icon

Ako sa rozhodnúť medzi životom v zahraničí a na Slovensku?

27. nov 2024

Ahojte. Prosim vas, otvorte mi oci 🙏 Zijeme s manzelom a dietatom dlhe roky v zahranici a mne v pravidelnych intervaloch sibe a chcem sa vratit na Slovensko. Tu mame krasny prijem,kamaratov,zabehnuty zivot,ale mna stale prepadava myslienka na navrat. Nemusite mi hovorit,ako to tam je politicky/socialne/zdravotne zle. Ja to vsetko viem a vnimam a aj tak ma to tam taha. Co s tym???

kristella
28. nov 2024

@autorka Ahoj, tvoj pohľad a pocity sú pre mňa veľmi zaujímavé. Ja som teraz akoby “na druhej strane”. My práve v poslednej dobe čím ďalej viac zvažujeme odchod do Švédska/Dánska. Manžel je v IT, ja robím ako lekár na are. Rodina je asi to jediné (alebo jedno z mála), čo ma tu drží. Dovolím si povedať, že robím v nemocnici, ktorá je i pri dnešnom marazme v zdravotníctve stále na veľmi vysokej úrovni, čo sa týka starostlivosti o pacienta ale napriek tomu sa už poslednou dobou nemôžem na to dívať, čo za non sense sa deje a s čím sa boríme. Pritom mám skvelý kolektív, práca ma napĺňa na 200% ale už nevládzem v takomto systéme… Nežije sa nám samozrejme zle ale tak fungujeme v akejsi “bubline” a začínam sa reálne obávať, čo bude ďalej. Dobre si to celé premyslite ale odporúčam s nejakými plánmi na návrat v momentálnej situácii počkať aspoň pár mesiacov, ako sa to celé utrasie. Teraz by to aj z hľadiska tvojho povolania nebolo asi úplne rozumné.

lianka123
28. nov 2024

Ahoj. Ja som z Rakuska odisla. Studovala som tam a potom som si nasla Slovaka a uz som sla naspat. Ja mam ale uz vyslovene antipatiu voci Rakusku kvoli ich nadradenosti. Nerada tam chodim.
Ale chapem co tym myslis, ze nechcete odist zo zahranicia. My sme sa prave vratili z Dubaja a chodime tam vcelku pravidelne a zacali sme tiez uvazovat ze na cas by sme tam odisli. Vysvetlim…
Mame sa fajn. Mame velky dom, vysoke prijmy, ziadne pozicky, deti su v skolskych zariadeniach, jedno dieta v anglickej skole.
Avsak sere ma tu uz vsetko, naozaj sa snazim byt mila k ludom, ale tu ta kazdy oklame, okradne, vsetci su nahnevani na zivot. Okrem ineho mam pocit ze zijem v komunite ludi s nizkym intelektom, kazdy ma nazor a krici ho bez ohladu ci niekomu ublizi. A rodinkarstva funguju na plne obratky.

11bodka11
28. nov 2024

Ja by som zo SK nikdy neodišla. Aj keby som v zahranici milionárka. Nič by mi nenahradilo rodinu a deťom starých rodičov,bratrancov,sesternice.

autor
28. nov 2024

Wau,dakujem za tolke odpovede. Nazory su naozaj rozlicne, z niektorych z vas az krici tuzba po odchode. Je to cele zvlastne toto. Nam sa tu zije naozaj dobre od financi,kamaratov,prostredia,prace. Ale stale v kutiku duse mi Slovensko a aj rodina chyba. Je otazne,ako by som sa borila v tom rozpadajucom sa a nefunkcnom systeme. Stahovanie aj tak nie je otazka mesiacov. Skor rokov(max 3). Takze uvidim, ako sa to vsetko casom vyvinie. Velmi dakujem za vsetky odpovede 👍🏻

