icon

Ako sa vyrovnať s manželovou závislosťou na alkohole?

15. okt 2025

Boli by ste s človekom ktorý musí mať každý deň nejaký alkohol? Som na materskej, on chodí do práce. Mne to strašne vadí, on tvrdí že z toho robím drámu. Ale to je tak ťažké nedať si ani jeden deň nič ?

autor
15. okt 2025

Ach baby, viem a sama si možno za to môžem, že som stále dávala šancu a zakrývala pred tým oci. Ultimáta žiaľ uz neplatia

anonym_6d2c08
15. okt 2025
@anonym_autor

Boli viackrát veľké výmeny názorov kvôli tomu, nevie sa od toho odpútať. Pije aj tvrdé. Liečenie odmieta vraj nie je chorý a to ja z neho robím. Ani podobrom ani po zlom, nič sa nezmenilo. Neviem ako fungovať ale žiť stále v strachu sa nedá.

@anonym_autor zažila som s manželom, najprv sme si dali občas spolu víno, alebo tvrdé, neskôr začal piť sám, keď som bola proti začal piť potajme. Neprajem nikomu ten pocit keď neviete či sa vám chlap neopija a kontrolujete skrinky. Kvôli skúsenostiam som mu jasne povedala že ak bude pokračovať končíme. Našťastie sa spamätal a odvtedy nepije. Ale pokiaľ tvoj sám od seba nevidí problém a nechce prestať neurobíš nič. A vadiť ti to neprestane, budeš trpieť.

muchotrafka298
15. okt 2025
@anonym_autor

Ach baby, viem a sama si možno za to môžem, že som stále dávala šancu a zakrývala pred tým oci. Ultimáta žiaľ uz neplatia

@anonym_autor na ziadneho zavisleho na comkolvek ultimata neplatia. Este sa Ti do oci vysmeje

anonym_043392
15. okt 2025

Keď tu píšete, že stačí jeden pohár vína denne a už ide o alkoholizmus, tak si neviem predstaviť, koľko alkoholikov má tým pádom Francúzsko 😅. A nie, neospravedlňujem seba samú. Ja víno a celkovo alkohol nepijem ako je rok dlhý. Len tak uvažujem.

vilma7
15. okt 2025

Nevyrovnavala by som sa...buď alkohol alebo rodina. Obidva dokopy nejde.

anonym_5a9926
15. okt 2025

@anonym_autor
Ked ti to tak vadi najednoduchsie odstahujte sa do australie tam to nikomu tak nevadi 2 piva su dovolene za volantom.

zuzanita1609
15. okt 2025
@anonym_5a9926

@anonym_autor
Ked ti to tak vadi najednoduchsie odstahujte sa do australie tam to nikomu tak nevadi 2 piva su dovolene za volantom.

@anonym_5a9926 ...chcela som sa opýtať,či nie si podobný typ manžela,ale radšej nejdem rýpať 🤭😆.

motylik2559
15. okt 2025

@anonym_autor Ahoj autorka, spytaj sa ho, ze ked bude takto pokracovat, ci mu nebude vadit, ze ked sa babo narodi, tak bude neustale zo svojho otca citit ten alkoholovy smrad...fakt mu skus polozit takuto otazku, co ti na toto povie. Ked ti povie aj na toto, ze robis dramu alebo prehanas, tak to by bola posledna kvapka a radsej pobal svestky, ak byvas u neho a chod napr.k rodicom.

anonym_c01319
15. okt 2025
@anonym_043392

Keď tu píšete, že stačí jeden pohár vína denne a už ide o alkoholizmus, tak si neviem predstaviť, koľko alkoholikov má tým pádom Francúzsko 😅. A nie, neospravedlňujem seba samú. Ja víno a celkovo alkohol nepijem ako je rok dlhý. Len tak uvažujem.

@motylik2559 myslím, že v tomto štádiu je úplne jedno, akú otázku mu položí, u jej manžela už ide o rozvinutý alkoholizmus.
@anonym_043392 ja pohár vína denne nepovažujem za alkoholizmus, ak človeku neprekáža, ak si ho niekedy nedá. Sú dni - choroba, ide sa do kina, divadla, šoférujem, keď víno nie je a nechýba. Nepíšem o sebe, koľko pohárov som mala za posledný rok, spočítam na prstoch rúk a ešte mi nejaké prsty ostanú, môj muž rovnako. Poznám muža, ktorý ťahá k 80. a denne si dá pohárik (asi 3cl) domácej pálenky. Nikdy ho nikto nevidel opitého, ani len v nálade ako sa vraví. Problém je v tom, že nikdy nikto nevie, či ostane pri tom jednom pohári vína, alebo jednom pive, či jednom poháriku pálenky.

