icon

Ako sa vysporiadať s nechutným jedlom u svokry?

6. apr 2026

Vydala som sa do rodiny, kde jedlo = vďačnosť. Ja tomu rozumiem, ani u nás sa neplytvalo, ale proste keď niečo nechutilo, tak sa to u nás nejedlo. Ale u muža je to inak, tam jedlo = musíš byť vďačný, veď je to len jedlo. Čo by deti v Somálsku za to dali. A treba poďakovať, pochváliť, niekedy sa cítim ako v Pelíškach. Našťastie mužova mamina varí dobre, doteraz sme nemuseli nič riešiť. Jeme u nej tak 3x do roka.

Môj muž keď sa u mojich rodičov naje, nikdy nefrfle, aj keď mne potom povie že mu nechutila polievka, ale je to len jedlo, nemusí to vždy chutiť, zje a mojej mame povie že to bolo dobré a že ďakuje.
Dnes sme boli u manželovej maminy na obede, nabrala mäso, už pri prvom hryze ma naplo že tak teda ja neviem ako toto dám. Najprv som myslela že to je pokazené. Hnus. Ukázalo sa že to je kačacia pečeň a už som vedela že tak na toto keby si dovolím niečo povedať, zahrabú ma pod čiernu zem. Nič som nepovedala, len som to rýchlo hodila do seba nech je kľud, schovávala ako ma napínalo. Všetci ostatní že mňam aká lahoda. A tak nás jeho mamina pozvala aj na zajtra, že má toho dosť. Pošuškala som mužovi že nie, ak chce nech ide sám ale ja to už nedám. A on ostal prekvapený že čo mám za problém, veď to bolo vynikajúce. Mne to proste nešlo dole krkom.

Nebolo to všetko, začalo ma napínať, pachuť, úplne sa mi zastavilo trávenie, zle, stiahlo mi hrdlo, silná úzkosť do toho, vyrážalo mi to až do chrbta. Tak som povedala že už musím ísť domov poprať, muž šiel so mnou. Cestou som sa rozplakala že to bolo fakt otrasné, že čakala som fakt hocičo ale toto proste nedám, je mi strašne zle. 2 hodiny som preležala v kŕčoch. Sóda, Fatra, asi 50 chlorel, ume slivku som si dala, pangamin bifi, nič nepomohlo. Prešlo 8 hodín a ja bolesti za hrudníkom zrejme z toho ako mi vybehla kyselina. Už sa teším na noc...

Proste som povedala aj mužovi že buď nabudúce jeho mamine poviem že mi to nechutí a on ma v tom podporí, alebo u nej odmietam jesť čokoľvek nech nemusím potom riešiť takéto trapasy. Keby mi neprišlo tak zle, tak verím tomu že sa bude vzpierať, ale keďže videl v akom som stave, aká som bledozelená a ako ma trasie, povedal že ani jemu polievka u mojej mamy nechutila a bol by radšej keby mohol povedať nie. Lenže u mojej mamy môže! Ako keby ho doteraz ani nenapadla taká možnosť že sa dá odmietnuť jedlo. Dohodli sme sa že to začneme trénovať. Proste nie, toto jesť nebudem, nechutí mi to. On má teraz pocit že ale to je hrozne nevďačné, mame to hrozne ublíži. Ja som v tom že odmietam takto ubližovať sama sebe len preto aby som neublížila niekomu inému.

Ako by ste sa zachovali vy?

anonym_35c208
7. apr 2026

Tak urcite kazdy ma nejake neoblubene jedlo, aj ti co tvrdia ze zjedia vsetko, pri nejakej "delikatese" by to nedavali. Pokial by cela rodina oblubovala a mna ponukla tiez pluckami na smotane, tak svokra nesvokra, ani pod hrozbou nasilia a urazky nadosmrti by som to nedala do ust. este spomienka zo skoly kde nas to nutili jest a spoluziacka to nezvladla a hned to aj "vratila" naspat do taniera pred ocami ostatnych. Samozrejme, nie je slusne povedat ze jedlo je hnusne ale v takomto pripade by som slusne podakovala, dakujem, neprosim si, tento typ jedla mi nerobi dobre na zaludok, dam si len polievku. a vybavene.

mandarinka555
7. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_ae3670 No a to je presne kameň úrazu u nich doma. Už by boli reči o somálskych deťoch... Ale asi budem musieť, toto už nechcem nikdy zažiť.

