icon

Ako sa rozhodnúť medzi rodinou a vzťahom?

5. apr 2024

Ahojte, chcem sa vás opýtať na názor. Mam 44 rokov, som rozvedená. Z prvého manželstva mam 12r dceru. Ta už druhým rokom žije u svojho otca, ku mne chodí len každý druhý víkend. 7 rokov mam nového muža. Mame spolu druhu dceru, ta bude mať čoskoro 5 rokov. Môj terajší partner cca rok pracuje v zahraničí. Domov príde raz za mesiac, niekedy za dva na par dni. Bol tam ako živnostník. Teraz mu ponúkli riadnu pracovnú zmluvu, plus dostal od firmy 3 izbovy byt. Ocakava odo mňa,že sa tam aj s našou dcérou za ním presťahujeme. Úprimne poviem,že tento vztah-nevztah na diaľku nedávam. Všetko je len na mojich pleciach, som unavená,vyčerpaná podráždená a potom si začnem v hlave vytvárať bludne myšlienky a príšerne ziarlim. Toto ma strasne ubija. Starsia dcera, ani neviem ako to nazvať, má ma na háku. Príde každý druhý víkend,lebo musí. Nie lebo chce a dáva to aj patrične najavo. Sú s ňou problémy, sikanuje iné deti v škole, ma sklony k depresiám a k sebaposkodzovaniu. Kým byvala u mňa bola v pohode. Až na posledný rok, čo bola u mňa. To sme už mali striedavku s mužom a vtedy to začalo. Šikana. Ale ze brutálna. Nestacilo jej slovne útočiť, dokonca fyzicky napadla spolužiačku, neskôr spolužiaka. No bolo toho veľa. Posledných par mesiacov sa správa dobre. Dokonca dostala aj pochvalu v škole za slušné správanie. Zlepšila si známky. Prestala sa sebaposkodzovat. Zrejme jej pomáhajú aj pravidelné sedenia u psychológa. No ale k veci. Ak odídem za súčasným partnerom, ona s nami neodíde. Bude určite chodiť každé prázdniny, no nebude so mnou tak často. Ak odídem, mladšia ma šancu na skvelú budúcnosť. Ak ostanem, môj vzťah s nim skončí. Mladšia príde o otca,ktorého miluje. Ja fakt neviem ako sa rozhodnut

Strana
z9
autor
5. apr 2024

Myslíte,že sa mám porozprávať so staršou dcérou a opýtať sa jej? Stále nad tým uvažujem, nespím, nejem...

doriiis
5. apr 2024

A prečo by staršia nešla? Možno práve zmena prostredia je to,čo by jej pomohlo.O akú krajinu sa jedná?

gribka1
5. apr 2024

Išla by som za ním. Dcéra možno zmení názor, veď s ňou plieska puberta.

gribka1
5. apr 2024

Určite s ňou rozprávaj, že ideš preč a budeš veľmi rada ak bude chodiť k vam koľko sa dá.

silviaa
5. apr 2024

Ja by som isla za muzom. Rodina ma byt spolu a ked tam 3-izbovy byt. Starsej sa opytaj ci pojde s tebou. Ak nie vzdy su tu prazdniny.

autor
5. apr 2024

@doriiis ide o Rakúsko. Keby aj ona chcela ísť, jej otec ju nikdy nepusti. V podstate je to len 7-8 hodín autom.

vyrovnanaosoba
5. apr 2024

Ja by som nešla. Práve preto, aby som neublížila ešte viac dcére. Nevieme, prečo je zverená otcovi a k tebe chodí len každý druhý víkend a aký má vzťah s tvojim novým manželom a vašim spoločným dieťaťom. Stratíš ju úplne.

gribka1
5. apr 2024

Nevadí, že bývať nie, ale nech chodí, aby ste si nezhoršili vzťah.

zuzubb007
5. apr 2024

Nešla by som nikde, chlap nech si vyberie či chce rodinu alebo len vidinu peňazí, máš dve deti ja by som nedopustila, aby to prvé nežilo so mnou, a vidieť ho 4 dni do mesiaca ako pre matku je to nepredstaviteľné pre mna

lonely66
Odpoveď bola odstránená
zuzubb007
5. apr 2024

@lonely66 to by zaujímalo aj mňa, nechcem urážať ale mám predstavu o mamičke už teraz

54tinka54
5. apr 2024

Určite sa so staršou o tom porozprávaj. Možno budeš prekvapená, ale zmenu by možno privítala a ak aj nie, čo to zmení? Zostanes tu, rozpadne sa ti rodina a staršia aj tak bude chodiť kazdy druhý víkend, aj to len z donútenia. Chápem že sa ti bude ťažko odchádzať, ale prinútiť ju neprinútiš, ak chce byť s otcom tak bohužiaľ. A ozaj časom možno zmení názor. Je v puberte, je to náročné obdobie samo o sebe.
A ak by sa niečo dialo, sadnes do auta a prídeš, veď neodchádzaš na koniec sveta.

autor
5. apr 2024

@vyrovnanaosoba je mu zverená, lebo tam chcela silou mocou bývať. Pretože u mňa sú pravidlá, na ktorých trvám. Oco jej toleruje všetko a za nič ju nijak nepotresta, nic jej nezakazuje. Bojovala som o ňu, no keď som čítala tie klamstvá a bludy na sociálke, tak som to vzdala. Súhlasila som a podpísala dohodu.

doriiis
5. apr 2024

Autorka ....bude to chcieť asi vážny rozhovor s dcérou a s exmanželom.Mozno práve dcéra bude chcieť ísť a keď ex nie je úplný lobotom tak snáď nebude proti ak to sama bude chcieť

autor
5. apr 2024

@zuzubb007 fakt? No daj, akú.

