Ako sa chrániť pred "radami"?
Mozno sa to bude zdat niekomu ako banalita, ale ja uz nevladzem. Neviem brat toto mudrovanie uchom dnu/von. Vsetko si moc pripustam a vnimam to, ze s kazdou "radou" mi hovoria, ze som zla matka. Mam taku babku a svokru. Mama ta rovno na mna nahuci. Okrem toho 99% radia zle. Mam chut prerusit so vsetkymi kontakt, lebo ine vychodisko nevidim. Ked sa s nimi stretnem a zaplavia ma komandovanim ohladom dietata, tak sa z toho tyzden neviem upokojit. Uz sa fakt citim psychicky labilna v tomto smere, dnes som ani celu noc nespala, co sa neviem ukludnit. Robim pre syna vsetko najlepsie ako viem, pre to, ze chcem... Ale neustale som zhadzovana ako je vsetko zle. To su nekonecne nezmyselne komentare z ich strany. Napr.syn mal otlacene ucho od ciapky a uz komentar Natieras mu to niecim? Nie. A PRECO? Jeden a pol rocnemu mam dat jest toffifee salonky parky vysmazanu rybu... Hned utoky na mna, ked si to nezelam, aby to do neho pchali. Potom komentare Co to trepe ta maminka? Dala by som ti piskotku, ale mama nedovoli. Oblec ho takto, daj mu jest to... Cukor potrebuje na mozog. Aj keby to boli rady "k veci", ja uz nevladzem s tymto bojovat. Neustale sa ako na skuske obhajovat aka som matka. Z tohto dovodu normalne lutujem, ze mam dieta! Preco mi nedaju pokoj? Normalne mam nervy tyzden pred svokrinou navstevou a tyzden po nej. Co zas vsetko budem robit zle a co by som podla nej mala a nemala. Najlepsie je, ze ona sama si za sebou nestoji. Ked bola u nas jej svatka a s nou som mala rovnake nazory na starostlivost o deti, tak hned svokra jej dala za pravdu, nechala sa presvedcit a svoj chybny nazor zmenila, ale ona nikdy nepripusta moznost, ze mladsi od nej moze mat pravdu. Mne to pride strasne ubohe, namyslene spravanie, proste ma pravdu lebo je starsia. Strasne ma toto vycerpava. Citim sa po porode ako boxerske vrece, kopnite si ked idete okolo... Mam usudok, viem si skontrolovat svoj nazor aj z doveryhodnych zdrojov, vacsinou je spravny. Muz je nastastie na mojej strane, lenze jemu nikto nic nehovori. Vsetky poznamky idu smerom ku mne. Som uz z toho chora. Ze ma vidia ako neschopnu zenu, ktora vychovava syna "zle". Neraz som im uz povedala, ze si to neprajem tieto reci, avsak to je do vetra. Svokra povie, ze vsak nemusim robit, nech si spravim po svojom, ale na co potom ma tym sikanuje? Babka tu uz neriesim, ta ma uz vek, tam chapem, ze uz nerozmysla... Hoci milionkrat jej vyplakam do telefonu co mi robi svokra a vtedy ano babka mi pritakava, ale ked ju stretnem, to je este horsie. Ja sa citim, ze na mna normalne utocia ako zurive psi, aby bolo po ich... Pritom kazda inak "radi". Poradte mi ako z tohto von? Mne napada len prerusit kontakty, rozist sa s muzom, inak mat pokoj nebudem.
No ja neviem, ale ja som asi fakt veľmi zlá mama... Ja totiž neriešim, čo robia naši synovia u starkých, neriešim, čo jedia, neriešim čo pijú, neriešim ako a čo sa hrajú...keď ich mám "v zuboch" zavolám svokre alebo mame a poviem im: Stará mama, máte 2 vnukov, prídite si ich užiť... a babky doletia, zatvoria sa do detskej izby, obývačky, a hrajú sa, kreslia, chichotajú sa a niekedy sa tak rehnia, že im závidím...keď príde svokor, bijú sa, šantia, sú takí mokrí, že im kvapká z čela.. a ja ich neriešim... som rada, že sa moje deti cítia dobre u nich, som rada, že manžel vidí, že nerobím rozdiely medzi mamami a som rada, že deti ich majú radi a kupujú im - čo i len malé magnetky, ak ideme na výlet... Ak sú u nich, a deti povedia, že mali viac sladkostí, alebo pili sirupovú vodu, tak doma majú 3-4 dni "diétu". Nedám im sladkosti a doma aj tak len čistú vodu alebo čaj pijú. ..A hlavne som im nesmierne vďačná, že ak potrebujem deti "odovzdať" - či sú sopľavé, trošku kašlia - môžem sa na nich kedykoľvek obrátiť... a čo sa týka ich názorov- povedia, ja si ich vypočujem, a neraz som aj povedala: to je dobrý nápad, vidíte, inokedy to spravím podľa vás, možno to aj vyskúšam... atď. a potom, že čo robím, a ako to robím, to je moja vec...keď donesie veľa sladkostí svokra, odložím, a potom im dávkujem... keď donesie somariny, poďakujeme sa, povieme, nech si nerobí starosti a potom keď to nikto nevidí, vyšmarím to... a všetci sme spokojní.😉..
