icon

Ako sa vyrovnať s manželovou závislosťou na alkohole?

15. okt 2025

Boli by ste s človekom ktorý musí mať každý deň nejaký alkohol? Som na materskej, on chodí do práce. Mne to strašne vadí, on tvrdí že z toho robím drámu. Ale to je tak ťažké nedať si ani jeden deň nič ?

Strana
z4
zmrzlinka2021
15. okt 2025

@anonym_autor

Čo to u neho znamená?
Dá si každý deň 1 pivo? Alebo pije pravideln tvrdá, je podnapitý, až ožratý?

Lebo ak to prvé - 1 pivo, nebola by som nadsena ale nerobila by som rýchle závery a snazila sa s ním o tomm komunikovať.

Ak to druhé, dala by som mu ultimátum - liečenie, alebo odchod

sissy27
15. okt 2025
@zmrzlinka2021

@anonym_autor

Čo to u neho znamená?

Lebo ak to prvé - 1 pivo, nebola by som nadsena ale nerobila by som rýchle závery a snazila sa s ním o tomm komunikovať.

@anonym_autor neexistuje dôvod prečo by som žila s alkoholikom.
@zmrzlinka2021 aj to "len jedno" pivo denne je problém, ak to musí byť a nevie si to odpustiť.

anonym_95d220
15. okt 2025
@zmrzlinka2021

@anonym_autor

Čo to u neho znamená?

@zmrzlinka2021 aj pivo je alkohol ... a ak si ho musí dať denne tak je závislý.

anonym_ca712a
15. okt 2025

z jedného piva denne budú o krátky čas dve a potom ešte viac, popr. k jednému si začne dávať pol deci - však aby lepšie kĺzalo.
autorka, na niečo takéto si nenavykneš - nedá sa. manžel ťa ťahá ku dnu.
môj ex si dal ráááád. a potom to bola s ním hrôza. vtedy si chodil vyrovnávať účty kde s kým. A preto je ex. nezvládla som to.

zmrzlinka2021
15. okt 2025
@sissy27

@anonym_autor neexistuje dôvod prečo by som žila s alkoholikom.
@zmrzlinka2021 aj to "len jedno" pivo denne je problém, ak to musí byť a nevie si to odpustiť.

@sissy27
Suhlasím, len asi by som v takom pripade (1 pivo na den) nepristupovala tak radikalne, ako keby tahal vysoku ligu. Ale urcite by som to neakcpetovala a netvarila sa, ze to tak aj ostane.

sisamisaaa
15. okt 2025

Môj muž tiež chodieva každý deň na pivo, idem s ním. Keď mám chuť dám si alko, keď nie dám si nealko. Avšak potom príde obdobie, napríklad zima, dážď, kedy sa na to vykašle a nejdeme nikam, alebo ideme autom a dá si aj on nealko. Za mňa toto je úplne v pohode - 1 pivo a nie kompulzívne. Ale ak by proste musel lebo inak nevydrží, asi by som veľmi striehla či nezvyšuje dávky, už som v živote jedného alkoholika mala a nikdy viac, ďakujem neprosím. Buď by si riešil traumy so mnou, u psychológa alebo kde nie je ochota, nie je cesta.

anonym_adac68
15. okt 2025

Nie sú to srandy, jedného som mala doma, stále som počúvala, že nechlasce, že je to len pivo.
Dnes zvažuje protialkohilické, nevie funguvať, spať, v hlave bordel, psychika na dne a začalo to uplne nevinne.

autor
15. okt 2025

Boli viackrát veľké výmeny názorov kvôli tomu, nevie sa od toho odpútať. Pije aj tvrdé. Liečenie odmieta vraj nie je chorý a to ja z neho robím. Ani podobrom ani po zlom, nič sa nezmenilo. Neviem ako fungovať ale žiť stále v strachu sa nedá.

biba_18
15. okt 2025

viem podľa seba že pivo je ok, ale určite nie na dennej báze ...

zmrzlinka2021
15. okt 2025
@anonym_autor

Boli viackrát veľké výmeny názorov kvôli tomu, nevie sa od toho odpútať. Pije aj tvrdé. Liečenie odmieta vraj nie je chorý a to ja z neho robím. Ani podobrom ani po zlom, nič sa nezmenilo. Neviem ako fungovať ale žiť stále v strachu sa nedá.

