icon

Ako sa dostať do vlastného bytu s bratom?

4. júl 2024

Dobrý deň, potrebujem nutne radu. Mám byt, v ktorom na môj súhlas žije môj brat, byt je písaný na mňa, on tam nemá vlastnícke ani užívacie právo. Dal si dávnejšie vymeniť vchodové dvere za bezpečnostné, čo mi nevadilo, lebo pôvodné boli už také škaredé, ale fungovali. Posledný cca mesiac - dva sa mi prestal ozývať, vypol si telefón, nedá sa nukde zastihnúť. Zistila som, že byt bol susedmi na ním vytopený, čo mi nenahlásil, ani že tam bol údržbár a zhodnotil, že je urgentne nutné vymeniť rozvody, inak sa stane havária ako susedom nad ním a vytopí byty pod ním aj on. Dozvedela som sa to až keď mi volali z poisťovne. No nedá sa s ním nijako skontaktovať, telefón vypnutý, sociálne siete 0 bodov tiež. Ja bývam 100 km ďaleko, navyše sa mi teraz narodilo bábo, takže tam ísť nemôžem. Bola tam moja mama, ktorá býva bližšie, má kľúče od bytu, ale spodok odomkla, vrch jej ale nešiel odomknúť. Dozvedela som sa, že to nejde odomknúť, keď je niekto dnu a zamkne to zvnútra. Takže mu nechala lístok vo dverách že nech sa nám ozve a šla domov. Nič, lístok zmizol, tj vzal si ho a ignoroval. Potom tam bola ešte raz, napísala ďalší lístok, lebo zasa to nešlo odomknúť, že nech sa URGENTNE ozve. A to isté, lístok zmizol. Vraj suseda ho videla a je si na 99% istá, že bol doma vtedy oba razy, len sa zatajoval. Chodí špinavý, neupravený, takže moc nikto s ním nechce mať nič do činenia. Má 35 rokov. Aké sú postupy, ako sa dostať do vlastného bytu, kde je nutné urgentne vymeniť rozvody, lebo sú v havarijnom stave? Keď sa niečo stane, platby budú na mňa keďže som vlastníkom bytu, mám ho aj poistený, ale aj tak. Ako si mám pomôcť a dostať sa do bytu? Bezpečnostné dvere sa vykopnuť nedajú.

rozculena
4. júl 2024

choď ako prvé na mestský úrad a zruš mu trvalý pobyt

autor
4. júl 2024

@rozculena áno, to určite spravím.

koniarova
4. júl 2024

@autorka. Ty máš omnoho väčší problém,ako neotvorené dvere. Tie otvoria ľahko zámočníci. Ale čo urobíš potom? Ho vyhodíš na ulicu?

autor
4. júl 2024

@koniarova to nie, už som písala vyššie, chcem mu potom vybaviť nejaké zariadenie kde by bolo o neho postarané. Prečítaj si, tam som to obšírnejšie popísala. To som odpísala používateľovi draik.

koniarova
4. júl 2024

A ako ho tam chceš dostať? Keď nekomunikuje? Nasilu ho tam nedotiahneš. A kto mu ho bude platiť?

autor
4. júl 2024

@koniarova veď práve najskôr ho musím "vykopať" z toho bytu. A platiť sa to bude z jeho invalidného dôchodku a ak by bolo treba, doplatím to ja, len nech už mám po týchto stresoch..

lienka.7
4. júl 2024

@autorka to vážne sa pýtaš, ako sa máš dostat do svojho vlastného bytu?

juliet86
4. júl 2024

skus na fb kontaktovat pani klara dynisova. mohla by vediet pomoct poradit. hladas miesto podporovane byvanie. mozes sa ppradit na meste na socialnom oddeleni. a su vselijake organizacie ktore zdruzuju dospelych autistov resp. ich rodicov. zvladnete to

koniarova
4. júl 2024

Veď ti odpovedali. Zavolaj zamocnika a situácia vyriešená.

autor
4. júl 2024

@lienka.7 no daj nejakú relevantnú radu teda.

