icon

Ako si zvyknúť na prechod z domu do bytu?

2. jan 2025

Ahojte, zaujímalo by ma ako ste si zvykli ísť bývať z domu do bytu. Väčšinou je to naopak 😀 ale v našom prípade je to takto a preto ma to zaujíma.
Bývame na dedine a predávame dom a chceme kúpiť 4izbovy byt v meste ( mame 2 deti ).
Zvykli ste si ? Poprípade deti ako takú zmenu znášali.
Rozhodli sme pre moc dôvodov.

Strana
z2
balerina2025
3. jan 2025

v zivote by som nsla z domu do bytu, zial som na roznych miestach, a dom je na nezaplatenie, ja som vzdy pocula susedov a asi som na nich nemala ani stastie. mozno ty budes mat viacej stastia.

nika523
3. jan 2025

Išli sme z domu do bytu a neviem si to vynachváliť, obchod, lekár, škola proste všetko pod nosom. Žiadne pílenie, kosenie a stekanie psov z každej strany, žiadna suseda čo zazerá z poza plota, v zime žiadny smrad z komínov kde susedia hocičo pálili atď,

lujza123
3. jan 2025

Raz sme sa tak sťahovali a bolo to čisté utrpenie.
Ale iba preto ze nieje dom ako dom a nieje byt ako byt.
My sme vtedy šli z krásneho starého domu takmer v centre mesta do panelakoveho bytu na veľkom sídlisku na konci sveta. Ešte aj ten byt bol taký veľký labyrint, temný lebo bol na nižšom poschodí, slnko tam svietilo len do dvoch izieb a to iba ráno od východu do 9, výhľad na parkovisko alebo parkovisko. Celá bytovka bola v takej nešťastnej časti sídliska kde to bolo nasekané jeden panelák vedľa druhého. Najbližší susedia - dôchodkyňa nalepená na kukatku vo dverách, nad nami tyran co bil alebo kričal po žene a ta cele noci plakala na záchode, pod nami rodina s 6 timi zdivocenymi detmi a 2 psami …
Proste cele zle …

Potom sme sa sťahovali ešte raz, už bol kúpený dom len rekonštrukcia sa natiahla tak sme ešte 3 mesiace stihli nájom v inom byte a to už bolo super, poloha, veľkosť aj dispozícia bytu, stará mini bytovka ale uz po generačnej výmene obyvateľov čiže susedia fajn aj bytovka zrekonštruovaná, veľký balkón/terasa, zaparkovat sa dalo vzdy, všade veľa zelene a priestoru, pred bytovkou posedenie, širšie centrum mesta ale klud.., tam by som si kľudne vedela predstaviť byvat

Ak ste si dobre vybrali byt budete určite spokojní, oceníte blízkosť všetkého. Ak idete z domu určite hľadajte byt s terasou či obrovským balkónom, to jedine človeku zvyknutému na dom môže chýbať, ten priestor vonku. Ale dajú sa nájsť aj také byty, hlavne novšie paneláky už majú tie balkóny super veľkosti

rorino
3. jan 2025

Ja som sa síce sťahovala z domu do bytu,ale z rodičovského k priateľovi,čo je iný prípad trochu Ale mne bývanie v dome nechýba.Nie som typ,ktorý sa potrebuje vŕtať v zemi a hospodárenia som si užila cez uši,kým som bývala s rodičmi.Od mala sme "makali".Tak asi preto.

mandzula
3. jan 2025

Po 42 rokoch som isla z domu do bytu - pre mna nastal raj na zemi. Dom teraz mame ako chalupu, sme tu teraz druhy tyzden a uz sa neviem dockat bytu. Tam nemusim hadzat do pece, aby som rano nemala 17 stupnov, nemusim kukat, ci nenadrbalo do rana snehu a nebudem sa mat ako dostat na cestu, nemusim riesit, ci mi do rana nerupol bojler, neziapu od 3 rana kohuty, cirkularky, nesmrdi cela ulica dymom z kominov, ze sa ani vyvetrat neda, v lete cely den nerevu z kazdej strany kosacky, ulicu a listie pozameta mesto nie ja a milion inych veci, co si clovek cely zivot byvajuci v byte nevie ani len predstavit.

martyzpp
3. jan 2025

Môj kolega sa sťahoval s rodinou (4 deti a pes) z domu do 4i bytu-novostavby a je veľmi spokojný. Hovoril, že ich veľmi vyčerpávalo to dochádzanie do mesta. Predsa majú v meste prácu, deti školy a škôlky, lekárov... Že dom si ani neužívali, keďže každý deň chodili domov neskoro a skôr tam len prespávali. Dokonca aj to, že treba s tým psom teraz chodiť pravidelne vonku (nie je to teda pohodlnejšie ako v dome) berie pozitívne. Viacej sa prechádzajú a čas, ktorý zabili dochádzaním, teraz trávia viac vonku.

