icon

Ako sa vysporiadať s psychickým týraním od partnera?

pawvla
13. júl 2024

Ahojte. Idem k vám s prosbou o pomoc. Som už zúfalá. Chcem odísť od partnera, s ktorým máme dieťa. Je z lepšej rodiny a neustále sa mi vyhráža, že mi malého vezme. Ja som vzorná mama, starám sa o všetko, domácnosť, malého, študujem, prácu tiež mám, mám sa kde vrátiť po materskej. Lenže oni sú milionári a bojím sa, že podplatia všetkých a malého mi vezmú. Je tu niekto, kto by mi vedel s týmto pomôcť? Jediné o čo mi ide je malý. Je moje všetko. On sa moc nezaujíma, zahrá sa s ním na 5 minút. Dnes mal malý 40tky teploty a on radšej pil a griloval s kamarátmi, ako by mi pomohol. Jediné ako sa stará je, že bývam pod jeho strechou, čo on financuje. Tým sa ohradzuje a chodí si 3 až 4x do týždňa na pivo. Prichádza neskoro a malého ani nevidí. Vôbec si ho nezaslúži. Dnes mi povedal, že keď on bude chcieť, bude chodiť na pivo každý deň. Strašne sa bojím urobiť prvý krok, ale takto sa žiť nedá. Potrebovala by som poradiť a pomôcť. Niekoho kto by ma potiahol. :( Nezvládam to už.

Strana
z2
pawvla
autor
14. júl 2024

@cacianka boze dakujem velmi pekne za vsetko... ano mate pravdu... musim na tom zacat pracovat... vsetko si budem zapisovat... vycitat sa snazim co najmenej... este mi poradte ako to moze vyzerat s malym? Ako casto si ho bude bravat? Aspon priblizne... ani toto si neviem predstavit... naposledy jeho kamaratovmu malemu daval pivo pit... a jeho otec uz daval aj penu malemu na cumel... nechcem aby z maleho vyrastol taky clovek ako oni ale bohuzial jeho vplyvu nanho nezabranim... hned mi povedal ze mu da vsetko.... a ako aj ucitelka viem ze toto neni spravna vychova... :(

mojemenonikto
14. júl 2024

@pawvla To závisí najmä od toho aké informácie dokážeš naňho zozbierať a ako konzistentne budeš potom vypovedať. Pokojne sa môže stať, že ak súd usúdi, že nie je vhodné aby bolo dieťa zverené otcovi do opatery, tak mu dovolí kontakt napríklad len hodinu týždenne pod tvojim dozorom. Alebo aj vôbec. Preto sa potrebuješ dať najmä dohromady a začať zbierať tie informácie ako ti radila @cacianka. Píš si ten denník a tam si znač takéto incidenty aj s presným časom a miestom, kde sa udiali. Daj si sakra pozor aby ti ho ten tvoj nenašiel. Samozrejme, nemusí to byť zošit, píš si to na počítači, alebo na mobile a daj si to pod heslo. A zahesluj si tiež telefón a počítač ak máš.

cacianka
14. júl 2024

Dieťa má 11 mesiacov, tak využi ten nízky vek, snaž sa riešiť čo sa dá, a odísť čím skôr, súd tak malé dieťa pravdepodobne nedá na celý víkend, potom v návrhu môžeš uviesť že si ústretová a navrhujes napr kazdu stredu 15.00 - 16.00, každú druhú sobotu 14.00- 16.00.
Skús časy keď máva biotatko program, a zdôvodni že dieťa inokedy spí a nechceš u tak malého dieťaťa narúšať režim, lebo je citlivý na zmeny, . To píšem iba ako návrh, ty si to už vyretusujes , chápeš.
Tu ťa nejdem manipulovať, aby si bránila styku otec /dieťa, vždy deklaruj že ti ide i dobro dieťaťa, veľmi chces aby mali medzi sebou pekný vzťah. Ale - pouzi ženské zbrane. 😉. Len aby sa ukázalo, aký bude mať záujem, ako a kedy príde, plná huba rečí - a skutek útek. A hlavne - poznámky !
Neviem odkiaľ si, ale pozri si na nete centrum právnej pomoci, máš veľkú šancu že podľa pravidiel ti pomôžu zadarmo, aj právnika ti môžu dať na sprevádzanie na súd. Len aby tam nebol ticho.
Mmch.ja som na súde zastupovala ako laik , ja som bola " právny zástupca", a veľmi to pomohlo. Takže neradim celkom márne, to vieš, už som stará korytnačka, život ma oplieskal.