@anonym_autor

Ak nemá problém, tak nech nepije vobec.

anonym_adac68
15. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor presne toto sa mu stane, do bodky to má aj ex, sme v kontakte, hrozne ľutuje, že ma nepočúvol, nevie existovať, nepomáha mu ani alkohol, odpadáva, je z neho troska.

Mozog: Tlmí centrálny nervový systém, čo spôsobuje problémy s pamäťou, sústredením a jasným myslením.
Psychika: Môže viesť k depresii, úzkosti, agresii a zhoršeným rodinným a pracovným vzťahom.
Spánok: Narúša REM spánok, ktorý je dôležitý pre správne fungovanie mozgu a pamäť.
Koordinácia: Zhoršuje motorické schopnosti a koordináciu, čo vedie k problémom s rovnováhou.

sisamisaaa
15. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Ako často pije tvrdé? Pri nejakej príležitosti alebo aj to denne? Je jedno čo on tvrdí, alkohol nie je životná potreba, ak sa ti to nepáči a vyslovene ti to vadí, nie je to niečo čo potrebuje aby prežil a mal by byť schopný to uťať. Ak nie je schopný, je závislý. A môže si tvrdiť čo chce. A je aj v jeho záujme zistiť prečo. Trauma nie je choroba. Dokonca ani závislosť nie je choroba, viem že u nás to veľa psychológov tak berie ale nie je to tak. Je to obranný mechanizmus ako dôsledok niečoho zlého, čo sa mi v živote stalo a nemusí si toho byť vedomý. Pozri si Gábora Matého, možno nájdeš cestu ako ho nakopnúť aby si sám niečo uvedomil, jemne a bez obviňovania.
Ako Gábor Maté hovorí - nie je správna otázka čo je na alkohole zlé, ale čo je na ňom dobré? Aký pocit mu to dáva? Tam hľadaj odpoveď, čo si rieši a či by sa to nedalo riešiť aj inak, cestou ktorá by bola aj pre teba OK. Ak nie, mám obavu že ak budeš rozmýšľať ako sa s tým zmieriť, smeruješ k utrpeniu alebo k závislosti ak ty a neviem či ti to za to stojí.

zuzanita1609
15. okt 2025

Akože raz za čas, možno cca jedno pivko za 2 týždne to si rada dám aj ja,hlavne čierne,chlap sem tam cez víkend so susedom pri posedení,ale každý deň jedno 🍺,to už pôjde ako "snehová guľa" a hlavne tie intervaly a hladiny sa budú zvyšovať. Toto poznám zasa na strýkovi,ten mal s tým problém a tiež reči typu "jedno pivko ešte nie je alkoholik". Skončil veľmi zle,ba priam tragicky. Tu by som bola nekompromisná,buď alkohol,alebo rodina!

biba_18
15. okt 2025

no nie, už je to problém a pokiaľ sám neprestane, budeš to mať ťažké ... takže ultimátum ☹ bohužiaľ ...

anonym_e6ea57
15. okt 2025

Pred rokom mi taký človek zomrel. Žila som s ním 6 rokov, mali sme spolu dieťa. Bohužiaľ, nepomohli mu liečenia protialkoholické, prosby jeho rodičov, moje prosby ako jeho priateľky. Poviem ti dostal sa do štadia keď zomieral na kyslíku v plienke totálne vygumovaný mal bludy halucinácie nemal pojem o realite. Do takého štadia cirhozy pečene sa dostal. Nemal ani 40 keď umrel. Odiď čím skôr od neho, ak toto nechceš zažiť.

anonym_274b49
15. okt 2025

Je závislý, liečenie je možné ak si to najprv sám pripustí že je alkoholik.
Na to aby bol alkoholik nemusí sa spíjať do nemoty že o sebe nevie, stačí keď to musí mať vždy a pravidelne, inak bez alkoholu je nesvoj a nevie riadne fungovať lebo mu už chýba dávka alkoholu.

