icon

Ako sa rozhodnúť medzi rodinou a vzťahom?

5. apr 2024

Ahojte, chcem sa vás opýtať na názor. Mam 44 rokov, som rozvedená. Z prvého manželstva mam 12r dceru. Ta už druhým rokom žije u svojho otca, ku mne chodí len každý druhý víkend. 7 rokov mam nového muža. Mame spolu druhu dceru, ta bude mať čoskoro 5 rokov. Môj terajší partner cca rok pracuje v zahraničí. Domov príde raz za mesiac, niekedy za dva na par dni. Bol tam ako živnostník. Teraz mu ponúkli riadnu pracovnú zmluvu, plus dostal od firmy 3 izbovy byt. Ocakava odo mňa,že sa tam aj s našou dcérou za ním presťahujeme. Úprimne poviem,že tento vztah-nevztah na diaľku nedávam. Všetko je len na mojich pleciach, som unavená,vyčerpaná podráždená a potom si začnem v hlave vytvárať bludne myšlienky a príšerne ziarlim. Toto ma strasne ubija. Starsia dcera, ani neviem ako to nazvať, má ma na háku. Príde každý druhý víkend,lebo musí. Nie lebo chce a dáva to aj patrične najavo. Sú s ňou problémy, sikanuje iné deti v škole, ma sklony k depresiám a k sebaposkodzovaniu. Kým byvala u mňa bola v pohode. Až na posledný rok, čo bola u mňa. To sme už mali striedavku s mužom a vtedy to začalo. Šikana. Ale ze brutálna. Nestacilo jej slovne útočiť, dokonca fyzicky napadla spolužiačku, neskôr spolužiaka. No bolo toho veľa. Posledných par mesiacov sa správa dobre. Dokonca dostala aj pochvalu v škole za slušné správanie. Zlepšila si známky. Prestala sa sebaposkodzovat. Zrejme jej pomáhajú aj pravidelné sedenia u psychológa. No ale k veci. Ak odídem za súčasným partnerom, ona s nami neodíde. Bude určite chodiť každé prázdniny, no nebude so mnou tak často. Ak odídem, mladšia ma šancu na skvelú budúcnosť. Ak ostanem, môj vzťah s nim skončí. Mladšia príde o otca,ktorého miluje. Ja fakt neviem ako sa rozhodnut

autor
5. apr 2024

@vyrovnanaosoba mala 10. A áno, na každé ich klamstvo som mala vysvetlenie, dôkazy a pod. No zjavne si nezažila sociálnu kuratelu na Slovensku

luccija
5. apr 2024

Keď to otec nedovolí a dcéra má vlažný vzťah tak čo riešis?Ja by som ju nemotala ešte viac, keď píšeš, že je stabilizovaná.Zostala by som doma kde som.Nevyzera, že tvoj vzťah s priateľom je super, keď chodí raz za mesiac, dva.Mala by si tam možnosť práce, vieš jazyk?Dieťa pôjde za chvíľu do školy...

luccija
5. apr 2024

@54tinka54 ale 5 r mala, keď si našla priatela

mimka1402
5. apr 2024

Ja som mala 6 a otec mnou manipuloval dokonale a tiež sa mi páčilo u otca bolo všetko, mamina začínala od nuly on darčeky mama mi dávala príkazy... Moja mama nedovolila aby sa ma vzdala.. Ďakujem jej doteraz za to.
Pri všetkej úcte dieťa ste do.....bali na plnej čiare. Chúďa. Veď tá si pýta pozornosť ako soľ. Nikde by som nešla.

zzuunnaa
5. apr 2024

sťahovala by som sa… lepsi život, lepšie podmienky pre dcéru… druha dcéra možno časom pochopí, možno keď bude chodiť za Tebou sa jej tam zapáči. Moji rodičia žijú v Rakúsku a mna každý tam posielal, prečo nejdem aj ja.. teraz veľmi lutujem…

ivik4
5. apr 2024

@doriiis presne

Mne je vracanie z tych komentarov
Dnes pri tolkych hnusobstvach , skandaloch,znamostiach a peniazoch sa este ide niekto cudovat ked dieta nema matka ale jeden urazeny foter nad ktoreho niet .
To nepisem konkretne tento pripad ale celkovo. Je ich veeeelmi velmi vela, len si o tom tie zeny pisu sukromne medzi sebou.
Nikdy by som neukazovala na ziadnu matku prstom,nie este ked o tom nic neviem.
Fuj 🤮

autor
5. apr 2024

@luccija áno, jazyk viem. Robím z domu pre nemeckú firmu. Prácu meniť nemusim

simona20201309
5. apr 2024

@54tinka54 podla mňa je to jedno ci 5 ci 10. Dievča potrebuje matku v každom veku. A to ze jej dieťa nevzali, ale súhlasila, je z môjho pohľadu tisíckrát horšie.
Autorka si založila novú rodinu. Nič nové, že dieťa z prvého manželstva sa stava zrazu pritazou.

