icon

Ako sa vyrovnať s rodinou, ktorá ma vníma negatívne?

12. júl 2025

Ahojte, prišla som sem po radu, lebo ma trochu trápi, ako ma vnímajú tri vlízke ženy, mama, sestra a najlepšia kamarátka.

Mám 31 rokov, zarábam celkom slušne (2040 € v čistom), investujem a tento rok som z investícií zarobila cca 6800 €, čo je ako keby som mala o tisícku viac mesačne, aj keď samozrejme príjem z investícií nevnímam ako pravidelný príjem. Mám nasporených 90 000 €, zatiaľ bývam v podnájme, ale o rok si plánujem kúpiť byt. Dlho som žila v Nemecku, kde bolo normálne bývať v nájme, takže mi to nikdy neprišlo čudné, teraz už bývam na Slovensku.

Dosť si doprajem, chodím na dovolenky, do reštaurácií (cca 3x mesačne), ku kaderníčke raz za tri mesiace (80 €). Na oblečenie nemíňam veľa, ale kupujem kvalitné kúsky, ktoré vydržia, rifle, sveter za 50–100€, topánky kúpim aj za 150€, ale mám toho málo, celé šatstvo sa mi zmestí do jednej skrine.

A teraz k problému: mama, sestra aj kamoška ma vnímajú ako niekoho, kto míňa bez rozmyslu. Lenže ony nevedia, koľko mám nasporené, ani že investujem. Vidia len to, že si doprajem. Obe (sestra aj kamoška) sú momentálne na rodičovskej a mama žije v malom meste, kde sú celkom iné pomery. Všetky tri sú skôr konzervatívne, šetrné, veriace, skoro sa vydali... A ja žijem úplne inak.

Ja sa ale necítim ako márnotratná. Viem si zarobiť, viem si ušetriť, investujem, všetko si platím sama. Nikdy som nemala dlhy, nepodlieham výkyvom nálad v nákupoch, a žijem si podľa svojho. Ale ich pohľad na mňa ma zraňuje. Niekedy sa už aj bojím povedať, že som niekde bola, niečo si dopriala, lebo viem, že príde hodnotenie, že "zase niekam išla", "načo ti to bolo", a podobne.

Možno je v tom aj trochu závisti, neviem. Možno by si tiež rady dopriali viac, ale momentálne nemôžu. Nechcem im krivdiť, no ich poznámky a postoje mi už začínajú liezť na nervy.

Máte niektorá podobnú skúsenosť? Ako sa s tým vyrovnávate? Ako si udržať svoje hodnoty a pokoj, keď vás blízki stále súdia? Čo by ste robili na mojom mieste?

Strana
z3
autor
12. júl 2025
@maciatkolulu

@anonym_autor to čo píšeš je pohľad total malomesriaka,či je vidno,či nie klasicka malomestiacka,sorry,ale áno. V Tom Nemecku si pracovala kde? 😉 Top pozícia predpokladám a hýbala si sa medzi mníchovskou smotánkou v centre diania High society. No nič. Aký máš problém povedať blízkym ,ako si na Tom finančne? Kaderník raz za 3 mesiace za 80neur a restika 3z do mesiaca je na mesto šedý priemer bežného človeka. Úplne vážne. Buď si z extra skromných pomerov a potom vieš veľmi málo o tom ako pôsobia ti naozaj dobre zabezpečeni a si vo svete priblbych instagramovych stetulach,alebo vymyslená téma.

@maciatkolulu Nikde netvrdím, že som sa v Nemecku pohybovala medzi smotánkou. Moje kamarátky boli väčšinou Poľky a Slovenky a plat som mala na Nemecko podpriemerný. Keď som tam začínala, žila som od výplaty do výplaty, kým som sa vypracovala.

Momentálny príjem ma podľa štatistických údajov zaraďuje medzi 5–10 % najlepšie zarábajúcich ľudí na Slovensku. A aj keď som zo skromných pomerov, viem, ako fungujú dobre zabezpečení ľudia. Tých je ale veľmi málo, nepohybujem sa medzi nimi a pravdepodobne ani nikdy nebudem, čo je, samozrejme, v poriadku.