@anonym_autor Veď nevieš povedať, že včera ti bolo tak zle, že si pregrcala pol dňa?

mandarinka555
7. apr 2026
@citronove_koliesko

@anonym_autor povedala by som ze je to vynikajuce ale musim si davat pozor lebo som po zlcnikovom zachvate (podla opisu to kludne mohol byt) a mam pretrvavajuci problem s travenim. A uz by som.jedla len to co by mi chutilo.
Vzdy si naber trosku, pochval, podakuj a zariad sa podla toho ako ti chuti, bud si naber viac alebo nie. Vybavene, si ospravedlnena navzdy

@citronove_koliesko Načo tie pretvárky? Nechcem a bodka.

anonym_df0038
7. apr 2026

Ježiš 😁 ja mám zase svokru čo nevie variť. Vždy keď tam ideme tak ma núti jesť, ale posledné razy som odmietla s tým, že nie som hladná. Svokra to nesie ťažko, to je ešte stará škola a berie si to osobne. Ani 2.5ročný syn tam nechce jedávať 😂 Môj manžel je šrotovač, zje naozaj všetko a keď vidím, že mu jedlo od vlastnej mamičky nešmakuje tak proste neriskujem. Presolené, prekorenené, pri zahusťovaní múkou veru nešetrí 🙊

Keď nám aj niečo nabalí domov tak to končí vyhodené, lebo manželovi to fakt stačí tam zjesť nech je jeho mama spokojná a doma sa tým netýra.

denithestrange1993
8. apr 2026

@anonym_autor zase je to o hraniciach. Nasilu nieco zjest,len pre pokoj v rodine? Zeny, vy si niektore date pekne skakat po hlave...Vsetko sa da vysvetlit diplomaticky a ak sa niekto urazi ,jeho problem. Neviem co to su za moresy,ze kazdemu musi vsetko chutit...To mi pride ak z nejakeho zleho filmu,ze ked neochutnas miestnu špecialitu zjedia ta ludozruti 😂

anonym_8dfa49
8. apr 2026

@anonym_autor dakujem toto sa u nas nevarilo, nechuti mi a nech sa zduvaju vsetci

anonym_540fd4
8. apr 2026

@anonym_autor ach zena...mat tvoje problemy..

sova7
8. apr 2026

Predstav si situáciu že budete mať dieťa ktoré nemôže mlieko. Napríklad. A teraz čo? Aby sa svokra neurazila tak u nej bude jesť mliečne veci a doma budeš riešiť že má hnačky a vracia len aby sa iná osoba neurazila? Byt slušný ok ale nie ísť proti sebe. Ja tiež nejaké potraviny nemôžem nie každý to chápe núkajú mi také jedlo poviem nie ďakujem nemôžem budem mať tri dni brutálne bolesti hlavy. Ani ja nevyhadzujem jedlo si vážim ale nejem co mi škodí. Nie je to len jedlo. Sú rôzne intolerancie alergie niekto neznesie vôňu nejakého jedla zober si že niekto zo slušnosti zje orechovy koláč a má alergiu. Povedz svokre že pečeň nemôžeš jesť nedokážeš ju stráviť ak navari niečo iné v poriadku ale pečeň nie. To nie je priebercivost telo skrátka nestravi hocico vie prečo niečo odmieta a treba ho počúvať jedlo je tiež základ zdravia. Možno skúsiť svokre povedať aké jedla ti nerobia dobre čo by ti chutilo keď prídeš či nemôže navariť to. Ak to robí štýlom ja navarim neriešim a vy zjete lebo ja som takto rozhodla tak tam len povedať že bohužiaľ toto tvoje telo nezvládne, nestravi a zjes to čo môžeš. Že sa urazi čo už povaha s tým nič neurobis. Ale tebe nebude zle. Budú to musieť zjesť somálske deti keď je tvrdohlavá. Musíš sa naučiť postaviť za seba aby si sa raz vedela postavit aj za svoje deti je fajn že partner je v tomto na tvojej strane.

negymama
8. apr 2026
@anonym_35c208

Tak urcite kazdy ma nejake neoblubene jedlo, aj ti co tvrdia ze zjedia vsetko, pri nejakej "delikatese" by to nedavali. Pokial by cela rodina oblubovala a mna ponukla tiez pluckami na smotane, tak svokra nesvokra, ani pod hrozbou nasilia a urazky nadosmrti by som to nedala do ust. este spomienka zo skoly kde nas to nutili jest a spoluziacka to nezvladla a hned to aj "vratila" naspat do taniera pred ocami ostatnych. Samozrejme, nie je slusne povedat ze jedlo je hnusne ale v takomto pripade by som slusne podakovala, dakujem, neprosim si, tento typ jedla mi nerobi dobre na zaludok, dam si len polievku. a vybavene.

