icon

Ako sa vyrovnať s emocionálnymi výkyvmi?

17. dec 2023

Ahojte . Poslednou dobou som v nejakom divnom psychickom rozpoložení. Deje sa toho strašne naraz veľa a ja neviem ako vypnúť . Prednedávnom ma zradila moja " najlepšia kamarátka" . Do toho ešte riešim problémy vo vzťahu. A ešte k tomu mi zomrel člen rodiny. Neviem moc čo s týmto . Nemám sa komu vyrozprávať. Keď sa snažím zdôveriť nejakým známym čo mám.,buď to ignorujú alebo sú to frázy typu že to mám ignorovať. Alebo že čo čakám keď som stále v zlej nálade, koho to zaujíma že mám stále depresie vraj sa nemám čudovať že nikto nechce byť pri mne . Pritom ja sa cítim tak blbo lebo ja vždy každému robím oporu ale mne sa toto nedostáva.Áno .. reči že mám ísť za teraputom.uz poznám . Lenže ja si takúto terapiu nemôžem dovoliť.
Možno by sa mi aj zišla lebo začínam mať myšlienky nasebapoškodzovanie . Možno som iba slabý jedinec a niekto iný by naozaj nad tým iba mávol rukou . Snažím sa si moje negatívne emócie nahať pre seba .. písať básne príbehy. Skladať hudbu . Ale stále to ne vyventilovanie nestačí . Neviem čo ďalej .
Som mladé dievča z uvedomujem si že možno nemám okolo seba správnych ľudí . Ale neviem kde tých správnych vôbec nájsť . Na kluby ani chlastačky niesom . Som celkom introvert.

3009
17. dec 2023

Určite vyhľadaj psychiatra to nie je sranda ak sa začínaš poškodzovať. To je depresia a s ňou nie sú srandy. To akože si nemôžeš dovoliť ísť k psychiatrovi?

egonsk
17. dec 2023

sebaposkodzovanie nie je riesenim nikdy. Nemas ziaden iny konicek, alebo nieco co by ta zaujalo a comu by si sa mohla viac venovat a zdokonalovat? Mozno ak svoju hudbu, resp. tvorbu zacnes zverejnovat, tak ta to trosku nakopne a najde sa aj niekto, komu sa to bude pacit q bude ta chciet viac spoznat...

madeincssr
17. dec 2023

Dievča zlaté, a nejakú bližšiu rodinu nemáš? Vyrozprávaj sa kľudne aj tu MK v súkromných správach, keď sa nájde nejaká kamoška, ideálne z tvojho regiónu. Treba to dať zo seba von, uvoľniť tlak, dialógom s kamoškou upratať rozhádzané myšlienky a priority. Je tu kopu citlivých, empatických dievok, ml. dám, snáď sa niektorá odhodlá...

koniarova
17. dec 2023

@3009 lebo na to nemá peniaze? Máloktorí ide cez poisťovňu. Jedno sedenie u súkromného môže byť v kľude aj 60-80 eur.

cokoladova_babovka
17. dec 2023

Ahoj, určite odporúčam nájsť si odbornú pomoc. Tiez som mala ťažké obdobie a začala som s online terapiou a neuveriteľne mi to pomohlo. Ak si to nemôžeš dovoliť, skús pozrieť ipecko.sk. poskytujú psychologickú pomoc pre mladých zdarma. Všetko sa dá riešiť. Držím palce.

3009
17. dec 2023

@koniarova psychiatrov čo sú na zmluvu je dosť len treba hľadať. Tam netreba výmenný lístok. To skôr psychológovia sú súkromní.

autor
17. dec 2023

@egonsk 🙂 skúšala som to zverejňovať ale ľudia tomu moc nechápu. A naviac väčšina toho čo tvorím je skôr na tú negatívnu nôtu a nerada by som to nejak šírila. Čo sa týka sebapoškodzovania tak sa dosť držím . Už som s tým mala problémy keď som bola mladšia a nerada by som do toho zase spadla . 🙂 ale myšlienky tam sú

autor
17. dec 2023

@madeincssr S mamou nemám najlepší vzťah . S otcom sa nebavím . Čo sa týka ďalšej rodiny tak tiež sa s nimi moc nebavím. Čo sa týka kamarátky ona sa nesnaží to urovnať čiže pre mňa je to zbytočná energia keďže chybu spravila ona . Skôr by som potrebovala nejakého reálneho kamaráta/ kamarátku než nájsť iba niekoho na kom si môžem vyventilovat

madeincssr
17. dec 2023

Chápem, asi si dosť introvert. Ale zo svojej samoty/smútku sa treba nejako vynoriť. Na nejakú kultúru, výstavu, trhy, múzeá, zámky... sa môžeš vybrať aj sama (na webe a ticketportaloch je spústa inšpirácie) a možno ti to pohladí dušičku a možno sa trošku zlepšíš v ineragovaní s ľuďmi a možno niekde niekoho stretneš...

autor
17. dec 2023

@madeincssr o to nejde o to že by som sa nevedela baviť s ľuďmi som dosť výrečna, alebo že nikam nechodím. Skôr ide o to že sa na mňa lepia zlý ľudia . A vždy sa niečo stane . Alebo po čase keď sa s niekým bavím tak druhá strana prestane mať záujem a zase som iba ja ktorá sa snaží niečo udržať . Alebo že niekedy stresujem že ja vždy poviem všetko na rovinu že napríklad sa s niekým nestretnem po týždni čo sa bavíme .

egonsk
17. dec 2023

mozno si to zverejnila v nespravnom okruhu, alebo kratko si cakal. Hviezdou sa stanes z noci do rana iba v amer8ckych filmoch, inak by t8 kazdy youtuber a tiktoker vedel povedat, ze kolko mesiacov tomu venoval, nez ziskal aspon male obecenstvo. Nedas tu link na tu tvorbu, nech vidime z nej co ta trapi?

madeincssr
17. dec 2023

No či teda nie si príliš negativistická. Vypočuješ aj tých druhých? Zaujímaš sa aj o ich boliestky a problémy? Si empatická, milá, konštruktívna? Ideš niekedy s niekým aj na aktivitu, ktorú navrhla druhá strana?

autor
17. dec 2023

@madeincssr 🙂 spomínala som to aj v príspevku. Ja som sa vždy snažila niekoho vypočuť alebo aspoň tú byť pre niekoho. Keď bolo zle kamarátke išla som najbližším autobusom za ňou . Alebo som ju zobrala k sebe prespať. Veľakrát som sa prispôsobovala skupine keď napríklad som išla s kamarátkou a ona ešte s niekým. Celkovo ľudia keď o mne hovoria tak v pozitívnom zmysle. Medzi kamarátkou sa stalo niečo za čo môže iba ona . Čiže toto je trochu vedľajšie.

autor
17. dec 2023

@egonsk haha . Noo väčšinou som to dávala ako okruhu blízkym alebo sem tam na sociálne siete . Ale nikdy nie za účelom aby som sa spopularizovala . Proste mňa písanie a tvorenie baví a niekedy urobí dobre taká tá pochvala alebo názor ľudí . Ale nemám problém sem niečo dať . 🙂

egonsk
17. dec 2023

tak hor sa do toho, myslim, ze viacero ludi to zaujme 🙂 A vidis, prave ten maly okruh ludi, ktory ta vlastne trapi, ti ani nedal dostatocnu odozvu, popritom ako sama pises, ta to bavi, takze je to fajn a netreba sa za to hanbit a mozno by bolo super to dalej rozvihat. 🙂

lenicka999
19. dec 2023

Vydrž, aj po tej najväčšej búrke vyjde slnko.