lienka.7
4. júl 2024

@autorka nemusis byt ironicka....
Ale keď teda nevieš, pokojne ti poradím. Treba mať pri sebe list vlastníctva, zavolať policiu, ze ta nechce pustiť do tvojho bytu, aby to videli aj oni. Následne zavoláš zámočníka (môžeš ho mať už vopred dohodnuteho), ktorý ti byt otvorí. Otvorí ho aj keď bude zamknuti aj s kľúčom vnútri. Oni na to majú svoje "triky" neboj sa. Zámok samozrejme hneď vymeniť, aby nemal kľúč. Pokial brat bude robiť nejaké scény a pod, zavoláš rzp a ta ho vie odviesť rovno na psychiatriu. Zvyšok uz je na tebe co a ako urobíš.

ivuska027
4. júl 2024

Nehnevaj sa, ale za 3 hodiny si už mohla obvolat všetkych zamicnikov v republike a prilahlom vesmíre a overiť si situáciu. Otázka skôr je, čo by ti to pomohlo, keď tam aj tak nechceš ísť. Bez tvojej prítomnosti to nikto neotvori. Keď aj otvorí, potom čo? Chceš ho do ústavu, to chce behacky po úradoch, čo tiež sa Ti teraz nechce/nedá sa. Teda chceš, ale nechces situáciu riešiť. V prvom rade by mala pomôcť tvoja mama, je to jej syn. A teda aj s ohľadom na tvoju momentalnu situáciu.

koniarova
4. júl 2024

@ivuska027 súhlas. Stručne a jasne zhrnuté.

simca06022011
4. júl 2024

A inak vážne... keď nemáš tam cestu, máš bábätko, kto bude riešiť opravu? Ty na diaľku?

alickapusinka
4. júl 2024

@draik láskavo má 3 triedny právnik nespomínajte dajte mi láskavo pokoj ak nemáte koho šikanovať tak šikanujete svoju ženu a a mne dajte svätý pokoj. Vy ste taký právnik jak ja riaditeľka zemegule. Dajte si pohov nikdy v živote som nestretla vo svojom živote človeka tak strašne agresívneho nerváka čo šikanuje ženu nikdy.

lenkasarka
4. júl 2024

@alickapusinka ako ťa pre pána šikanuje? Si ako malé vztahovacne decko.

autor
4. júl 2024

@ivuska027 áno, taký postup chcem. Veď to, že čo potom s ním neviem, preto tu hľadám radu.

cacianka
4. júl 2024

@alickapusinka tak zase a opäť si sa predviedla, nie draik ale ty vypisuješ nezmysli, bláboly, urážaš, .
Všetky tvoje príspevky, čo vypisuješ v diskusiách, majú trochu dobré pointy, ale inak je to znôška pomiešanych slov, generovanych náhodným výberom, bez ľadu a skladu, ale najmä siahodlhé traktáty s 5x opakovanými slovami.
Dlho som bola ticho, aj na takých dilino ludi ako si ty, slnko svieti, ale už sa fakt nedá prehliadať tvoje vyvádzanie. Prestaň a ukľudní sa.
PS.pre nezainteresovaných - slovo dilino som nepoužila ako urážku, ale je to pôvodný nick tejto osoby, ktorý dlho používala

modrykolibrik
4. júl 2024

@autorka v prvom rade zavolaj policiu, ze brat nevysiel z bytu nevies ako sa s nim spojit bojis sa o neho a policia sa tam vie dostat. To ze je ZTP a ma ID budu inak brat a zvlast ked je autista. V prvom rade si obvolaj spezializovane zariadenia, vedia ho umiestnit aj prednostne a dovybavujes papiere. Ak odmieta treba mu urcit opatrovnika ktory ho bude v pravnich veciach zastupovat

draik
4. júl 2024

Otvoriť byť, najlepšie v jeho prítomnosti, zbaliť mu veci a presťahovať ho napríklad do ubytovne, kde mu zaplatiť prvý mesiac.
Má to niekoľko rizík, ktoré závisia od toho, aké máte vzťahy a ako bude robiť problémy. Tiež treba zvážiť jeho zdravotný stav a to, ako tvrdo chcete postupovať.
Oficiálne vysťahovanie so všetkými "peciatkami" môže byť na dlho.