Zvykne šoférovať auto? Vtedy sa zdrží?

anonym_8a8aed
15. okt 2025

Hmmm...mne by jedno pivo nevadilo. Ale zas sa mi naskytla otazka...co by robil keby nemal ziadne doma...isiel by do krcmy, do obchodu, zacal by byt nervozny a agresivny...alebo by to v pohode vydrzal. Bol by pre neho problem dat si nealko.
Ako casto pije tvrdy alkohol.
Chodi autom?
Az potrebuje kazdy den a nevydrzi bez toho tak ma velky problem. Mali sme v rodine alkoholika. Bud liecenie alebo odchod. Inak ta to znici.

anonym_274b49
15. okt 2025
@anonym_e6ea57

Pred rokom mi taký človek zomrel. Žila som s ním 6 rokov, mali sme spolu dieťa. Bohužiaľ, nepomohli mu liečenia protialkoholické, prosby jeho rodičov, moje prosby ako jeho priateľky. Poviem ti dostal sa do štadia keď zomieral na kyslíku v plienke totálne vygumovaný mal bludy halucinácie nemal pojem o realite. Do takého štadia cirhozy pečene sa dostal. Nemal ani 40 keď umrel. Odiď čím skôr od neho, ak toto nechceš zažiť.

@anonym_e6ea57 bol som takému na pohrebe 34 ročnému, mal ísť na liečenie ale ušiel, jemu stačilo už jedno pivo a ho motalo, ani poriadne už nejedol, vždy len sľuboval že prestane, v každej novej práci ho zakrátko kvôli alkoholu vyhodili a potom sa ľutoval a zapíjal viac

anonym_f0ac13
15. okt 2025

@anonym_autor moj otec bol alkoholik, jedno pivko, neskor tvrde k tomu. Hadky doma na dennom poriadku, ja som bola ako pubertiacka na dne. na strednu som odisla na intrak, to bol najlepsi krok, dostat sa z toho prec co najdalej. Doteraz som sa s tym nevyrovnala , aj mame som dlho vycitala preco ho nevyhodila skor, preco s nim ostavala. Neviem si predstavit zit s takymto clovekom uz len kvoli detom, ako im tym mozem znicit zivot.

enmery
15. okt 2025

Typický priebeh. On nemá problem, to ty máš. Bude sa to stupňovať, neskôr schované fľaše nonstop klamstvá, postupná zmena osobnosti. Poviem Ti to tak, čo asi čítať nechceš, jediná vec, ktorá by ho možno prebrala, je tvoj odchod. Pokiaľ si on neprizná problém a nepôjde sa liečiť, stiahne Teba a deti do pekla, stratíš s ním roky, deti budú mať doživotne traumy. A keby aj išiel na liečenie, vôbec mu to nemusí pomôcť, len veľmi malé percento alkoholikov sa z toho dostane.
Pozri sa na youtube videá, Aleš Kuda s takými ľuďmi pracuje. Ak mu povieš bud my alebo liečenie, musíš dodržať slovo a aj ho opustiť. To jediné ho možné nakopne. Inak bude piť či s Tebou alebo bez vás-ale bez váš Ti ušetri nervy, zdravie, psychiku a uchrániť deti od neskutočných tráum.
Ale keďže je v štádiu tvrdé každý deň a on problém nemá, tak sa môžeš aj na hlavu postaviť.

luciaruz
15. okt 2025

Alkoholizmus nie je o kvantite, ale o PRAVIDELNOSTI ☝🏼 ak potrebuje každý deň, hoci iba jeden poharik, už je to alkoholizmus.
A druhá vec. Bohužiaľ slovenská mentalita je taká. Kým sa človek neplazí po zemi od ožratosti, tak sa sám za alkoholika nepovažuje. Je to tu veľmi tolerované. Čo najďalej od takéhoto človeka. Toto bude iba horšie.

autor
15. okt 2025

Ja alkohol príležitostne, on stále. Keď nemá ide si kúpiť skrýva to, veľakrát som našla prázdne fľaše. Mame auto v tom je aspoň naozaj zodpovedný keď ma ísť dáva si veľký pozor nato aby nepil. Ale to je ten problém, musím vymýšľať aby sme niekam chodili a išli aby sa aspoň chvíľku udržal. Cez týždeň nikdy, je uneveny z roboty tak hneď pivo. Víkendy hrôza. Napríklad v sobotu id rana popíjal takže celý deň pokazený. Žiaľ je ten typ osoby čo keď si vypije nie je veľmi dobrý.

