Ako sa zmieriť s presťahovaním? Poradíme Vám!
Ahojte,
s ešte vtedy snúbencom sme sa pred 2ma rokmi presťahovali do môjho malého rodného mesta z Bratislavy, kde sme si založili spolu firmu, ktorá veľmi prosperuje. Odvtedy sme sa vzali, porodila som bábatko (teraz som na materskej, kedy tedy riesim nejake veci do firmy). Ja som tu už roky nežila, len tu bola vizia dobrej firmy a mam tu mamu.
Ale odkedy sme tu, ja som brutalne nestastna. Manzel je tiez dost nestastny, ale je to skor introvert, jemu skor vadi tu nieco ine. Len miluje hory a tie tu nemá. Nic tu nie je, zili sme dost aktivne zivoty, nic sa z toho tu neda robit, velmi som sa chcela socializovat ale nejak s nikym si tu neviem porozumiet, v Bratislave som nechala kopec skvelych priatelov, tu uz nikto neostal. S manzelom sme zistili ze podnikanie nie je absolutne pre nas, predstavovali sme si to asi inak. Obaja sme vzdy tvrdo pracovali, ale toto je robenie 24/7 a do toho este clovek nevie vyventilovat hlavu, lebo kluby/sportove/kulturne moznosti tu nie sú. Z tohto vsetkeho sa nas vztah ochladzuje, a to sme vzdy boli skveli aj priatelia. Samozrejme ze aj spolocne podnikanie a dieta je velakrat zdroj konfliktu. Ale hlavne ze obaja sme nestastni.
Ja by som najradsej celu firmu zavrela a odisla naspat do Bratislavy (nie je pre nas problem sa dobre zamestnat), manzel po tom, co sa deje politicky na Slovensku nechce ani len pocut o stahovani vramci Slovenska alebo Ceska a chce ist do zahranicia, idealne do hor. Ja ale neviem ci zas po 30ke chcem odchadzat zit za hranice s novym jazykom.
Som uz zufala.. minuly rok ked som aspon pracovala, utapala som sa v praci aby som na to nemyslela, ale i tak som dni preplakala. Citim sa tu ako vo väzení.
Ako vnímate tuto situaciu z nestranneho pohladu?
P.s. - samozrejme, teraz je zdroj mojej radosti dietatko, ale je mi smutno ze vidi velakrat smutnych rodičov..
@f333
Od ukončenia štúdia pracujem ako lekárka v štátnej nemocnici - najprv v Nemecku, potom v Rakúsku. A moja životná úroveň sa nedá porovnať so životnou úrovňou mojich spolužiakov, ktorí zostali na Slovensku.
Nie je to len o peniazoch, ale aj o ďalšom vzdelávaní, prístupe zamestnávateľa atď.
Ja by som nemenila.
@sss777 Presne o tomto ja pisem. ze ty porovnavas nesprvnou rovnicou .. cize sk sde.podmnek ypülatovne aj ine. tie ine to je anovyhoda de oprti na sk. Ale tie fiancne a ziv urovne.to s aned aporvnbat.
Musi porvnat ziv.uroven lekarov v de v suk.r a ver setore a to iste v At... A prsne toto porovnavaju lekari nemcki. Avychdza im,ze ani v at ci de to nie je to orecchve vo ver.ssektore. Ppreto odchadzaju do sukr.sektora v o vlastnej krjine ci idu do Norska ci Svajciarka ale ak je tomozne do sukr.sektora tiez.... Az toho dovdu v de je malo d elakarov vo ver. zdrvotnictve a urovne ver. zdravotnictva hrozna....
Ja bweriem averim,ze tie ine ppodmneky s anedaju z ske porvnat.. Ato je tie zplus pre lakara. Ale pre domorodeho lekara je to vsetko samozrejmost a nie je to dovodom kvoli tomu zostat doma...
Vd eje tolko veklych prblemov v zdr. , ze s alekari buria a atakuju vadu tak ako na sk , zeneplmni co slubila.. podmieky ale aj finacnie do ver. zdrvotnicxtva ale aj sukr. ambulancii.. cize nepaltia dost za pois.statu a ani za vykony a ted....ze aj paciantov do toho zapoili ,avmbulancii sukr.lekarov je ziadost o vyplnenie dotaznika nespokojnosti a zalanie le. komre,ktora to posunie vlade.