@adkoalauri wau, mám z teba úžasné zimomriavky, škoda že už nemôžeš byť moja nevesta 🙂
@adkoalauri Si na tomto fore mimozemšťan? V každom prípade ti dakujem za slová, to je to, čo som chcela poukázať....
@adkoalauri to je normalny pristup a zjavne mas svokrovcov, ktori su v norme, a to je super, vaz si to. Je nas tu par, ktore zial take stastie nemame a fakt sladkosti detom (ktore ale nemame), by bolo posledne, co ma trapi, babky su babky, aj moja taka bola, to chapem. Moju svokru ale nezaujima nic na tomto svete okrem jej syna, je na nom az nezdravo zavisla a robi sceny, aj ked mame ist na dovolenku mimo Slovenska. Vsetko chce vediet, aj kedy si prdol a ked si uz prdne, chce vediet preco a ako casto a ked uz tak prdi, nech to pride ukazat aj jej, lebo aj ona chce predsa vidiet a zazit to. Este stastie, ze on je normalny a drzi si od nej odstup. Keby som nezazila, NEUVERIM.
Dievčatá môžem trochu asi od veci...Ja som mala svokru, ktorá ma neskutočne vytáčala svojimi radami, ale na druhej strane mi vôbec nevadilo, ked bola s mojim synom, ked ja som bola v práci..Lebo však, obetuj sa, a rob veci tak, ako chcem ja..Je jedno že ty svoj dôchodok prežívaš s mojím synom, ja budem stále tá na vrchu, a budem bojovať...Ked vidím tie mladé baby, ktoré ešte nemajú svokry či mamky v dôchodku, a naozaj nevedie čo s detičkami, teraz si viem vážiť pomoc tej svokry, ktorá ani nemusela byť...Mala kopec kamosiek, s ktorými mohla vysedivať na kávičke, ale ona sa venovala môjmu synovi.. Vtedy som to brala ako normálnu vec, ale dnes vidím, že svokry a mamky majú svoj život...A to bývanie u nich?????To je tiež hrozné, ked nevesta nemá súkromie v svokrinom byte a svokra chce nadalej zdielať svoj steretip bez ohladu na nevestu, to je fakt hrozné.....a myslené samozrejme ironicky
@majaxy a ked chce zdielat svoj stereotyp aj v nasej domacnosti a zivote, aj ked ani nahodou nebyvame u nich? Tiez nechapem, ked ma niekto problem s dobrou, hoci svojskou, svokrou. Vsetci sme nejaki a myslim, ze vacsina sa nechce hadat na somarinach a nepodstatnych veciach. Niektore svokry to vsak zial prehanaju a nenechaju mladym dychat. To, ze je zena dospela a vychovala syna, este neznamena, ze je automaticky stelesnenie vsetkych cnosti a nemoze sa chovat detinsky, sebecky alebo v niektorych pripadoch vyslovene zakerne. A pravdou je, ze nevesty zacinaju malokedy (skor byva prvotny respekt nevesty k svokre ako naopak svokry k neveste, predsa len nevesta sa chce zapacit)... to svokruse si casto potrebuju dokazovat, ze ich este 'je treba' a syn je stale ich za kazdu cenu. Nehovorim o tebe alebo o vsetkych, moja mamka si doteraz vychvaluje svoju svokru - moju babku 🙂. Ale to mi napriklad povedala aj psychologicka.