simona20201309
5. apr 2024

@ivik4 mne je na vracanie zo všetkých rodičov ktorí si takto do.... vlastne dieťa....

vyrovnanaosoba
5. apr 2024

Aký má vzťah s tvojim novým manželom a vašim spoločným dieťaťom? Predpokladám ze žiaden. Ani sa jej nečudujem. Pred dvoma rokmi žila s tebou a k otcovi chodila ako k tebe teraz? Predtým bola v pohode? Nezačali tie problémy s nou v škole atď odkedy máš nového muža a dieťa? Rozprávala si sa aj ty so psychologickou? Možno tam by som začala a až potom riešila vašu budúcnosť. Každé dieťa si zaslúži pozornosť a lásku rodiča. Ty o nej píšeš ako o nejakej babike, ktora ťa omrzela a odložila na povalu. Ktira v tebe vynorí spomienky keď budeš stará a odkázaná na pomoc. 😏

bluka2
5. apr 2024

Ja by som možno isla, však aj tak si so staršou 4 dni v mesiaci. S tým, že každý druhý víkend budeš chodiť domov a budeš so staršou rovnako často povedzme u tvojich rodičov alebo si spravíte wellness víkend v hoteli. Možno na striedačku všelijaké zaujímavé veci môžete robiť. Nie je to, že ideš na iný kontinent, je to pomerne blízko. Mladšia dcera zitim v AT získa cenné zručnosti do života, jazyk, lepšie školy.

autor
5. apr 2024

@luccija to proste sa nedá takto jednoducho napísať. Ja svoje deti milujem, obe. A moja staršia dcéra má tiež ľúbi. Povedala mi to. Ona ma problém inde. Fakt to nebudem tu rozpisovať, no ona vie,že za ňu by som aj dýchala.

doriiis
5. apr 2024

@ivik4 ....tak vieš ako to je.Bit sa do hrude,ako by som ja nedovolila hento a toto je najľahšie a najprimitivnejsie.A

janinah
5. apr 2024

Šla by som do rakúska, staršia dcéra ťa tam bude navštevovať a ak je len trochu rozumná,tak o pár rokov pochopí aj sama kde ju čaká lepšia škola a lepšia budúcnosť.Odisla by som kvôli dcéram,obom.

autor
5. apr 2024

@simona20201309 co to tu trepes????? Nič o tom nevieš!

luccija
5. apr 2024

V poriadku, ale, keď otec nebude súhlasiť tak ju tam nevezmes.Okrem toho je siedmacka?za chvíľu výber školy atď...
A ty, keď nemusíš myslieť na staršiu chces sa sťahovať?tu kde bývaš sa to prenajme či kde bývaš?

anjelicek26
5. apr 2024

Dcéru si ber na cele prázdniny a daj jej možnosť prestahovat sa s vami,keby chcela, tym padom jej das vsetky moznosti. Ale ak nepojdes s mladsim dietatom za partnerpm,rozbije sa ďalšie rodina. Starsia dcéra nemá veľký zaujem, u otca sa stabilizovala, všetko funguje, zle svedomie nemusis mat, navyse tu idealne riesenie nie je mozne,len kompromisne...ale ja to vidim tak, ze ako k tomu prijde tvoje mladsie dieta, ze otca "nema", lebo je v zahraničia a vy nejdete za nim,lebo nevlastna sestra občas prijde,ale žiť s vami nechce aj tak? Co tie dní,ktoré ta 5 rocna mohla mat kompletnu rodinu spolu? Ma starsia väčšie práve na mamu ako ta mala na otca? Rakúsko nie je koniec sveta, časom sadne do vlaku,slúchadlá na uši a o pár hodín je u vás...