draik
4. júl 2024

@lenkasarka
Asi tak, že už len napíšem, že píše bludy. Pôvodne som si myslel, že je to trollovanie, lebo tie jej "rady" v oblasti práva sú dlhodobo úplne mimo. Už ani nevysvetľujem podrobne, v čom konkrétne.

simona92101
4. júl 2024

Zavolat zamocnika s asistenciou policie,s tym ze si nieste isty jeho zdravotnym stavom a ze nereaguje

danieli
4. júl 2024

Brat by potreboval chranene byvanie, teda zije samostatne, ale ma superviziu, osobku, ktora kontroluje asistuje pomaha radi, zaplni tie oblasti, kde sa ten asperger prejavuje tak, ze mu brani normalne fungovat, urcite by nemal byvat sam, ale ci nieco take a kde na slovensku realne funguje netusim

dankamg
4. júl 2024

No postup je jasný, musíš ísť tam osobne, myslím, že pár hodín by dieťa vydržalo doma aj so svojím otcom. Následne zavoláte s mamou zámočníka a ten otvorí dvere. Ak by bol brat agresívny zavoláte políciu. Potom s mamou bratovi pobalíte všetky veci a vezmete ho na nejakú ubytovňu. Keď tam budú policajti nebude protestovať. Čo sa týka zariadenia, tam už vidím problém. Keďže je zrejme svojprávny, dobrovoľne tam asi nepôjde. A okrem toho všade sú poradovníky, to je na dlhšie čakanie. Mimo poradia ho nevezmú, keďže má rodinu. Pracujem v tejto oblasti. Všetko sa dá pomerne rýchlo vyriešiť, len treba hľadať možnosti ako sa to dá a nie dôvody ako sa to nedá.

ahhola
4. júl 2024

A o aku pracu prisiel? Praca by bola najlepsia terapia prenho, nic ho lepsie neukotvi v realite. No aj zdravy clovek tazko zozenie pracu. Skusila by som Domovy seniorov, neviem teda, ci nie je skor technickejsi typ, ale zo seniormi by si mohol porozumiet a vela moznosti sa mu pri jeho postihu neponuka. Kedze berie odkazy z dveri a cita spravy (asi) skus mu napisat.... Prosim ta, otvor okno, hned. Byt sa musi vysychat. 🌷

maminkadeticiek
4. júl 2024

Nemam radu,len ze toto je urcite ovela viac ako len Asperger.

mandarinka555
5. júl 2024

Ty si fakt nesvojprávna? Furt len dookola "nedá sa"? Komu niet rady, tomu niet pomoci...Niekedy mám pocit, že ľudia sú je*nutí, alebo sprostí a pod. lahôdky🙈

0kristina0
5. júl 2024

Ja byt na tvojom mieste, isla by som tam, privolala by som policiu, poziarnikov s tym, ze sa bojim o brata, neozyva sa vam dlhsiu dobu, neotvara dvere a bojis sa , ze sa mu nieco stalo.

zaba21
6. júl 2024

@alickapusinka
Chodím na modrý koník dlho, draik nezvykne byť drzý ani arogantný, ale zjavne píšeš opakovane blbosti (čo som zaregistrovala aj ja, aj keď nie som právnik, aké sú veci, kde mám prehľad) a preto sa zvykne ohradiť.

romanovic
6. júl 2024

@zaba21 suhlasim. Fakt sa nezvyknem k nikomu vyjadrovat, ale @alickapusinka je pripad. Siahodlhe traktaty, je schopna vyprodukovat vetu na celu stranu, bez jedinej ciarky, vsetko pre istotu zopakuje patkrat, takze ked vidim, ze reaguje na niekoho, skipnem cely prispevok a polutujem autorku temy a ostatnych, ktori ju nepoznaju a snazia sa o precitanie a nebodaj porozumenie.