icon

Ako sa vysporiadať s nechutným jedlom u svokry?

Včera o 19:04

Vydala som sa do rodiny, kde jedlo = vďačnosť. Ja tomu rozumiem, ani u nás sa neplytvalo, ale proste keď niečo nechutilo, tak sa to u nás nejedlo. Ale u muža je to inak, tam jedlo = musíš byť vďačný, veď je to len jedlo. Čo by deti v Somálsku za to dali. A treba poďakovať, pochváliť, niekedy sa cítim ako v Pelíškach. Našťastie mužova mamina varí dobre, doteraz sme nemuseli nič riešiť. Jeme u nej tak 3x do roka.

Môj muž keď sa u mojich rodičov naje, nikdy nefrfle, aj keď mne potom povie že mu nechutila polievka, ale je to len jedlo, nemusí to vždy chutiť, zje a mojej mame povie že to bolo dobré a že ďakuje.
Dnes sme boli u manželovej maminy na obede, nabrala mäso, už pri prvom hryze ma naplo že tak teda ja neviem ako toto dám. Najprv som myslela že to je pokazené. Hnus. Ukázalo sa že to je kačacia pečeň a už som vedela že tak na toto keby si dovolím niečo povedať, zahrabú ma pod čiernu zem. Nič som nepovedala, len som to rýchlo hodila do seba nech je kľud, schovávala ako ma napínalo. Všetci ostatní že mňam aká lahoda. A tak nás jeho mamina pozvala aj na zajtra, že má toho dosť. Pošuškala som mužovi že nie, ak chce nech ide sám ale ja to už nedám. A on ostal prekvapený že čo mám za problém, veď to bolo vynikajúce. Mne to proste nešlo dole krkom.

Nebolo to všetko, začalo ma napínať, pachuť, úplne sa mi zastavilo trávenie, zle, stiahlo mi hrdlo, silná úzkosť do toho, vyrážalo mi to až do chrbta. Tak som povedala že už musím ísť domov poprať, muž šiel so mnou. Cestou som sa rozplakala že to bolo fakt otrasné, že čakala som fakt hocičo ale toto proste nedám, je mi strašne zle. 2 hodiny som preležala v kŕčoch. Sóda, Fatra, asi 50 chlorel, ume slivku som si dala, pangamin bifi, nič nepomohlo. Prešlo 8 hodín a ja bolesti za hrudníkom zrejme z toho ako mi vybehla kyselina. Už sa teším na noc...

Proste som povedala aj mužovi že buď nabudúce jeho mamine poviem že mi to nechutí a on ma v tom podporí, alebo u nej odmietam jesť čokoľvek nech nemusím potom riešiť takéto trapasy. Keby mi neprišlo tak zle, tak verím tomu že sa bude vzpierať, ale keďže videl v akom som stave, aká som bledozelená a ako ma trasie, povedal že ani jemu polievka u mojej mamy nechutila a bol by radšej keby mohol povedať nie. Lenže u mojej mamy môže! Ako keby ho doteraz ani nenapadla taká možnosť že sa dá odmietnuť jedlo. Dohodli sme sa že to začneme trénovať. Proste nie, toto jesť nebudem, nechutí mi to. On má teraz pocit že ale to je hrozne nevďačné, mame to hrozne ublíži. Ja som v tom že odmietam takto ubližovať sama sebe len preto aby som neublížila niekomu inému.

Ako by ste sa zachovali vy?

Strana
z6
amalka07
Včera o 19:09

Presne tak ako ty, máš môj veľký obdiv, že si to vôbec takto vydržala. Zdravie je na prvom mieste predsa, to by ani tým v Somálsku nepomohlo to takto do seba nasilu dávať. Určite si stoj za svojím. Máš úplnú pravdu so všetkým

anonym_ae3670
Včera o 19:10

Povedala by som ze toto nejem a zjedla by som max prilohu ryzu, zemiaky. U svokry som tak robila a casom si zvykla, ze niektore jedla nejem

autor
Včera o 19:13
@anonym_ae3670

Povedala by som ze toto nejem a zjedla by som max prilohu ryzu, zemiaky. U svokry som tak robila a casom si zvykla, ze niektore jedla nejem

@anonym_ae3670 No tá omáčka bola všade, keby to šlo že len prehádžem mužovi mäso a ja zjem zvyšok tak to tak spravím a vyhovorím sa že nevládzem, ale toto bolo všade. Ďakujem ale 🙂

watermelon

Ja som na jedlo extra citliva a nemam absolutny problem povedat nie, toto jest nebudem. Po tomto zazitku si sa aj ty naucila.

anonym_ae3670
@anonym_autor

@anonym_ae3670 No tá omáčka bola všade, keby to šlo že len prehádžem mužovi mäso a ja zjem zvyšok tak to tak spravím a vyhovorím sa že nevládzem, ale toto bolo všade. Ďakujem ale 🙂

@anonym_autor no tak v tom pripade by som to nejedla vobec

autor
Včera o 19:15
@watermelon

Ja som na jedlo extra citliva a nemam absolutny problem povedat nie, toto jest nebudem. Po tomto zazitku si sa aj ty naucila.