@anonym_35c208 no presne, ja som tiez z kategorie "zjemvsetko" a niektore veci nejem, nedavam, a odmietnem aj keby mi to ponukla anglicka kralovna.
Vsak vzdy sa da zjest z jedla cast a povedat ze sme syti. Moja svokra napr velmi presoluje jedlo. Tak ked je polievka presolena, dam si len symbolicky a ochutnam, co sa da zjest a z toho si nalozim viac.
Mojej mame vzdy ludia zavideli, ze ma deti s dobrym apetitom, co nevyberaju - boli sme tri sestry, a tiez mne potom kazdy hovoril, ze ako mne je dobre, lebo moje deti zjedia vsetko a chuti im - aj take veci ako spenat, brokolica, cibula , cvikla atd.

Napriek tomu, vsetci sme vzdy mali jedla, ktore niekto nejedeol, a ani moja mama alni ja nebudem v mene nejakej kvazivdacnosti niekomu nanucovat jedlo, ktore neznasa a odmieta ho.
Moj najmladsi syn nezje huby, pecen a par dalsich veci, no to nie je nic bez coho sa nezaobide vo vyzive.
Ja zase nemam rada marinady na mase, ked tu na koniku citam, ze niekto dava maso "do pacu", tak rolujem dalej, lebo uz pri predstave "pacu" ma napina. Tiez nezjem smradlave syry, nic co je z vody a nie je to poctiva klasicka ryba. Celkove neznasam mazlave jedla typu kaša, zemlovka, ryzovy nakyp, a podobne.

negymama
8. apr 2026
@sova7

Predstav si situáciu že budete mať dieťa ktoré nemôže mlieko. Napríklad. A teraz čo? Aby sa svokra neurazila tak u nej bude jesť mliečne veci a doma budeš riešiť že má hnačky a vracia len aby sa iná osoba neurazila? Byt slušný ok ale nie ísť proti sebe. Ja tiež nejaké potraviny nemôžem nie každý to chápe núkajú mi také jedlo poviem nie ďakujem nemôžem budem mať tri dni brutálne bolesti hlavy. Ani ja nevyhadzujem jedlo si vážim ale nejem co mi škodí. Nie je to len jedlo. Sú rôzne intolerancie alergie niekto neznesie vôňu nejakého jedla zober si že niekto zo slušnosti zje orechovy koláč a má alergiu. Povedz svokre že pečeň nemôžeš jesť nedokážeš ju stráviť ak navari niečo iné v poriadku ale pečeň nie. To nie je priebercivost telo skrátka nestravi hocico vie prečo niečo odmieta a treba ho počúvať jedlo je tiež základ zdravia. Možno skúsiť svokre povedať aké jedla ti nerobia dobre čo by ti chutilo keď prídeš či nemôže navariť to. Ak to robí štýlom ja navarim neriešim a vy zjete lebo ja som takto rozhodla tak tam len povedať že bohužiaľ toto tvoje telo nezvládne, nestravi a zjes to čo môžeš. Že sa urazi čo už povaha s tým nič neurobis. Ale tebe nebude zle. Budú to musieť zjesť somálske deti keď je tvrdohlavá. Musíš sa naučiť postaviť za seba aby si sa raz vedela postavit aj za svoje deti je fajn že partner je v tomto na tvojej strane.

@sova7 najhorsie je, ze ked takto v mene neurazenia vlastne klameme hostitela, ako nam chutilo a zjeme to...tak on potom prichysta to iste nabuduce a este viac...lebo vsak minule ste zjedli a chutilo vam.
Nechapem tieto spolocenske klamstva na ukor vlastneho zdravia a dusevnej pohody. Osobne mna by viac urazilo, keby ze sa niekto tvari ako je moje jedlo vyborne, a potom sa dozviem, ze doma z toho hnackoval ci vracal.

negymama
8. apr 2026
@anonym_df0038

Ježiš 😁 ja mám zase svokru čo nevie variť. Vždy keď tam ideme tak ma núti jesť, ale posledné razy som odmietla s tým, že nie som hladná. Svokra to nesie ťažko, to je ešte stará škola a berie si to osobne. Ani 2.5ročný syn tam nechce jedávať 😂 Môj manžel je šrotovač, zje naozaj všetko a keď vidím, že mu jedlo od vlastnej mamičky nešmakuje tak proste neriskujem. Presolené, prekorenené, pri zahusťovaní múkou veru nešetrí 🙊

Keď nám aj niečo nabalí domov tak to končí vyhodené, lebo manželovi to fakt stačí tam zjesť nech je jeho mama spokojná a doma sa tým netýra.

