icon

Ako sa zbaviť výčitiek z ublíženia iným?

10. sep 2025

Začala som s ním chodiť, ale celým som si nebola istá. Svojimi pocitmi. Nevedela som, akým spôsobom mu to mám povedať, tak som ho "ťahala za nos" tri mesiace, kým som nabrala odvahu sa mu s tým priznať. Nechcela som ho zraniť, ale muselo to výjsť von. Plakal, ale vravel, že to chápe, ale o týždeň neskôr pojedol lieky a skončil na psychiatrii... Nestalo sa to teraz, ale výčitky sa so mnou ťahajú, a ja mám strach začať ďalší vzťah s hocikým.
Ako sa zbaviť výčitiek a posunúť sa ďalej?
Zaslúžim si trápiť sa, lebo som mu ublížila?

anonym_2e0f08
10. sep 2025

@anonym_autor to že pojedol lieky nie je tvoja vina, očividne mal toho viac a nezvládol situáciu

anonym_ea0935
10. sep 2025

Ty máš ponaucenie že toto sa nerobí. Ale nie je to tvoja vina. On by mal emočne vedieť ustáť takúto situáciu a to že sa ju rozhodol riešiť týmto spôsobom nie je tvoj problém.

anonym_eb6c6a
10. sep 2025

Poučiť sa a neopakovať chybu. Ako sa hovorí nemá zmysel teraz plakať nad rozliatym mliekom. A neboj, psychicky zdravý človek sa nepokúsi o samovraždu a už vôbec nie kvôli takej, čo ho ťahala za nos.

malinkajozka
Odpoveď bola odstránená
bambulkaaskatulka
10. sep 2025

Omg prosím ťa, tri mesiace? Veď to nie je dvadsaťročné manželstvo 🤦 ak chalan skončil na psychiatrii, je to preto, že mal psychické problémy. Nie preto, že si mu ty ublížila. Za tak krátky čas sa žiadny reálny vzťah vybudovať nedá. Nebola si tam príčinou, maximálne zámienkou. Ak si chcel ublížiť, prípadne na seba/ svoje psychické zdravie/ svoje prežívanie upozorniť, urobil by to tak či tak. Len by si našiel iný akože dôvod. Jednoducho ho už nerieš, nespravila si nič strašné, ži svoj život.

autor
10. sep 2025
@bambulkaaskatulka

Omg prosím ťa, tri mesiace? Veď to nie je dvadsaťročné manželstvo 🤦 ak chalan skončil na psychiatrii, je to preto, že mal psychické problémy. Nie preto, že si mu ty ublížila. Za tak krátky čas sa žiadny reálny vzťah vybudovať nedá. Nebola si tam príčinou, maximálne zámienkou. Ak si chcel ublížiť, prípadne na seba/ svoje psychické zdravie/ svoje prežívanie upozorniť, urobil by to tak či tak. Len by si našiel iný akože dôvod. Jednoducho ho už nerieš, nespravila si nič strašné, ži svoj život.

@bambulkaaskatulka Keď som bola na návšteve za ním, tak mi sám povedal, že to urobil kvôli mne. Kvôli tomu, že som ho nechala. Preto sa za to viním.

bambulkaaskatulka
10. sep 2025
@anonym_autor

@bambulkaaskatulka Keď som bola na návšteve za ním, tak mi sám povedal, že to urobil kvôli mne. Kvôli tomu, že som ho nechala. Preto sa za to viním.