Zijem vzap.Europe vyse 2 dekady a vidim upadok zdravotnitva, va j ziv,.urovvne ako takej v celej sploocnosti.Presne ako na sk....
ted pacientom na´kasu´ by som v de byt nechcela.....A do ver,nemocnice len v bezvedomi....este ako tak do voj nemocnice......
Preto pisem autorke, realne fakty.....
Takze super, ze ty si spokojna ....Drzim ti palce,aby ti to zostalo....
@f333
Ťažko sa mi na to reaguje, lebo polovici úplne nerozumiem, asi ti blbne klávesnica.
V každom prípade autorke popisujem len reálne skúsenosti lekára v zahraničí.
Určite by bolo najlepšie mať vlastnú ambulanciu, ideálne v Nórsku, ideálne v odbore estetická chirurgia, ale ja som len obyčajný radový lekár a aj tak je to super.
Aktuálne zarobím na polovičný úväzok dvakrát toľko ako moja spolužiačka na Slovensku na plný úväzok. Náklady sú porovnateľné, aj keď ona napríklad platí 600 eur za súkromné jasle, my máme jasle a škôlku priamo v nemocnici pre zamestnancov a platíme len stravu.
A takýchto vecí je kvantum.
Nehovorím, že v AT je všetko ružové, ale za všetko hovoria dvaja moji kamaráti, ktorí sa vrátili z Nemecka na Slovensko a po 3 mesiacoch to nevydržali a išli naspäť. Proste kultúrny šok.
To nie je o horach, ale o celom nastaveni, fungovani. Ani v BA žiadne nie su. Mozno nastal stereotyp a typ práce, kde nevies o 4tej ci 6tej zabuchnut dvere a padla. Plus ze vsetko riesite spolu, aj pracu aj doma, nemate to svoje len.
Vela sa zmenilo, nielen miesto, ale aj práca, dieta, rodina, zivot vseobecne, vy ste starsi, riešite ine problemy. A takisto aj ľudia okolo vas, priatelia co boli, uz mozno nie su ti isti co boli, lebo proste zivot sa meni.
V podstate ste v super situacii, v zmysle, ze nie kazdy v mladom veku ma to co vy a moznosti v podstate dost. Plus perspektivne povolanie.
Ak mate podnikanie uspesne, mozte to rozsirit, zobrat dalsieho cloveka, vy sa čiastočne oslobodite. Mozno to bude chvilkovo nie velmi pohodlné, ale z dlhodobého hladiska, mozte to zvazit.
Ze ste zili akcne, da sa aj teraz, aspon cez vikendy, pozri outdoorove rodiny. Aj s malym dietatom, je tolko moznosti už, vybavenia. Ak mate na to, kupte chatu ci karavan alebo aspon chodte tie vikendy sa vyzit.
Na kruzky, cvičisko, ihriska mozes chodit aj inam, nemusis len 5min od domu. Ani kebyze mas to hned po ruke, nemuselo by to byt idealne. A navyse potom aj potrebujes dieta niekam dat, postrazit.
Ked to nebude fungovať, stale sa mozte opat stahovat. Ste mladi, moznosti je vela
Mila @autorka je mi luto, ze sa tu do teba takto pustili. Rozumiem, ze ak si dlhodobo zila v Bratislave a vyuzivala moznosti, ktore mesto ponuka, tak prestahovat sa niekam na dedinu je socialna samovrazda. Viem sa vcitit do tvojej frustracie a je mi smiesne ked citam tieto rady, ze dajte niekomu postrazit dieta a vyrazte si. Raz za dva tyzdne. Na dve hodiny. No ha ha. Toto asi neuspokoji niekoho kto je zvyknuty na aktivny spolocensky, kulturny a sportovy zivot. Tiez mame s partnerom po 30tke a o par mesiacov sa stahujeme, sice len do Prahy, no zaciname akoby odznova. Je to trosku stresik si nanovo vsetko budovat, ked v BA mame velmi komfortny zivot a byvanie ale hovorim si, ze zopar tehlovych stien ma neudrzi na mieste, na ktorom uz byt nechcem. Chcela by som ta povzbudit a dodat odvahu, urcite nie je neskoro a s vasim povolanim si najdete pracu 🙂 Ked si pisala o horach a zaroven o spolocenskom vyziti, napadol mi Innsbruck. Je to blizko do hor a zaroven mesto, ktore "zije". Kamarati sa tam presne z rovnakeho dovodu chystaju stahovat.
