icon

Ako sa vyrovnať s vyhorením a kritikou rodiny?

22. apr 2025

Mam cez 40. Prvy krat v zivote som viac ako 3 mesiace nezamestnana. Chodim ale na pohovory, aktivne hladam pracu. Mam investicne nehnutelnosti (ktore zarabaju). Na materskych som bola max 1 a 1/2 roka, lebo treba do prace. Deti vecne chore, behala som ako handra asi 7 rokov (chore deti, robota proste nejak to vykryt). Pracovala som aj pocas vysky. Teraz som mala total vyhorenie a citim, ze by mi dobre padla 1-2 rocna pauza. V poslednej dobe som velmi "spava", unavena, proste KO.
Muz na mna celu velku noc ziapal ako nepricetny, lebo nerobim a len spim. Som mu jasne povedala, ze ked chcem spat, budem spat a jeho do toho nic nie je. Este mi aj vytkol, aka je domacnost spinava (som povedala nech ocisti co je spinave). Lenze som na podpore, tak asi ma pocit, ze si moze kopnut...
Ale proste akokeby vsetci su zvyknuti, ze Janka (ako ja) stale zapriahnuta a ked zrazu potrebuje pauzu, tak su vsetci v soku (myslim tym aj blizsiu rodinu)...A hlavne ma nastval vlastny muz.
Proste potrebujem vypnut a nie nevyziadane pasivno agresivne vycitky. Mali ste nieco podobne?

Strana
z4
pribinak
22. apr 2025

Manželovi by som sucho oznámila že som totálne vyčerpaná a že hodlám sedieť doma rok na zadku

Deti sú aké staré?

autor
22. apr 2025

@pribinak Deti su cez 12.
Inac mam super cistu domacnost, co jeho vlastna mater minuly rok otvorene na navsteve u nas dala na javo.

pribinak
22. apr 2025

Však to sú už veľké decka, môžu priložiť ruku k dielu v domácnosti
Kľudne si vylož nohy a oddychuj

Manžel je evidientne naučený ze ťaháš ako 3 ťažné kone a odrazu nie
Daj teraz seba na 1. miesto a hotovo

veselo_neveselo
22. apr 2025

Pozri, daj si tu pauzu. Ked financne zvladnete to, ze nebudes pracovat, chod do toho. Ale, muz by s tym mal byt tiez ok, aby ti nehadzal polena pod nohy.

Podla toho co pises, mas mozno aj problem s manzelatvom, a nie len s "pracou". Aj to ta podla mna nadmieru vycerpava. Ono to ide ruka v ruke, ale asi pre teba nastal cas nejak sa s tym popasovat.
Ak sa ti da, skus najst psychologicku, s ktorou toto preberies. Ak ti je fyzicky zle, nehanbi sa ist za obvodnym, nech sa pozrie ci sa aj fyzicky nieco nedeje...zvyknu byt stitne zlazy, alergie, intolerancie.

A teda ano, ja som uplne za to zostat doma, ale malo by to byt so zamerom, s odhodlanim atarat sa denne o svoj wellbeing, a tak.

autor
22. apr 2025

Proste ako keby mu cez velku noc nejak preplo. Ziapal 2 dni nonstop. A vytahoval veci, ktore nedavaju ziaden vyznam...domacnost mam cistu, o deti postarane. Boli sme na dovolenke a potom toto ziapanie...

lilitela
22. apr 2025

A co teda ocakaval? Ze budete po navstevach chodit? Nejaky dovod to asi ma, ze tak vystraja, ked ty mas doma aj tak cisto?

autor
22. apr 2025

@veselo_neveselo Ono vies, som financne na tom lepsie ako on. Aj napriek tomu, ze kvoli chorobam u deti moja kariera fakt oslabla. Skratka on sedkal v kancliku a ja som behala medzi chorymi detmi a pracou. A teraz to cele dolahlo. A akonahle som zlavnila, jaci ako pavian. Som mu jasne povedala, ak chce perfektnu zenu, tak nech ide o dom dalej, lebo ja potrebujem vydychnut. A nechcem byt perfektna zena, chcem chlapa, ktory pochopi ze som sice prefektne ale nie v tomto momente.

