Ako si vytvoriť priatelstvo?

rebekas1417
3. feb 2017

Ahojte, dufam ze mi tu poradi niekto s mojim problemom. skoro pred dvoma rokmi som sa prestahovala do mojho rodneho mesta a neviem si tu najst ani jefnu kamaratku. moje povodne kamaratky vsetky byvaju v zahranici alebo v bratislave a ked su tu sa stretavame ale tak je to kazdy treti tyzden priblizne. s malym chodim aj na aktivity, a jednoducho si nvm najst kamosku. s mamickami prehodime par slov a to je tak vsetko. moj problem je ze som aj dost hanbliva ked niekoho nepoznam a neviem co mam povedat. neviem sa vobec prihovorit. mam pocit ze ostatne mamicky sa tam omnoho viac bavia a vytvorili kamaratstva. takisto chodim na skupinove cvicenie a tam je to to iste. nikdy sa k nikomu neprihovorim lebo sa hanbim a nvm co mam povedat. s dvomi znamymi som bola raz kocikovat (s mojej iniciativy) ale vycitila som ze uz viac nechcu ist. uz sa neozvali a ja sa zas niekomu vnucovat nebudem. problem je aj ze nie som klasicka mama, nebavi ma sa bavit len o detoch. ja mam pocit ze vsetci uz tych svojich kamaratov maju a novych nepotrebuju. takisto vzdy v mojom zivote sa niekto prihovoril mne tak je pre mna teraz tazke sa niekomu prihovarat. pritom. medzi svojimi som uplny extrovert ale v cudzom prostredi som fakt zakriknuta. minule som stretla jednu znamu a boli sme spolu na joge a potom vonku a bolo fajn. len iba tak von ist nechce/nema cas a mna jogastrasne nebavi tak nvm ci sa mam premahat a sem tam tam zajst. takisto sme sa teraz rozisli s otcom dietata tak ako slobodna mama budem uz stale sama? robotu mam v ba a dohodli sme sa na ciastocnom homeoffice takze ani v robote priatelstvo nenaviazem. citim sa ze je so mnou nieco v neporiadku ked si za dva roky kamosku nvm ziskat :/ dakujem za vsetky rady.

obsadenemeno
3. feb 2017

no tu len jedna rada: prekonat hanblivost a prihovorit sa, ak ti je niekto sympaticky. A to nie je o vnucovani, ale o tom, ako posobis na ludi. Mozno by si mala zacat pracovat na sebe, byt otvorenejsia, ustretovejsia a nemysliet si, ze sa "vnucujes".
Ak sa nechces bavit len o detoch, treba hladat kamosky tam, kde sa bavia/robia to, co ta bavi. Yoga nie, tak co ta bavi?

sashka22
3. feb 2017

@rebekas1417 a možno Ti len ide lepšie virtuálna forma 🙂 síce už v BA nepracujem, ale môžeme si písať.

rebekas1417
autor
3. feb 2017

@obsadenemeno a mas prosim neaku radu co povedat/opytat sa? ja niekedy aj hodinu rozmyslam, no tragikomedia 🙈 chodim na skupinove cvicenie kruhovy trening to ma bavi, aj mili ludia su tam, s niektorymi prehodim par slov, len je to take kedze sa mi nedari chodit vzdy v rovnaky cas nestretavam vzdy rovnakych ludi..skor nechapem ze to cvicenie s detickami ze tam si neviem nikoho najst..chodim tam rok..ako by som mohla na sebe pracovat? ja si pamatam napr ked som mala20. rokov bola som s maminou na dovolenke som sa tam nudila tak moja mamina isla za takym 16 rocnym chalanom ze ci by si so mnou nesiel hadzat lietajuci tanier..a asi sa odvtedy moc nezmenilo..

mimla
3. feb 2017

@rebekas1417 Wow! Ja že som v tom jediná. Aj idem na ihrisko, aj sem tam niečo prehodím v obchode, so susedmi na ulici, ale ja som povaho na tom tak isto. Nikdy som nebola ukecaná a priateľstiev som mala radšej menej a viac intenzívne. Tému počasie človek vyčerpá pomerne rýchlo. Máme milých susedov, nikto tu na nás neškarohlídi, ale aj tak už dávno nemám dvadsať, kedy to možno ešte ide s nejakou ľahkosťou. Ešte donedávna mi dieťa v kočíku vrieskalo na plné pľúca, takže nejaké "spoločné kočíkovanie" neprichádzalo do úvahy. Nepočuli by sme pol slova. Keby som bola veriaca, možno by som lepšie zapadla. Každú nedeľu by som išla do kostola, pokecala o kázni. Ale čo tam ja neznaboh pokecám, pretvarovať sa zase nejdem. Aj na cvičenia som chodila. ale zase tá moja povaha. Komunikujem len keď treba. Na nejaký small talk nemám talent.