simca06022011
28. nov 2024

@diewcatqoo no neviem, chodím tak do reštaurácií ako.obchodov a pravidlo nevidím takéto 😂 a nie nevidela som ze by sa naposledy napr v Paríži išlo predavačky pretrhnut úsmevmi a pozdravím. Rovnako tak sme sa tam stretli ešte s horsou vecou, dcére nebola predavačka ochotná ani len veľkosť topánok doniesť, pripadne povedať z ktorej majú veľkosť pre ňu 😂 toľko ochota... ach... úsmev človek max od pokladnica zažil. A to len jedna vec. Tu sa mi až na daichman a ešte jednu obuv nestalo ze by sa obsluha skryla😂 alebo nebodaj nepozdravila. A ani si nepamätám kedy som stretla zneprijemneho čašníka.. tak asi som divná alebo chodím do zvláštnych podnikov... na druhej strane ak má jiekto toho veľa, a je v strese, je to pochopiteľné. A neprídem nijak situácii, keď sa budem tam rozčuľovať lebo ton hlasu alebo level úsmevu mi nevyhovuje. Mňa skôr neschopní zamestnanci vedia vytočiť 😂 posledne jedna restika v zv mala nejakú divne obsluhu, podľa mňa mladé osadenstvo zurovalo do rána... co zase v zahraničí som nevidela, že nedá sa, nespravíme, neotravuj...

lauricka
28. nov 2024

Myslite na budúcnosť svojho dieťaťa. Tu ho nič moc nečaká. Pre mňa by toto bolo rozhodujúce.

dvanastka
28. nov 2024

Môj názor je takýto: keď už niekto raz opustil svoju rodnú vlasť, nech sa radšej ani nevracia naspäť. Úplne ma dvíha zo stoličky, keď tu čítam, že niekto sa vrátil na Slovensko po xy rokoch a a zistil, že urobil chybu, že mu bolo v zahraničí lepšie. Ja by som normálne schválila, ze ak raz niekto opustí svoju rodnú zem, nech už do smrti žije tam, kde sa odtrepal. Veď pre niečo sa tam odtrepal, keď mu doma nebolo dobre, tak nech si tam aj ostane.

laurita285
28. nov 2024

@dvanastka inak ja viem že si dosť hlúpa na to aby si to pochopila 😂, ale môžeš sa do riti kopať od rána do večera že existujú ľudia, ktorí sa vrátili.

diewcatqoo
28. nov 2024

@dvanastka presne tak, nech sa nevracia. Este by tu mohol priniest nejake novoty. Slovensko ma byt predsa slovenske, ziadne ine! 🙂

martinadomianova
28. nov 2024

No ja by som sa na Slovensko nevrátila. Jedine, žeby tam, kde som, mi bolo oveľa horšie. Ani kvôli rodine. Možno na starobu.

carolynka
28. nov 2024

Ak neplanujete skory navrat, za tie tri roky co spominas sa moze vela udiat - uvidis ako sa vyvinie politicka situacia. Mate tu vyhodu, ze si mozete najst dobru pracu a zapadne Slovensko je fajn pre zivot.
Ja zijem mimo uz 20rokov a na navrat to nevidim, ale ja som na Slovensku pomerne casto a mam tam aj nehnutelnost a moja praca mi umoznuje pracovat aj odtial. Ano, idealne by som s rodinou travila viac casu, ale.som vdacna aj za toto. Nikde nepadaju pecene holuby do huby, nikde nie su ludia 100% mili a ustretovi a v zasade nemam zle skusenosti z obchodov/restauracii na Slovensku. Mne vadi to smerovanie krajiny a ako priblizne polovica krajiny podporuje hulvatov vo vlade. A tym sa neviem zmierit, s tou neslusnostou a aroganciou moci, a ze sa s nou viac ako polovica spolocnosti stotoznuje a nepripada im to nepripustne. Vytvara to v krajine istu atmosferu. Ja kolkorat nechapem ani ako sa tu na MK k sebe ludia spravaju, agresivne a arogantne. Ale to je asi celosvetovy trend.

tinaslukaskom
28. nov 2024

@dvanastka prečo sa tam odtrepal? Väčšina sa odtrepala preč, lebo videli, že keď chce človek niečo mat tak potrebuje na to peniaze a keďže tu je to bieda s platmi tak museli ísť zarobiť do zahraničia, potom to tu minuli keďže tu je draho a platy sú tu mizerne, tak išli zas preč. Nakoniec sa im oplatilo zostať mimo SK.

