Ako sa rozhodnúť pri sťahovaní z vidieka do mesta?
Bývam s manželom a našimi dvoma malými deťmi v novostavbe. Máme pekný dom, veľkú záhradu, všetko sme si tu urobili sami a ozaj je to tu super, cítime sa tu dobre. Deti tu chodia do škôlky, majú tu kamošov, ja tu mám otca a kamarátov, známych, lebo som tu vyrástla. V okolí je krásna príroda, možnosti športovania, do mesta to máme 20min autom. Dom máme bez hypotéky, nemáme žiadne dlhy.
Môj muž sa odtiaľto chce silou mocou presťahovať do mesta. On vyrástol v meste a argumentuje tým, že keď budú deti väčšie a budú chodiť na strednú školu, budú odkázané na dochádzanie. Že skrátka pohodlie mesta, mať všetko poruke a mať dostupnú MHD a väčšie možnosti. Aj s ohľadom na prácu. On teraz robí z domu a 2x do týždňa dochádza, cesta tam mu trvá 1h20min. Ja robím z domu.
Tak sme sa teda začali obzerať po niečom novom v meste. Všetko, čo som doteraz videla, ma odradilo. Staré plesnivé domy na zbúranie alebo mini stavebné pozemky za astronomické ceny. Na jednej strane chápem môjho manžela, na druhej strane je nám tu fakt dobre. Riešili ste niekto podobnú dilemu? Ako sa rozhodnúť správne?
Ak sú vaše deti škôlkari, tak argument s dochádzaním na strednú školu ešte dlho neobstojí.
Cesta do mesta vám trvá 20 minút, mužovi do práce 1 hodinu a 20 minút, čiže sa jedná o dve rôzne mestá. V ktorom hľadáte bývanie? Lebo ak v tom bližšom, mužov problém s dochádzaním sa presťahovaním nevyrieši.
Asi sa len ty citis tam dobre ked si tam vyrastala. Ja ho chapem s argumentmi mat vsetko po ruke, dochadzanie atd.
Zahynula by som mimo mesta, ale ja asi aj mimo priameho centra.
Skor nechapem naco tam teda siel byvat. Nech uz vydrzi kym su decka male a potom by som sla inam
Skôr je problém v jeho dochádzaní a snaží sa ťa ukecať cez deti. Tým je to zatiaľ jedno a 20 minút nepovažujem za žiadnu diaľku.
A keby ste si našetrili a za pár rokov, keď pôjdu deti napríklad na druhý stupeň, by ste si prikúpili aj niečo v meste?
Druhá otázka je, že čo by chcel v tom meste vlastne z tých vecí "po ruke" využívať. Chýba mu napríklad nejaké sociálne vyžitie ako kino, divadlo? Neverím, že túži behať každý deň do večera po práci po obchodoch...
Ja by som sa nesťahovala preč. Veď aj oveľa čistejší vzduch máte, než niekde v meste. A zrejme aj bezpečnejšie (aspoň ja čo teda vidím v Nitre, kopec opitých, kričiacich cigáňov atd..)
Na strednú dochádza väčšina detí, mala som spolužiakov, čo dochádzali aj väčšie vzdialenosti než 20 minút.
1h 20minút to mu trvá jedna cesta, či to je dokopy?
Ale aj tak, ak to má len 2x do týždňa, to by som nevidela tak tragicky. Prípadne nech si skúsi dojednať, či sa nedá len 1x do týždňa cestovať, ak inak stačí robiť z domu.
Ešte mi teraz napadlo, píšeš, ze nemáte hypotéku, ani žiadne dlhy. Dom v meste je finančne náročná investícia, ale čo takto kúpiť v meste byt na hypotéku? Na pár rokov ho môžete dať do prenájmu, nech si na seba trochu zarobí, potom ho v prípade potreby môžete využívať zároveň s domom. V každom prípade, budete mať ďalšiu nehnuteľnosť, keď pre nič iné, tak pre deti do budúcna.
Pre stredoškolákov už nie je problém dochádzať, ja som tiež dochádzala do okresného mesta (cesta asi 25 minút) a to mi vôbec neprekážalo, dokonca som tam spoznala veľa iných detí, ktoré chodili na iné školy.
