Ako sa rozhodnúť a ako ďalej v živote?
Ahojte žienky,volám sa Janka,
somn tu nová,ale čítam vás pravidelne, no odhodlanie napísať sem som nemala,až teraz. Som v poslednom piatom ročníku VŠ, so zameraním na cestovný ruch, a neviem, čo ďalej so životom. Ku frajerovi( kt. je odo mńa v inom meste) sa ešte nechcem nasťahovať, mám 25 rokov, ale neviem,čo so životom. Som na tom už psychicky blbo. Popri škole som si privyrábala v jednej spoločnosti na písanie prác, čo mi celkom slušne vynášalo,lenže boleli ma oči z toho aj hlava. Učím sa na ačka, vždy som bola drič. veľa som sa nacestoala za svoj život krátky.Baví ma to,čo študujem aj to, čo robím,lenže nemám žiadnu víziu do budúcna. Rozmýšľam aj nad psychologom, ale ten mi nič neporadí. Neviem sa rozhodnúť a pohnúť z miesta. Neviem,či chcem ísť do práce, či študovať ďalej, či odísť do zahraničia. veľmi ma láka robiť delegátku, prípadne sprievodkyňu, ale nechcem byť zase od frajera toľké kilometre. Mojím snom je žiť pri mori a tam si nájsť nejakú prácu, nemusím byť ani bohatá. Ale zas na druhej strane chcela by som aj študovať ´dalej, trebárs Phd, no s tým je problém,lebo ako tak pozerám nikde ma nevezmú študovať Phd , jedine tam na škole,kde to študujem a to tam nechcem ostať kvôli viacerým veciam. Nemám šancu sa ale inde dostať. Mňa by to aj bavilo a tak,ale nechcem tam,kde som pokračovať. Rozmýľala som nad pedagogickým minimom, prípadne štátnicou z Angliny, ktorú dobre ovládam,alebo účtovníckym kurzom, či študovať niečo inakšie, napríklad žurnalistiku ale odznova neviem,kto by to financovbal, kedže naši ma už nebudú živiť.a ja na to mať nebudem. Ale nechce sa mi ani pracovať ešte,nejako extra. Ked si pomyslím, že už mám pracovať od 25-ky reálne,tak mi je nanič.Tak neviem, čo so životom, o pol roka sa budem musieť rozhodnúťč, aj skôr,.ale neviem ako a čo dalej. Bola by som rada, ak by ste pomohli nejako, nejaké nápady alebo tak..veľká vdaka
@timea7
poprosim meno tej skoly, kde si zeny popri detoch robia phd, docenturu a profesuru.... phd este by som brala, ked si ho kupis - a to doslova. ale zavisi podla oblasti. no a doc a prof??? mozno ked na niekom "parazitujes". vies vobec ake su kriteria na ziskanie tychto titulov? asi nie, ze? a uz to nie ako kedysi za komunistov, vies....
@mihalnickajanicka
neber si tu tieto komenty....
ja ti poradim asi takto - ked chces posobit v oblasti skolstva, chod dalej na PhD.
Ale pozor, uprimne ti vravim, pokial nemas znamych na skole, tak sa tam mozno dostanes, ale neudrzis sa tam - pre rodinkarstvo a nadvazovanie "kontaktov" vzajomne medzi doktorandkami a profakmi. No a v realnej praxi ti titul Phd. bude na nic - bude iba prekvalifikovana na akukolkvek pracovnu poziciu. A pokial dojdes na akykolvek pohovor, tak si na tebe pekne este aj zgustnu.... Mam s tym osobnu skusenost.
darmo jej radite to aj ono, ona proste robit nechce.... este to tak, zlomit si nechtik.....😨
@lienka.7 ak mi chceš napísať niečo o rodinkárstve na slovenských VŠ, tak nenapíšeš nič nové. Ani to ma neprekvapí, akým spôsobom tam prebiehajú výberov konania na miesta asistentov a akým spôsobom sú udeľovaní tituly 😠. Trošku do toho vidím, ale tvárme sa, že to tak nie je všade. Tvárme sa , že na Lekárskej fakulte UPJŠ v Košiciach to tak nie je.
nechcem tu viac čítať vaše trápne komenty, ani som ich nečítala, každý normálny zdravý človek, čo má rozum pochopil ako som mylela diskusiu, že sa neviem v živote rozhodnúť a nie že som lenivá a vyžieram rodičov. Inak nepoznám rodičov, čo by neprispievali dieťaťu na výšku v mojom okolí, ale ok,to len tak btw. aby ste boli v obraze,ale tuším o to,ani nestojíte.Je mi to však ukradnuté. Názory tuto vás ,žien, ma akurát tak doviedli k úvahám, že toto celé fórum tu je nanič, úplne o ničom, a tu nie že radíte, ale zosmiešňujete a urážate, preto prosím tých, ktorí chcú negativisticky reagovať, nech nereagujú( aj tak to nečíta rýpte si do iných ľudí), ja som si tu prišla po rady, a čítam iba komentáre, ktoré chcú hocijakým spôsobom pomôcť. Nechcem urobiť v živote chybu, preto som sa pýtala tu,ale asi najväčšou chybou bolo to, že som sem napísala vôbec.
