icon

Ako sa vyrovnať s kritikou matky?

Dnes o 13:36

Ahojte.. veľmi ťažko sa mi toto píše ale už dlhšiu dobu rozmýšlam nad tým, že obmedzím kontakt s rodičmi, no najmä s matkou. Už teraz máme celkom vzdialený vzťah, voláme si raz za týždeň cca na chvílu to je ok ale tie osobné stretnutia ma zakaždým vedia odrovnať.. Dnes ráno mi volala o 10, že mi príde dať jej psa na stráženie, pretože šla preč ( na tom sme boli dohodnuté) a chcela ísť hore do bytu, že na záchod.. Hovorím dobre.. Prišla sem a mala som tu prádlo v košíku 2 várky pripravené na žehlenie a nejaké papiere na stole a ona spustila monológ, že aký tu mám neporiadok a mala by som začať upratovať.. To počúvam furt, preto nechcem aby sem chodila, pretože ona si stále niečo nájde, keď nie neporiadok, tak mám zle uložené kvety alebo čokoľvek iné.. Potom sa spustila ešte jedna hádka, pretože som si ešte nekúpila komodu a bývam v novom byte rok (nepotrebujem ju momentálne a mám kam dávať peniaze) a z komody čo robím celé dni keď takto vyzerá ten byt.. no hrozné.. Našťastie to nepočul priateľ a nebol doma.. Keď som s ňou bývala to bolo ešte horšie jej vadilo veľa toho napr. že mám vraj prehnanú hygienu, pretože sa sprchujem raz denne a že mi nestačí 1 uterák ale používam 3 (telo, vlasy, tvár).. Najhoršie na tom celom je, že ona sa chce stále stretávať a mne tie stretnutia s ňou nerobia vždy dobre.. Niekedy je ok, že sa dá a niekedy rýpe a extrémne a ona si to neviem či uvedomuje.. Od mala mala potrebu ma kritizovať ak nebolo po jej.. Najhoršie je, že k bratovi a iným členom rodiny je normálna.. Jemu toto nikdy nerobila, lebo je chlapec a naňho úplne iné kritéria.. Pred kamarátkami a ostatnými sa správa ako iný človek, milunká, nekonflitkná.. Teraz jej zistili vážne ochorenie ale... čo by ste robili na mojom mieste? Ps: mám 27, keby sa niekto pýtal..

sailes
Dnes o 13:49

Mam syna prese v tvojom veku, takze si viem dost realne predstavit co ti vlastne vadi...

anonym_6b0048
Dnes o 13:50

@anonym_autor Pokojne povedz mame, že máš ju rada, ale tie reči, ktoré vedie,ti prekážajú
Môžes jej nastaviť zrkadlo pri návšteve jej domácnosti,ofrflat všetko, najlepšie by bolo najmä to,na čo je hrdá/rozmiestnenie nábytku, bytové doplnky, káva/koláč ktorými ťa ponúkne ...Zrejme ju to nahnevá a to bude chvíľa, keď jej povieš, že presne takto sa cítiš, keď príde ona k tebe a vždy si nájde dôvod na kritiku

anonym_a58615
Dnes o 13:53

Tak obmedz kontakt. A budeš mst pokoj.

autor
Dnes o 13:53
@anonym_6b0048

@anonym_autor Pokojne povedz mame, že máš ju rada, ale tie reči, ktoré vedie,ti prekážajú
Môžes jej nastaviť zrkadlo pri návšteve jej domácnosti,ofrflat všetko, najlepšie by bolo najmä to,na čo je hrdá/rozmiestnenie nábytku, bytové doplnky, káva/koláč ktorými ťa ponúkne ...Zrejme ju to nahnevá a to bude chvíľa, keď jej povieš, že presne takto sa cítiš, keď príde ona k tebe a vždy si nájde dôvod na kritiku

@anonym_6b0048 ona sa na tom smeje a potom má doma depky keď ju kritizuje niekto iný.. ona je komplikovaná.. rozhovorov som skúšala milión v danom momente mi prikývla a potom to spravila zas

anonym_6b0048
Dnes o 13:56
@anonym_autor

@anonym_6b0048 ona sa na tom smeje a potom má doma depky keď ju kritizuje niekto iný.. ona je komplikovaná.. rozhovorov som skúšala milión v danom momente mi prikývla a potom to spravila zas

@anonym_autor V tom prípade vieš, poznáš ju a preto neber všetko tak vážne a tragicky.. Prídu časy, keď človeka by tešilo aj to, že má kto stále pindat, ale už nemá kto..

anonym_980592
Dnes o 14:16
@anonym_6b0048

@anonym_autor V tom prípade vieš, poznáš ju a preto neber všetko tak vážne a tragicky.. Prídu časy, keď človeka by tešilo aj to, že má kto stále pindat, ale už nemá kto..