muchotrafka298
15. okt 2025
@luciaruz

Alkoholizmus nie je o kvantite, ale o PRAVIDELNOSTI ☝🏼 ak potrebuje každý deň, hoci iba jeden poharik, už je to alkoholizmus.
A druhá vec. Bohužiaľ slovenská mentalita je taká. Kým sa človek neplazí po zemi od ožratosti, tak sa sám za alkoholika nepovažuje. Je to tu veľmi tolerované. Čo najďalej od takéhoto človeka. Toto bude iba horšie.

@luciaruz presne ako pises. Toto si vela ludi neuvedomuje,ze ak potrebuje alkohol denne, hoci len jedno pivo alebo pohar vina, tak je alkoholik. A tiez dobre pises, ze na Slovensku je alkohol tolerovany, ba dokonca ja napisem, ze kto nepije, ten je okamzite na okraji spolocnosti. Lebo je "divny". Lebo tu je pomaly hanba nepit alkohol.

zuzanita1609
15. okt 2025
@anonym_autor

Ja alkohol príležitostne, on stále. Keď nemá ide si kúpiť skrýva to, veľakrát som našla prázdne fľaše. Mame auto v tom je aspoň naozaj zodpovedný keď ma ísť dáva si veľký pozor nato aby nepil. Ale to je ten problém, musím vymýšľať aby sme niekam chodili a išli aby sa aspoň chvíľku udržal. Cez týždeň nikdy, je uneveny z roboty tak hneď pivo. Víkendy hrôza. Napríklad v sobotu id rana popíjal takže celý deň pokazený. Žiaľ je ten typ osoby čo keď si vypije nie je veľmi dobrý.

@anonym_autor Asi,teda isto,by som bola už na 95percent rozhodnutá, dať ultimátum a keď s ním nič nepohne,odísť,pri tvojom poslednom príspevku. Je mi to veľmi ľúto, ďalšia zničená rodina alkoholom a tvrdohlavostou. Veľa síl prajem.

januska12323
15. okt 2025

Správne hovoríš on problém nemá ten máš ty s ním a vyriešiš ho veľmi jednoducho keď ho aj s problémom necháš ísť k "lepšej" budúcnosti.

anonym_d3999b
15. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor aký ešte potrebuješ signál?Je alkoholik musí sa liečiť, alebo adios

anonym_d3999b
15. okt 2025
@muchotrafka298

@luciaruz presne ako pises. Toto si vela ludi neuvedomuje,ze ak potrebuje alkohol denne, hoci len jedno pivo alebo pohar vina, tak je alkoholik. A tiez dobre pises, ze na Slovensku je alkohol tolerovany, ba dokonca ja napisem, ze kto nepije, ten je okamzite na okraji spolocnosti. Lebo je "divny". Lebo tu je pomaly hanba nepit alkohol.

@muchotrafka298 mňa až zdvíha, keď čítam ako si ženy ospravedlňujú pohár vína večer, keď je doma kľud.

muchotrafka298
15. okt 2025
@anonym_d3999b

@muchotrafka298 mňa až zdvíha, keď čítam ako si ženy ospravedlňujú pohár vína večer, keď je doma kľud.

@anonym_d3999b vies kolko ja takychto poznam? A hlavne zien. Ze dam si pohar vinka, ved to je nic, len tak na vecer. A uz sa flaska denne otvara. Toto je strasny fenomen tejto doby, tieto skryte alkoholicky.

enmery
15. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Autorka, už je vo fáza skrývania fliaš! Agresivita...ZDRHAJ!!! Inak Ťa raz Tvoje deti budu nenávidieť za to, že si od toho pekla neuchránila.

anonym_7f17ca
15. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor som dieťa alkoholika, s čím sa chceš vyrovnať? Ak ti tvrdí že nemá problém treba baliť kufre a nenicit si život svoj a dieťaťa

Strana
z4