icon

Ako slušne oznámiť svokre, že krst nebude?

12. máj 2026

Ahojte. S manželom sme veriaci, ale rozhodli sme sa s krstom dieťaťa počkať, kým si bude vedomé svojej viery, a samo sa rozhodne ku krstu. Viem, že svokra s tým bude mať veľký problém (aj moja mama, ale s tou si to vykomunikujem) a premýšľam nad tým, ako jej to slušne oznámiť ? Máte niekto skúsenosť ? Ja niekedy reagujem tak prudko, začnem slušne, ale obavám sa, aby to neskončilo konfliktom. Snažím sa so svokrou udržiavať dobré vzťahy. Ona má asi pocit, že mám na manžela zlý vplyv, keďže pred manželstvom chodil do “klasického kostola” a dodržiaval tradície. Manžel nemá problém sa ma zastať, skôr sa bojím mojej reakcie, ak by svokra dávala najavo, že “zase vymýšľam” 🙈. Je to naše dieťa, ona nám môže dať rady do výchovy, ale je už na nás, ako sa rozhodneme, a tam jej rola končí.

Strana
z6
biba_18
15. máj 2026

@janka1011 ale oni ho budú viesť k viere. na dieťa chcú nechať aby si vybralo buď že chce byť pokrstené - a možno aj to, v akej cirkvi ...

midka
15. máj 2026
@anonym_eb8f7c

@midka áno sú rôzne charizmatické spoločenstvá a také prebudené skupinky kresťanov, ktorí sa vymedzujú od tradičnej cirkvi (katolíckej, evanjelickej a aj pravoslávnej) a snažia sa žiť živú vieru a spoločenstvo s Bohom. Je to ako keď by také zapálenejšie a hmatatelnejšie kresťanstvo. Niektoré tradície odmietajú lebo si bibliu vysvetľujú po svojom - a sem patrí aj krst. Sú prísnejší. V podstate sú to fajn zoskupenia vedené Duchom Svätým, ale tak aj tých členov poznať po ovocí v ich vlastných životoch - niektorým sa darí viacej, iní len tápajú a sú nezamestnaní…ale vieru vsetcia berú veľmi vážne. Nie je to sekta, ale môže to zvonku tak vyzerať.

@anonym_eb8f7c ano, viacmenej som tusila,, ze to bude nieco taketo / nie evanjelici, GK, ani pravoslavni, lebo zvycajne s tym RK nemaju problem/,,,, skor ak je to nieco ine,,,nechcem to moc rozoberat,,, mozno su to sv. Jehovovi, Sobotisti,, alebo nejaka ina neregist. cirkev,, typu rozne zbory, spolocenstva, ajvyssie spomenuty Dom na skale,,, ,,,ak nieco z toho,, chapem pochybnosti zo strany svokry

autor
15. máj 2026
@anonym_8de26b

❤️Ako jedna z mála s tebou autorka veľmi súhlasím a chápem ťa.❤️Náš evanjelický pán farár dokonca bábätká odmieta krstiť práve kvôli tomuto . Krstí len deti , ktoré sú veriace a chcú sa očistiť z dedičného hriechu . Úprimne , toto mi dáva oveľa väčší zmysel . Všetci z môjho okolia majú pokrstené deti , ale žiadne z tých detí nechodí do kostola . Dnes sa krstí len aby bolo , lebo sa to patrí . A to nieje dobrý dôvod .
Ja keď som sa narodila mama nás pokrstiť nedala .
Na základnej škole som začala chodiť na náboženstvo a uverila v boha . Začala som pravidelne chodiť do kostola , na náboženské besiedky ,evanjelické tábory a kresťanské olympiády. V 12tich rokoch som sa rozhodla , že sa chcem dať pokrstiť . Mama navrhla pánovi farárovi, že teda či by pokrstil aj moje sestry jedným razom a to odmietol , nakoľko ony neboli veriace . Takže už mám všetky sviatosti za sebou , ale moje deti po narodení pokrstené neboli . Aj moja svokra s tým trochu mala problém , ale vysvetlila som jej to rovnako ako teraz tu , a pochopila to . Chcem , aby boli pokrstené lebo to sami chcú a veria , nie preto lebo sa to patrí.

@anonym_8de26b ďakujem za rozumnú odpoveď 🙂

autor
15. máj 2026
@midka

@anonym_eb8f7c ano, viacmenej som tusila,, ze to bude nieco taketo / nie evanjelici, GK, ani pravoslavni, lebo zvycajne s tym RK nemaju problem/,,,, skor ak je to nieco ine,,,nechcem to moc rozoberat,,, mozno su to sv. Jehovovi, Sobotisti,, alebo nejaka ina neregist. cirkev,, typu rozne zbory, spolocenstva, ajvyssie spomenuty Dom na skale,,, ,,,ak nieco z toho,, chapem pochybnosti zo strany svokry

@midka normálna registrovaná cirkev, patriaca medzi evanjelikálne

petrahl
18. máj 2026
@janka1011

@petrahl má to veľa spoločné. To, či mu dáš v 6 rokoch na výber či bude chodiť do školy alebo bude domškolák je úplne to isté ako to či sa dá pokrstiť. Dúfam, že deťom nedávaš jesť mäso, lebo čo ak sa rozhodnú o 10 rokov že budú vegetariáni a budú ti to vyčítať. Tých príkladov je milión. Je najľahšie nechať všetko tak a neriešiť a alibisticky povedať nech sa rozhodne samé. Nie sme tu náhodou my rodičia na to, aby sme tie deti viedli? A keď raz obaja veríme, vedieme k tomu aj deti. Ak sa v dospelosti rozhodne ináč, prosím, je to jeho vec. Ale výrok nech sa rozhodne samé je za mňa len zbavenie sa zodpovednosti a lenivosť to dieťa viesť k niečomu.

