami ostatných!!!
ukludni sa najprv sama, sama si nájdi v sebe istotu.
- nikto ťa nešikanuje