bože aké chyby, prepáčte za preklepy
@dorottka Možno som zabrzdená, ale nerozumiem tvojej rekciii. Možno som sa zle vyjadrila...Ide o finančnú situáciu mladých, kde svokra musí dávať pozor na dietky, a potom nevesta vytkne to alebo ono...Ide o situáciu mladých, ked idú bývať do domu svokrovcov, ale chcú svoje pravidlá a nepreukážu vdačnosť že vôbec majú kde bývať...Ja som naozaj možno mimo témy, ale v poslednej dobe som sa nudila a prečítala pár diskusií. Nie som ešte svokra, ale dúfam budem. Všeobecne vidím veci, ktoré mladé matky robia, a mne sa nepáčia.Moja otázka, mám držať hubu a krok aby som nebola prepieraná na MK? Naozaj nechcem robiť zlú krv, ale tu píšu samé ukrivdené nevesty, tak napíšte aj vy svokry alebo mamky.A ver mi že nejde o stelesnenie cností, aspon v mojom prípade, ale o normálnu diskusiu
@dorottka Vy máte svoje bývanie....jedny z mála..ja nechcem utracovať ani mladých ludí čo bývajú u rodičov, ked s tým rodičia súhlasia. Tiež by som hocikedy prijala svoje dieťa..Ale je to môj dom....Samozrejme kompromisy existujú,ale tu sú baby ktoré si myslia, že dom svokrovcov je ich, a oni chudatka sú diskriminované, ale fakt som sa nechala uniesť zo zážitkov iných for a nie je to o tomto ani o tebe
@majaxy jj, len sme sa nepochopili 🙂 Tiez by som bola inak zvedava na vyjadrenia svokier, ako veci vnimaju 🙂 Ja sa ublizena necitim, len som z toho vsetkeho (co som tu spominala uz) strasne smutna, snazila som sa ako blazon, aby veci fungovali, nemala ma od zaciatku rada a dala to pocitit, ale aj tak som sa snazila, ze casom sa to isto poda - nepodalo, akurat zistila, ze tym padom som lahky zdroj informacii o synovi a ja jak blba, som sa sla pretrhnut, organizovala navstevy u nich, tak caste, ako si to zelala, pamatala si vsetky blbosti a periodicky sa na ne vypytovala, len aby mala radost a nemala pocit, ze na nu kasleme a je v ustrani. Akonahle som zacala zjemnovat, lebo to bolo hrozne casovo narocne vkuse s nou vypisovat hodiny o blbostiach, zakazdym ked si to priala a navstevovat ich kazdy vikend, zacala byt na mna opat nepriatelska a tlacit este viac. Bol to hrozne sebecky a jednostranny vztah, to uz teraz vidim, mne zalezalo na tom, aby bola spoko a necitila sa vylucena, jej na mne absolutne, nikdy sa ma ani len neopytala ako sa mam alebo co mam ja nove, pokial sa to netykalo aj syna a akonahle som prestala skakat, ako si ona piskala, hned odmerane ladove spravanie. Neviem no, fakt som z toho smutna a nemyslim, ze som bola voci nej nefer... ci? Ty by si urobila veci inak? Fakt ma zaujima, co som urobila zle :(. Muz vravi, ze nic, ze vzdy bola taka sebecka a proste vyuzila, ze som dobry clovek. Varoval ma inak pred tym uz skor, ale aj tak som to chcela skusit.
Predpokladam ze mas iba jedno dieta. Tak moja skusenost. Pri prvom to bolo dlhy cas podobne ale pri druhom som uplne imunna. Mam svoje skusenosti, mam nieco precitane, a rady si vypocujem, co sa mi hodi pouzijem a ostatne vypustam. A uz mi ani nikto tolko do toho nekafre. Som o 7 rokov starsia ako pri prvom dietati, myslim, ze aj beriem veci inak. V mnohom som zaciatocnik aj teraz, lebo kazde dieta je naozaj ine. Ale nemam pocit, ze by mi nejak rady vadili. Je to ine mam pocit. Kazdy ma uz berie ako skusenu mamu, tak je to ine. Moje nazory na sladke a stravu ostanu asi rovnake ako pri dcere a je mi jedno kto co povie. Nejako neriesim taketo reci celkovo. Som sebaistejsia, viem ze aj ked robim chyby a nie som dokonala, pre svoje deti som ta najlepsia mam, ved inu mat nikdy nebudu. A ziadna by ich ani nedokazala tak milovat.
@dorottka Ja nerozprávam o svokrách extremistkach, aj teba nechcem zatratiť jak ženu čo sa vzoprela....Mne je len smutno z tých diskusiií.... Samozrejme viem ťa chápať ani nevieš ako... nebudem sa tu rozpisovať o súkromných veciach, ale fakt je, že mladé žienky dostanú hotové veci a nevážia si to, skôr naopak
necitala som diskusiu, tak neviem, co ti radia ostatne baby...ale za mna, nechapem, co to mas za povahu, ze si nechas takto skakat od druhych ludi po hlave...tazko teraz napravat, ked si si ich takt naucila...ale ved bud trochu asertivna...mne by si v zivote moja mama nedovolila, nie to este svokra komandovat..proste jej povedz na rovinu, ze ta jej nazory vobec nezaujimaju a urobis si po svojom...preco svoje rozhodnutia obhajujes ako na zakladnej skole, ved si dospela zena...na otazky preco to robis takto? treba odpoved, no lebo som povedala a hotovo...koniec debaty...nenatahovat sa, neobhajovat sa...vecne povedat argument a ked ten neobstoji, tak to ukoncit s tym, ze o tvojom dietati rozhodujes vylucne ty a tvoj manzel a ostatni nech sa strcia aj svojimi pripomienkami.
@nnnuuunnn vidíš.....pritakala.....tak potom prečo čakáš, že ti radiť nebudú, keď vlastne ty si tou čo im nakoniec pritaká........
vieš, ak niekoho NIE - má znieť ako -nie-, tak to musí myslieť ako -nie- aj druhý aj tretí krát ak sa ho pýtajú na to isté.
Lebo ak niekto povie raz -nie-, potom -áno-máte pravdu-, áno.......tak si každý z toho vezme len to -áno- .....to - nie- už dávno neplatí.

@sunny8 preboha, to mate ake psycho doma? Aby 3 rocne dieta toto vystrajalo? No asi je zvyknuta, ze dostane, co chce ved aj dosiahla