@janka1011 ja vediem teda deti k mnohým veciam... láske k literatúre a divadlu, k prírode, k slušnosti, ku charite... ale viera v Boha je intímna vec pre mňa.
A pre život ako taký absolútne nepodstatná.
Takže porovnávatlť to s jedením mäsa, či školskou dochádzkou je scestné a tak príznačné pre takýchto rádoby kresťanov, ktorých viera spočíva v presviedčaní druhých, že všetci sú blázni, len oni lietadlo.

janka1011
18. máj 2026
@petrahl

@janka1011 ja vediem teda deti k mnohým veciam... láske k literatúre a divadlu, k prírode, k slušnosti, ku charite... ale viera v Boha je intímna vec pre mňa.
A pre život ako taký absolútne nepodstatná.
Takže porovnávatlť to s jedením mäsa, či školskou dochádzkou je scestné a tak príznačné pre takýchto rádoby kresťanov, ktorých viera spočíva v presviedčaní druhých, že všetci sú blázni, len oni lietadlo.

@petrahl keď vyrastie, možno ti povie že v láske k divadlu odmieta pokračovať, napriek tomu ho k tomu k vedieš. S vierou je to rovnaké. Keď vyrastú a budú mať svoj rozum a vlastné presvedčenie, môžu to tak isto stopnúť. Ja sa nebojím zobrať túto zodpovednosť za výchovu na seba, za mňa to k výchove patrí. Ako hovorím, nik mu nebráni v dospelosti rozhodnúť sa ináč. Ale zasa, ak má autorka to dieťa viesť k nejakej sekte, to fakt bude lepšie nerobiť nič.

anonym_7007fc
18. máj 2026
@anonym_autor

@midka normálna registrovaná cirkev, patriaca medzi evanjelikálne

@anonym_autor prečo to konečne nenapíšeš konkrétne aká je to viera? Stále to len obchádzas a my tu len hádame co to môže byť za vieru. Hádam to nie je tajné?

petrahl
18. máj 2026
@janka1011

@petrahl keď vyrastie, možno ti povie že v láske k divadlu odmieta pokračovať, napriek tomu ho k tomu k vedieš. S vierou je to rovnaké. Keď vyrastú a budú mať svoj rozum a vlastné presvedčenie, môžu to tak isto stopnúť. Ja sa nebojím zobrať túto zodpovednosť za výchovu na seba, za mňa to k výchove patrí. Ako hovorím, nik mu nebráni v dospelosti rozhodnúť sa ináč. Ale zasa, ak má autorka to dieťa viesť k nejakej sekte, to fakt bude lepšie nerobiť nič.

@janka1011 ved nemusí chodiť do divadla v dospelosti 😁😁😁 nemám od toho tieto ambície 😁😁😁

A zase sme pri tom...jediná správna je predpokladám rímskomatolícka cirker. Tou môžme deťom vymývať hlavy, ale iná už nevonia, že? 😁

Toto fakt milujem na katolíkoch a preto sa k nim dobrovoľne nehlásim.

anonym_7007fc
19. máj 2026

Toto bude nejaká sekta, ináč by už autorka dávno povedala co to je za cirkev.

janka1011
19. máj 2026
@petrahl

@janka1011 ved nemusí chodiť do divadla v dospelosti 😁😁😁 nemám od toho tieto ambície 😁😁😁

A zase sme pri tom...jediná správna je predpokladám rímskomatolícka cirker. Tou môžme deťom vymývať hlavy, ale iná už nevonia, že? 😁

Toto fakt milujem na katolíkoch a preto sa k nim dobrovoľne nehlásim.

@petrahl ja nie som katolíčka. A každý rodič vedie dieťa vo svojej viere, to je snáď normálne, nie? Ale pokiaľ ide o sekty, tak pre tie skutočne pochopenie nemám.

torysheer
Včera o 13:15

@anonym_autor ja som kvôli svokrovcov absolvovala krst, prijímanie aj birmovku (s prípravami, bola som tehotná tri roky po sobáši na radnici), ich syn pritom nemal ani prijímanie. O dva dni potom sme mali sobáš v kostole a krst dcéry. Rovnako to bolo aj s ďalšími deťmi, oni proste rozhodli o krste. Dokonca najstaršiu prinútil exmanžel s nimi ísť na kresťanské gymnázium. Dopadlo to tak, že všetci traja sa odhlásili z náboženstva keď boli väčší, a do kostola ani nepachnu. Moji rodičia to napríklad nechali na nas- a nakoniec ja som veriaca (ale katolíckou sa nenazyvam, nevyznavam), brat je evanjelik a sestra šteniatka. A- ľutujem že som poslúchala svokrovcov

Strana
z6