@sss777 jasne som napisla, ze porovnavanie platu sk lekara a de lekara ci lekara v Norsku plus na roznych poziciach je neadekvatne..Aj e rozdiel ci pracuju vo ver .zdr. sektore ci sukromnom... Pretoze kazdy ten lekar zije v inom ek priestore a teda ma ine naklady na zivot.. A to je ten ukazovatel spravny na porovnavanie...
Cize si vezmi dvoch lekarov at.. Ajejedno,ak ymaju povod.... Aporvnaj posmienky kupnej sily .. Cize co simozu za ten prijem dovolit v AT .aku zivitnu uroven. Aku si moze dovolit lekar s praxou vo ver, .sektore zdravotnictva a aku v sukromnom....A vyjd eti,ze voverejnom omoho nizsiu .... A prto vela lekarov v at ci de idu do sukr.sektora tam .Rovnako ako lekari na sk....
To ako by som ja porovnavala plat a finacnie Sudcu na sk a v De.. Pretoze by z toho vyslo,ze sudca v de ma samozrejme vysis prijem .A pre sudcu na sk by to blo prjem snov.. Ale len do chyvelked by poznal naklad yna zivit v tej spol.vrstve...A to sudcovia v de maju dobre prijmy aj ine yyhody ver.cinitela....
Uz s arozumieme? .. . dolezitym ukazovatelom je to,aku ma kupnu silu v tom ktorom state..ta ktora pozicia ... nie medzi roznymi statmi....
Preto som ja chcela vratit danu autorku do reality zivota...
A o sukr.sektore v zd.ani nehovoriac v de.ake financie musis mat na to,tam si otvorit ambulanciu ci nebodaj kliniku....Preto tak ako na sk jevela lekarov prveho kontaktu prestarlych .A uspesne su viac spololocnosti lekarov spolocnikov......
Takze prblematika v zdrvotnctve v de je podbna tej na sk.... len stym rozdielom,ze vde roky kavaltneho zdrvotneho systemu sa dalsimi pol.zlymi rozhonutiami vlad zhorsovala tak,ze je katastofalna....
le to sk lekari ,co idu z sk do de nemaju moznost predtym poznat....Tak maju ruzove okuliare....A ja pred tym varujem autorku....
Presne ako ty pises,ani v at nie je situacia ruzova...nepoznam ju vsak tak,aby som o nej viiedla kvalifikovanu debatu....aale tu v de poznam dokonale..
Poznam aj sk lekarov,co pracuju v de ,ale byvaju ich rodiny na sk....prretoze zistili,ze za dobr ebyvanie v kvalitnej stvrti a dobru skolu pre deti by museli zaplatit znacne sumy..... cize naklady su vysoke aj na tie ich platy ...
Ano, verim,ze ma skamaratov,.co sa vratili znova do de.. vzdy budu taki ....
Ako sama najlepsie vies, tak vybavenie aj pristup k zacinajucim lekarom je iny v de ako na sk..... a to laka mladych lekarov........ to je prirodzene.Alke poznam takych,co potom uz po atestacii ci stazi nemali moznost dalej pracovat v danom odbore atestacie a rozhodli sa po tom,ako sa zvysili platy na sk vratit na sk....
Nas rodinny priatel lekar vzdy spomina,ze mal kolegu z sk este v case atestovania z .. Aky to bol mily clovek a lekar,ktory sa chcel a vedel ucit... takze pozitvne vnimaju sk lekarov vseobecne....
. Ale to nemeni nic na fakte,ze nemecki lekari odchadzuaju do sukr.sektora a stale viac do zahranicia., A na ich miesta vo ver. zdravotnictve za tie iste platy nastupuju lekari z inych krajin.. .. teda nie zo zap.krajin.
..COoti to pripomina? vlastnu situaciu,ze ? ..Preco asi ?no pre tie nizke platy vzhladom na zivotne naklady .ale aj pre stale sa zhorsujuce podmieky prace vo ver. zdr.sektore...ci na sk ci v de ci at.....
takze dufam,ze tentokrat si pochopila ,co pisem .....
@f333 presne vystihnuté….