A nie som ani rozmaznané decko, a ani mi rodičia nezaplatili školu,ani nič podobné:D takže buďte v kľude,a majte pokojné sviatky.A nemyslím si ani, že sa tu máte zo mňa poskladať :D mne ste úpne ukradnuté, najmä tie, čo si tu domýšľate fata morgány o mne, a o mojom živote, čo tak ani nie je a najmä hneď súdite- ľudia sa hneď súdiť nemajú, to nás učí aj evanjelium, tak chodte radšej do kostola sa pomodliť ako rozsievať takéto zlo všade naokolo, ja som Vám nič neurobila,
Som ale z vás nanajvýš znechutená aj z celého tohto fóra...
ja nikoho neurážam,ani som to nemala v pláne, vy ste tu hádavé, ja sa iba bránim. Keď mňa ide niekto kritizovať, kto je horší odo mňa a nič v živote nedosiahol,hah,to si teda nedám,a neobháňam sa ani titulom, ani červeným diplomom. ide o princíp.
a btw nie, pracovať, pracovať chcem,ale v prvom rade chcem ešte študovať, nie preto, aby som nemusela pracovať ako tu niektoré tak vehementne spomínate, ste totaaaal vedľa, až mi je vás ľúto, chcem študovať pretože na to mám, som cieľavedomá a rada sa vzdelávam, je to moja vízia.Nie moja lenivosť. Tak klid
a inak viete koľko strašne veľa IP mi prišlo a povedali o vás, čo ma tu urážate, aké ste sprosté trúby ?🙂 aspoň niekto tu má rozum,
ak chce niekto pomôcť nejakým komentom prípadne IP, tuším niektoré z vás tu písali aj normálne, že sú inštitúcie, kde sa dá urobiť phd, okrem sav tak sem s nimi,som otvorená nápadom...iné komentáre nečítam 🙂
Veľa mladých ľudí je v podobnej situácií. Aj ja som bola. Vystriedala som tri zamestnania, kým som sa našla.
Netreba Ti psychológa, si normálne, šikovné dievča.
Rozhodni sa, ako sa budeš v danej chvíli citiť. Ak budeš mať ponuku na prácu, zober ju. Využi. Zistíš o čo je práca, či ťa to baví, či práve tamto či iné. Rozhliadneš sa a pôjdeš ďalej.
Ak môžem ísť do zahraničia choď, sú rôzne ponuky na dobrovoľníctvo.
Neriad sa inými, ľudia radi posudzujú a odsudzujú !
@mihalnickajanicka ked si komentar neprecitas, ako zistis, ktory je normalny a ktory ti nepasuje????
Sa ukludni..... a precitaj si svoj uvodny a nasledujuce prispevky este raz...... ako by si TY zareagovala na takyto sposob vyjadrovania a obsah prispevkov?
Podskakovala by si este viac....tak ak rady nechces, naco tu pises? A roznorode nazory si predsa cakat musela...a nikto ti neporadi, co dalej so zivotom, je to TVOJ zivot, TVOJE volby, TVOJE rozhodnutia, TVOJE omyly....... len ty a nikto iny je zodpovedny za to, ako sa rozhodnes. Tak prestan vyplakavat a rob, co ti tie pritakavacky poradili. Napriklad ze sa mozes vzdelavat az do dochodku.....je to tvoj zivot.....len pri tom nezabudni aj zit...... 😉
@ivuska09
Netreba Ti psychológa, si normálne, šikovné dievča. ? skôr si myslím že je panovačná, nedokáže prijať kritiku, nedokáže adekvátne reagovať.
proste ona musí mať pravdu a ak ie je tak ako ona chce tak reaguje tak ako je jej posledný komentár!
citujem autorku: nechcem tu viac čítať vaše trápne komenty, ani som ich nečítala 😅
Dobre to tu hlce jeden komentar za druhým a uz nevydržala a vybuchla ako tlakáč!!!
Boze toto ma 24 rokov? No bavim sa, bavim...na cudzi učet samozrejme...blbe jak vreco gytu.
