icon

Ako sa vyrovnať s útokmi na rodinu a obecný život?

20. jún 2026

Žienky dlho som uvažovala či vôbec napísať a ako naformulovať môj problém. Ani nevie čo vlastne hladám.

Môj otec je starostom v jednej malej dedinke, robí to už dlhé roky, vždy sa našlo niekoľko protikandidátov ale vzhľadom k tomu o koho sa jednalo bolo hneď jasné že majú minimálnu šancu na úspech.

Tak teraz k veci, aj teraz je niekoho potenciálnych protikandidátov ale jedna osoba už niekoľko mesiacov očierňuje otca, a nezastavilo sa iba tam, očierňuje aj zamestnancov aj rodinu. Neviem ako dokáže sestra nereagovať, tvrdí že každá minúta ktoru by venovala tomu aby vysvetlila danej osobe že je v hlbokom omyle by bola zbytočná,lebo z blbcom nemá zmysel hádať sa.

Za posledný rok bolo moje rodisko viac v rôznych správach ako predtým za 20rokov. Keby to bolo málo tak sa začali obúvať do každeho kto je v nájme v obecných priestoroch. Výsledok niektoré prevádzky sa nadobro zatvorili iné odišli do mesta. Sused začal udavať suseda. Už niekoľko mesiacov neordinuje ani lekár ktorý tam chodil dva krát do týždňa na pár hodín. Sesternica ktorá s babami cvičila pár krát do týždňa radšej chodí cvičiť do inej obce.

Keď bola cesta zlá bolo zle, keď sa.opravila bolo zle (resp zle zle opravená) keď sa nekosilo v čas bolo zle, keď sa pokúsili bolo tiež zle. Máj sa zvalil bez sprievodnej akcie, zle je. Na jednom súkromnom pozemku búrka vyvalila strom, ktorý spadol na druhý súkromný pozemok, na vine je samozrejme otec resp vedenie obce. Niekto si dal spraviť nový náhrobný kameň a betón zo starého kamenárstvo nechalo pri plote, aj vine je.on. Budovy ktoré sa prinavrátili cirkvi a chátrajú asi 30 rokov, sú nebezpečné, zas na vine on. Obec podá žiadosť o nejakú dotáciu a nevyhrajú zle je lebo rozhadzujú verejné financie ak nedajú žiadosť zlé je, lebo peniaze by sa zišli. Je toho veľmi veľa a dosť negatívne vplýva na zdravotný stav mojich rodičov.

Chcela by som držať odstup ale nedarí sa mi. Niekedy som rada, že tam už nebývam inokedy by som sa najradšej rozbehla a každému po jednom vysvetlila tie polopravdy. Dokázali by ste sa ubrániť alebo len držali hubu a krok?

anonym_936263
21. jún 2026

To je asi v každej obci, niekto je večne nespokojný a bude stále na všetko nadávať. Ak ste malá obec tak, je to horšie. Keď mať zasadnutie obecného zastupiteľstva, tak dotyčné osoby pozvať a nech sa vyjadria tam a bude im to vysvetlené poslancami,. prečo sa to nedá riešiť. U nás tiež veľa ľudí frlfle, ale keď je zasadnutie nikto nepríde. Na Facebooku píšu sťažnosti.

anonym_aa1507
21. jún 2026

@anonym_autor ked je to uz v tomto stave, tak moze otec podat trestne oznamenie za ohovaranie, priklad:

https://ficek.sk/ohovaranie-osocovanie-hanobeni...

Ak nechcu ist do boja, tak by som zvazila na otcovom mieste vzdat sa funkcie starostu, niekedy je lepsie sa s blbcom nehadat, skodi to zdraviu. Ale to je na otcovi.

autor
21. jún 2026
@anonym_936263

To je asi v každej obci, niekto je večne nespokojný a bude stále na všetko nadávať. Ak ste malá obec tak, je to horšie. Keď mať zasadnutie obecného zastupiteľstva, tak dotyčné osoby pozvať a nech sa vyjadria tam a bude im to vysvetlené poslancami,. prečo sa to nedá riešiť. U nás tiež veľa ľudí frlfle, ale keď je zasadnutie nikto nepríde. Na Facebooku píšu sťažnosti.