marianarem
22. apr 2025

Tak pride mi, ze manzel je nervozny z toho, ze aa s tebou nieco deje, v podstate mu svojim sposobom padla pevna poda pod nohami, co si asi bola ty a tvoja vykonnost. Tak sa agresivne zacal snazit vratit to naspat, samozrejme absolutne nevhodnym sposobom.
Ako ste fungovali, kym si bola ok? Podielal sa niecim aj on na chode domacnosti, na starostlivosti o deti?

veselo_neveselo
22. apr 2025

Joo, to viac a viac smrdi nepodarenym manzelstvom, nez cim inym. Zisti, preco manzel jaci a ulavi sa ti.
Potom si vezmi to volno a povenuj sa sebe.

autor
22. apr 2025

@marianarem Ano manzel je nervozny ze sa nieco deje. Bol vzdy v domacnosti napomocny, tam nebol nikdy problem.

autor
22. apr 2025

@veselo_neveselo Co mas na mysli s "nepodarenym manzelstvom". Ako si dlho s manzelom?

mischy00
22. apr 2025

Nasadila si latku vysoko a všetci boli zvyknutý, ze proste ideš. A prišiel bod, keď už nevládzes a okolie si zrazu myslí, že si lenivá. Klasický scenár, takto uz vyhorel nejeden človek. Manželovi slušne povedať, že už nemáš 20 rokov, nikdy si na zadku nesedela, tak teraz si potrebuješ trochu oddýchnuť, niekedy stačí aj 2- 3 mesiace a človek znova ožije. Ci on taha ako kon nonstop? Niekedy si to my ženy sami robíme, ukážeme mužom aké sme sebestacne, šikovné, zvládame všetko a potom muži žijú v ilúzií, že to bude tak furt. No, nebude

tetapetra
22. apr 2025

Mám chuť ti napísať ser naňho. Mne sa pred mesiacom a pol zrútila kolegyňa. Doteraz je pn, netuším či dôjde,nechcem jej písať. Videla som na vlastné oči, čo to robí a človekom. Nejedla, nepila, začala všade vidieť preludy. Podľa nej ju odpočúvali, smiali sa jej, robili jej zle. Nič také sa nedialo. Je to niečo strašné. Určite si oddychni koľko potrebuješ, vyhľadaj aj odbornú pomoc.

autor
22. apr 2025

Neviem, fakt taky 2 rocny klud by som potrebovala. Financie nie su problem. Ale nejak moj chlap sa k tomu stavia divne. Este ma aj obvinil, ze na pohovoroch nie som "dostatocne sympaticka" a preto nemam do 3 mesiacov novy job. Co som mala ked som mala 30, ale uz tych 30 nemam.
Ale ja som momentalne naozaj unavena... a jeho vycitky ma totalne nastvali.

autor
22. apr 2025

Tento tyzden mam zase niekolko pohovorov, a mne sa uz prevriacia zaludok, len ked si na ne pomyslim.
Proste potrebujem pauzu, ale moje prostredie to tak nevnima. Mulica je zapriahnuta, treba makat.

mischy00
22. apr 2025

Veď pokiaľ máte z čoho žiť, tak kde je problém? Môj muž by bol aký rad, keby zostanem nejaký čas doma....ale ja úplný opak, musím pracovať, inak by mi doma svihlo 🙂

autor
22. apr 2025

@mischy00 Ved hovorim, ze aspon par mesicov, a som "zrenomovana". Ja tiez nie som vysedavka doma. Ale momentalne sa potrebujem otriast.
Ale proste muzovi svihlo. A mam divny pocit, ze pokial neficim na plne obratky tak je problem. Co nechapem, lebo som zabezpecena. Ale tento pristup je aj od mojich rodicov. Skratka ficim na plne obratky OK-vela sa o tom nedebatuje, to je samozrejmost, neficim, hrozna drama v celej rodine.