andreadca
28. nov 2024

Máme v rodine chlapíka...jeho rodičia narodení na SK, on narodený, vyštudovaný, pracujúci v USA...silou mocou chcel za manželku Slovenku aj ju má, chce bývať na SK, čo sa zatiaľ celkom nedá, takže zatiaľ 1/2 r SK a 1/2 r USA...tak neviem či je to tu až také "nežiteľné" 🙂

zazka666
28. nov 2024

Veď si vtedy výber dlhšiu dovolenku a príď. Hneď ťa táto nostalgia prejde. 😆😆😆 Vôbec nejde o peniaze. Ide o to, že prichádzame o demokraciu krok po kroku, že v čele štátu sú populistickí hulváti bez kúska moralnosti a odbornosti. Ja vychovávam syna pre emigráciu. Nechcem , aby tu žil.

alexanderkovacs
28. nov 2024

@earlgrey no pekne . Takze dochodcovia nie su len proti maďarom. 😅

vevesh
28. nov 2024

@dvanastka keby to tak fungovalo, tak na slovensku nie je ani nohy, akurat tak pustatina..🫣🫣🫣🫣🫣

earlgrey
28. nov 2024

@alexanderkovacs Tak zase nie všetci, ale napr. dcéra od malička rozprávala po anglicky a to si mala vidiet babky na ihriskách ako mudrovali, že NA SLOVENSKU PO SLOVENSKY...ale v tom čase som ešte nebola taká, že by som sa ozvala, to som sa časom naučila, lebo to sa človek jednoducho musí naučiť...

sashulla
28. nov 2024

V živote by som sa nevrátila. A dieťa keď vidí život inde tak na SK ani nepachne .

ludka0309
28. nov 2024

Riesime s manzelom podobnu ale zaroven opacnu situaciu…niekolko rokov sme zili vo zahranici-Svajciarsko. Odisli sme kedze sme sa tam necitili “doma”, na slovensku mame obidvaja blizku rodinu,kamaratov. Boli sme mladi a chybalo nam to tak sme sa nakoniec vratili. Kazdy ma odhovaral, no nepocuvla som a teraz to LUTUJEM! Odkedy mame deti sme prisli na to, ze hoci je kontakt s rodinou dolezity Slovensko nie je az tak idealna krajina, je to tu kazdym rokom horsie. Kvoli financiam aj kvoli buducnosti nasich deti rozmyslame, ze sa vratime. Nebude to mozno tak “ruzove” a jednoduche ako ked sme boli mladi, bezdetni (teraz mam 3 deti) ale viem ze tam by sa nam zilo asi lahsie hoci by nam ta rodina chybala. Tak ci tak sa nenavstevujeme az tak casto ako som si to predstavovala kedysi…kazdy ma jednoducho uz svoj zivot, svoju rodinu,deti a pracu a v dnesnej dobe kde sa da zavolat kedykolvek cez kameru nie je to odlucenie az tak hrozne . A viem, ze deti ked budu dospele mi raz za toto rozhodnutie podakuju. Este sme stale doma, vsetko je otazka najblizsieho roka, ci si tam manzel zozenie na zaciatok pracu az tak by sme mohli prist k nemu. Jedina vec ktora ma na tom najviac stve je asi to, ze by som sa musela zase vratit k obycajnej robote…tu som robila uctovnictvo a v zahranici sa asi do kancelarie nedostanem ale som ochotna aj napriek tomu ist takze osobne na tvojom nieste ostanem tam kde ste kedze ja som to zle rozhodnutie urobila presne kvoli tym istym “sibnutym myslienkam” ako mas teraz ty😀