kremlicka250
15. okt 2025

@anonym_autor nebola by som s takym clovekom. Pri mojich detoch vyzadujem triezveho cloveka. Tak ako by som nedala dieta pripitej ucitelke, tak by som ho nedala pripitemu muzovi. Ak robis podla neho dramu, tak potom nie je ziadna drama ani nepit🙂
Skus sa opytat muza, ci by zveril svoje dieta niekomu, kto pije. Ja absolutne nemam nic proti tomu, ak si clovek obcas vybehne na pivo, pahar vinka ....ale ja osobne by som nebola s takym clovekom ani bez deti.

motylik2559
15. okt 2025
@anonym_c01319

@motylik2559 myslím, že v tomto štádiu je úplne jedno, akú otázku mu položí, u jej manžela už ide o rozvinutý alkoholizmus.
@anonym_043392 ja pohár vína denne nepovažujem za alkoholizmus, ak človeku neprekáža, ak si ho niekedy nedá. Sú dni - choroba, ide sa do kina, divadla, šoférujem, keď víno nie je a nechýba. Nepíšem o sebe, koľko pohárov som mala za posledný rok, spočítam na prstoch rúk a ešte mi nejaké prsty ostanú, môj muž rovnako. Poznám muža, ktorý ťahá k 80. a denne si dá pohárik (asi 3cl) domácej pálenky. Nikdy ho nikto nevidel opitého, ani len v nálade ako sa vraví. Problém je v tom, že nikdy nikto nevie, či ostane pri tom jednom pohári vína, alebo jednom pive, či jednom poháriku pálenky.

@anonym_c01319 Je mi to jasne, mas pravdu, len teda,ze co by na to povedal...Ja by som z takym uz nebola. Samej ako dospelej by sa mi hnusilo stale z partnera citit alko...nieto este to male drobciatko raz ked sa narodi. Autorka by rozhodne s nim nemala byt davno, kedze pisala,ze nadtym zatvarala oci este predtym, tak sa mala s nim rozist este kym neotehotnela.

anonym_c01319
15. okt 2025

@anonym_autor preniekoho, napr. aj pre mňa nie je ťažké nedať si nič, kľudne aj do konca života a nebude mi to chýbať. Pre tvojho manžela je to v tomto štádiu nemožné, najmä ak si nechce priznať, že má s alkoholom vážny problém. Teda nie s alkoholom, ale bez neho. Ty nečakaj na zázrak, podaj žiadosť o rozvod, daj si dieťa zveriť do svojej starostlivosti, požiadaj o prídavky na dieťa, môžeš aj na seba a čo najskôr sa odsťahuj. Daj mu podmienku, že môžete spolu žiť, ak si prizná, že má vážny problém s alkoholom a absolvuje protialkohlické liečenie. Dávam tomu mimimálnu šancu, že by ho to, že odídeš aj s dieťaťom a príde mu zo súdu návrh na rozvod, zatriaslo, ale aby si si niekedy nevyčítala, že si to neurobila. Keď neurobíš nič, bude sa to len stupňovať. Máš kam ísť?

laura156
15. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ani rodicia alebo najlepsi kamos keby mu nieco povedal

muchotrafka298
15. okt 2025

Na Siovensku vobec nie je problem alkohol, tu je tato zavislost bagatelizovana. A pritom je to jedna katastrofa, ze alkohol rozbil kvantum vztahov, ludia prisli o vsetko. Ja poznam rodinu, kde otec prepil byt a matka s detmi ostala na ulici a museli ist do azylaku. A pohar vina nie je problem. Nie je, kym si ho nemusis naliat denne, lebo bez neho "nevies vypustit paru po narocnom dni". Moj dlhorocny znamy takymto "poharikom kazdy vecer" dostal za pomoci pravnicky do vylucnej starostlivosti deti, lebo byvala manzelka popijala, kazdy vecer po narocnom dni si dala pohar vina. To stacilo na to, aby z nej bola zavisla zena, ktorej vzali dve deti. Toto nie je vymysel alebo nieco abstraktne, toto je realita. A mohla na sude vysvetlovat kolko chcela, ze ona si len dala poharik vinka na vecer.

autor
15. okt 2025
@motylik2559

@anonym_autor Ahoj autorka, spytaj sa ho, ze ked bude takto pokracovat, ci mu nebude vadit, ze ked sa babo narodi, tak bude neustale zo svojho otca citit ten alkoholovy smrad...fakt mu skus polozit takuto otazku, co ti na toto povie. Ked ti povie aj na toto, ze robis dramu alebo prehanas, tak to by bola posledna kvapka a radsej pobal svestky, ak byvas u neho a chod napr.k rodicom.