@watermelon Veru. Po tomto zážitku sa naučím aj ja že radšej byť nevďačný zmätok, ako toto znovu zažiť niekedy...

anonym_5f397d
Včera o 19:15

@anonym_autor slušne by som odmietla:”prepáčte, nie som hladna.” Alebo:”nejedávam pecienku, budem len veľmi malo”. Nič zle na tom nevidím.

autor
Včera o 19:16
@anonym_ae3670

@anonym_autor no tak v tom pripade by som to nejedla vobec

@anonym_ae3670 No a to je presne kameň úrazu u nich doma. Už by boli reči o somálskych deťoch... Ale asi budem musieť, toto už nechcem nikdy zažiť.

autor
Včera o 19:16

Ozaj, a povedali by ste jej o tom zážitku? Alebo by ste to už neriešili?

rebellefleur
Včera o 19:17

Ja som mala podobny typ babky, ona tiez varila fantasticky, ale tiez to bolo u nej tak, ze zjest vsetko. Raz nam naservirovala sojove maso s ryzou.. trikrat som si vypytala pridat ryzu, aby som bola schopna to sojove maso vobec prehltnut ako ma napinalo. Doteraz to mam v zivej pamati. Odvtedy, nech som kdekolvek, u kohokolvek, ak mi raz nieco nechuti, jest to jednoducho nebudem. Ak sa niekto urazi, bohuzial, ale toto nikdy viac zazit nechcem

cina1
Včera o 19:19

normalne by som odmietla, ze to nejedavam

watermelon
Včera o 19:19
@anonym_autor

@anonym_ae3670 No a to je presne kameň úrazu u nich doma. Už by boli reči o somálskych deťoch... Ale asi budem musieť, toto už nechcem nikdy zažiť.

@anonym_autor vies co? Mne by bolo tak uplne jedno ake somalske deti by spominali, kedze dobre viem, co su to traviace potiaze. Fakt, slusne odmienut, ako bolo hore spominane, nedonutil by ma to zjest nikto.

anonym_ae3670
Včera o 19:21
@anonym_autor

@anonym_autor no tak by si pohundrali a co?

lindous
Včera o 19:24
@anonym_autor

@anonym_autor nerozoberala by som pred ňou asi až tak kvetnato (napínanie, pachuť, úzkosť) ako si to opísala tu, aj keď tým pocitom úplne rozumiem, ale kľudne by som spomenula, že mi to minule nesadlo dobre na trávenie a nech sa nehnevá, ale nebudeš ani teraz do seba tlačiť jedlo, keď nemáš chuť/nie si hladná, lebo ti je potom ťažko...

dory11
Včera o 19:26

@anonym_autor rozhodli ste sa správne trénovať to že sa dá povedať nie alebo že vám to nechuty.
On to tvoje máme nepoviem lebo bol tak na učeny z domu musíš mu pomoc Ana budúce aj ty nejedz čo ty nechutí a len dúfaj že ťa nesklame a neznámy názor a že ťa podporí viem o čom vravím tiež sa učim povedať nie na nejaké veci

estellas
Včera o 19:27

@anonym_autor Nejedla by som až tak nasilu zjedla by som polovicu a povedala že mne už stačí viac jesť nebudem.

guiseppinka

Keby mi nieco nechutilo, tak to ani nezjem. Po prvom kusku by som normalne povedala, ze mi to nechuti a nezjem to, ze si prosim tanier prilohy (alebo by som si ho sla sama nabrat). Ak by zacali o somalskych detoch, tak by som sa postavila a odisla. Muz by ist so mnou nemusel, na tom si nezakladam.

autor
@rebellefleur

Ja som mala podobny typ babky, ona tiez varila fantasticky, ale tiez to bolo u nej tak, ze zjest vsetko. Raz nam naservirovala sojove maso s ryzou.. trikrat som si vypytala pridat ryzu, aby som bola schopna to sojove maso vobec prehltnut ako ma napinalo. Doteraz to mam v zivej pamati. Odvtedy, nech som kdekolvek, u kohokolvek, ak mi raz nieco nechuti, jest to jednoducho nebudem. Ak sa niekto urazi, bohuzial, ale toto nikdy viac zazit nechcem

@rebellefleur Tento tvoj zážitok bolo asi presne to isté ako ja dnes. Ďakujem. Toto bol masaker.