Teraz bývame s manželom v meste, v okrajovej štvrti a syn tiež keď chodil do strednej školy išiel aj 15 minút MHD.
A ten dom bez hypoteky mate "samostatny" alebo je to niekde na rodicovskom dvore (ked pises, ze tam - v obci - byva aj otec)... ci nebude problem toto (ak je to nahodou tak). Popripade este nejaky iny zadrhel... Aj s tym dochadzanim je to zvlastne (20 min alebo 1.20?h?)
ja sa musim trosku priklonit na stranu muza, my byvame na okraji mesta, mam male deti, uplne nam to vyhovuje, priroda, det mozu behat okolo, ale velmi dobre viem, ze o par rokov budem mat vsetko velmi daleko, preto ci chem ci nie, vsetko je v meste - lepsie skoly, plavaren, kruzky,....a uz teraz do dochadzanie praca/hobby v meste je o drzku a strasne vela casu, ktory nemam, v zapchach, cize musa uplne rozumiem
Ja by som sa priklonila na stranu tvojho muža. Áno, bývať v dome, v kľude, v prírode je super, ale ... V meste mám všetko po ruke, škola, škôlka, krúžky, aktivity, doktori, úrady, dokonca v našom meste máme aj dosť prírody ...
@zic máme samostatný dom so samostatnou záhradou. Bývame 20min od krajského mesta a muž dochádza do práce v ba. Ak by sme kupovali iný dom, tak by to bolo v tom krajskom meste.
@unicornlady no, presne do Nitry by sme chceli ísť a tiež ma to tam až tak neláka aj z toho dôvodu, čo píšeš. On argumentuje, že to budeme mať bližšie do práce, nebudeme musieť všade chodiť autom, krúžky pre deti, neskôr stredná škola. U nás na dedine nič nie je.
@h2 ja neviem, tiež som nad tým premýšľala, ale je to odveci takto pendlovat. Pre mňa je záhrada moja srdcovka.
On chodi 1,20 min. do prace spolu alebo 1,2min. tam a spat? A ak by ste isli do mesta, tak by nemusel dochádzať vobec? Zase toto ja chapem, ze 3 hodiny denne v aute, je dost. Na druhej strane ak ma prist k tomu rozhodnutiu, radsej skor, ze deti si najdu nove zazemie kamosov. Vam to neponáhľa, takze mate cas hladat, nieco co by sa ti pacilo.
@betulinka1 Autorka už písala, že to mesto, kam majú 20 minút a kam sa jej muž chce sťahovať, je Nitra a on dochádza za prácou do Bratislavy, čiže dochádzal by tiež, o málo kratšie.
Ja poznám obrátený prípad.
Žena z mesta sa presťahovala za mužom do novostavby pánbohu za chrbtom. Ale on tam má rodinu, kamarátov, má rád to prostredie, dedinu, do mesta ísť nechce, lebo on chce veľkú záhradu. Tiež do najbližšieho menšieho mesta 20 min a do veľkého mesta vyše hodina.
Žijú tam už pár rokov, ale robí to veľa problémov, ona si tam nevie zvyknúť, trápi sa. A tiež premýšľa, ako bude s deťmi, keďže je tam max škôlka a mini základná škola, ktorá nemá dobrú reputáciu. Žiadne krúžky, žiadne lepšie školy, žiadne možnosti na rozvoj.
Pre mňa by bolo dôležité, aby sme obaja boli šťastní a aby deti mali možnosti. A ja som celý život dochádzala síce "len" polhodinu, ale niekedy to bolo na nervy. Ak by som mala kvôli práci dochádzať 1.5 hodiny, pre mňa by to bola stopka.
Riešila som podobné. Mali sme veľký, nový dom, bazén, altánok, kde sme boli skoro každý deň, pomaly celý deň, super susedov, samé deti, kamaráti apod.