@anonym_6d2c08 Ten pocit poznám, stále nachádzam prázdne fľašky, stále mám potrebu kontrolovať lebo viem že klame.
R
@motylik2559 my mame skoro dvojročné a nevadí mu to od začiatku takže ..

enmery
15. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_6d2c08 Ten pocit poznám, stále nachádzam prázdne fľašky, stále mám potrebu kontrolovať lebo viem že klame.
R

@anonym_autor Autorka a s čím sa chceš ako vyrovnať? To ako keď tu písali 2 ženy, že ako sa vyrovnať s inak milujúci mužom, ktorý ich týra a mastí ako koňa.
Ak neodídeš teraz, nič s tym neurobíš, lebo on PROBLÉM nemá, skryvanie fľaše je fakt už ťažké štádium. Uteč, zachráň seba a dieťa. Ešte dokonca píšeš, ze milý po vypití nie je. Alkoholizmus degeneratívne poškodzuje mozog, mení osobnosť. Načo chceš čakať, na prvú facku a skopanie na zemi, keď sa počet fliaš bude stupňovať a ty mu budeš do toho kecať? a výčitky dieťaťa, že si od otca neodišla?
Tvoj odchod je posledná šanca, ze sa spamätá, skôr nie.

autor
15. okt 2025

Najhoršie že musí mať aspoň jedno pivo večer ale to čo si dá tajne neviem.. už ma to niekedy ani nebaví hľadať lebo len sklamanie.. jemu totiž stačí veľmi malo a je opitý … potom keď mu poviem že mi to vadí začne zúriť nadavat … je s ním tazko, keď mu poviem že nechem až pije že už je toho dosť denne tak povie že nepije že však len pivo a zo mňa robi hlúpu ktorej všetko vadi.

anonym_7ec39a
15. okt 2025

1 pivo by mi nevadilo, len väčšinou to neostane pri tom jednom, postupne sa pridava ´DAšIE a ďalšie, mne to pride zbytočne, cigarety pivo každy deň, radšej by som uvitala, keby chodil behať, hral futbal a mal partiu kamarátov na šport

motylik2559
Autor odpoveď zmazal
efka77
15. okt 2025

Dat mu ultimatum na riesenie - liecenie. Ak nechce ,zbalit s aa odist. Inak yo xnici aj vas.
Bohuzial tretia alternativa neexistuje.

motylik2559
15. okt 2025
@anonym_autor

R

@anonym_autor Autorka, idem ti napisat este raz...a uz sa viac vyjadrovat nejdem, lebo fakt netusim aku radu tu este cakas, ked napises, ze to vase 2 rocne vlastne denne citi z otca alko...Toto ti pride ok? Ked uz nemyslis na seba a napriek tomu,ze ti to vadi, sprav to aspon pre dieta a odid...pripadne pobal ho a nech ide -podla toho ci je byt tvoj alebo jeho. Mysli na vase dieta v com vyrasta...chces, aby si toto on vzal od malinka ako vzor? Daj si konecne odpovede nielen k tomuto, ale aj to co ti tu napisalo kopec inych zien...A bud chces ozaj s tym nieco robit, alebo si sa sem dosla len vypisat a skutek utek od teba k zlepseniu....Toto je ozaj posledne, co som sa vyjadrila, lebo vidim,ze aj nazory inych zien tu mas dobrych dost a snad nie len do vetra...

anonym_274b49
15. okt 2025

Pred pár dňami som riešil jednu seniorku ktorej opitý syn rozbil dvere na izbe, keď sa tam od strachu zamkla a potom ju zbil.
Tak ho obhajovala že keď je triezvy tak ju nebije. Ona mu ešte varí aj syn má zadarmo bývanie u nej.

Ty sa dokážeš k nemu pritúliť alebo ho bozkávať a čuchať pritom alkoholické výpary?

hopsas
15. okt 2025

@anonym_autor takto. Taliani bežné dajú dva, štyri deci vína k obedu a nerobí sa z toho veda. Ale ak on dá každý večer šesť piv alebo päť poldecakov tak to problém je.

anonym_a83802
15. okt 2025
@anonym_autor

Najhoršie že musí mať aspoň jedno pivo večer ale to čo si dá tajne neviem.. už ma to niekedy ani nebaví hľadať lebo len sklamanie.. jemu totiž stačí veľmi malo a je opitý … potom keď mu poviem že mi to vadí začne zúriť nadavat … je s ním tazko, keď mu poviem že nechem až pije že už je toho dosť denne tak povie že nepije že však len pivo a zo mňa robi hlúpu ktorej všetko vadi.