rebekas1417
autor
3. feb 2017

@sashka22 dakujem si zlata, ale ja mam kamosiek dost ze si piseme len ziadnu v tomto meste..chyba mi ist s niekym s malym von, do kina a tak..

rebekas1417
autor
3. feb 2017

@mimla vies co u mna je paradox ze prave ukecana som, ale len medzi mojimi. ja mam aj dost kamosiek len to vsetko z vysky kde to bolo vsetko take easy.. ja by som aj kecala len sa mi musi niekto prihovorit, a najma v skupine mam problem povedat nieco.

mimla
3. feb 2017

@rebekas1417 Ale ja rozumiem. Mám to tak isto. 😉

germaniawerks
3. feb 2017

Ak si chceš získať od ženských pozornosť a priateľstvo, musíš ich už predtým mať. Pokiaľ si osamelá, budeš mať len tlsté kamošky

rebekas1417
autor
3. feb 2017

@germaniawerks nechapem..?

vroni
3. feb 2017

@rebekas1417, s tym si nerob starosti. On tu dookola splieta neukojene pubertalne dristy. A kamosky si najdes, ked zacne uzatvarat kamaratstva aj tvoje dieta, uvidis.

san_dra11
3. feb 2017

@rebekas1417 chce to hlavne cas a trpezlivost a musis nabrat odvahu 🙂 musis prekonat sama seba a sama potom uvidis ake je to skvele, bud mila, priatelska, napomocna a ono to pojde 🙂

obsadenemeno
3. feb 2017

@rebekas1417 presne, nevsimaj si ho, my ho tu uz ignorujeme, sak kto to ma stale citat, tie jeho dristy......

no ja som bola taka hanbliva, nevedela som, o com sa mam s ludmi bavit. to ked som bola mladsia a zila na SK. Teraz sa mozem bavit s hocikym o hocicom....jednoducho sa nezamyslam nad ty, ze "o com sa mam preboha bavit", ale otvorim hubu a uz to ide.
ci uz je to pocasie alebo recepty alebo vcerajsi program v telke. Treba byt otvorena a priatelska, ludia to vycitia. Vies, kolko je takych ludi ako ty, co budu vdacni za to, ked sa ozves prva ty?

moonlight1210
3. feb 2017

@rebekas1417 moja rada detom, ked sa stazovali, ze si nevedia najst v novej skole kamosov, ze to oni sa vzdy musia prisposobit druhym, aby sa s nimi vobec hrali a aj tak ich sami od seba nepridu zavolat hrat sa, bola: rob to, co ta bavi, ostatni sa pridaju.

a funguje to.

ked robis to, co ta bavi a vidiet na tebe, ze sa naozaj bavis, tak ludia, ktori zdielaju podobne, alebo rovnake zaujmy, sa pridaju sami od seba.
a mas istotu, ze to budu viac-menej spriaznene duse, lebo ste naladeni na rovnaku vlnu zaujmu (a tym obvykle aj nazorov a chapania. nie na 100% s kazdym, ale urcite sa medzi nimi najde aspon jeden, s ktorym si vyborne porozumies).

niekedy (a hlavne plachsim ludom) sa jednoducho neda len tak nadviazat kontakt a zapriast rozhovor a spriatelit sa. a ani to nema zmysel silit, lebo tie priatelstva stoja za nic. su take povrchne. postavene na vode. málokedy prave takto plachy clovek najde skutocne dobrého dôverného kamarata.
vacsinou sa to zadari, ked sa dostane medzi ludi s rovnakymi záujmami. presnejsie, ked ich k sebe pritiahne.

moonlight1210
3. feb 2017

@rebekas1417 a bud trochu aj opatrna, lebo prave na takýchto plachsich ludi, ktori su za blizke priatelstvo vdacni, sa zvyknu nalepit zase taki, co su priatelski az moc. a to je potom "pomoooc, ako jej mam urcit hranice?"

tarvika
3. feb 2017

ja som si nasla dost kamosiek tu na koniku, tak ze som cielene hladala kto je z mojho mesta a kto ma rovnake nazory a hodnoty. potom sme sa stretli pri kocikovani, s detmi na ihrisku a postupne sme si vybudovali myslim si ze pekne priatelstvo.

vakaveronika
3. jún 2023

@rebekas1417 Vieš čo, ja tiež som sa bála prihovoriť a keď som to skúsila, dostala som len blbý pohľad. Tam treba vediet aj vycítit, či by ten človek bol pre teba vhodný.