ivik4
5. apr 2024

@doriiis ano ja viem
Som na fb v jednej sukromnej skupine kde clovek zaplace ake pripady existuju ked to cita, su v nej aj pravnicky ktore sa snazia zenam/matkam co najviac pomoct hoci vela z nich naozaj o deti pride lebo otec chce dieta len preto aby ho nemala matka stoj co stoj 😢.

thereisabear
5. apr 2024

Išla by som len v tom prípade, že za staršou by si chodila hlavne ty (na víkend, prazdniny a pod.), nie iba ona k tebe.

ktochytavzite
5. apr 2024

uz si raz si ceru opustil a vhces to sruhy krat?Nech si muz hlda robotu doma,lebo mas dve deti,nielen jednu.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
bluka2
5. apr 2024

Zrejme mysli @simona20201309 to čo si pisala o jej problémoch, o šikane iných deti, o sebaposkodzovani, to sú vážne veci, to psychika bohužiaľ musela dosť utrpieť a úlohou nás rodičov (aj keď to nie je ľahké) je starať sa o dušu našich deti… proste sa ľudom ťažko pozerá na deti, ktoré trpia a spôsobujú utrpenie aj ďalším deťom

lonely66
Odpoveď bola odstránená
bluka2
5. apr 2024

@lonely66 tak žiť v Rakusku so staršou dcerou môže byt rovnako veľa ako teraz (čo je samozrejme malo, ale tak to je)

autor
5. apr 2024

@simona20201309 nikdy nebola a ani nebude pre mňa pritazou. Vždy som robila, robím a aj budem robiť pre ňu prvé aj posledné. Môj ex si dokazuje. Ide mu o peniaze. Ju namotal a dopadlo to tak,že je tam cele dni a noci sama. Dcera aj celu noc na mobile četuje. Viem to, lebo keď je u mňa, jej ešte o tretej v noci chodia správy. Posledne sa mi s tým zdôverila,že je stále niekde preč. Som sa jej opýtala,či sa chce vrátiť. Povedala,že možno neskôr. Že bude chodiť častejšie. Proste, netušíte nič. Ale budete tu písať ako som ju opustila? Kvôli novej rodine? Je to predsa aj jej rodina. Ma sestru. Ľúbia sa. A s mojim terajším? Zo začiatku ho zboznovala. Teraz je to iné. Jej otec ho nenávidí a stále jej vtlka do hlavy aký je to debil. Lebo si namyslal,že keď sa vrátim do mesta kde on žije (kvôli tej hlúpej striedavke),že budeme opäť spolu. No nie sme. Takže sa mi takto msti

vyrovnanaosoba
5. apr 2024

Ale ved si písala ze nemáte žiaden vzťah, že chodí lebo musí. A teraz píšeš, že už by sa aj možno vrátila. 🤔

simona20201309
5. apr 2024

@bluka2 ďakujem. Áno samozrejme ze som narazala na dopad celého rozvodu, striedavky a nakoniec zverenie dieťaťa do starostlivosti otca

autor
5. apr 2024

@lonely66 nemala 5, ale 10 rokov

simona20201309
5. apr 2024

Ja to píšem všeobecne. Vidím to okolo seba ako to chodí. Najprv je bitka o dieťa ale keď si jeden z rodičov založí novu rodinu, zrazu už taký boj o to prvé dieťa nie je.
Neviem co dcére ublizilo až tak, že sa jej správanie úplne vymklo z normalu, ale každopádne ste jej veľmi ublizili. Toto si sa ale nepýtala. Ty naozaj uvazujes a naozaj si schopná odísť stovky kilometrov preč od svojej 12r dcéry, takže sory, ale môj názor na teba nezmením. Nepresvedčis ma, lebo normálna mama so zdravým vzťahom k svojej dcére na toto ani na sekundu nepomysli

autor
5. apr 2024

@vyrovnanaosoba nie,že nemáme žiaden vzťah. Vzťah samozrejme mame. Zdoveruje sa mi. Hovorí mi veci,ktoré o nej nikto nevie, svoje pocity. Je to obrovský pokrok. No trvá to asi dva-tri mesiace? Pri poslednej návšteve ani nebola non stop na mobile. Hrali sme spoločenské hry, karty, rozprávali sa. Dokonca chcela uložiť mladsiu sestru. Ťažko sa to píše, nie je to nemenné. A potom prídu dní, keď sme pre ňu vzduch... potom zas sme rodina....nechápeš to, nevadi