@anonym_df0038 asi mas moju svokru. 😉
moja vari taku tu "madarsku kuchynu"...presolene, prepaprikovane, mast z toho tecie krajom taniera, salat namoceny v litroch vysokotukovej smotany - z madarska, lebo u nas taku ani nevyrabaju. Cerstve horky ponuka nalozene do octu a hojne posypane mletym ciernym korenim, a tpotom sa cuduje ze deti to nechcu.
Ja jej hovorim, ze oni miluju uhorky /a vseobecne zeleninu/ ale nie takto.

Oni su proste stara skola typu - tri x denne teple jedlo. Takze ked my jeme na veceru chlieb, syr, sunku, avokadovu ci cicerovu pomazanku a k tomu kopec pestrej zeleniny - tak to je pre nich fuj hrozna studena strava a ma slzy na krajicku ako jej synacka zle zivim.

Lebo na veceru sa ma podla nej jest presolena mastna mucno mliekova polievka s rozvazenej zelenej fazule, s poprazenou cibulou...to je to prave zdrave!

a na ranajky, ziadne varene vajicka a salat....nie to musi byt minimalne fajne mastne leco s klobasou, z rozvazenej starou papriky, alebo pecen na cibuli a nevadi ze je jul a rano uz je horuco, - teple jedlo obetavo vari od rana. A ked sme sli do zahrady a odtrhli si cerstvu papriku ku chlebu s maslo, tak sme boli nevdacnici, Ze oni budu musiet dva dni jest leco...

anonym_e90fcd
8. apr 2026
@lenkasarka

@anonym_326f0d ty máš rada úplne všetko jedlo?

@lenkasarka nikto nema rad kazde jedlo, ale nerobi z toho teatro, ani nema psychicky atak.

sapa20
8. apr 2026

Och môj Bože.
Veď normálne povedať, ďakujem za pohostenie ale toto zrovna mne nechutí. Varíte výborne no toto jedlo mi nechutí ani luxusnej reštaurácii.
Určite by sa neurazila.
Moja bola prvý raz urazená . Vtedy ešte frajer jej vysvetlil,že to nezjem ani od svojej mamy 😅
Odvtedy mám kľud.
Vlastne svokra už vie ktoré jedlá nemám rada a ani mi ich neponúka. 🤷🏻‍♀️

anonym_df0038
8. apr 2026
@negymama

moja vari taku tu "madarsku kuchynu"...presolene, prepaprikovane, mast z toho tecie krajom taniera, salat namoceny v litroch vysokotukovej smotany - z madarska, lebo u nas taku ani nevyrabaju. Cerstve horky ponuka nalozene do octu a hojne posypane mletym ciernym korenim, a tpotom sa cuduje ze deti to nechcu.

Oni su proste stara skola typu - tri x denne teple jedlo. Takze ked my jeme na veceru chlieb, syr, sunku, avokadovu ci cicerovu pomazanku a k tomu kopec pestrej zeleniny - tak to je pre nich fuj hrozna studena strava a ma slzy na krajicku ako jej synacka zle zivim.

Lebo na veceru sa ma podla nej jest presolena mastna mucno mliekova polievka s rozvazenej zelenej fazule, s poprazenou cibulou...to je to prave zdrave!

a na ranajky, ziadne varene vajicka a salat....nie to musi byt minimalne fajne mastne leco s klobasou, z rozvazenej starou papriky, alebo pecen na cibuli a nevadi ze je jul a rano uz je horuco, - teple jedlo obetavo vari od rana. A ked sme sli do zahrady a odtrhli si cerstvu papriku ku chlebu s maslo, tak sme boli nevdacnici, Ze oni budu musiet dva dni jest leco...

@negymama jejda, na mletú papriku som zabudla 😂 tú používa ako aj múku, s heslom čím viac tým lepšie. Manžel mal už neraz pálenie záhy z toľkej papriky. Inak, moja by tvojej poradila grif. Čo sa nezje to sa mrazí 🫣 Lebo tá moja tvrdí, že neviem len pre dvoch navariť a varí zjavne ako ja čo nás je doma 6.

sapa20
8. apr 2026

Ozaj a ten tehotensky test si si robila už? 😃
Až teraz čítam celú diskusiu.
Pozerám,že to je diskusia ktorá vedie k ničomu. ( Ohováraniu?)
Muž sa ťa zastal, svokra to ako tak pochopila, ty sa nehneváš, ani ona, celkovo máte fajn vzťah, aj dobre varí. Že ti bolo tak zle? To sa stáva. Ja som sa minule najedla z chuti jedlo ktoré mám rada a zjedla som ho viac ako zvyknem. Mesiac som sa dávala dokopy.
Takže ti ostáva " len" byť viac asertivna,to je všetko.