mischy00
22. apr 2025

Tak ti došli baterky, skus sa spýtať muža, či chce po svojom boku spokojnu a vyrovnanú ženu alebo nervoznu a frustrovanu furiu, síce s platom ale inak úplne nepoužiteľnu

zmrzlinka2021
22. apr 2025

Autorka, ten muž ťa nemiluje

autor
22. apr 2025

@mischy00 Ved sme o tom komunikovali. Bol OK, a teraz cez sviatky mu preplo. A to jeho kamoskovia maju zeny ktore su v 40 a ani 1 suvisly rok odpracovany.

autor
22. apr 2025

@zmrzlinka2021 Tak tomuto hovorim hlbkova psychoanalyza, ty poleno. 😒

zuzanita1609
22. apr 2025

Mne to príde,ani nie,že by ťa chcel mať neustále "zapriahnutú",ale akokeby sa obavál niečoho. Budeš doma,budeš mať na seba viac času, budeš tráviť čas niekde s priateľmi a on ako keby sa toho obavál,keď pochopíš,že (obrazne povedané) susedova tráva je predsa len o trošku zelenejšia. Ak chápeš,čo tým myslím. Nie je to ten typ žiarlivého generála, ktorý sa obáva zmien,aj keď pozitívnych v živote? Ak by ťa naozaj mal rád a bol ti skvelým,chapavym manželom,sám by ťa nahováral,aby si ostala za čas v kľudovom režime,bo to neskôr môže prejsť k diagnóze. To ho netrápi? Každý musí raz za čas poľaviť,nie sme predsa stroje. Povedz mu to a nech sa zariadi ako chce. Ty potrebuješ oddych a bodka.

autor
22. apr 2025

@zuzanita1609 Ja si myslim, ze ta zelensia trava ani nie. U nas to nehrozi, nie sme nejake kraliky.
Ale asi mas pravdu. Ja nie som pasivny clovek, ale mam pocit ze aj hyperaktivnejsi clovek potrebuje pauzu. Ja som dnes prespala 3 hodiny. Sama zo seba nechapem...

zuzanita1609
22. apr 2025

Ak nie sú problém financie, problém asi bude to,že nebude mať všetko pod kontrolou a teba pod kontrolou. Nič iné mi nenapadá, prečo by ťa mal potom tak "sekírovať".

earlgrey
22. apr 2025

Prečo urážaš @zmrzlinka2021 ? Lebo napísala, že ťa tvoj muž nemiluje? No keby ťa miloval, tak ťa pochopí, dopraje ti odpočinok, podporí ťa a nie 2 dni v kuse sa s tebou háda ... ale chápem, že pravda bolí ...

autor
22. apr 2025

@earlgrey Sa citis teraz ako osamotena zena bez partnera lepsie?
Ze si si kopla do niekoho, kto riesi zivotne problemy v partnerstve? A nie, nie kazdy problem znamena: miluje-nemiluje. Ale keby si toto chapala tak nie si sama.

earlgrey
22. apr 2025

🤣🤣🤣

autor
22. apr 2025

@zuzanita1609 Neviem, asi nie je zvyknuty, ze som vyhodena z cyklu. Ja som velmi aktivny clovek, ale takto vyhorena som este nikdy nebola.

zuzanita1609
22. apr 2025

A o to ide. On nie je zvyknutý. A týka sa to hlavne tvojho zdravia. Jedným uchom dnu,druhým von a nech si škrieka po dome ako pavián 😏. Nemáš asi 20rokov,že? ,aby ťa musel ešte niekto usmerňovať?

autor
22. apr 2025

@zuzanita1609 Ano, mas pravdu. Asi to bol nejaky skrat. A ja sa hlavne sama so sebou musim ukludnit a dat si oddych. Tiez som na seba niekedy ako sekera. Blba. 😒

Strana
z4