icon

Ako sa vysporiadať s príliš aktívnou svokrou?

2. máj 2025

Dobrý deň, väčšinou tu čítam opačný problém - že babky nemajú o vnúčatá záujem, tak otváram novú diskusiu.
Mám 2 ročného syna a pol ročnú dcéru. Svokra býva dva domy od nás a ja mám chuť odsťahovať sa. Deti by chcela mať podľa jej slov "aspoň 5x za týždeň". Keby si ich zoberie na hodinku-.dve kludne aj každý deň aj sa poteším, porobím si niečo doma. Ale ona si ich berie štýlom že príde z práce o 13 (robí v ambulancií) a chcela by ich od 14 a prinesie ich až na nočný spánok o 8. Momentálne sa snažím fungovať tak že jej ich dávam 3x týždenne stým že jej poviem aby boli o 18 doma nech sa ešte ukludnia, najedia a jednoducho nech majú svojú večernú rutinu plus raz do týždňa sa u nej zastavíme všetci ako rodina. Takže je s deťmi 4x týždenne. Už som sa jej snažila 100x krát slušne povedať že máme aj svoj život ale ona sa len usmieva a hovorí jasné veď ja to chápem užite si deň a podobne ... A potom počúvam od švagrinej, manžela, svokra že ma ohovárala že jej nechcem dávať deti a že ak jej ich dám tak stanovým čas kedy majú byť doma. Lenže po prvé ja som sa na deti veľmi tešila a chcela som ich, materskú si užívam a nechce sa mi obhajovať pred ňou každý program čo mám a druhá vec je že ich chú aj moji rodičia, môj brat so ženou, chodíme na rôzne krúžky, stretávame sa s kamarátmi, chodíme na výlety... proste máme aj svoj život a ona nechápe že viac dní pre ňu proste nevystáva. Keď jej manžel dohovorí tak je dobre pár dní a potom sa to opakuje. Alebo sú situácie že ho tak zmanipuluje že sa ešte aj my pohádame lebo muž príde s nápadom napr. "tak dnes nechdme na výlet nech je ona snimi aj ten 5.x čo chce" .... Ako by ste sa ktomu postavili ?? Deti ju milujú a vvzťah sňou majú krásny ale rada by som snimi bola koľko chcem ja ako matka a nemala zbytočné dusno.

Strana
z4
maya_hi
13. máj 2025

Pekný vzťah s babkou je jedna vec, ale kedy si s nimi vytvoríš vzťah ty? Ja mám babky ďaleko a tak som takéto stretávanie podporovala. Ale stalo sa, že keď som mala dcérku u babky, zobrala ich k švagrinej a tá si ju omotávala okolo prsta. Raz až tak, že keď od nich išla domov, navrhla švagriná dcére (akože zo žartu), že by tam mohla predsa aj bývať. Totálne ju oblbla. Svokra potom rozprávala mužovi, ako sa tam malá rozplakala, rozľútostila. Samozrejme, že santam dobre cítila, mali dcéru, s ktorou sa celé dni jašila, doma jej to chýbalo. Pripadali sme si ako najhorší rodičia. Až vtedy som si uvedomila aké je nebezpečné dať dieťa niektorým ľuďom. Hlavne takýmto manipulátorom, ktorí nehľadia na dieťa a potrebujú si leštiť ego. S dieťaťom som bola vkuse a snažila som sa takto aspoň občas podporiť ich vzťahy, keďže bývajú ďaleko. Švagriná to otočila a urobila zo mňa matku, ktorá sa hádam o dieťa nestará. Mám pocit, že v dcére to zanechalo niečo, čím sa v kľúčovom období náš vzťah naštrbil. Keďže vtedy sa nám narodil aj mladší syn a dcéra sa možno cítila odstrčená. Akože komu napadne navrhnúť cudziemu dieťaťu aby tam ostalo bývať, že tam môže chodiť aj do školy 🤦🏻‍♀️ Nenechaj si "ukradnúť" svoj vzťah s deťmi. Nikdy nevieš, co vytvorí ich subjektívnu realitu. Môžeš robiť čo chceš a zrazu to bude "mama sa o nás nikdy nestarala, ale babka áno. Vždy sme boli u nej..."

matuskar
Autor odpoveď zmazal
matuskar
11. aug 2025

@anonym_autor vyriešili ste to nejako ?
Rada by som si popísala niečo podobné som zažívala aj ja....nie až taký extrém lebo som si nastavila hranice hneď ako mala dcérka asi 3 mesiace pretože keby bolo podľa svokry tiež by sňou ona chcela každé poobedie byť
A tiež keďže som sa naučila hovoriť nie tak už nie som veľmi obľúbená ;) a predtým sme mali super vzťah....

Strana
z4