Sama sa platovo radím medzi horných 10 %, čo považujem za úspech. Je mi preto ľúto, keď ma niekto vníma ako finančne negramotnú, hlavne keď sú to tak blízke osoby, ktoré by ma mali podporiť.

domkakvet
12. júl 2025
@anonym_autor

@domkakvet suhlasim, na dovolenku aj do restiky moze ist bezny clovek, ktory pracuje, a v sekaci je vela peknych kuskov. Bohuzial druha moznost je pravda, mam divnych ludi okolo seba 😢 sestra nebola v restauracii odkedy je na rodicaku ( 5 rokov) ani raz. U nas su v rodine dost extremy, nejdem to rozoberat, lebo to su take extremy, ze by ste mi ani neverili 😅

@anonym_autor tak rodinu si nevyberas, tak sa s nimi o tom nebav, alebo im nehovor vsetko, povec iba boli sme na ture a kamaratov si uz vyberas ty.

sisaka
12. júl 2025
@anonym_autor

@maciatkolulu Nikde netvrdím, že som sa v Nemecku pohybovala medzi smotánkou. Moje kamarátky boli väčšinou Poľky a Slovenky a plat som mala na Nemecko podpriemerný. Keď som tam začínala, žila som od výplaty do výplaty, kým som sa vypracovala.

Momentálny príjem ma podľa štatistických údajov zaraďuje medzi 5–10 % najlepšie zarábajúcich ľudí na Slovensku. A aj keď som zo skromných pomerov, viem, ako fungujú dobre zabezpečení ľudia. Tých je ale veľmi málo, nepohybujem sa medzi nimi a pravdepodobne ani nikdy nebudem, čo je, samozrejme, v poriadku.

Sama sa platovo radím medzi horných 10 %, čo považujem za úspech. Je mi preto ľúto, keď ma niekto vníma ako finančne negramotnú, hlavne keď sú to tak blízke osoby, ktoré by ma mali podporiť.

@anonym_autor plat 2000 € je na Slovensku horných 10%? Sorry, ale toto neverim.

Asi tým, že si so skromnejších pomerov, tak sa cítiš teraz strašne bohatá a štve ťa, že tí najbližší z toho nepadajú nazadok a ešte ťa zvozia, že rozhadzuješ peniaze.
Jedna vec je, čo človek povie, napíše a druhá, aký podprahový signál vysiela.

Užívaj si “bohatstvo” a zaraď sa k seberovným, tým horných 10% , tam nebude nikto hotový z toho, že si tri krat v mesiaci bola v reštaurácií.

diewcatqoo
12. júl 2025

Prepac, ale vazne prijem 2040 Eur + cca 1000 Eur z investovania povazujes za hornych 10%? Si robis srandu, ze? 🙂

autor
12. júl 2025
@sisaka

@anonym_autor plat 2000 € je na Slovensku horných 10%? Sorry, ale toto neverim.

Asi tým, že si so skromnejších pomerov, tak sa cítiš teraz strašne bohatá a štve ťa, že tí najbližší z toho nepadajú nazadok a ešte ťa zvozia, že rozhadzuješ peniaze.
Jedna vec je, čo človek povie, napíše a druhá, aký podprahový signál vysiela.

Užívaj si “bohatstvo” a zaraď sa k seberovným, tým horných 10% , tam nebude nikto hotový z toho, že si tri krat v mesiaci bola v reštaurácií.

@sisaka áno je, plat som uviedla už netto, a verte či nie, Slovensko nie je až také bohaté, ako sa modrý koník tvári, že je.

autor
12. júl 2025
@diewcatqoo

Prepac, ale vazne prijem 2040 Eur + cca 1000 Eur z investovania povazujes za hornych 10%? Si robis srandu, ze? 🙂

@diewcatqoo pozrite si štatistiky, bohužial neklamem

cacianka
12. júl 2025
@luccija

Tebe to nemusí byť ľúto to je ich názor.Nesmies tak bazirovat na tom čo povedia ostatní.Najlepsia medicína na takýchto ľudí je vidíš aj ty si mohla mať, ja som zariskovala, kúpila si, zarobila...presne viem čo by nasledovalo, ale ja som nemohla ísť, to nie je také ľahké, neviem nechcem...ty sa nemáš cíti trápne, že zarobis a doprajes si Oni ti to neplatia ani chlap si ťa nevydržiava.