@anonym_autor ešte raz - povedať ti môže čokoľvek. Nie je to relevantné. Psychicky zdravý jedinec by to neurobil. Sú reakcie, ktoré sú adekvátne a reakcie, ktoré adekvátne nie sú. A mimochodom, možno ťa len chcel vmanipulovat do presne takých pocitov, aké teraz máš. Aby si sa aj ty cítila zle... Fakt. Tri mesiace chodenia sú nič. Nerieš

anonym_da9241
10. sep 2025

Nie je to TVOJ PROBLÉM

beata_k
10. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Nie je to tvoja chyba. On je manipulator.

malinkajozka
Odpoveď bola odstránená
malinkajozka
Odpoveď bola odstránená
sissy27
10. sep 2025

@anonym_autor on si ale neublizil kvoli tebe, proste labilny jedinec, ktory potrebuje odbornu pomoc. Keby si vedela, ze toto spravi tak co by si spravila? Zostala s nim do konca zivota aby si ho zachranila a nechala sa cely zivot citovo vydierat?

anonym_26519a
10. sep 2025

Načo si za ním vôbec šla?

popcorn2myska
10. sep 2025

@anonym_autor toto zažila moja dlhoročná kamoška.Ten jej skočil pod vlak...ale prežil.A to mala len 17r..Ale ona chápala jedno, že on si ju tým chcel nasilu "uviazať" aby ho nenechala ale vrátila sa k nemu.Chodil potom ku psychiatrovi...
Takže nedaj sa oklamať, že ty si to spôsobila. Buď rada ,že s ním už nechodíš,lebo to je manipulátor,ktorý iba "hrá na city". Veď keby ťa chcel späť, pekne si ťa začne získavať darčekmi, kvetmi..alebo sa rovno popýta akú ma chybu,aby si s ním ostala...Alebo to bola zákerná pomsta od neho.
Neboj sa..málokedy sa toto stane..na svete je veľa normálnych mužov 🙂

marianarem
10. sep 2025

@anonym_autor Urobil to sice kvoli vasmu rozchodu, ale urobil to ON. Mozes to brat tak, ze je to prejav jeho problemu, ktory ma teraz sancu zacat riesit - takato extremna situacia je pre vela ludi budickom, aby zacali nieco so sebou robit.

anonym_4c98df
10. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor dievča netráp sa prosím. To je jediné čo ti napíšem. Ty si zodpovedná za seba, on za seba. Vzťahy sú zložité, niekedy dávame nádej niekomu v dobrom že možno sa čosi zmení aj keď v kúte srdca vieme že nie. Tiež sa mi to stalo. ale chce to evidentne čas, aby si si ty sama odpustila. Pomodli sa za neho.

bluka2
10. sep 2025

Uzavri uz tuto kapitolu, je to nestabilny clovek. Ty s nim uz nemas nic spolocne

pasomnica
10. sep 2025

Možno si to z neho cítila odzačiatku, že nebude úplne ok, tak ti to aj potvrdil. Nie je to tvoja chyba, že on nie je psychicky v poriadku. Nech sa v prvom rade on lieči a nezačína si vzťahy, keď má potrebu sa potom hneď samovraždiť.

jumama
11. sep 2025

Vies co, mala by si aj ty ist psychologovi, aby ti pomohol nahliadnut na celu situaciu inak. To sa neda urobit stuknutim nejakeho zazracneho vypinaca. Z toho malicka, co si o sebe napisala, myslim si, ze nevies nastavovat hranice. Citis ich, ale nevsimas si ich, obetovavas sa prianiam inych.

Toto sa deje velmi casto, ak boli prekracovane tvoje hranice, ked si bola mala. Mohlo to byt prisnym rodicom, ktory ta do niecoho stale hnal, do podavania vykonov v skole, v sporte, akoby nerespektoval, co si v zivote zelas, a ty si sa celu dobu snazila vyhoviet,, lebo len vtedy prichadzalo jeho ocenenie a laska. Mohlo to byt hoc aj chorobou alebo alkoholizmom, workoholizmom niektoreho rodica, ked sa na teba prenasali zodpovednosti, ktore si ako dieta nemala mat. Rodic ma lubit, ochranovat, respektovat.

