Ako sa vysporiadať s príliš aktívnou svokrou?
Dobrý deň, väčšinou tu čítam opačný problém - že babky nemajú o vnúčatá záujem, tak otváram novú diskusiu.
Mám 2 ročného syna a pol ročnú dcéru. Svokra býva dva domy od nás a ja mám chuť odsťahovať sa. Deti by chcela mať podľa jej slov "aspoň 5x za týždeň". Keby si ich zoberie na hodinku-.dve kludne aj každý deň aj sa poteším, porobím si niečo doma. Ale ona si ich berie štýlom že príde z práce o 13 (robí v ambulancií) a chcela by ich od 14 a prinesie ich až na nočný spánok o 8. Momentálne sa snažím fungovať tak že jej ich dávam 3x týždenne stým že jej poviem aby boli o 18 doma nech sa ešte ukludnia, najedia a jednoducho nech majú svojú večernú rutinu plus raz do týždňa sa u nej zastavíme všetci ako rodina. Takže je s deťmi 4x týždenne. Už som sa jej snažila 100x krát slušne povedať že máme aj svoj život ale ona sa len usmieva a hovorí jasné veď ja to chápem užite si deň a podobne ... A potom počúvam od švagrinej, manžela, svokra že ma ohovárala že jej nechcem dávať deti a že ak jej ich dám tak stanovým čas kedy majú byť doma. Lenže po prvé ja som sa na deti veľmi tešila a chcela som ich, materskú si užívam a nechce sa mi obhajovať pred ňou každý program čo mám a druhá vec je že ich chú aj moji rodičia, môj brat so ženou, chodíme na rôzne krúžky, stretávame sa s kamarátmi, chodíme na výlety... proste máme aj svoj život a ona nechápe že viac dní pre ňu proste nevystáva. Keď jej manžel dohovorí tak je dobre pár dní a potom sa to opakuje. Alebo sú situácie že ho tak zmanipuluje že sa ešte aj my pohádame lebo muž príde s nápadom napr. "tak dnes nechdme na výlet nech je ona snimi aj ten 5.x čo chce" .... Ako by ste sa ktomu postavili ?? Deti ju milujú a vvzťah sňou majú krásny ale rada by som snimi bola koľko chcem ja ako matka a nemala zbytočné dusno.
Tvoja svokra ma teba ako nejake jaslicky, a po praci si deti berie. Ako toto moze jedna matka dovolit...
To je ozaj veľa. Jedna vec,že síce babka ma právo na vnúčence,ale čo je veľa to je veľa. Je to síce na vašej dohode,ale ja by som to takto nehrotila. Dva dni v týždni maximálne a aj to dve hodinky a dosť.
No to ked uz nechce, aby si tam bola aj ty, tak to ano, to je fakt divne.
A ze robi dusno v rodine, no kaslala by som na nich, nech si hovori, popripade to mozes vysvetlit ostatnym a je
Tak toto je už extrém. Nečudovala by som sa keby ju deti zacali volať mama. 🤷
Polročné dieťa , aby som na celé hodiny niekam dávala to teda nie. To nie je normálne, nehnevaj sa. Výnimočne áno ale na bežnom poriadku určite nie. Mala by si to stopnúť a rázne. Možno sa svokra nahnevá ale prejde ju to lebo jej vnúčatká budú chýbať. A nemôže byť ona u Vás alebo s deťmi ísť aj ty k nej? Musíš jej dať deti a ty ostať doma? To som ešte teda nepočula...Urob s tým rázny koniec kým nie je neskoro. A argumenty, že veď počkaj bude ti svokra dobrá keď budú choré....prežila by si aj bez svokry tak ako všetky ostatné ženy, ktorým nemal kto deti postrážiť.
Nerieš ju absolutne a stoj si za svojim,nech si robi dusno koľko chce a ak muz začne jednoducho mu zakaždým povedz,že sa nejde nič meniť a ak tak len zníženie postu dni kedy budú so svokrou a ak bude pokračovať ,počet tých dni sa ustali na jednom
Vždy si stoj za svojim pri takýchto ľuďoch
No ja sa Ti cudujem ze 4x do tyzdna si ochotna toto akceptovat. Uz toto je moc pre boha.
Zmenit to treba cim skor, deti pojdu raz do skolky, neskor skola, ucenie po skole. Nech sa babka aj na hlavu postavi.
V prvom rade ste Vy rodina,nie ona.
Narovinu jej povedat
dvojročné dieťa a pol ročné majú byť v prvom rade s matkou a otcom, nie so svokrou na niekoľko hodín. Je to babka a nie matka, kokos niekoľko hodín každý deň. Svokra je troška mimo.