@luccija tu poslednú vetu by som im vravela dosť často

satoshi
12. júl 2025

Ahoj, zaujímavý príspevok. Aj Ty si zaujímavá osoba, a šikovná, poznám iba pár takých s týmto myslením. Môžem vedieť, kde žiješ?.... Na začiatok, aby to nepôsobilo že závidim - môj plat v práci je vyšší, príjem z investovania tiež, hotovosť, ktorú mám, taktiež, nehnuteľnosť vlastním, viac krát v živote som nejakú kúpila aj predala. U kaderníčky som bola naposledy pred 16 rokmi, na kozmetiku nechodím, jem v reštike cca raz za 1-2 mesiace, oblečenie kupujem najlacnejšie, nakupujem aj v second handoch, nikdy som nevlastnila auto, bývala som v podnájme s ďalšími 3 cudzími ľuďmi, popri tom prenájimala 3izbový byt, atď, atď, atď. (pochádzam z rodiny, kde sme pár krát skončili na ulici keď som bola dieťa). Takže uplne nesúhlasím, že tie peniaze je vidieť. To, na čo míňaš peniaze, z môjho pohľadu naozaj nie je známka toho, že sa máš finančne lepšie, ako väčšina (Reštika 3x/mesiac, dovolena na Srí Lanke, topánky za 150 €...). Na tieto veci veci míňa v mojom okolí peniaze fakt množstvo ľudí, ktorí sa majú priemerne a majú omnoho menej peňazí ako ja alebo Ty. Je možné, že spomínané 3 ženy v Tvojom okolí Ťa o tom presvedčili svojimi poznámkami že to tak je - a je to mindset mnohých ľudí, že tieto zbytočnosti sú znakom fin. bohatstva - to sa skrýva však inde, ako tu niekto spomínal, napríklad v katastri, a podľa mňa v možnosti nepracovať. Ty si proste normálna baba, avšak šikovná a rozvážna, ale určite nežiješ nadpriemer. Neviem ako dlho žiješ v takejto konštalácii, ako dlho investuješ, pôsobí to akoby nie dlho, Keď hľadáš akési to uznanie. Pýtaš sa ako sa s tým vyrovnať, s tými poznámkami. Ja toto bombardovanie zažívam pomerne často vzhľadom na to, koľko mám precestované (ale na nič iné, keďže v materiálnych veciach míňam menej ako mnoho ľudí, ktorí ma "bombardujú"). Nijako špeciálne sa s tým nevyrovnávam, pretože toto je skrátka niečo, čo je v ľuďoch, v nás zakorenené - keď niekto niečo robí inak, ako my, dostáva to pozornosti pretože to vytvára otázniky. Toto isté čo Ty zažívajú ľudia, ktorí sú zarytí športovci, fitnessky a fitnessaci, ľudia ktorí nepijú alkohol, a xy ďalších, ktorí sa niečim odlišujú od istej skupiny. Keď si nájdeš skupinu, ktorá Ti je podobná, tam to nebudeš počúvať. Dôležitejšie však je nelipnúť na tom uznaní, takže miesto analyzovania toho, prečo Ti to robia, skôr analyzuj, prečo Ťa to zraňuje, že Ti nedali ten "approve" na Tvoje nastavenie, ba priam urobili opak. Tam nájdeš odpovede, a keď to rozluskneš, začne Ti to byť jedno.

autor
12. júl 2025
@satoshi

Ahoj, zaujímavý príspevok. Aj Ty si zaujímavá osoba, a šikovná, poznám iba pár takých s týmto myslením. Môžem vedieť, kde žiješ?.... Na začiatok, aby to nepôsobilo že závidim - môj plat v práci je vyšší, príjem z investovania tiež, hotovosť, ktorú mám, taktiež, nehnuteľnosť vlastním, viac krát v živote som nejakú kúpila aj predala. U kaderníčky som bola naposledy pred 16 rokmi, na kozmetiku nechodím, jem v reštike cca raz za 1-2 mesiace, oblečenie kupujem najlacnejšie, nakupujem aj v second handoch, nikdy som nevlastnila auto, bývala som v podnájme s ďalšími 3 cudzími ľuďmi, popri tom prenájimala 3izbový byt, atď, atď, atď. (pochádzam z rodiny, kde sme pár krát skončili na ulici keď som bola dieťa). Takže uplne nesúhlasím, že tie peniaze je vidieť. To, na čo míňaš peniaze, z môjho pohľadu naozaj nie je známka toho, že sa máš finančne lepšie, ako väčšina (Reštika 3x/mesiac, dovolena na Srí Lanke, topánky za 150 €...). Na tieto veci veci míňa v mojom okolí peniaze fakt množstvo ľudí, ktorí sa majú priemerne a majú omnoho menej peňazí ako ja alebo Ty. Je možné, že spomínané 3 ženy v Tvojom okolí Ťa o tom presvedčili svojimi poznámkami že to tak je - a je to mindset mnohých ľudí, že tieto zbytočnosti sú znakom fin. bohatstva - to sa skrýva však inde, ako tu niekto spomínal, napríklad v katastri, a podľa mňa v možnosti nepracovať. Ty si proste normálna baba, avšak šikovná a rozvážna, ale určite nežiješ nadpriemer. Neviem ako dlho žiješ v takejto konštalácii, ako dlho investuješ, pôsobí to akoby nie dlho, Keď hľadáš akési to uznanie. Pýtaš sa ako sa s tým vyrovnať, s tými poznámkami. Ja toto bombardovanie zažívam pomerne často vzhľadom na to, koľko mám precestované (ale na nič iné, keďže v materiálnych veciach míňam menej ako mnoho ľudí, ktorí ma "bombardujú"). Nijako špeciálne sa s tým nevyrovnávam, pretože toto je skrátka niečo, čo je v ľuďoch, v nás zakorenené - keď niekto niečo robí inak, ako my, dostáva to pozornosti pretože to vytvára otázniky. Toto isté čo Ty zažívajú ľudia, ktorí sú zarytí športovci, fitnessky a fitnessaci, ľudia ktorí nepijú alkohol, a xy ďalších, ktorí sa niečim odlišujú od istej skupiny. Keď si nájdeš skupinu, ktorá Ti je podobná, tam to nebudeš počúvať. Dôležitejšie však je nelipnúť na tom uznaní, takže miesto analyzovania toho, prečo Ti to robia, skôr analyzuj, prečo Ťa to zraňuje, že Ti nedali ten "approve" na Tvoje nastavenie, ba priam urobili opak. Tam nájdeš odpovede, a keď to rozluskneš, začne Ti to byť jedno.