@anonym_autor niečo obdobne sme mali v rodine
Narovinu...(nie ze by som to schvalovala Ale pomohlo to isté keď na čas ) ujo kazdy deň pije šálku mlieka (po opici) Teta mu tam tajné dávala gutalax ...samozrejme ze ho po tom 💩💩💩 a nechápal co sa deje....A prečo? No a mu povedala s kľudom Američana to preto že každý deň 🍺🥃🍻🍸 Telo sa čistí....Na SK ťažko radiť s alkoholom...tu aj keď nechceš musíš 🫣

anonym_d5da51
15. okt 2025
@anonym_043392

@anonym_043392 Keby len Francúzsko a co také Taliansko tam si bez vína ani k večeri nesadnu😅tak tiež asi sú všetci alkoholici

denithestrange1993
15. okt 2025

@anonym_autor vyrovnat sa s tym asi neda. Podla toho co pises neni len hladinkar ale naozaj pre svoju relaxaciu potrebuje ten alkohol,ako ceresnicka na torte ked ma potom este hlupe reci. Hmmm neviem ti ja no, taketo veci dost negativne vplyvaju nie len na manzelku ale hlavne na deti. Poznam deti notorikov,alkoholikov tiahne sa to s nimi cely zivot,ze sa museli bat v akom stave pride otec a aka bude doma nalada.

anonym_c01319
16. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_d5da51 ak si bez problémov to víno v prípade potreby nedajú, alkolikmi nie sú. Okrem toho, si dajú pohár vína k večeri a neskrývajú fľaše. Určite nemajú problém si nedať, ak ešte napr. idú autom a pod. A alkoholikom môže byť aj človek, ktorý pol roka nepije vôbec a potom ako sa hovorí "ťahá šnúru", skrátka je opitý týždeň, dva v kuse.
@anonym_autor prepáč, ale ja sa ti čudujem, že už dávno nie si preč, toto nemá význam, máš doma ožrana, chráň seba a najmä dieťa. Tebe nevadí, že toto denne zažíva? Že vidí otca opitého? Nemysli si, že tomu nerozumie. Nie je hlúpe, je len malé. A ak tvoj manžel dnes takto chlasce, tak mal veľmi kladný vzťah k alkoholu už pred tým, ako si dieťa počala. Len si to asi nechcela vidieť.

anonym_37a90a
16. okt 2025
@anonym_c01319

@anonym_d5da51 ak si bez problémov to víno v prípade potreby nedajú, alkolikmi nie sú. Okrem toho, si dajú pohár vína k večeri a neskrývajú fľaše. Určite nemajú problém si nedať, ak ešte napr. idú autom a pod. A alkoholikom môže byť aj človek, ktorý pol roka nepije vôbec a potom ako sa hovorí "ťahá šnúru", skrátka je opitý týždeň, dva v kuse.
@anonym_autor prepáč, ale ja sa ti čudujem, že už dávno nie si preč, toto nemá význam, máš doma ožrana, chráň seba a najmä dieťa. Tebe nevadí, že toto denne zažíva? Že vidí otca opitého? Nemysli si, že tomu nerozumie. Nie je hlúpe, je len malé. A ak tvoj manžel dnes takto chlasce, tak mal veľmi kladný vzťah k alkoholu už pred tým, ako si dieťa počala. Len si to asi nechcela vidieť.

@anonym_c01319 Kym nie je dieta, tak sa to da lahsie tolerovat. A potom hupppss!- on neprestal ani po dietati! Prekvapenie. Co uz teraz. Treba konat, a nie sa mu stale odchodom vyhrazat. To uz s nim nic nerobi.

anonym_c01319
16. okt 2025
@anonym_37a90a

@anonym_c01319 Kym nie je dieta, tak sa to da lahsie tolerovat. A potom hupppss!- on neprestal ani po dietati! Prekvapenie. Co uz teraz. Treba konat, a nie sa mu stale odchodom vyhrazat. To uz s nim nic nerobi.

@anonym_37a90a toto by som netolerovala ani s dieťaťom, ani bez neho za žiadnych okolností. Mať doma ožrana, po ktorom nachádzam skryté prázdne fľaše a on mi ešte klame, že si dal len pivo, tak to nehrozí. Ja práveže rozmýšľam, PREČO by som také niečo mala tolerovať? Či už s deťmi alebo bez nich. Nie sme abstinenti, ani ja ani muž, alhohol si dáme občas, úphár vína alebo piva a dosť, nikdy som nevidela napitého ani môjho otca, brata, ani dedka ani z jednej ani druhej strany. Takže tolerancia k takému mužovi sa u mňa rovná nule

autor
16. okt 2025

Veď práve baby, máte pravdu, je to hrozne nonstop sa báť vi už nepríde domov opitý a aká bude nálada..jeho rodičia o tom vedia ale pomôcku ruku mi nepodajú moc , vždy len sľubujú s nič z toho…