anonym_e79b61
8. apr 2026
@anonym_1aadc3

To čo vám dávali jest rodičia keď ste také fajnovky? Ako môže niekoho "napínat" z jedla? A vyjadrovať sa o jedle ze je,, hnusne,,? A vyvracať jedlo co vám nechutí? To ja asi zle vidím, co tu všetko viete popísať. Pekne vás doma rozmaznali len čo je pravda.
A nie, nemusíte všetko ľúbiť, co nechcem, to nezjem. A nemusí vás napínat niekde pri stole v spoločnosti.

@anonym_1aadc3 predstav si ze nás dedo nútil jest mastné mäso aj keď sme potom ako decká grcali.. Super ze?

lizatko1009
8. apr 2026
@negymama

@negymama piclo by ma🫣 nastastie u nas aj jedna aj druha strana a dokonca aj moja babka su ako ja a to velke dakujem, ked toto citam. Moja 82 rocna babka ma na ranajky ovsene kase a u nas by fakt nikto nedal mastne prepaprikovane leco na ranajky a toboz v horucave. Ja mam chronicky zapal zaludka a dvanastnika, som dlhodobo ok, ale take jedla a tukové, mastne, tak skoncim ako autorka🫣 a potom ze vedieme v rebríčku rakovina hrubeho creva a cholesterol.
@anonym_autor nauc sa pozerat na seba a povedta nie, mne aj keby to na zlatom podnose priniesol neviem kto, tak to nezjem. Ja neznasam napríklad bryndzove halusky, napina ma pri pohlade a obzvlášť ked plávajú, doma ich mojim uvarim, ale vsetci ma budu rešpektovať, ked to jednoducho nejem. Nastastie plucka na smotane, zabijacky, držky a ine sa u nás nikdy nerobili, ale tolerujem ludi, ktorym to chuti a druha strana musi tolerovat tiez. Neublizuj si, ved si dospelá.

anonym_1d04a1
8. apr 2026

@anonym_autor nejem nic, co mi nechuti a nedonutili by ma do toho ani za tu cenu, ze sa nahnevaju🤷‍♀️…

negymama
8. apr 2026
@lizatko1009

@negymama piclo by ma🫣 nastastie u nas aj jedna aj druha strana a dokonca aj moja babka su ako ja a to velke dakujem, ked toto citam. Moja 82 rocna babka ma na ranajky ovsene kase a u nas by fakt nikto nedal mastne prepaprikovane leco na ranajky a toboz v horucave. Ja mam chronicky zapal zaludka a dvanastnika, som dlhodobo ok, ale take jedla a tukové, mastne, tak skoncim ako autorka🫣 a potom ze vedieme v rebríčku rakovina hrubeho creva a cholesterol.
@anonym_autor nauc sa pozerat na seba a povedta nie, mne aj keby to na zlatom podnose priniesol neviem kto, tak to nezjem. Ja neznasam napríklad bryndzove halusky, napina ma pri pohlade a obzvlášť ked plávajú, doma ich mojim uvarim, ale vsetci ma budu rešpektovať, ked to jednoducho nejem. Nastastie plucka na smotane, zabijacky, držky a ine sa u nás nikdy nerobili, ale tolerujem ludi, ktorym to chuti a druha strana musi tolerovat tiez. Neublizuj si, ved si dospelá.

@lizatko1009 no tak svokrovci uz maju obaja zdravotne problemy, svokra bola viac x v nemocnici so zastavenym travenim, odumierali jej casti creva, svokor nedavno , ze bol uz 2x na kolonoskopii, a pred rokmi nam ukazoval v krabicke suvenir, vyoperovane 22 kusov kamienkov zo zlcnika ci skade.
ale nieeee. to nie je z ich jedla, lekari nic nevedia.

anonym_e90fcd
8. apr 2026
@anonym_df0038

@negymama jejda, na mletú papriku som zabudla 😂 tú používa ako aj múku, s heslom čím viac tým lepšie. Manžel mal už neraz pálenie záhy z toľkej papriky. Inak, moja by tvojej poradila grif. Čo sa nezje to sa mrazí 🫣 Lebo tá moja tvrdí, že neviem len pre dvoch navariť a varí zjavne ako ja čo nás je doma 6.