@anonym_6b0048 nie netešilo naozaj, prisiel ten čas a mne sa reálne uľavilo. Ak ti niekto cucá energiu, uráža ťa a správa sa ako cvok, tak ti bude bez neho lepšie.

anonym_6b0048
Dnes o 14:22
@anonym_980592

@anonym_6b0048 nie netešilo naozaj, prisiel ten čas a mne sa reálne uľavilo. Ak ti niekto cucá energiu, uráža ťa a správa sa ako cvok, tak ti bude bez neho lepšie.

@anonym_980592 Môj pohľad na vec je jednostranný, lebo s extrémom, aký opisujes, nemám skúsenosť

anonym_87c6f3
Dnes o 14:33

@anonym_autor pozri si toto, možno sa tu nájdeš: https://najmama.aktuality.sk/clanok/QM7IFog/vyc...

anonym_d69477
Dnes o 15:33
@anonym_autor

@anonym_autor skúsila si všetko. Skús jej povedať že si zavoláte ako doteraz ale stretávať sa s ňou nechceš pretoze vychovavať už nepotrebuješ a kým bude do teba rýpať tak si budete občas volať. Ak sa urazi jej problem je dospelá buď sa uvedomí alebo ma smolu. Ju nezmenis a vysávať ťa bude vždy.

anonym_d69477
Dnes o 15:34
@anonym_87c6f3

@anonym_autor pozri si toto, možno sa tu nájdeš: https://najmama.aktuality.sk/clanok/QM7IFog/vyc...

@anonym_87c6f3 to pasuje 👍

anonym_8653a3
Dnes o 15:37

@anonym_autor matky sú zlo len sa o tom nehovori lebo dieta by si malo matku vazit podla ostatnych. No to ze si matka nevazila svoje dieta to uz nikto nevidi. Radim ti obmedz vztah co najviac sa da

catherin4
Dnes o 15:41

Mam podobnu matku, tiez ma za vsetko kritizovala. Teraz zijem dalej od nej, v Rakusku a vztahy sa znormalizovali, uz nekritizuje, uz som vzacna. Som za to rada.

anonym_6b0048
Dnes o 15:44
@anonym_8653a3

@anonym_autor matky sú zlo len sa o tom nehovori lebo dieta by si malo matku vazit podla ostatnych. No to ze si matka nevazila svoje dieta to uz nikto nevidi. Radim ti obmedz vztah co najviac sa da

@anonym_8653a3 Dovolím si opýtať sa, že kto ti utieral pozadie, naučil jesť, chodiť, atď.?Kto bol s tebou, keď si bola/bol chorý,kto ti fúkal rany?Kto ti utrel slzy, keď ťa niekto zradil?Ta moja to robila a nič za to nečakala, tak prosím, ak to máš inak, nepíš mnoznom čísle.

anonym_8653a3
Dnes o 15:57
@anonym_6b0048

@anonym_8653a3 Dovolím si opýtať sa, že kto ti utieral pozadie, naučil jesť, chodiť, atď.?Kto bol s tebou, keď si bola/bol chorý,kto ti fúkal rany?Kto ti utrel slzy, keď ťa niekto zradil?Ta moja to robila a nič za to nečakala, tak prosím, ak to máš inak, nepíš mnoznom čísle.

@anonym_6b0048 odpoveď: babka.
Matka ma len spravila a spravala sa ku mne ako ku handre. Slzy mi neutierala ale sposobovala. Ty si len dalsi priklad toho kto nechape ake to je mat zlu matku. Nevadi, neprajem ti to nikdy zazit.
Co sa ale vseobecne tyka toho starania sa, to je rodic povinny. Spravil si dieta aby sa staral. Ale netreba zabudat davat aj lasku a ine nematerialne veci

anonym_6b0048
Dnes o 16:01
@anonym_8653a3

@anonym_6b0048 odpoveď: babka.
Matka ma len spravila a spravala sa ku mne ako ku handre. Slzy mi neutierala ale sposobovala. Ty si len dalsi priklad toho kto nechape ake to je mat zlu matku. Nevadi, neprajem ti to nikdy zazit.
Co sa ale vseobecne tyka toho starania sa, to je rodic povinny. Spravil si dieta aby sa staral. Ale netreba zabudat davat aj lasku a ine nematerialne veci

@anonym_8653a3 Ale áno, vysvetlila si, chápem,len potom neplatí to na všetky matky...Tvoj príspevok spomínal matky v množnom čísle.