@mihalnickajanicka ja nechapem preco urazas @sibalka21 ,ze ma dieta v 20tke? Ja mala v 19stke dceru! A? Ja si podla tvojho vyjadrovania myslim,ze si hrozne arogantna a povysenecka! Dievca zapamataj si VS TI INTELIGENCIU NEZARUCI. To akoze my vsetky co nemame PHD ING/MGR sme nuly? Ako si to mozes mysliet. Keby sa moja dcera v dospelosti takto povysenecky spravala k ludom ako ty, asi by dostala facku. Vies tu na koniku MY matky riesime problemy v RODINE ,ktoru ty nemas. Tak chod hladat odpovede niekam na forum SOM VYSOKOSKOLACKA A SOM NIECO VIAC.
@mihalnickajanicka rozhodne Ťa nechcem uraziť, ale po prečítaní úvodného príspevku ma napadlo, že síce možno máš toľko rokov, ale tá zrelosť Ti trošku chýba... práve v tom zmysle, že nevieš čo so sebou. Každý chce v živote niečo iné a tým pádom ťažko radiť Tebe.
Ak chceš urob si ďalšiu školu, ak si ju dokážeš hradiť a živiť sa popri tom, ale ak Ti ju aj budú platiť rodičia, ak si sami od úst neodtŕhajú a nevadí im to, tak je to čiste na tom ako sa medzi sebou dohodnete.
Ak nie, choď pracovať. Nie je to také super ako škola ale dá sa s tým žiť... Choď niekde na dva roky do kanclu zakladať faktúry a možno sa z toho niečo vyvŕbi... alebo urob veľkú zmenu. Dokonči školu, zbal sa a choď... ja neviem... do Nepálu učiť deti Angličtinu. Budeš mať pri tom dosť času aby si si rozmyslela čo chceš.
A čo sa týka priateľa... no neviem ako ste spolu dlho, ale máš dosť rokov na to aby si uvažovala čo bude ďalej. Nehovorím, že rodinu musíte mať "zajtra" ale musíš si sama vedieť povedať, že ok... do 5 rokov... alebo chcem mať deti až po 30tke... alebo nikdy.. (ani to nie je vylúčené, nie je každého životnou ambíciou sa vydať a mať deti...). Ak Ti on nevie ani rámcovo niečo navrhnúť a nerieši Vašu spoločnú budúcnosť (aspoň to vyplýva z Tvojho príspevku), tak by možno bolo dobré sa zamyslieť nad tým, či je tento človek naozaj partner do budúcna...
@mihalnickajanicka moooooja 😀 ty si na smiech dievca.. neskutocne 😀 evanjelium ta uci aj takto urazat? Prototyp slovenskeho katolika, ako inak. Cest vynimkam. No presne s takymito mam skusenost ja... ale hlavne, ze podme sa ohanat evanjeliom 😀 a dufam, ze si moj trapny komentar ani neprecitas! 😀 lebo urcite som horsia ako ty a nic som v zivote nedosiahla. Tak to bude urcite aj pod tvoju uroven precitat. Ty medium selektivne... 😀
Kks baby, ale ja ked si predstavim, ze toto ma pravo volit, tak sa mi chce grcat...
zbytočne sa do mňa navážate, 🙂 ja vaše komentáre nečítam a na urážky nereagujem nijako 🙂 strácate drahocenný čas, ktorý môžete venovať napríklad príprave vianočného stromčeka,alebo chystaniu koláčikov na Vianoce.
ste tak blbé, že mi je vás úprimne ľúto, ale vážne...teraz nezhadzujem, ani si neorbím srandu, nie som ako Vy , našťastie🙂
stačí mi pár slov kuknúť z každého príspevku a je mi z vás nanič, doslova, tak verte či nie, mrháte tu energiou na moju diskusiu a na pridávanie týchto polo- inteligentných, ale vskutku trápnych komentárov, ktoré len dokazujú vašu primitivitu.🙂
zdvíha sa mi tu z vás žalúdok, tak preto to už čítať nebudem,kto chce- normálnu radu prosím IP 🙂 ďakujem vopred za pochopenie , i keď nepredpokladám, že tu niekto niečo pochopí,ale aj tak, aspoň som skúsila 🙂
a radím vám v dobrom,,...spamätajte sa lebo s takýmto prístupom k cudzím ľuďom, že hneď útočíte a ponižujete ich ďaleko nezájdete a božie mlyny melú pomaly, ale isto....
pekné sviatky všetkým !🙂
@mihalnickajanicka ty si taka sladka :-* ved mne nevadi, ze si neprecitas, ja ti odpisem, aby ti nebolo smutno. Lebo kamaratky asi nemas... Prajem ti teda aspon ja krasne sviatky
a napríklad ja som sa v úvode tejto témy smiala z vás, potom som sa nasrala,ale teraz je mi akurát do plaču a zle od žalúdka nad tým, akí sú Slováci, konkrétne SLovenky,čo tu ""Píšu svoje rady""", potom aj tak tá krajina naša vyzerá, keď tu žijú takéto indivídua... Nie nadarmo sa o nás všade hovorí v iných krajinách, akí sme takí a onakí...Stačí si iba trebárs prečítať toto fórum a väčšinu komentárov tu...
je mi tu z toho na povracanie...Majte sa krásne !