@anonym_df0038 Mrazene jedlo nie je menejcenne, ja mrazim tiez. Potom, akoby som nasla. Pri tvojom pocte clenov domacnosti to iste nehrozi. 😄

negymama
8. apr 2026
@lizatko1009

@lizatko1009 ono tie zasady "musisajestvsetko" boli z cias , ked ludia mali nedostatok jedla, a neboli chladnicky ani moznosti si ist kupit cerstve jedlo. Takze sa vsetko muselo dojest aby sa to neskazilo a neplytvalo sa jedlom. Takisto nebol taky vyber a varilo sa len z tych surovin co boli doma.
Moja babka varila dookola cestovinove jedla /cesto domace/ , typu strapacky s kapustou, halusky s domacim tvarohom, pirohy, rezance do polievky boli tiez domace. Maso prevazdne z domacich zdrojov, takisto mali kravu - z nej mlieko , maslo , tvaroh atd. Z pola zemiaky , repu, pestovali aj mak, domace bolo skoro vsetko okrem soli, cukru, octu a kupovanej muky. a chladnickou bola len studena spajza na severe domu. Preto sa aj vela udilo maso. Nemali to kde dat. a zo zvierat sa zjedlo vsetko okrem velkych kosti, este aj z tych sa varila huspenina. Pamatam ako dieta, ze ked bola zabijacka, ujo alebo otec mi dal do ruky opalene prasacie chlapate ucho a zjedla som, ani som okom nemrkla, Ale tiez ma nikto nenutil jest tzv, krvavnicky, lebo to som nechcela.

Teraz si clovek moze vybrat...nechcem jest pecen, tak ju nekupim, nie je to vyhodene, ako by to bolo pri domacom chove, ak by vsetci nechceli jest nejake casti zvierata. Je via moznosti varit, milion jedal co sa da zjest a chuti nam, tak preco sa trapit niecim, co jest nechceme.

autor
8. apr 2026
@sapa20

Ozaj a ten tehotensky test si si robila už? 😃
Až teraz čítam celú diskusiu.
Pozerám,že to je diskusia ktorá vedie k ničomu. ( Ohováraniu?)
Muž sa ťa zastal, svokra to ako tak pochopila, ty sa nehneváš, ani ona, celkovo máte fajn vzťah, aj dobre varí. Že ti bolo tak zle? To sa stáva. Ja som sa minule najedla z chuti jedlo ktoré mám rada a zjedla som ho viac ako zvyknem. Mesiac som sa dávala dokopy.
Takže ti ostáva " len" byť viac asertivna,to je všetko.

@sapa20 nie nerobila a toto by bolo moc skoro že by mi prišlo zle z jedla, 2. deň od ovu takže zbytočné robiť test už 🤣🤣🤣 ale si moc zlatá, vieš ako by som sa tešila? Snažíme sa už rok, tak toto by bola pecka.
No dnes som konečne zjedla raňajky, šli sme do obchodu a tak mi prišlo zle, že som letela domov kde ma prehnalo, všetko šlo von. Proste som si musela riadne dodrbkať žalúdok tým mäsom. Muž že to už preháňam že toto nemôže byť reakcia na normálne uvarené mäso, že to by muselo byť pokazené a jemu predsa nič nie je... Tak som mu pripomenula deň kedy sme jedli to isté a on skončil na infúziách v nemocnici a mne tiež nič nebolo. On proste nevie prežiť aby z jedla jeho mamy bolo niekomu takto zle, ja nechápem ako ho to vychovala ale musel mať riadnu diktatúru od nej keď je tak vysadený na ňu. A na toto človek príde po 10 rokoch 🤣🤣🤣 no doteraz sa takáto situácia nestala, ja zjem všetko čo nezje mňa, aj veci ktoré mi nechutia, asi len 2 alebo 3 veci fakt nemôžem. To moja mama toto berie úplne normálne, keď som aj ako dieťa vyvrátila jej jedlo, ešte ma v tom podporila že jasné daj to von keď ti to nesadlo, stať sa môže, ja len žasnem akí sú oni citliví na seba a svoju rodinu a svoje jedlo že ti ešte povedia že nie, to nemôže byť až tak zlé, to isto preháňaš 🤣🤣🤣
Takže áno toto už vedie len k ohováraniu, preto som už dnes doma zahlásila že je mi zle a nebudem to viac rozoberať ani o tom diskutovať a už v živote mi nik nebude hovoriť čo mám a čo nemám jesť a ako sa pri tom tváriť. A áno kuchyňa mojej mamy mi chutí viac ako kuchyňa jeho mamy a nech sa s tým láskavo zmieri (hoci svokra naozaj nevarí zle, ale už mi rupli nervy).