romino
28. nov 2024

To je strasne .. ale strasne individualne.
Vidiet to aj v tychto komentaroch, niekto jednoznacne ze zostat v zahranici, nevracat sa.. niekto ze radsej byt doma na Slovensku.
Moze mat clovek rovnaku pracu, rovnaku rodinu, byvat na rovnakom mieste - a 1 bude frflat a tuzit ist prec, 2. najspokojnejsi.
Kazdy mame total odlisne priority, co cakame od zivota .. pre mna predovsetkym - od kazdodenneho zivota !!
Ja som skusil zahranicie, aj Bratislavu ... viem porovnat, a viem, ze ja by som nezil uz ani v tej Bratislave. Kazdodenne byt v tom hluku, v masach ludi, v zapchach atd .. tak rozvazat deti do skoly, na kruzky atd ???
Nie, dakujem.
Aby som nebol zly na Bratislavu - no ved absolutne z toho isteho dovodu ani to zahranicie, ak by sa malo jednat o trocha vacsie mesto.
A nech je to pre mna za mna aj Vieden, mesto ktore vzdy konci medzi "top mesta na zivot".
Podla mna Slovensko sa strasne posunulo, drvivu vacsinu veci co ponuka zahranicie, mame uz aj my. Mozno ak ma raz postihne daco so zdravotnictvom, alebo s dakymi uradmi nieco .. bude inak hovorit.
Ale dovtedy nie.
Radsej tu volne vybehnem kedy sa mi zachce na luky, lesy .. bicykel, tury ... sadnem do auta .. jedni ci druhi rodicia na skok ... proste volny jednoduchy zivot.
Radsej tu uz byvam riadne vo svojom byvani, ako niekde v zahranici .. asi v podnajme,
lebo akonahle je ekonomicky zaujimavy region, tak ceny nehnutelnosti astronomicke. A razom je po vyhode "ale tam sa lepsie zaraba".

dvanastka
28. nov 2024

@laurita285 láskavo si dávaj pozor na písmená. Hodnot seba a svoju hlúpotu a kop sa do riti sama. Tieto tvoje bezcenné reči nikomu nič neprinesú, len ukazujes svoje nízke IQ.

romino
28. nov 2024

@andreadca presne tak, kolko cudzincov uz clovek streta, co tu ziju. A tym nemyslim len ukrajincov co prili v tej vlne ako zacala vojna. No tak asi sme na tom celkom obstojne, tie opisy ako nejakej rozvojovej krajiny, velmi mi to nesedi.
Este by som to ako tak chapal, ked bol 90.te roky, 15% nezamestnanost, vsade este stare skodovky a lady, ked chcel clovek nieco pekne na oblecenie .. tak obycajne len daky smejd si kupil dakde na trhovisku pod holym nebom .. :D
Uz mi to pride ako minuly zivot.
Teraz ked idem cez mesto (nie som z BA), tak miestami si vravim - a v com je to tak hrozne odlisne od nejakeho podobneho mesta dakde na "zapade" ?

romino
28. nov 2024

@dvanastka tak zase ... preco take reci ze zakazat ludom sa vracat ? Ved zivot sa vyvija, krajiny sa vyvijaju. Ine moznosti a potreby ma niekto 20 rocny, niekto 40rocny (ked uz je asi aj rodina), ine 60rocny.
Alebo priklad: clovek odisiel prec, lebo sa dalo lahsie zarobit . .naucit sa jazyk atd.
Alebo odisiel prec v 90.tych rokoch, ked tu bola vyslovene naprd situacia (nezamestnanost atd).
Zrazu v tej kombinacii uz aj tu je po navrate lahsie. Za zarobene kupit tu doma byvanie, ... a teda vydavky na byvanie hoci z nizsieho SK platu uz tvoria minimum ...lepsie prac. moznosti, napr. kvoli tym jazykom.
Tak jasneze to inak clovek hodnoti moznosti slusneho zivota pred takou zivotnou etapou, a inak potom.
Mne to pride naopak, ze vlastne nasledne je to prinos pre Slovensko .. preco to zakonom zakazovat ?

tundra
28. nov 2024

@ludka0309 v ktorom kantone ste zili?