Ja by som to bábätko teda 3x do týždňa na 4hod nedala a môže sa aj na hlavu postaviť. A poobede ju už nekojis? Chybu si spravila že si už na to pristala. Ale nič ti nebráni keďže býva o dva domy ďalej ísť si o hodinu po nich
A má svokra manžela? Ak áno, mohol by Ti pomôcť dohovorom svokre. Nech jej otvorí oči, že ona si svoje vychovala a Ty si chceš vychovávať svoje deti sama, veď si matka preboha a Ty rozhoduješ o tom ako budú deti tráviť čas a s kým. Sadnite si všetci a bez emócii im povedz aké urcuješ pravidla v Tvojej rodine. Tvoje deti - Tvoje pravidlá. Tvoj muž Ťa ale musí podporiť, preber to vopred s ním. Ak to nebude chcieť rešpektovať, nedávala by som jej ich vôbec. Tento razantný krok ju šokuje, možno urazí, nahnevá. Až potom sa zbadá a bude prístupná ku kompromisom. Bude to nepríjemné pre obe strany, ale je nádej že sa to takto vyrieši. Zdá sa mi že svokra je panovačný a diktátorsky typ. Tak veľa šťastia 😉
povedala by som jej,že ich môže mať iba 1x do týždňa a keď sa jej nepáči,tak ich nebude mať vôbec.A aj to by som jej povedala,že viem,že ma ohovára všade a je mi to jedno.
@monsterablue a prečo si ma nájsť prácu?to nemôže len tak oddychovať čo určite aj tak nerobí🙂
Teraz cítam, že to menšie má pol roka tak to by mi ešte viac vadilo.Inak veľa ženám takto prepne, že zase potrebujú byť matkou a dobehnúť zameškané.Ty si doma kvôli deťom,vy ste si ich chceli...majú čas byť aj s mužom veď to prídu a už sa chystajú do postele?Ja mám jednu kamarátku, ktorá radšej dala syna do škôlky kvôli tomu, že svokra ho chcela každé poobedie a chodili s ním ako jeho rodičia.Obidvaja boli s mužom doma a starali sa o neho.Jej muž bol na strane rodičov jedináčik vďačný čo pre neho rodičia spravili dostal firmu atď ..a čo povedali to bolo písmo sväté.Dalsie dieťa mali až o pár rokov a odsťahovali sa ďaleko od svokrovcov povedala, že prvú rodičovskú mala len stres zo svokrovcov.A skúšala hocičo nebola submisivna toľko do nej hudli..ak odišla za kamarátkou už volali mužovi🤣a to boli už zrelí ľudia 35 r
V mojich ociach si ty ta zla,odlifrovat deti tak male aby mala svokra srdce na mieste.Teba by som za mamu nechcela.Raz do tyzdna same raz s nami rodicmi a dovidenia.Mne to pride,ze ty si urobila deti pre svokru.
V mojich ociach si ty ta zla,odlifrovat deti tak male aby mala svokra srdce na mieste.Teba by som za mamu nechcela.Raz do tyzdna same raz s nami rodicmi a dovidenia.Mne to pride,ze ty si urobila deti pre svokru.
@mamaaja82 prosim ta mňa reálne zaujíma tvoj myslienkovy pochod, ako si na základe autorkinho príspevku prišla na to co si napísala
@mamaaja82 prosim ta mňa reálne zaujíma tvoj myslienkovy pochod, ako si na základe autorkinho príspevku prišla na to co si napísala
@bonboniera no s tým ze autorka súhlasí a dáva deti svokre na toľko hodín každý druhý deň. Raz keby jej ich dať nechcela tak nedá
A ona doma nema robotu? Toto by som nedavala,aby som sa ja prispôsobovať svokre.Jej povedz,že si rada aky ma záujem,ale deti sú vaše, čakali ste na ne dlho a rada snimi tráviš čas.Ktovie co im bude hustit,keďže už teraz ma komentáre,že mama hľadá problem🫣 .Sa jej spýtaj ci by sa jej páčilo,že by dávala na pol dna deti preč. Si jej vďačná za záujem,ale deti si nechcela na to,aby si ich stále niekam odkladali.Babka je na "výpomoc", nieje ich matka.
@bonboniera citala si kolko casu travi svokra s tymi detmi a ich vek?kedy su spolu ako rodina oni,otec sa ako venuje detom?Moje su plus minus rovnaky vek ale toto by som ja nedokazala,na jednej strane sa stazuje na druhej s tym nic nerobi.