anonym_d69477
Dnes o 17:30
@anonym_6b0048

@anonym_6b0048 toto sú veci ktoré robi každá normálna žena keď sa stane matkou a nemala by za to čakať že dieťa sa jej bude klanat a prijímať jej výčitky a zhadzovanie celý život. Každá žena ktorá chce mať deti musí rátať s tým že bude utierať zadok meniť plienky kŕmiť a uspavat. A potom to dieťa necha žiť. A ano sú aj matky ktoré pre svoje deti nič okrem základnej údržby neurobili navyše a myslia si že dieťa má posluchat a robiť čo prikáže a nemať vlastný život. Tam len dúfam že to dieťa nájde spôsob ako sa odstrihnúť a konečne začať žiť a zisťovať kto je. Takéto matky nechávajú rany na duši niekedy na celý život. Len sa o tom stále nesmie hovoriť

anonym_6b0048
Dnes o 17:44
@anonym_d69477

@anonym_6b0048 toto sú veci ktoré robi každá normálna žena keď sa stane matkou a nemala by za to čakať že dieťa sa jej bude klanat a prijímať jej výčitky a zhadzovanie celý život. Každá žena ktorá chce mať deti musí rátať s tým že bude utierať zadok meniť plienky kŕmiť a uspavat. A potom to dieťa necha žiť. A ano sú aj matky ktoré pre svoje deti nič okrem základnej údržby neurobili navyše a myslia si že dieťa má posluchat a robiť čo prikáže a nemať vlastný život. Tam len dúfam že to dieťa nájde spôsob ako sa odstrihnúť a konečne začať žiť a zisťovať kto je. Takéto matky nechávajú rany na duši niekedy na celý život. Len sa o tom stále nesmie hovoriť

@anonym_d69477 Súhlasím s tebou.Moj príspevok vznikol ako reakcia na tvrdenie,ze matky sú zlo.Neskor mi to autorka toho príspevku vysvetlila, že prečo ma ten názor a aj keď mám inú skúsenosť so svojou mamou, verím, že ona písala na základe svojej skúsenosti

rozculena
Dnes o 18:13

@anonym_autor otvorila by som bytové dvere a ukázala rukou,aby odišla.

anonym_36dcc4
Dnes o 18:53
@anonym_autor

@anonym_autor mam 40 r. a je to vlastne stale horsie … voci mne hrozna, kriticka, najde chybu vsade, pred ostanymi ludmi iny clovek … jeidne co pomaha, drzat si odstup a hranicu. Kritiku ignorovat (nie vzdy sa to da).

dadomon
Dnes o 19:00

ach, tieto naše matky…. preč to robia?!! 🫤
Ahoj, mám síce o dosť rokov viac ako ty, ale celý život riešim s mojou mamou presne ten istý problém. Nie je natoľko zlá, aby som ju úplne odstrihla a označila za toxickú, no na druhej strane mi svojou kritikou často znepríjemní deň a potom sa tým dlho trápim.

Ľahko sa povie, keď ti tu iné ženy radia, aby si sa odstrihla, no v praxi je to oveľa ťažšie. Mne však pomohlo práve to, že som náš kontakt postupne obmedzila. Prestala som mať potrebu jej často volať, zavoláme si len občas. Neriešim s ňou môj život, len bežné blbosti, nič dôverné.
A keď sa máme stretnúť, priznám sa, že aj dnes mávam niekedy krče v bruchu z toho, čo si zase nájde. Pomáha mi jednoducho nebyť s ňou v tak častom kontakte. Aj moja mama je pre okolie zlatunká, milunká.

Inak podľa mňa ani veľmi nie je ako to vyriešiť. Sú to naši rodičia a nejaký kontakt s nimi budeme mať vždy. Aj ja som sa s mamou veľakrát snažila pokojne rozprávať, ale neprijíma absolútne žiadnu kritiku, aj keď sa ju snažím podať čo najjemnejšie a s rešpektom. Proste je vo svojich očiach dokonalá – podobne ako opisuješ svoju mamu.

Myslím si, že obe majú problém samy so sebou a takto si ventilujú svoje vnútorné napätie. Je len škoda, že tým ničia vzťah s vlastnými deťmi.

Držím ti palce. Nie si v tom sama ♥️

ekira1
Dnes o 19:51

@anonym_autor u nás bol problém, že som nebola taká, aká by som mala byť. Pozri, vieš aká je, nedokážeš ju zmeniť. Ale dokážeš zmeniť to, čo to s tebou robí. Nevenuj jej myšlienky, pustí ju z hlavy, tak isto i jej reči. Nereaguj keď spustí. Keď dohovorí, spýtaj sa, či si dá kávu. Alebo niečo o psovi a pod. Nechaj ju viesť jej monológ, nevysvetľuj a neobhajuj sa, jej názor s tebou nemá nič spoločné.

rozkvet1
Dnes o 20:12

@anonym_autor ja som svoju matku nenavidim a poznala som mnozstvo matiek harpii. Otras. Len to nemozem povedat nahlas. Spravila zo mna psychiatrickeho pacienta. A nie som jej vdacna za nic. Veci ako starsotlivost zakladna to predsa musela robit ked "chcela" deti. Preco by som za toto mala byt vdacna. Radsej mi mala dat lasku a neporovnavat ma lebo teraz sa cely zivot porovnavam a nedokazem si kvoli tomu najst vztah lebo si poviem ze si zasluzi lepsiu a krajsiu babu