ria_sprout
8. apr 2026

Neviem, ja teda nikdy nevravím na nič "nechutí mi to" je mi ľúto potom že ohovorim jedlo s ktorým sa niekto snažil. Ale ak mi niečo nechuti, poviem že nie som hladná, dám si neskôr a to opakujem až kým neodídem. Radšej som hladná ako povedať že nechuti mi to. Našťastie ja som človek ktorému nechuti naozaj málo čo, nejem síce veľa ale nemám problém zjesť hocičo. A to som ako malá neznášala kopa jedál a nikdy ma do ničoho nenútili, teraz nemám problém s ničím.

autor
8. apr 2026
@ria_sprout

Neviem, ja teda nikdy nevravím na nič "nechutí mi to" je mi ľúto potom že ohovorim jedlo s ktorým sa niekto snažil. Ale ak mi niečo nechuti, poviem že nie som hladná, dám si neskôr a to opakujem až kým neodídem. Radšej som hladná ako povedať že nechuti mi to. Našťastie ja som človek ktorému nechuti naozaj málo čo, nejem síce veľa ale nemám problém zjesť hocičo. A to som ako malá neznášala kopa jedál a nikdy ma do ničoho nenútili, teraz nemám problém s ničím.

@ria_sprout keby to bolo o tom že nechutí tak sem ani nepíšem. Takých situácii bolo veľa. Veď som to aj zjedla a nedala jej nič najavo. Ale potom som si fakt myslela že umieram, to bolo niečo strašné. Toto už v živote nechcem zažiť čo sa dialo potom. Preto som sem napísala lebo som nevedela čo robiť, či jej povedať, nepovedať, ako sa zachovať nabudúce, viem aká je na toto háklivá.

autor
8. apr 2026
@loliki

@anonym_autor Kritizovať jedlo pri spoločnom rodinnom obede??? Nemám slov. Ty by si sa ako cítila, keď pozveš rodinu, uvaríš, prichystáš a oni pri stole začnú kritizovať jedlo, ktoré si pripravila, že je to hnusné, že im dvíha žalúdok a je im na grc z toho? To máte z tej trápnej súťažnej relácie o varení?

@loliki inak toto je veľmi zaujímavá poznámka. Ja si spomínam že ona mi tiež raz moje jedlo nezjedla s poznámkou - "toto nemôžem, toto mi naozaj nejde dole krkom, ak sa nenahneváš tak toto ti vrátim." Ale opačne to u nich neexistuje, tebe od nej buď musí chutiť alebo preháňaš veď to nie je vôbec zlé. Preto som tak zamrzla a nevedela čo robiť lebo toto bolo fakt zlé, hoci som sa snažila aby to nebolo na mne vidno a zjedla som to ale nikdy viac.

victoriab
8. apr 2026

@anonym_autor toto nie je o nevdacnosti, toto je o asertivite. robis nieco, len aby bol klud a vsetci spokojni. vysledok je, ze TY nie si spokojna. tak aky to ma zmysel? dakujem, neprosim si, ja take nejedavam. to, ci sa niekto urazi, uz nie je tvoj problem. ak veci slusne odkomunikujes, za reakcie ostatnych zodpovedna nie si. ale za seba a vytycenie hranic ano. vsetko sa dejez aby nas nieco naucilo. mozes zacat na tom pracovat 🙂

autor
8. apr 2026
@victoriab

@anonym_autor toto nie je o nevdacnosti, toto je o asertivite. robis nieco, len aby bol klud a vsetci spokojni. vysledok je, ze TY nie si spokojna. tak aky to ma zmysel? dakujem, neprosim si, ja take nejedavam. to, ci sa niekto urazi, uz nie je tvoj problem. ak veci slusne odkomunikujes, za reakcie ostatnych zodpovedna nie si. ale za seba a vytycenie hranic ano. vsetko sa dejez aby nas nieco naucilo. mozes zacat na tom pracovat 🙂

@victoriab už aj idem na to. Musím. Kvôli sebe. Máš úplnú pravdu.

beronsche
8. apr 2026
@loliki

@anonym_autor Kritizovať jedlo pri spoločnom rodinnom obede??? Nemám slov. Ty by si sa ako cítila, keď pozveš rodinu, uvaríš, prichystáš a oni pri stole začnú kritizovať jedlo, ktoré si pripravila, že je to hnusné, že im dvíha žalúdok a je im na grc z toho? To máte z tej trápnej súťažnej relácie o varení?

@loliki zaujímalo by ma, ako odporúčas reagovať, ak niekomu jedlo naozaj nechutí..
Tak, ako to urobila autorka?