lucilaines
14. júl 2024

Ahoj, ja ti viem dat podobnu skusenost. Nie je moja, ale mojej blizkej kamosky, s ktorou som prezivala kazdy krok a doteraz prezivam. Odisla od uplne rovnakeho vhlapa ked mal jej maly asi 2 roky. Uplne identicky pribeh, este aj ona je ucitelka 😊 odisla tak, ze mu nic nepovedala, lebo by bol bol agresivny a robil bordel. Proste sa pripravovala a jedneho dna zmizla, kym bol v praci. Ona odisla rodicom na chvilku, hned si nasla pracu, malehi dala do jasliciek a potom si nasla najom v garsonke. Je pravda, ze na zaplatenie jasli a depozitu za najom, jej museli rodicia piziciavat peniaze na zaciatok. Ale ina nemala ziadne uspory. Kym prebehne sud, vyzivne vsetko, to trva aj pol roka. Chalpovi napisala sms, ze odisla a ze sa bude nachadzat tam a tam, aby ju neobvinil, ze uniesla syna alebo co. Prisiel k rodicom, vykrikoval tam na chodbe, ale tak moc nezmohol. Dala si oredbeyne opatrenie na zverenie syna a potom sud o vyzivne. Tu budes potrebovat oravnika, lebo on urcite pravniks mat bude a dobreho. Ako tu niekto pisal, co mozes a najdes doma tajne okopiruj, vypisy z uctu, dovolenky, blocky, nakupy,listy vlastnictva, vsetko. Ak sa vies dostat k vypisu z uctu, perfektne. Lebo on to bude hrat na debila s minimalnym prijmom, to je klasika. Sud s takymto clovekom bude trapenie. Ale syn je este maly, takze ho dostanes zvereneho s tym, ze on bude mat nejake dni na stretavanie. No a tu nastava bod, kedy moja kamoska zavahala. Pravnicka jej vtedy radila, nech sa odstahuje na druhy koniec republiky. Kym ma maleho zvereneho ona, tak moze a je na otcovi, ked hi chce vidiet nech sa za nim dopravi. Neboj sa ze by ho to rychlo prestalo bavit. Ona to neurobila, ostala v tom istom meste. Preslo par rokov, byvaly nchce platit ani to trapne vyzivne co mal urcene, tak ju vlacil znova dalsi rok po sudoch a vybavil si striedavu starostlivost. On to nechce, maleho nechce, maly tam chodit nechce, tiez ho pcha stale svojej mame, ale je sookojny, ze vyhral. Takze moje odporucania su urcite poriadne sa priprav a zbieraj dokazy o prijme, ostatne veci v podstate sud nezaujimaju. Odid cim skor, kym je syn maly a je takmer 100% sanca, ze ho budes mat v starostlivosti ty.A akonahle toto prebehne chod od byvaleho co najdalej.

cacianka
14. júl 2024

@lucilaines áno radila som,
Trochu ťa opravím - je to neodkladne opatrenie, ostatné máš 👍, veľmi dobre si doplnila, poradila.
Autorka)
môžes si ho pripraviť, keď budes vedieť že už odchádzas tak ho podás, súd rozhoduje do pár dní, necaka sa na riadne pojednávanie. V CPP ti môžu pomôcť.
Treba však mlčať, aby ťa henten geroj nepredbehol.
To by už bola iná riť, .správaj sa nenápadne, nech si ide na pivo, s kamošmi, aspoň do diára pribudnú minus body....

mojemenonikto
14. júl 2024

@cacianka
@lucilaines tak ste ma nabudili, že mám normálne chuť ju ísť zastupovať 😀 Žartujem samozrejme, ale ste úplne skvelé 😉 Takto treba ísť na tých mačo debilov!

cacianka
15. júl 2024

@mojemenonikto keď vidím okolo dobrých otcov, viem ako sa matky skvelo starajú o deti, tak takýchto debilov by som fakt rada upratala. Dopriala by som im ochutnať ich polievočku
Mmch ja som zastupovala biootca, proti jeho ex a potom dcére.... Že potrebuje na život 900€ 🤦

pawvla
autor
15. júl 2024

Za všetko vám všetkým ďakujem , som rada, že som tu našla podporu a pomoc. Budem vás informovať o mojich krokoch. To znamená, že by bolo najlepšie odísť čo najďalej áno? Ale myslím si že by mi v tomto robil napriek, že by ho vzal, nevrátil a nech si prídem. Tá kamarátka to má teraz tak že majú striedavú starostlivosť? :( a nedá sa to napadnúť keď je aj tak najčastejšie u jeho mamy? Čo sa týka prijímov, tak sa viem dostať do účtu a tam sú všetky pohyby. A nemalé peniaze. Len ja sa týchto vecí bojím, lebo to je jeho otca ale všetko je napísané na môjho partnera. Jeho otec sa tiež vie pohybovať v týchto veciach a veľmi dobre. A určite by syna nenechal len tak. Takto som si to všetko nepredstavovala a je mi to ľúto.