romino
3. jan 2025

Strasne zalezi samozrejme aky byt, v akej lokalite, poschodie, susedia.
Ako aj u domu - v akej dedine, ako daleko od mesta, susedia.
Ja mam kludnu bytovku v kludnej tichej casti mesta. Ze ked este sem pridu pozriet aj znami z dakej dediny, .. uz sa stalo, ze si povedali, ake tu mate ticho oproti nam (kvoli psom na dedine).
Za mna to dochadzania a rozvazanie - to by ma nicilo. Zvykol by som si ... ved aj ini si zvykli .. ale naco. Skorej vstavat, neskor chodit domov, zapchy su predsa uz aj v mensich mestach .. a to za roznorodeho pocasia ... a velke extra vydavky a extra amortizacia okolo auta/aut.
Takze z tohto pohladu prechod do bytu bude prijemny bonus, na ktory sa velmi lahko zvykne 🙂
Co pocuvam, zvlast vacsie deti - su uz radsej v meste, kde maju skolu, kruzky, kamaratov poruke.
Kazdy si obhajuje to svoje ... a je zaujaty ... preto si ja aj rad zapamatavam pribehy, a sam seba utvrdzujem .. ked pocujem niektorych negativne hovorit o byvani v dome na dedine 🙂
Ti co to maju niekde daleko.
Alebo isli do nejakej neznamej dediny, kde nemaju ani znamych, rodiny. A to uz zrazu take ze: "nic nestihame" .. "vsetko vela stoji, to stale treba nieco okolo domu a zahrady"......"pridte nas pozriet, nikoho tam nemame" (lebo zrazu sa nesocializuju ...)

lesiiaoldi
3. jan 2025

Neblazni🙂

monikazs
3. jan 2025

mne velmi vadi stekanie psov na dedine. Alebo vzdy nejaky traktor, kombajn ide okolo, velakrat aj velmi skoro rano. Lekaren je cez vikend nedostupna. Rychlo som si zvykla na mesto.

murko14
3. jan 2025

Za mňa super, ale najviac záleží na tom, v akej štvrti bývaš. 25 rokov som žila vo veľkom dome so záhradou a odjakživa bolo mojím snom mať svoj vlastný dom. Ale kúpili sme si na začiatok 3 izbový byt a aj keď máme dva stavebné pozemky, nechce sa nám momentálne riešiť dom. Štvorizbák je super. My máme oboch chalanov, o izbu sa delia, zatiaľ nikto neprotestuje. Zvykla som si od prvého dňa, cítila som, že som tu doma. Susedia super, nikdy žiadny problém, hluk atď. Práve naopak, sú nápomocní a my tiež. V našom vchode je 12 bytov. My bývame v krajskom meste na peknom sídlisku plnom zelene, detských ihrísk a športovísk so skvelou občianskou vybavenosťou s minimálnou kriminalitou (syn sa od piatoch rokov hrá sám okolo bytovky s kamošmi). Blízko je pole aj les. Nudiť sa tu nenudíme ak sa nám práve nechce ísť nikam na výlet. Veľké nákupné centrá tu nie sú (chvalabohu). Každú chvíľu chodí MHD. Na našom sídlisku sú obchody, x potravín, reštaurácie, puby, fitko, dve kultúrne centrá, knižnica a rôzne služby vrátane zdravotníckych zariadení. Bývame oproti škôlke kam pôjde od septembra mladší a zároveň vedľa školy, ktorú navštevuje starší. Odpadá ranné vyvážanie. Medzi bytovkami máme také veľké priestranstvo so stromami, lavičkami, menším ihriskom, decká sa tam chodia hrať, zakopať si loptu, liezť po stromoch… Neďaleko je tiež synove obľúbené ihrisko ktoré kombinuje dobre vybavenú hraciu plochu pre najmenších a z oboch strán je potom riadne basketbalové a futbalové ihrisko pre starších. Je tu prevaha rodín s deťmi. Milujeme to tu a aj deti. Ja som tiež mala partiu práve na sídlisku. Toľko moja skúsenosť😉Po škole sa niektorí synovi spolužiaci z rodinných domov a dedín chodia hrať na to naše obľúbené ihrisko, lebo u nich je vraj nuda a nikde nikto.

murko14
3. jan 2025

Inak máme aj veľký balkón kde sa deti hrajú keď napr. prší. Jedna vec čo chýba je len tak vypustiť deti na dvor ako v dome, sedíš na terske, piješ kávu a pozeráš ako sa hrajú, hehe. U nás vo vchode nikto nemá psa a nie je problémový, to tiež robí veľa. Asi najhlučnejší sme tu asi my, ale tak v rámci normy. Nikto sa zatiaľ za tých 10 rokov nesťažoval😁

romino
3. jan 2025

@murko14 to je asi najvacsia nevyhoda byvania v bytovke .. ze sa len tak podchvilou nemozes prejst po vlastnom dvore, zahrade ... ponatahovat sa
... a ako pises, len tak otvorit dvere a deti vybehnu von...
Ze aj teda sa viac treba krotit s hlucnostou v pripade byvania v byte.
Ale velakrat to stoji za tu ovela vacsiu bezstarostnost, co sa tyka udrzby bytu vs. dom, co sa tyka nakladov, prac, ... casovych uspor.
Ja ako bytovkovy napr. ovela viac sportujem, bicykel, vylety a kadeco ... lebo ma "necaka praca doma". Ako keby .. mi to troska obcas aj znami zavideli .. ako keby ... ale samozrejme, ak sli do domu , bola to ich volba ... casto tam isli s tym, ze radi majstruju.

Strana
z2