@satoshi Ďakujem krásne za odpoveď, krásne si to napísala, až ma to pohladilo na duši ❤️ Posledná veta to všetko vystihuje, Ďakujem, budem hľadať odpovede v sebe 😊

anonym_fe0dc1
12. júl 2025

@anonym_autor ja som sudkyňa, môj cisty príjem je 3 400 eur mesačne (+ 2x do roka dvojnásobný plat) a necítim sa, že žijem nadpriemer 😀 ani že by som patrila k horným 10 %-tam 😀 ako píše kocka vyššie, záleží od skupiny ľudí, v ktorej sa pohybujes..

cacianka
12. júl 2025

Ja chápem spomenutých 10% zameranie na plat, príjem v bežnom zamestnaní, takmer,
nie tzv horných 10 000, to je celkom iná liga.

autor
12. júl 2025
@cacianka

Ja chápem spomenutých 10% zameranie na plat, príjem v bežnom zamestnaní, takmer,
nie tzv horných 10 000, to je celkom iná liga.

@cacianka presne tak, na Slovensku je 2,5 milióna pracujúcich, 10% je 250.000 ľudí, nie je to horných 10.000.

autor
12. júl 2025
@anonym_fe0dc1

@anonym_autor ja som sudkyňa, môj cisty príjem je 3 400 eur mesačne (+ 2x do roka dvojnásobný plat) a necítim sa, že žijem nadpriemer 😀 ani že by som patrila k horným 10 %-tam 😀 ako píše kocka vyššie, záleží od skupiny ľudí, v ktorej sa pohybujes..

@anonym_fe0dc1 to, ze vy nemate ten pocit, neznamena, ze to nie je pravda. Na slovenske pomery ste vyrazny nadpriemer, aj ked vo vasej spolocenskej bubline ste priemer.

luteam
13. júl 2025

@anonym_autor jedine co ma napada poradit je, ze proste si musis uvedomit, ze je to ich nazor, ktory nezmenis a nic o tebe nevypoveda a chapem, ze zamrzi, ked blizky ludia nechapu tvoj zivotny styl (ktory mi mimochodom vobec nepride nejaky rozhadzovacny), ale kazdy si skratka moze mysliet co chce aj ked je to nepravda. A casom sa od toho oprostis, ked na tom budes pracovat, aby ta to netrapilo. Drzim palce

mira0611
13. júl 2025

@anonym_autor ahoj, ja mam skor z tychto zien ako mama, sestra..., ze aj ak im povies, ze mas investiecie a svoje plany, tak aj to budu kritizovat, takze im radsej nich nehovor, nech si myslia co chcu a ty si nadalej buduj svoj zivot a buducnost!

strelkyna1
13. júl 2025

Teraz len hadam, ale nepochadzas zo skromnych pomerov? Clovek ma akosi v sebe zabudovane zgrlostvo, aj ked uz na tom nie je zle. Ja pochadzam zo skromnych pomerov a aj ked by som si mohla dovolit ovela viac, stale sa obliekam lacno, veci vynosim a neviem si dopriat ani v inych oblastiach, aj ked by som mohla a musim sa k tomu obcas vyhecovat, aby som tento postoj menila. Ked zijes prilis dlho s pocitom, ze sa musis obmedzovat, s pocitom noza na krku, tak proste je to v Tebe hlboko zakorenene. To by celkom vysvetlovalo spravanie Tvojej matky a sestry, proste ked su naucene setrit na zle casy, tak sa im akekolvek ,,vyhadzovanie" moze zdat lahkomyselne. Nemala by som im to za zle, nemozu za to, je to ich vnutorne obmedzenie, ktore skodi aj im samym.

Strana
z3