A vy ostatne, prosim vas, spamatajte sa konecne!!! Lebo nedopadnete dobre... tuto slecna vam dobre radi
@mrkvicka060 ironizuj si svojim kamoškám a mamke doma, si len trápna, ale je mi ťa ľúto,vlastne Vás všetkých. Cynické žvásty čítať nemienim, si uvedom, ako sa správaš, ja našťastie od teba kamošiek mám dosť,🙂 a mám aj skvelú rodinu, ne som v živote sama,asi ako ty,pretože potom by som bola taká zatrpknutá a zakomplexovaná blbaňa ako si ty,a to sa mi našťastie nestalo 🙂už je to trápne tak radšej choď zdobiť stromček !🙂
@mihalnickajanicka no nečítala som všetky príspevky, ale nehnevaj sa na mňa, ty máš čo o prístupe hovoriť, prečítaj si po sebe vyjadrenia na niektoré prispievateľky a nečuduj sa potom takýmto reakciám.
Žiadaš rady na fore a keď sa dočkáš negatívnych reakcií, tak len útočíš.
Tebe tiež želám pekné sviatky.🙂
@mihalnickajanicka no presne! Slovac jedna nevychovana! Len im povedz, nech sa uvedomia!
šakkkk pre mňa za mňa si tu robte srandičky, ako chcete, mne toje tak u riti..🙂ja zajtra odlietam na Srí lanku na Vianoce s priateľom na tri týždne a vaše komentáre sú mi tak viete kde 🙂)) prajem krásne Vianoce ešte raz 🙂užite si dovolenku počas Vianoc
@mihalnickajanicka dakujem ti, uz som si uvedomila aka som strasne zla ☹ Budem cele Vianoce plakat do vankusa. Mucka draha
@mihalnickajanicka ano? Tak to je uuuzasne! Uzite si to. Uprimne. A este je nieco ine s cim by si sa chcela pochvalit nam pripecenym?
@mihalnickajanicka
Ahoj Janka, nemám síce skončenú psychológiu ale myslím, že si neskutočne frustrovaná. Škoda, že nie si niekde tu, v mojej blízkosti. Taaaaak veľmi by som s tebou zatriasla!!!! Poradím ti - 1. nechaj na chvíľu učenie, diplomovku, prípravu na skúšky, vyhoď štátnice z hlavy a CHOĎ NIEKDE VON! SAMA. Choď si zabehať, na turistiku alebo kdekoľvek aby si si vyvetrala hlavu! 2. Daj si sprchu - čím studenšiu, tým lepšie. 3. Začni rozmýšlať. Máš 25 rokov. Zamysli sa, či by si s priateľom vedela fungovať na celý život. Skús sa s ním porozprávať, ako to všetko po skončení školy vidí s tebou on.
Napísala si, že z nejakého dôvodu nechceš pokračovať v štúdiu - dobre, tak neštuduj. Napísala si, že by si išla do zahraničia - tak choď. A podľa toho, čo povie priateľ, ho vezmi so sebou!! Dievča, máš 25 rokov, ja v tvojom veku som už 5 rokov robila a VŠ som musela robiť potom, popri zamestnaní, lebo inak sa mi nedalo. Máš celý život pred sebou. Máš vzdelanie. A tiež treba rozmýšlať, že rodičom na krku asi nemôžeš byť do 50. Už je pomaličky čas začať žiť svoj život a rozmýšľať ako dospelá!!! Ale v prvom rade sa zbav tej hroznej depresívej nálady!
@mihalnickajanicka tu sú také ktoré popri práci vyštudovali vš, mali dieťa a ešte aj takú spupiditu dokážu čítať čo ty napíšeš.
a si predstav - napečené máme, stromček bude, darčeky sú, aj deti a aj manžel sú, a ešte stíhame aj do roboty chodiť.
ty stíhaš len do školy......

@bluff od štátu áno, to viem, ale + žiadali poplatok ak dobre pamätám cca 300€