Skúste jej kúpiť psa
@bonboniera no s tým ze autorka súhlasí a dáva deti svokre na toľko hodín každý druhý deň. Raz keby jej ich dať nechcela tak nedá
@michelle567 @mamaaja82 kvôli tomu si autorka robila deti aby ich neskôr dávala svokre ? Sak to cele absolútne nedáva logiku. Navyše, keby jej to nevadilo tak to tu asi nerieši. Veď kvôli tomu vznikla táto diskusia - vadí jej to.
@michelle567 chce ich 30 hodín týždenne a dávam ich na 12... bohužiaľ deti sú aj manželove a tiež nesúhlasí aby tam boli stále, ale bohužiaľ 12 hodín je pre neho OK a ja si nepomôžem 🙂 tému som založila preto lebo neviem ako riešiť tieto neustále nezhody kedže pre ňu je 12hodín málo ale ja nechcem ustúpiť + preto aby som videla aký má nato pohľad niekto iný 🙂
Ja by som jej tak malé deti nedala aj keby sa na hlavu postavila. Dovolila by som jej byť u nás pri deťoch pokial nemám iný program. 2 hodiny by sa sem tam dali ale nieze ona si bude určovať kedy bude mojimi deťmi. Skutočne ti nezávidím takú aktívnu svokru.
Za mňa je aj tých 12hod veľa 😃 manžel je už o 2 doma že jej ich zbalí a čau? Ja by som s tým nesúhlasila. Veď nech svokra príde na hodinu na kávu. Teba u nej doma nechce. To sa mas aj ty teraz urážať? My ideme k svokre raz za týždeň na jedno poobedie ale všetci celá rodina. A občas sa zastavíme keď ideme okolo. Občas nám ich postráži keď treba. Ale neviem si predstaviť že by mi takto brala každý druhý deň deti a ešte by sa oduvala že jej je to málo. Blbá situácia
Inak podľa mňa aj bývate až príliš blízko nej .. keby do mňa neprestali hucat s tým by som mužovi povedala že idem hľadať nový dom a ideme predávať 😃 aby nemal človek doma svoj kľud...
Musis byt razna. Si na materskej, tak si chceš deti naplno vychutnať. Ona si svoje deti už užila. Čas letí, ked pôjdeš do práce, budeš jej vďačná, keď bude popoludní s deťmi, ale momentálne by si ocenila, keby ta nechala tráviť s nimi čas. To, že po rodine rozpráva, ako malo jej dávaš deti ta nemá čo trápiť, každý pricetny človek si pomyslí svoje. A názor nepríčetných maj v paži. A áno, na to, že je taká vrtuľa bývate prilis blizko. To bolo treba voľakedy opatrnejšie vyberať bývanie
@michelle567 @mamaaja82 kvôli tomu si autorka robila deti aby ich neskôr dávala svokre ? Sak to cele absolútne nedáva logiku. Navyše, keby jej to nevadilo tak to tu asi nerieši. Veď kvôli tomu vznikla táto diskusia - vadí jej to.
@bonboniera ty si nepochopila moj prvy komentar,nevadi.
Tu treba razne povedat nie, mate iny program a bodka.
Musis byt asertivna. Obrnit sa voci jej reciam. Ze robi dusno,je jej problem. Moja mama travi denne cas s vnucatami a ludom rozprava,ze ani vnucata nevidi.... To su take typy babiek,ktorym z vnucat preplo a zabudli,aka je ich uloha. Predpokladam,ze tvoja svokra si velmi svoje deti neuzila a ide si to na odcinit na vnucatach alebo svoje deti vychovavala opicou laskou.
Ja si to neviem ani predstavit. Rano vstanete,kym sa naranajkujete troska von ist,hned je obed,spanok a uz ich mas dat svokre a donesie ti ich vecer a ty im tak mozes dat pusu na dobru noc. Nemyslitelne. Stara pani si svoje deti odchovala tam sa mala angazovat. A nie si privlastnovat vase deti.

Mne je ľúto tých detí, že ty si nevieš povedať svoje, príde mi, že ti to vyhovuje, že sa zbavis deti, keby nie nedávas jej ich, jedna dospelá žena aby nevedela povedať čo chce, svokra sa hrá na matku trošku jej preplo a ty ju v tom len podporujes
@zuzubb007 skôr riešim to ako si pomôcť keď robí v rodine dusno lebo jej to je málo, keby mi to vyhovuje nepýtam si rady 🙂