@anonym_936263 tento konkrétny kandidát aj manželkou chodia na zasadnutia, robia si nahrávky fotia všetko možné, šíria svoje polopravdy kade tade v uzavretých skupinách na sociálnych sieťach. . síce tie najväčšie haluze z tade po čase zmiznú ale rýchlo sa to rozšíri medzi dedinčanmi. Naši si.mysleli,že keď otec verejné vyhlásil, že už kandidovať nebude tak táto,,križiacka výprava,, bude ukončená ale mýlili sa, nepreastáva. Graduje, už sa.to týka aj mojich detí, a.tie ozaj za nič nemôžu. Chúďa moja mama už vôbec nevychádza von na ulicu iba raz za týždeň do kostola.

anonym_aa1507
21. jún 2026
@anonym_autor

@anonym_936263 tento konkrétny kandidát aj manželkou chodia na zasadnutia, robia si nahrávky fotia všetko možné, šíria svoje polopravdy kade tade v uzavretých skupinách na sociálnych sieťach. . síce tie najväčšie haluze z tade po čase zmiznú ale rýchlo sa to rozšíri medzi dedinčanmi. Naši si.mysleli,že keď otec verejné vyhlásil, že už kandidovať nebude tak táto,,križiacka výprava,, bude ukončená ale mýlili sa, nepreastáva. Graduje, už sa.to týka aj mojich detí, a.tie ozaj za nič nemôžu. Chúďa moja mama už vôbec nevychádza von na ulicu iba raz za týždeň do kostola.

@anonym_autor to su praktiky nasho sudruha Fica, aha, ako mu to funguje. Niektori ludia bez chrbtovej kosti idu ako obrnene transportery.

anonym_cd3b9e
21. jún 2026

Počas vlády súdruha Šimečku takéto praktiky vymiznú.

anonym_aa1507
21. jún 2026
@anonym_cd3b9e

@anonym_cd3b9e Ficovolicka chrani hnusny charakter Ficiaka, to je laska na cely zivot, ze? Jednoducho ked ho milujes, nie je co riesit.
Sudruh Simecka nebude zvoleny na Ficiakove miesto, o tom pochybujem. Ficiakovci len Simecku poznaju, lebo jeho dava Ficiak dole, ale zlatko, neexistuje len Simecka a Matovic, bezkaj dostudovat.

anonym_3e5a3b
21. jún 2026
@anonym_cd3b9e

@anonym_cd3b9e ako dobre, ze za vsetko uz moze len Simecka. Aspone nemusite vymenovavat dhy zoznam vinnikom zacinajuci Dzurindom, cez Radicovu a na koncu je Odor. Este, ze ta EU je tam stale, je to vasa jedina istota co sa hladania vinnika tyka. Ked si nespomeniete na ziadne konkretne meno, tak EU mate ako poistku

anonym_2c96a5
21. jún 2026
@anonym_cd3b9e

@anonym_cd3b9e U nás boli takéto praktiky od roku 2021, keď Matovič vyhádzal z úradov kopu ľudí od prednostov po nižších úradníkov. Noví začali predchodcov obviňovať za všetko /netvrdím, že v niečom nemali pravdu/, takmer aj za počasie, trápna estráda na každom zasadnutí.

Zaujímavé bolo, že viacerí z vyhodených v r. 2022 v komunálkach kandidovali za poslancov a aj boli zvolení. A majú tiež koho /zaslúžene/ kritizovať. Občania kritizujú taktiež.

Nekončiaci slovenský kolorit, preto absolútne žiadnu dôveru nevkladám ani do budúcej, pravdepodobne prevažne liberálnej vlády.

anonym_fb8724
21. jún 2026

Ked sa das na politiku, musis mat hrosiu kozu. Vystavis sa ako terc.

anonym_fb8724
21. jún 2026
@anonym_2c96a5

@anonym_cd3b9e U nás boli takéto praktiky od roku 2021, keď Matovič vyhádzal z úradov kopu ľudí od prednostov po nižších úradníkov. Noví začali predchodcov obviňovať za všetko /netvrdím, že v niečom nemali pravdu/, takmer aj za počasie, trápna estráda na každom zasadnutí.

Zaujímavé bolo, že viacerí z vyhodených v r. 2022 v komunálkach kandidovali za poslancov a aj boli zvolení. A majú tiež koho /zaslúžene/ kritizovať. Občania kritizujú taktiež.