@lucia147852 Ma prkvapuej havne,ze mohi aj vzdelani dospeli Slovaci maju take nerelisticke predstavy aockavania v zivote,ze je to az detinske a potom s anecudujem,ze sudne siene su plne ucastnikov konania o rozvody . A mohych predstava o zivote v zap krajinach je taka iluzorna, akoby ani nemali vseobecnys rozhlad ....A potom sa stane,ze ako nomadi cestuju z krajiny do krajiny nakoniec a mohi vratia na sk.... ked prcitnu z iluzii .... atvrda relita ich dobehne.. Mnohi si ani nepreveria zakladne fakty ,skor ako idu zit a pracovat do zahranicia....pravne mormy danej krjainy tiez casto 0 bodov., . kultura a zyvky tiez. Apotom vypisuju,ako sa citia sami v zahranici izolovani.. casto zistia,ze nadobru destinaciu ten prjem nestaci....
Ale realisticky pohlad od ineho im naburava tu ich iluziu.....a tak sa casto k realnemu popisaniu skutocnosti stavaju negativne....
@beata_k bývam v 1,5 miliónovom meste s rozlohou cez 800 km2. Len na synove tréningy chodim 3x do týždňa 25 km od domu, na zápasy na otočku 200 km tam a 200 nazad, do centra mesta to mám okolo 30 km, Do hor najbližších 50 km, na lyžovačku/ turistiku chodíme 200 km na otočku, čiže bez prespania. Najbližšie veľké mesto je od nás 300 km.
Ešte stále si myslíš, že by ma slovenské vzdialenosti odradili a že by ma prešla rýchlo chuť cestovať niekde 1 hodinu? 🤣
@sisaka Ano, videla som, ze si z Kanady a cakala som takuto vtipnu odpoved. Ja viem, ze v tak velkom meste sa inak neda, ale keby si mohla mat vsetko na dosah, tak by si to odmietla? Silno pochybujem. Autorka tu moznost ma. Moze si vybrat, ci svoj zivot prezije v aute alebo s rodinou bude mat vsetky tie vymozenosti v normalnej dostupnosti.
@beata_k
Ja som reagovala na tvoju poznámku na mňa.
Citujem ťa: Rychlo by ta preslo trepat sa vzdy kvoli kazdej veci hodinu tam a hodinu spat. A este s detmi.
Moja odpoveď je, že si nevedela komu to píšeš, tak som ti vysvetlila, že s tým nemám najmenší problém a sú rozhodne oveľa horšie veci, ako “trepať sa niekde s deťmi hodinu”
Ak je to pre niekoho nepredstaviteľný problém, tak treba bývať v centre hlavného mesta, kde dôjdu všade peši a všetko budú mať po ruke, ale sa fakt nedá mať hory za domov a hneď vedľa domu divadlá, kiná, nákupné centrá a najlepšie vo vedľajšej ulici aquapark,
Wellness centrum a indoorové ihrisko pre deti.
Keď je mojou najväčšou prioritou kultúrne vyžitie a kamaráti vo vedľajšom vchode, tak sa neodtrepem do mestečka, kde nič nie je, kde si nedokážem nájsť nových kamarátov, vrany sa tam otáčajú a nariekať, že musím za kultúrou cestovať, ale ostanem tam, kde som.
Mimochodom autorka nenapisala, v akej “strašnej” diere to žije a ako “strašne” ďaleko to majú do najbližšieho divadla.
@vivi2023 My sme byvali roky po VS v Bratislave. Na matersku sme sa stahovali do rodneho okresneho mesta. Boli sme tam 2 roky a vobec si nezvykli, hoci obaja sme do toho isli s pozitivnym nastavenim. Po 2 rokoch sme sa vratili do BA a bolo to ovela lepsie🙂 Ja som rada za tento krok.

@sss777 pises o verejnom zdravotnictve ci sukromnom sektore? Pretoze to je je rozdiel hlavne v o finacnej oblasti.... A teda nasledne aj v ziv.urovni.... pretoze ja zijem v zahrnici vyse dve dekady a pohybujem s aja v rel.krostrdi a vidim ten rozdiel.... a jetozudiel, aj voblati,kd etaky lekar posobi... Velke mesta to je katastofa sama o sebe pre zivot ako taky...... Co satyka suk.sektoratak pre lakarov stahujucich sa zap. Europy sk nie je jenoduche sa tam zamestnat.... ci podnikat v danom sektore .
Ano, havne maldym lewkarom smalou prxou ci po absolvavani skoly sa zda, ze si polepsili financne ,ked isli do zape.uropy.Ale neskor ponekakych rokoch prxe tam zistia,ze vo ver. zdravotnitve to nie je ziadna slava a ze ten vysnivany ziv.standard nedosiahnu.....