luccija
5. apr 2024

@gribka1 nech chodí...to znamená kedy cez prázdniny?veď čítas, "že v podstate" to je len 7-8 hodín kto pre ňu pôjde, kto to zaplatí kedy bude stíhať v piatok po škole?a v nedeľu ráno späť?
Ja by som zostala kde som, keď sa dcéra rozhodla pred 2 r, že ide k otcovi asi to malo dôvod.Nemyslim si, že teraz by bola radosťou bez seba, že ide od kamarátok do zahraničia k otcimovi, keď píšeš, že aj cez víkendy chodí len preto, že musi okrem toho ani jej bio otec s tým nemusí súhlasiť jeho názor idete úplne vynechať?zmeniť školu, prostredie atď...a ako k tomu príde aj on, že najprv ide dcéra k nemu a potom ju zoberieš preč.

brloh
5. apr 2024

Chceš aby išla s tebou žiť ak teraz k tebe chodí z povinnosti každý druhý víkend? Určite by som ju nenútil.

54tinka54
5. apr 2024

Autorka, nevšímaj si blbe komenty žien.. ja ťa chápem, mali sme to isté doma keď sa naši rozviedli.. zo začiatku bol brat so mnou a mamkou, ale veľmi rýchlo prišiel na to, že u otca má slobodu a žiadne pravidlá. Tiež bol v začínajúcej puberte.
Mamka čakala že sa vráti, ale nestalo sa tak.. už je dospelý a má svoj život, ale stále býva u otca.

autor
5. apr 2024

@brloh nikoho nútiť nemienim.

simona20201309
5. apr 2024

Tomu neverím. Nevzdala by som sa dcéry aj keby som sa mala o ňu pobiť.
Nebudem to rozoberať ani písať môj názor co si myslím. Prvu dcéru ste statocne dodrbali a myslím, ze ta bude mať rovnako na háku ci odídeš, či ostaneš. Takže je to podľa mňa úplne jedno, ako sa rozhodneš. Tvoju prvú dcéru to už určite ani neprekvapi, ani nesklame. Myslím, že od teba už dávno nič neočakáva. Navyše je vo veku, kedy je to ťažké aj s deťmi v normálnych rodinách.

vyrovnanaosoba
5. apr 2024

5rocna mala na výber? Aj keby neviem aké klamstvá tam boli, všetko sa dá dokázať. Len kvôli pravidlám ešte matke dieťa nevzali.

gribka1
5. apr 2024

@luccija Na prázdniny, vzťah nemajú kto vie aký, tak víkend určite nie. Keď tvrdí, že boj o dcéru prehrala, aj sa to pokazilo, tak mladšia má možnosť mať komplet rodinu.

martinka13
5. apr 2024

Tu dobrá rada neexistuje. Osobne by som sa zariadila v prospech detí. Otázka je, čo to v Tvojom prípade znamená. Prečo žije prvá dcéra u otca? Aký má vzťah s nevlastnou sestrou? Je to veľmi zlá situácia....

autor
5. apr 2024

@luccija jej otec by nedovolil,aby odišla. Toho som si vedomá.

oriesocek
5. apr 2024

Inak k tým striedavkam a rozdielnej výchove.. toto veľa krát urobí oveľa horšie ako keby dieťa vyrastá iba u jedného rodiča.. aj v okolí to takto dopadlo. Deti sa nevedeli zmedtit do koze, klamali, zaskolactvo. Hlavný dôvod bol, že rodicia spolu nekomunikovali, dieťa klamalo obom, otca spracovalo na všetko, mama sa mohla snažiť a bola vždy za zlú... ale k veci, ja by som sa snažila zobrať aj staršiu ak sa bude dať.. vnímam, že ste sa dosť tou nevychovou odcudzili, ale myslím, že venovanie času by tomu mohlo pomôcť...

doriiis
5. apr 2024

@vyrovnanaosoba ....asi máš málo skúseností so slovenskými súdmi.🫣Nejednemu rodičovi vzali dieťa kvôli klamstvám.Dobre ráno!

ckocka
5. apr 2024

Myslím že si kludne možeš hodiť mincou, toto žiadne dobré riešenie nemá.

maranta_leuconeura
5. apr 2024

Vies co dcere sa necudujem, ze chcela ist byvat k otcovi. To nie je o tom aka si matka, z nicoho ta neobvinujem. Ale ona si zazila rozvod, ty si si potom zalozila dalsiu rodinu, pre nu su to cudzi ludia. Preto uprednostnila otca, predpokladam, ze ho moze mat len pre seba.
Tvoj druhy vztah je podla mna tiez uz mrtvy, prepac. Tvoj novy muz musi byt uplny tlk, ked od teba chce, aby si odisla do inej krajiny od svojej prvej dcery. Alebo dobre vie co robi a mysli si, ze sa jej aspon zbavite. Ak by mu na vasom vztahu zalezalo, vrati sa k vam domov.

autor
5. apr 2024

@simona20201309 mne nikto dieťa neodohral. Neviete prečo som súhlasila a rozhodne to tu vetejne všetko vyťahovať nebudem. S ex mame rodičovskú dohodu.

54tinka54
5. apr 2024

@vyrovnanaosoba v prvom rade sa treba naučiť čítať s porozumením.. dcéra ma 12 a u otca žije druhý rok.. čiže odkedy mala 10 a nie 5.. a po ďalšie, autorke dcéru nevzali, súhlasila a podpísala dohodu

Strana
z9