Je mi to luto, ale naozaj by si mala nastupit na cestu sebapoznania, bud si nejake knizky kupit, alebo na youtube je spusta videi, ale najlepsie je to pod vedenim nejakeho odbornika, lebo on ti vie ukazat, ako spravny vstah k sebe ma vyzerat, pomoze ti ten spravny vztah k sebe zazivat.

Ten chlapec si ublizil, lebo tiez je to jeho sposob vyrovnavania sa s vecami, spravil by to aj pri inom dievcati, pri inom nezdare, oddel sa od toho nie je to osobne, je to jeho "choroba", ktora ho nuti tak sa chovat. Nenechaj sa nim vydierat. Ak to uvids takto oddelene, mozes citit pravy sucit, ze chudak, ako mu bolo ubliene, ze takto musi konat, ze toto je jeho jediny sposob vyrovnania sa s tazsou situaciou. Zaroven by si vsak mala jasne vidiet hranicu a nenechat sa urobit zodpovednou za to.

Zaroven uz vzdy ked ti je niekde neprijemne, tu hranicu hovor - nacvicuj si to pred zdkadlom doma, co chces ludom povedat a potom skusaj v roznych situaciach to povedat. AJ drzanie tela pomaha - vzpriamit sa, nemat zvesene plecia, dupnut nohou, dodat si tym energie na to nastolenie hranic...

Casto nevieme, nemame telo pod kontrolou...

anonym_47486a
11. sep 2025

@anonym_autor nie je to tvoja chyba. A keby to s tými liekmi myslel naozaj vážne, tak ver tomu, že sa už na žiadnu psychiatriu nedostane. Jedine tak do marnice. Ale on to urobil tak, aby ho zachránili. Chcel ta len potrestať aby si sa cítila vínna. To je manipulácia.

evcagabi
11. sep 2025

Ty si mu tie tabletky nenatlacila do ust a nedonutila ho, aby ich prehltol. Bolo to jeho rozhodnutie.
Po 3m sa isiel rucat?

bg92
11. sep 2025

ak sa realne vinis za to, ze niekto po 3 mesiacoch pre rozchod pojedol lieky tak by si mala ist za psychologom. kazdy sudny clovek vie na prvu ze je to totalna hlupost. "lebo on mi povedal ze to kvoli mne"?? nonsens.

anonym_26519a
11. sep 2025

@anonym_autor rozišla som sa s mojím ex kvôli alkoholu. Nepil denne ale keď začal tak nebolo konca kraja, tri štyri dni v kuse. Inak bol podľa okolia veľmi milý, ústretový, nápomocný a dal by so svojho aj to posledné len ....len keby nepil. Nechcel presať, nechcel priznať že má problém. Po našom rozchode pil ešte viac a nebol mu problém sadnúť v takomto stave za volant. V ten večer, v stave v akom iný sa ledva vlečie, šlohol vlastnému bratovi auto z dvora (je automechanik, takže u neho stálo vždy niekoľko áut, aj toto bolo cudzie auto, ktoré čakalo na opravu) lebo kamarát z krčmy chcel zaviesť do mesta. Rýchla jazda alkohol, ani jeden z nich nebol pripútaný, haváriu neprežili. Navyše auto bolo v zlom technickom stave. V očiach jeho rodičov bol každý vinný vrátane mňa, lebo som sa s ním rozišla.
Na rozdiel od teba som si bola istá, že to čo sa stalo, by sa tak či tak stalo, skôr či neskôr. Jeho obšírna rodina však na mňa stále ukazovala prstom. V meste by to možno aj ušlo ale my sme v bývali v malej dedinke 100m od seba. Bolo mi ho ľúto, ale nemohla som sa ani len prejsť so psom, bez toho aby mi za chrbtom nepošuskávali. Mne pomohol odchod, tebe by pomohlo zmeniť zmýslanie.

sevrin
12. sep 2025

@anonym_autor buď rada, že prežil. Inak by ťa to ťahanie za nos vyšlo draho.