Ako slušne poprosiť hostí, aby nesadali na gauč v pracovnom/celodennom oblečení?
Ahojte, možno trochu hlúpa otázka, ale ako SLUŠNE poprosiť hostí, aby nesadali na gauč v pracovnom/celodennom oblečení?
Príklad, často sa u nás po práci zastaví svokor na kávu, len pracuje ako stolár a príde k nám stále v montérkach... Piliny ostávajú všade. Na zemi mi to nevadí, vysávač povysáva, no na tom gauči sa to drží zubami nechtami. Mám na gauči deky, tie periem 2x týždenne, a aj tak sa piliny dostanú aj pod ne.
Celkovo nie som zvyknutá ani v rifliach, v ktorých som bola napr. u lekára alebo aj v obchode sadnúť na gauč, nie to ešte na posteľ. Neviem si ale predstaviť nútiť návštevu, nech sa u nás prezlieka do domáceho 😅 je tu nejaká iná možnosť, ktorá mi uniká?
P.S. neriešila by som to až tak, ale gauč je nový a nebol lacný, chcem, aby ostal pekný čo najdlhšie.
Vopred ďakujem.
@lacibo A ako riesite,ked ste v zahrade,pohostenie na stole a deti si chodia uždibávať z pohostenia?Za kazdym si umyju ruky?
@karolina196 jednoducho..v zahrade mame vyvod..tocku s vodou..ak nemaju vyslovene od blata..ak ano..idu si dovnutra umyt..v suterene mame este jednu kupelnu s WC..idu tam aj v topankach ..si predstav..ide sa tam z bocneho.vchodu..mame to tak riesene pre pohodlue nasich hosti na letnych party a grilovackach na zahrade..a mame ich dost..o priatelov nemame nudzu
@vla_dan ved ano je to tak..radsej takto nekonfrontacne to riesiit ako riskovat ochladnutie vztahov..my sme mali raz zazitok s tetou muza..ona bola aj je z tych ludi, ktorym hygiena moc nehovori..bola u nas raz na 3 dni..v prvy plela na zahrade v lete..spotena durch..potom si sadla u nas na sedacku..samozrejme ze ani 10 minut sa tam s nou nedalo vydrzat kvoli zapachu..moja dcera vtedy 14 rocna mi povedala, aby som ju upozornila..tak som jej pekne a laskavo povedala nepriamo ze my sme skratka zvyknuti sa v lete osprchovat ak sa spotime po sporte, praci vonku alebo len tak ze vecer..a ze jej dam aj osusku a veci hodim na rychly program..vysusim vonku raz dva..a hadaj..ona sa urazila do krvi..a uz viac krat k nam neprisla na prenocovanie..sme v kontakte ale nikdy to uz nespomenula zeby ju mrzelo..a vies co..nelutujem to vobec..je smutne ze dala prednost vlastnej nezmyselnej pyche pred vztahmi s blizkymi ..ja na jej mieste uz len z tej pokory ze niekomu na niecom zalezi..mu vyhoviem..pokial mi to nic neurobi..ved sme neziadali od nej obličku
@lacibo Teta plela vasu zahradu?
@andreatytler ano, ona sama sa tam vybrala, ze nam vypleje, je tvrdohlava, chcela sa tam realizovat..preco sa pytas?
@lacibo Pytam sa preto, lebo som mala presne taku istu skusenost. Otec bol na navsteve a nudil sa a bol cely stastny ze mohol vyplet nasu zahradu. A ja som bola stastna ze mi pomohol. Ale tiez bolo z neho hrozne citit pot a mne bolo velmi trapne ho poziadat aby sa osprchoval. Som to odkladala, ale nakoniec som ho poziadala. Nebol tym nadseny ale neurazil sa. Ale veru by som ho uz nechcela ziadat znovu. To by sa isto urazil. A necudovala by som sa mu. Prisiel ma pozriet, pomohol mi a teraz ma otravuje svojim pachom.
Ono zivot prinesie taketo situacie, kedy maju ludia rozne nazory a je tazke vtedy spravne reagovat. Ak by to bol moj muz, tak tam by som nevahala trvat na svojich hygienickych narokoch ale ked sa jedna o navstevu je to otazne. Na jednej strane je to fakt neprijemne byt s takym clovekom a na druhej strane je to len pach.
Da sa na to pozriet aj zo strany tej tety? Asi si myslela nieco taketo: Prisla som ich navstivit, v upeku som im dobrovolne a nezistne vyplela zahradu a potom nado mnou ohrnali nos ked sa mali so mnou porozpravat. Je smutne ze dali prednost vlastnej nezmyselnej fajnovosti pred vztahmi s blizkymi.
@andreatytler tak ano z jej pohladu to bolo tak..ale od nej sa ziadalo.nieco urobit,.malickost, co mohla vyhoviet a vsetko.by.bolo ok, ona bola u nas, mohla respektovat nase zvyklosti, ona od nas neziadala nic, ale uistujem ta, ze cokolvek by ziadala..snazili by sme sa vyhoviet maximalne..sme taki ludia..a mimochodom muz sa o nu konktretne stara doteraz v zmysle ze je uz stara a nemabdeti, so vsetkym jej pomaha, co treba..cize my si ju vazime aj napriek tomu, ze je casto neustupciva v mnohych veciach.
@silvia1996 boze, nie si ty prezleceny moj muz??? ten ma tiez mdloby sadat obleceny na gauc, o posteli ani nevravim. pre mna je toto totalne mimo, nezijeme v sterilnej bublinke snad, ach jaj.
@lacibo Verim ti. Podla mna je to tazke az nemozne sklbit dvoch ludi co maju rozdielne hygienicke navyky, preto vravim ze ludia co maje tie navyky vyzsie (alebo nizsie) ako piemer musia mat problemy s ludmi v okoli.
Ja mam ten nazor ze je neslusne ziadat navstevu aby sa prisposobila mojim zvyklostiam, ale netvrdim ze to je ten spravny nazor. Len ja to mam tak.

@lacibo uplny suhlas. Ruky hned umyt. Clovek chyti jednu klucku, druhu klucku, vo vytahu stlaci gombik, branu, ktoru chyti xy ludi. Podla mna si vela ludi taketo veci neuvedomuje najma, ked byva v rodinnom dome a nie v panelaku...