Neexistuje, aby som dokázala zjesť niečo, čo sa mi hnusí. Proste nie.
Ale medzi "fuuuuj, to je aké hnusné" a "prepáčte, naozaj mi jedlo xy nechutí, mrzí ma to, ale nemôžem to jesť" je veľký rozdiel, že?

Plus, keď pozývam na obed iných ľudí, tak mám súdnosť a nevarím žiadne jedla, o ktorých je všeobecne známe, že s nimi môžu mať ľudia problém - napr. vnútornosti.
A najmä DOPREDU sa s hosťami bavím o tom, čo im idem navariť/ naservírovať.

autor
8. apr 2026
@beronsche

@loliki zaujímalo by ma, ako odporúčas reagovať, ak niekomu jedlo naozaj nechutí..
Tak, ako to urobila autorka?

Neexistuje, aby som dokázala zjesť niečo, čo sa mi hnusí. Proste nie.
Ale medzi "fuuuuj, to je aké hnusné" a "prepáčte, naozaj mi jedlo xy nechutí, mrzí ma to, ale nemôžem to jesť" je veľký rozdiel, že?

Plus, keď pozývam na obed iných ľudí, tak mám súdnosť a nevarím žiadne jedla, o ktorých je všeobecne známe, že s nimi môžu mať ľudia problém - napr. vnútornosti.
A najmä DOPREDU sa s hosťami bavím o tom, čo im idem navariť/ naservírovať.

@beronsche No včera večer sa mi muž priznal že ona sa ho dopredu na to pýtala či s tým nebude problém čo bude variť. A keďže ja také nevarím, nejem, nikdy sme to doma ani neriešili, ani ona to nevarila, ani moja mama, proste ani ti nenapadne niečo také že nejeme krokodíly, v mojom slovníku také niečo ako pečienka ani neexistuje. A on jej úplne automaticky povedal že v pohode, veď my zjeme všetko, preňho proste len nejaké mäso. Ani mu nenapadlo to riešiť. Všetci boli spokojní a ja som ani netušila že keď to dotlačím, že mi bude zle. Proste sa to tak nejako vyskladalo že už nabudúce to budem musieť riešiť inak a nevedela som ako.

sapa20
8. apr 2026
@anonym_autor

@sapa20 nie nerobila a toto by bolo moc skoro že by mi prišlo zle z jedla, 2. deň od ovu takže zbytočné robiť test už 🤣🤣🤣 ale si moc zlatá, vieš ako by som sa tešila? Snažíme sa už rok, tak toto by bola pecka.
No dnes som konečne zjedla raňajky, šli sme do obchodu a tak mi prišlo zle, že som letela domov kde ma prehnalo, všetko šlo von. Proste som si musela riadne dodrbkať žalúdok tým mäsom. Muž že to už preháňam že toto nemôže byť reakcia na normálne uvarené mäso, že to by muselo byť pokazené a jemu predsa nič nie je... Tak som mu pripomenula deň kedy sme jedli to isté a on skončil na infúziách v nemocnici a mne tiež nič nebolo. On proste nevie prežiť aby z jedla jeho mamy bolo niekomu takto zle, ja nechápem ako ho to vychovala ale musel mať riadnu diktatúru od nej keď je tak vysadený na ňu. A na toto človek príde po 10 rokoch 🤣🤣🤣 no doteraz sa takáto situácia nestala, ja zjem všetko čo nezje mňa, aj veci ktoré mi nechutia, asi len 2 alebo 3 veci fakt nemôžem. To moja mama toto berie úplne normálne, keď som aj ako dieťa vyvrátila jej jedlo, ešte ma v tom podporila že jasné daj to von keď ti to nesadlo, stať sa môže, ja len žasnem akí sú oni citliví na seba a svoju rodinu a svoje jedlo že ti ešte povedia že nie, to nemôže byť až tak zlé, to isto preháňaš 🤣🤣🤣
Takže áno toto už vedie len k ohováraniu, preto som už dnes doma zahlásila že je mi zle a nebudem to viac rozoberať ani o tom diskutovať a už v živote mi nik nebude hovoriť čo mám a čo nemám jesť a ako sa pri tom tváriť. A áno kuchyňa mojej mamy mi chutí viac ako kuchyňa jeho mamy a nech sa s tým láskavo zmieri (hoci svokra naozaj nevarí zle, ale už mi rupli nervy).

@anonym_autor v nemocnici na infúziách je silná káva.
Robili mu testy,či chlap -hrdina- dub- stroj to nedopustil?
Zájdi radšej k obvodnej na stery.