estellas
Včera o 19:35
@anonym_autor

@anonym_autor Tu pečienku by možno nejedli ani tie somálske deti 🤣🤣🤣🤣

anonym_33ab4e
Včera o 19:36

Povedala by som ze to nejedavam, dakujem. (Teda ja to realne aj hovorim asi na 2 jedla a nedam si) Ale len ak to naozaj nejedavam, nie zase na kazde jedlo len preto, ze nie je uplne podla tvojej chuti. Aj ked v tomto konkretnom pripade mam taky pocit, ze take zle to zase byt nemohlo a je to skor psychika…

viestta
Včera o 19:38
@anonym_autor

@anonym_autor ano, povedala. Povedala by som, ze som mala zlcnikovy zachvat a nabuduce by som s kludnym svedomim odmietla to co nejadavam, nech si recnia kolko chcu. Vsade< nielen u svokry by som povedala, ze dakujem, toto nejem, dam si len ryzu a salat, nemusis pre mna nic ine zhanat

autor
Včera o 19:40
@anonym_33ab4e

Povedala by som ze to nejedavam, dakujem. (Teda ja to realne aj hovorim asi na 2 jedla a nedam si) Ale len ak to naozaj nejedavam, nie zase na kazde jedlo len preto, ze nie je uplne podla tvojej chuti. Aj ked v tomto konkretnom pripade mam taky pocit, ze take zle to zase byt nemohlo a je to skor psychika…

@anonym_33ab4e Akože mne viackrát u nej nechutilo, ale toto bol extrém... U nás doma sa toto nikdy nerobilo, možno ako dieťa som to nezjedla a mamina proste pečeň nerobila. Pamätám aj zo školskej jedálne že keď som videla že je pečienka, tak som to nejedla. Ani som nevedela ako to chutí, keďže som sa tomu celý život vyhýbala a keď som to dala do úst, fakt ma naplo... ale zjedla som to... tiež rozmýšľam že či to nemohla byť už aj psychyka z toho ako som samú seba donútila zjesť niečo tak nechutné (aspoň pre mňa), smrdelo mi to, ale asi je to úplne jedno proste bolo mi fakt zle a ešte stále je.

anonym_fe0e12
Včera o 19:41

@anonym_autor si svojpravna dospelá žena tak sa podľa toho aj chovaj. Treba sa naučiť povedať nie, ešte sa ti to v živote veľakrát zíde.

lukbe
Včera o 19:42

Treba povedať pravdu a nie výmysly. Niekto naozaj nema pečeň rád. Aj u nas, ak je peceň,synovi to nedávam, klebo viem, ze to nezje a nechuti mu to. Povedz, ze toto nie a hotovo.

anonym_112777
Včera o 19:44

Všetko zle je na niečo dobré. Aspom sa s mužom naučíte počúvať seba samých a nie prihliadat na to, čo kto povie a len aby dobre bolo. Bud sama sebou a ked raz nechces, tak to nejedz. Nech si každý pomyslí čo chce. Uz by som to dalej neriešila, ale stoj si za svojim. Zrejme to bude zo začiatku náročne, ale vydrž a uvidíš ako ti odlahne (aj tvojmu mužovi).
Ja som papula, keby mi niekto povedal, ze co by za to dali deti v Somalsku, by som povedala, ze tak im to zabalim a pošlem 😃 (to len na odlahčenie)

marianarem
Včera o 19:47

@anonym_autor Ja by som normalne povedala, co sa stalo, s tym, ze to nebolo jej varenim, ale tvojim travenim, ktore pecienku nedava. Zdoraznila by som, ze uvarene to bolo dobre, nikomu inemu nic nebolo a je to nieco u teba a uz od detstva. A ze si das rada cokolvek ine. A muz nech ta podpori, vsak ta videl.

rachel36a
Včera o 19:51

@anonym_autor a co máš 5 rokov, že nevieš povedať, že pečeň nejes? Nechápem...ja kludne svokrovcom poviem, zd ďakujem, ale toto nejem/nenam rada/echuti mi a pod...

michaela329
Včera o 19:51

A vy ste obaja nesvojpravni? Ja som budúcej svokre z fleku poďakovala a nejedla u nich nič o čom viem, že to nezjem. Môj muž detto, nezje tlačenku napríklad a tak ju rovno odmietol. Však ste dospelí ľudia a iní dospelí ľudia toto vedia pochopiť.

anonym_96b424
Včera o 19:53

Napr.ja u svokry jedavam velmi velmi malo. Aj to len take ze rezen, ryzu a vyvar. Mne jej kuchyna proste nechuti. Ked posle nieco malemu a ja ho krmim, casto na ma napina a mam co robit 😂 iny si ale chvalia. Svokra si proste zvykla. U mna proste nehrozi, aby som jedla nieco, co mi nechuti 🤷‍♀️ ak ideme na obed, zistim co ide varit a vacsinou si donesiem svoje jedlo… ci som uctivna/vdacna alebo nevdacna neriesim. Taktiez to robim u mojich rodico, aj ked od mojej maminy zjem takmer vsetko 😁
PS:so svokrou mam vyborny vztah. Je to skvela zena, ale jej kuchyna mi proste nereze

venom19
Včera o 19:54

Ja by som pecen nezjedla nasilu, asi by som hodila sablu a boli by spokojni aj s recami o nevdacnosti.

Strana
z6