sashulla
28. nov 2024

@romino západ nemá hranola...co z toho ze tu máme zaha hadid sky park ? Áno je to krásne. Bratislava naozaj začína vypadať.. ale to je všetko. A bola by oveľa carovnejsia keby komoši nerozdelili mesto dvojprudovkou popri synagoge, ktorú tiež zbúrali...

sashulla
28. nov 2024

@dvanastka nazor hodný vzdelaného, rozhladeneho a hlavne tolerantneho človeka... lebo to sa naučíme exkluzívne na Slovensku od našich vzorov v parlamente..kdeže žiť v zahraničí, Sodoma Gomora.

romino
29. nov 2024

@sashulla ok, .. ale nemyslel som len Bratislavu. A uz vobec nie zaha hadid 🙂 to mi naozaj k zivotu nechyba.
Ja zijem na strednom SK. Ked chcem nakupne centrum - mame na vyber viacere. Ked chcem prirodu - mam dookola narodne parky. Ked si chcem nieco nove moderne objednat - pride mi to do balikoboxu v ulici. Ked chceme ist k moru - sadnem do auta ako hocijaky Nemec a ideme.
ano, mozno by som sa mohol rozculovat nad stavom infrastruktury atd, ze kde idu moje peniaze a tak ..
Ja som asi skromny clovek, asi si vzdy drzim v pamati .. ako bolo predtym. Nikdy by som neveril ze budem moct mat aj tu na Slovensku taku ziv. uroven. No a potom vsetky tie benefity, ako znami a rodiny v bezne dostupnej vzialenosti, hoci aj v bezny den po praci,
bez nejakych planovaciek .. ze len na Vianoce, organizovat dovolenku v praci na to, nebodaj zhanat letenky ..
Ale zacal som aj tym, ze kazdy mame ine priority.

autor
29. nov 2024

@romino Musim povedat,ze si zhrnul asi vsetko to,co si predstavujem ja 😊 Zili by sme v krajskom meste,kde mam OC v pripade potreby a zaroven je to v okoli prirody, rodina na skok bez extra planovaciek sviatkovych a prazdninovych 😊 Dakujem za pozitivny pohlad 🙏

romino
29. nov 2024

Ja som v zahranici zil, ale som to mal jednoduchsie. Nikdy som tam nechcel dlhsie zostavat, rodinka sme este neboli .. o to lahsie sa vracalo. Chapem ze vy mate tazsie rozhodovanie. Ini co tam zostavali ... nikdy svojich rodicov dako nespominali, ak, tak negativne .. ze su rozvedeni a pod. Velakrat aj to som videl ako dovod nevracat sa, netahalo ich to .. skor naopak, boli len radi ze su prec.
Velmi dolezite je aj zvazit si co cakate, ze deti na ake skoly budu chodit. Mnohi este aj to ofrflu, ze tu na Slovensku len take a take skoly.
Tam mam zase proti-argument: a nam sa stalo nieco ? Chodili sme na bezne kadejake skoly .. (zakladne ci stredne, na VS uz moze ist dieta z domu) - a kolko Slovakov aj tak uspesnych, aj hocikde po svete.
Ta praca je dolezita. Ci budete mat aj tu pracu, ktora vas bude ako-tak naplnat. Ci prilis dako neklesnete urovnou.. tym nemyslim financna uroven. Tam moze byt riziko, ze by mohol clovek neskor olutovat, byt frustrovany .. ze naco ma tie vsetky mozne skusenosti, ked tu zrazu by robil len daco "obycajne", zahnivajuci potencial a dajme tomu aj medzi nie velmi ambicioznymi ludmi, v demotivujucom prostredi.
Zase len individualne, kto ako k tomu pristupuje ... ved su IT ludia, co cielene taku karieru hodia za hlavu, a robia uz nieco uplne ine, hoci aj nejaku manualnu pracu .. alebo nejaka farma a pod.
Vela stastia ku spravnemu rozhodnutiu.

pseudomonas87
29. nov 2024

@romino súhlasím aj ja, 12 rokov v Stuttgarte , 6 rokov štúdia v Prahe a veľkomiest mám dosť, ale presne ako hovoríš, každý má iné priority