Išli sme do mesta kvôli škole, práci, celkovo dochádzaniu. Dom sme museli celý rekonštruovať, pozemok máme malý, ale stačí to na život v meste. Všade som za pár minút, alebo peši v pohode. Susedia sú v pohode, ale väčšinou starší ľudia. Decká majú kamošov zo školy a v škole. Ja by som nemenila. Všetko mám poruke, nikam nemusím dochádzať. Keď si o piatej poviem, že chcem ísť do kina 17:20 sedím v sále. Starší mal gympel 5 minút autom, mladšiemu teraz vyberáme strednú školu a v okolí mám cca 8 škôl, kam by mohol ísť a mal by to do 10-15 minút MHD. Krúžky, kluby všetko v okolí.
Je na tebe, ako sa rozhodneš, každopádne muž má pravdu v tom dochadzaní v puberte. Pubiši chcú byť samostatní a tebe sa tiež určite nechce robiť taxi deťom.
Na materskej a s malými deťmi je satelit super, ale keď máte všetci dochádzať, tak je to trápenie
@tilly ďakujem, takuto osobnú skúsenosť som potrebovala počuť. Ja mám strach, že budem ľutovať, ale nejako sa musíme rozhodnúť. A kedy ste riešili sťahovanie, aké veľké boli deti?
@tilly a ako ste riešili to medziobdobie, od predaja domu ku kúpe ďalšieho domu? Najskôr ste predali váš pôvodný dom a bývali v podnájme, kým ste našli nový? Alebo nejako súbežne?
Autorka, ak sa chces presťahovať do Nr a muz dochádza do BA, tak pre mna by to bolo tiez o nicom. To je tiez daleko na dochádzanie. To by som isla asi radsej do TT, nech to ma este blizsie. TT ma aj s Ba aj autobusové aj vlakové spoje. Nr iba bus, co je tiez nevýhoda.
Z toho co si pisala si myslim, ze skor ide o neho a jeho dochadzanie a snazi sa to “hodit” na deti..ak by dochadzal kazdy den do prace hodinu a pol tak to by som sa zamyslela, ale myslim, ze dvakrat do tyzdna sa to da zniest, aspon si moze pocas soferovania “vycistit” hlavu a mat par minut pre seba a vlastne myslienky, bez toho aby ho otravovali deti, ja by som sa teda na to pozerala takto, nemate ziadnu hypoteku ani dlhy a aj napriek tomu “vymysla” ja by som to zhrnula tak, ze ked je koze dobre ide na lad tancovat 💁♀️
@betulinka1 v Nitre máme rodinu a kamarátov, nechceme ísť niekam úplne mimo.
mozno iny pohlad skusim napisat: co tak kupit v meste byt a dat ho do prenajmu. zatial ked su deti male ostat v dome a potom o 10rokov sa rozlucit s podnajomnikmi a ist cez pracovny tyzden do bytu a cez vikend do domu. tymto by si ty mala stale pristup k domu a zahrade a on by mal vsetko blizko.
moja byvala spoluziacka tak fungovala.len oni mali najskor byt, postavili dom mimo mesto a aby nemusela kazdy den dochadzat do skoly tak byvala s mamou cez tyzden v tom byte a v piatok sli do domu.
Skus taku variantu predlozit manzelovi a sama uvidis, ci naozaj chce ist do centra aby bolo vsetko po ruke alebo chce ist byvat blizsie k jeho praci. (ja absolutne chapem to jeho dochadzanie, moj muz dochadza hodinu do prace)
My sme sa sťahovali tesne pred prvým ročníkom staršieho a mladší nastupoval do škôlky.
Mali sme oba domy naraz, potom sme ten v satelite predali.
@tilly my máme tiež takúto situáciu.
@betulinka1 Už chodí z NR aj vlak do BA, ale dosť dlho trvá tá cesta okolo 1h40min., je to ďaleko na časté dochádzanie.
No my sme sa presťahovali z mesta na dedinu a trepeme si hlavu o stenu celú dobu co bývame akí sme boli sprostí ze sme sem šli. 😀 A to nemáme ani deti.
@petronelag priamo nechodi. Len s prestupom .
My sme podobne uvazovali, ale zatial sa nenasiel dom/byt, ktory by nas presvedcil

Deti chodia este len do škôlky takže manžel rieši "problém" ktorý nastane kedy? O 10 rokov? A ktoré dieťa nedochádza do školy? Bežné moji spolužiaci chodili vlakom a všetci to brali ako samozrejmosť.
Nevadí mu skôr starostlivosť o dom/zahradu?