icon

Ako sa správne rozhodnúť?

13. júl 2023

Chcela by som sa poradiť alebo si prečítať iný pohľad na vec, iný názor, radu...
Pred rokom som skončila zdravotnícku školu (pomaturitné štúdium), zamestnala sa v nemocnici ako praktická sestra-asistent. Už vtedy som rozmýšľala, že o rok by som skúsila ísť na VŠ. Podala som si prihlášku, prijali ma. Len ako sa blíži september, mám stále viac pochybností o tom, či to vôbec zvládnem. Či už finančne, časovo, vedomostne, proste či to dám. Pre predstavu musím dodať, že som rozvedená s 1 dieťaťom (12 rokov), platím hypo, atď. K štúdiu by som musela žiadať o stabilizačnú pôžičku (otázne, či by ju vôbec schválili). Ďalšia vec je čas, či by som ho mala dostatok na venovanie sa dcére (plus mám priateľa, nebývame spolu). Do školy by som chodila každý druhý týždeň od štvrtka do soboty. Zatiaľ mám požičané auto od priateľa, ale na to sa nemôžem spoliehať, že ho budem mať vždy k dispozícii, a spoje do daného mesta sú veľmi zlé. A tiež teda mesače náklady na benzín by ukrojili z mojho rozpočtu. Mám veľkú dilemu, čo robiť. Nerada by som sa totižto do toho pustila a následne by som to z niektorého z uvedených dôvodov musela ukončiť. Na druhej strane je pravdepodobné, že by som to neskôr ľutovala, ak by som to neskúsila. Vôbec neviem, čo mám robiť. Viem, že rozhodnutie bude na mne, ale rada si prečítam vaše komentáre.

Strana
z2
autor
14. júl 2023

@mamusa123456789 momentálne mám auto, zajtra to už tak nemusí byť. A to myslím úplne vážne.
Ja som sa dokázala uskromniť, len vieš, ako to dcére vysvetliť, že žiadna dovolenka, žiadne extra výdavky. Nie je to jednoduché hlavne v jej veku teraz, keď sa chcú slečny paradit.

mamusa123456789
14. júl 2023

Auto sa dá vždy kúpiť aj jazdenka ta par supov a dcéra má len 12 myslím si, ze ešte všakovaké čačky jej ešte netreba a 3 roky bez dovolenky prežije bez ujmy na zdraví, program sa dá vždy vymyslieť aj bez cesty k moru, ale konečné rozhodnutie, je len na tebe... Len ty môžeš ovplyvniť ako sa budete mat v buducnosti

autor
14. júl 2023

@mamusa123456789 viem, že rozhodnutie je na mne.
Ak by som sa pre školu rozhodla, tak si auto určite nebudem môcť dovoliť kúpiť, a auto za pár supov, potom stojí v konečnom dosledku dosť (opravy, PZP...). V podstate žijeme od výplaty k výplate, i keď už nemusím každú blbosť dcére odoprieť.
Dcéra už teraz rozpráva, že kde by o rok chcela ísť na dovolenku. A keby aj len tu na SVK by sme šli niekam, či už do aquaparku, veď len 1 deň stojí dost vela. No neviem sama. Veľmi sa to vo mne bije. A či koniec koncov mi to za to úsilie a odriekanie bude stáť za to 🤷🏼‍♀️

mamusa123456789
14. júl 2023

Musíš zvážiť + a - a potom sa rozhodnúť

veronika1754
14. júl 2023

Ja by som do toho nešla, určite nie teraz dcéra má 12 rokov, najbližšie 3 roky sú veľmi kritické, bála by som sa že dôsledok môjho investovaného času do štúdia by sa prejavil na nej. Nemala by si na ňu toľko času a radšej by som štúdium odložila, urobila si medzitým dajakú finančnú rezervu, skúsila by som pomaly financie prispôsobovať stavu ako keby som študovala a videla by som ako to ide.

autor
15. júl 2023

@veronika1754 ďakujem za tento koment. Tiež ma napadlo, že pár rokov počkať, skúsiť niečo našetriť a potom sa do toho pustiť. Uvidím, ešte nie som vôbec rozhodnutá.

autor
15. júl 2023

@mamusa123456789 momentálne mínusy prevyšujú plusy. Je ale možné, že sa to časom zmení..ale aj tak váham.

veronika1754
15. júl 2023

Ja som si seba predstavila v takej situácii podľa toho som písala plus skúsenosti s deťmi rôzneho veku moja najstaršia má teraz 21, chlapci 14 a 13 a dcery 11 a 6, a tento vek od 12-16 rokov fakt kritický, s deťmi bijú hormóny často berú veci príliš skepticky, neviem si predstaviť v tomto náročnom období byť zameraná na náročné štúdium, ako nedaj bože že by dačo ale môže sa stať že dieťa pod vplyvom hormónov si začne myslieť že si uprednostnila seba, deti nie stále pochopia že to robíme vlastne pre nich, im je dôležité hlavne v tomto veku teraz a tu, tiež odkladám svoje sny a ani neviem či si ich niekedy splním tiež robím prácu pod moju vzdelanostnú úroveň, tiežsom na nich sama, ma to štve, no musím riešiť teraz a tu, práca mi vyhovuje časovo že sa môžem venovať aj deťom

autor
15. júl 2023

@veronika1754 dakujem

Strana
z2