lucilaines
15. júl 2024

@pawvla ahoj, ano kamoska ma teraz striedavu. Bojovala viac ako rok, sudy sa tahali, psychologicke posudky a neviem co vsetko. Dokonca maly sa vyjadril, ze nechce k otcovi chodit, ze sa ho boji. Place jej po kazde, ked ma k nemu ist. Nepomohlo nic, nebol dovod, aby sa striedava neschvalila, otec ma podmienky na starostlivost o dieta. Ale teda chlapec uz bude tretiak na ZS. Ked sa rozchadzali mal 2 a bez debaty bol prideleny jej. Preto teraz lutuje, ze neodisla ako jej radili. On ti moze robit problemy, zobrat dieta na vikend a nevratit. Lenze dieta bude v tvojej starostlivosti, takze ty volas okamzite policiu a vratit musi. Ak budes zabyvana niekde daleko od jeho miesta bydliska, budes tam mat pracu, dieta skolu a zabehnuty zivot, on ak bude chciet striedavu, tak mu to tak lahko neschvalia, ak by sa neprestahoval za vami, co je pri takychto otcoch roka vysoko nepravdepodobne.

cacianka
15. júl 2024

@pawvla idem do radu .
budeme radi , ked napíšeš.
odísť trochu ďalej je ok, využi kym je dieťa malé, nedajú vám striedavku, kilometre medzi vami možno otcovi znechutia časté návštevy. lebo ved má tu kamošov a treba si ísť oddýchnuť s nimi, a nie behať 120 km za deckom... keby si odišla až po čase, súd by mohol zhodnotiť že ty si zapríčinila tú vzdialenosť a dali by ti príkaz dieťa otcovi voziť. takže podať neodkladné a zmeniť adresu takmer naraz, aby vlastne adresa v podaní bola už tá nová. toto si ešte poradíme, premyslíme.
ked budeš mať súdom určené zverenie tebe, otec si nemôže dieťa zobrať ako chce, iba v časoch a termínoch podľa rozsudku a tak ho aj vrátiť. inak porušuje súdne rozhodnutie a to by si mohla riešiť políciou a súdom, trestným oznámením. zase som pri tom, že vzdialenosť môže otupiť otcov "záujem".
aj ty aj otec možete delegovať opateru komu chcete, počas času kedy má byť s otcom, môže ho dať komu chce, nič neporušuje, dokonca matka je dieťaťu pokrvná príbuzná.
a zase - využi kým je malý, nedajú mu ho na celý víkend, ale iba pár hodín v tvojej prítomnosti. väčšie dieťa aj na 3 dni, na týždeň, na prázdniny, ale to budeš riešiť až o pár rokov. ak k tomu vôbec príde. geroj, veľký mačo si asi rýchlo nájde frajerku, pipku čo ho bude obdivovať, tak sa môže stať že nebude mať otecko preveliký záujem a malé dieťa, lebo pipka a kamoši.
účty - sú napísané na partnera, tak sú jeho, vychádzaj teda z jeho príjmov, ty nemusíš vedieť ako to majú medzi sebou, vypíš si pre teba podstatné položky, resp. vytlač, len neviem z akého titulu máš oprávnenie vidieť všetko na účte. myslím čo si kupoval a platil pre seba na svoje nadštandardné potreby, rozmary,
pýtaj si € na dieťa, on ako biootec, zapísaný v rodnom liste je povinný živiť svoje dieťa, aj bez rozhodnutia súdu. kľudne mu to daj aj písomne, s rovnopisom pre teba, že koľko si čo platila, kúpila pre dieťa, daj mu to ako mesačné vyučtovanie, nech ti minimálne polovicu preplatí. teraz mu daj aj spätne, potom mesačne. použiješ to aj pre prípad súdu, že si pýtala, vyzvala si ho, a on bude musieť dokladovať či a koľko platil. teba jeho byt veľmi zaujímať nemusí, tu ide o preukázateľné príspevky na dieťa a jeho denné potreby.

pawvla
autor
15. júl 2024

@cacianka boze je to narocne veru :( ... no raz som mu nieco pomahala poslat z uctu tak viem heslo ... a vsetko pre maleho objednavam ja ... on mi sem tam da ale to musim s prepacenim zobrat... vobec nie som bojovny typ na taketo tahacky a oni su zakerni... ten otec ten by kupil dom vedla kde by som byvala... ako naposledy sa jeho zamestnanec pohadal so zenou tak kupil ich dom lebo ten zamestnanec jej chce robit zle a nedat jej peniaze.... predal ho pod cenu... neviem presne ako to je... ja lutujem ze som mu o malom vobec povedala mohla som odist prec mozno ist do nejakych socialnych zariadeni pre slobodne matky... a mat pokoj... on by ani nevedel... ani by mu to nedoslo... nez teraz riesit tahacky ... vyhrazanie ... :( a oni to aj tak mali ze vyrastali u otca lebo ich matka pila... no na zaciatok si budem pisat ten dennik zapisem si ako mal teraz maly horucky a aj piatok aj v sobotu bol s kamaratmi... ja sa hlavne bojim uplatkov z ich strany a toho ze maju peniaze... ja mam nieco nasetrene ale z toho nemam sancu sa branit proti nim... nesmiem urobit chybu... musim si vsetko dobre premysliet... aby som o maleho neprisla on je moje vsetko... aj ta striedava starostlivost... aj to je cele na nic...

Strana
z2