Nekončiaci slovenský kolorit, preto absolútne žiadnu dôveru nevkladám ani do budúcej, pravdepodobne prevažne liberálnej vlády.

@anonym_2c96a5 Vlada je zrkadlom a obrazom ludi, co ju volia. Je to aj tvoje zrkadlo. Zla vlada = sprosti volici (minimalne vacsina z nich).

no_predsa_ja
21. jún 2026

V dedine, v ktorej máme chalupu, ľudia veľké nádeje vkladali do nového starostu - kandidoval za KDH + ďalšie strany, striedal smeráka. A teraz sa mnohí nevedia dočkať komunálnych volieb, aby ho dali dole.

Averzia má vždy nejakú príčinu -dvojaký meter pri posudzovaní požiadaviek obyvateľov, uprednostnenie záujmov jedného pred záujmom druhého, pocity krivdy či zášte... vždy je nejaký dôvod, chyby sa neodpúšťajú.

anonym_46bdf3
21. jún 2026

@anonym_autor tieto veci budu vzdy, ľudia su zavistlivi, treba sa voči tomu obrnit a nevšímat si to. Ak to nedokážete, tak uz nekandidovat. Potom budú nadávať na niekoho iného.

bosorkabb
21. jún 2026
@no_predsa_ja

V dedine, v ktorej máme chalupu, ľudia veľké nádeje vkladali do nového starostu - kandidoval za KDH + ďalšie strany, striedal smeráka. A teraz sa mnohí nevedia dočkať komunálnych volieb, aby ho dali dole.

Averzia má vždy nejakú príčinu -dvojaký meter pri posudzovaní požiadaviek obyvateľov, uprednostnenie záujmov jedného pred záujmom druhého, pocity krivdy či zášte... vždy je nejaký dôvod, chyby sa neodpúšťajú.

@no_predsa_ja podobne aj u nás. A teraz všetci čakajú na voľby.
Niekedy nepomôže nič len nechať ľudí nech si zvolia niekoho iného,nech vidia rozdiel. Po čase zistia a možno už bude neskoro.

autor
21. jún 2026
@anonym_46bdf3

@anonym_autor tieto veci budu vzdy, ľudia su zavistlivi, treba sa voči tomu obrnit a nevšímat si to. Ak to nedokážete, tak uz nekandidovat. Potom budú nadávať na niekoho iného.

@anonym_46bdf3 keď budú na tvoje deti vykrikovať na ulici rôzne klamstvá ,že isto aj bicykle na ktorých jazdili, majú z toho , tak sa obrň a nevšímaj

anonym_46bdf3
21. jún 2026
@anonym_autor

@anonym_46bdf3 keď budú na tvoje deti vykrikovať na ulici rôzne klamstvá ,že isto aj bicykle na ktorých jazdili, majú z toho , tak sa obrň a nevšímaj

@anonym_autor ja ta chapem.
a ako chces proti tomu bojovať? jedine nekandidovat

anonym_6c6e92
21. jún 2026

Máme v rodine starostu a nikto mu takéto veci nerobí. A jeho rodine už vôbec nie. Isté, nie každý ho volil, ale ľudia sa správajú slušne a on sa tiež snaží jednať s každým tak, aby boli všetci spokojní. Snaží sa, aby dedina prosperovala a rástla. A koná v súlade so zákonmi - vzdelaním je právnik a vie si vecí ošetriť, takže nejaké anonymné udania a ohováranie by ho z miery nevyviedli.

anonym_cd3b9e
21. jún 2026
@no_predsa_ja

@no_predsa_ja Mám kolegu z južného Slovenska, ktorý tvrdí, že v ich dedine by bol len vtedy pokoj, ak by každá rodina mala svojho starostu. Nejaké animozity sú asi všade, možno tuná naozaj ide o pocit krivdy.

anonym_e14bd8
21. jún 2026

Joooooj toto poznám podobne aj u nás. Klan proti starostke, lebo je racionálna, tvrdá a rázna, nedá sa opiť rožkom. Zato klan sú russofili a fickovia, všetko je zlé a ešte horšie. Slušní ľudia sú tichšie, lebo sú slušní, a tak papule prasačie pocuť cez pol chotára.

anonym_2c96a5
21. jún 2026

U nás je najproblémovejší rodinný klan saskárov, hlavne čo sa táka kšeftovania s pozemkami.