icon

Ako slušne poprosiť hostí, aby nesadali na gauč v pracovnom/celodennom oblečení?

silvia1996
30. mar 2023

Ahojte, možno trochu hlúpa otázka, ale ako SLUŠNE poprosiť hostí, aby nesadali na gauč v pracovnom/celodennom oblečení?
Príklad, často sa u nás po práci zastaví svokor na kávu, len pracuje ako stolár a príde k nám stále v montérkach... Piliny ostávajú všade. Na zemi mi to nevadí, vysávač povysáva, no na tom gauči sa to drží zubami nechtami. Mám na gauči deky, tie periem 2x týždenne, a aj tak sa piliny dostanú aj pod ne.

Celkovo nie som zvyknutá ani v rifliach, v ktorých som bola napr. u lekára alebo aj v obchode sadnúť na gauč, nie to ešte na posteľ. Neviem si ale predstaviť nútiť návštevu, nech sa u nás prezlieka do domáceho 😅 je tu nejaká iná možnosť, ktorá mi uniká?

P.S. neriešila by som to až tak, ale gauč je nový a nebol lacný, chcem, aby ostal pekný čo najdlhšie.

Vopred ďakujem.

dupinka
3. apr 2023

Usaď k stolu do kuchyne

karolina196
3. apr 2023

@dididudu To je len o zvyku.Ja sa osprchujem a idem rovno do postele.Pre mna nie je problem sprchovat sa aj o polnoci,kedze byvame v RD a nocny klud nikomu nerusim.Preco by som sa mala hodiny valat v pyzame na gauci? 🙈 Nevravim,ze nebyvam v pyzame na pohovke,ale to co riesite podaktore je naozaj na hlavu.
A ako riesis dospelu navstevu?Tiez sa prezliekaju? 😁

karolina196
3. apr 2023

@dididudu A tvoje deti sa u kamosov tiez prezliekaju?Balis im so sebou veci,ci im davaju druhe mamicky?

sisaka
3. apr 2023

@dididudu ako to riešiš na dovolenke? Nechodiš? Či cestuješ s príručným vysávačom a sadami vlastných paplonov, vankúšov a obliečok?

pink_lady
3. apr 2023

@karolina196 tak napriklad maleho krstní (byvaju 5,5h vlakom a ano chodievaju na otocku, nie kazdy tyzden, ale chodia), nasi zas chodia napr iba autobusom...😉

vero96
3. apr 2023

ďakujem dámy, že ste ma označili a chceli mi podsúvať Váš správny názor 😉 nezaujíma ma, tak ako ma nezaujímate Vy a Vaše životy. Ja svoj život a pravidlá nebudem meniť, kvôli anonymným uživateľkám, rovnako ako Vás nepotrebujem urážať lebo máte iný názor. Ja viem, že človek musí dlho študovať etiku slušného správania, aby vedel prijať cudzí názor bez posmeškov. Verím, že aj Vám sa to raz podarí.

anickaaa6aaa
3. apr 2023

@dididudu no a že sa ti holé dieťa váľa po koberci či gauči...to ti nevadí?

sisaka
3. apr 2023

@karolina196 toto je veľmi zaujímavá téma, čo ľudia “nacvičujú” pri návštevách … v reálnom živote som sa s ničím podobným ešte nestretla, aby po mne, či mojich deťoch niekto chcel, aby sme sa komplet prezliekli pri vstupe do bytu 🤦‍♀️. Už len čakám, že tu niekto napíše, že návštevy chodia najprv do sprchy, kde sa musia vydrhnúť antibakterialnym mydlom, potom im skontrolujú ruky pod mikroskopom, urobia pár sterov z nosa, ust a až potom pustia do sterilneho bytu 🙄🙃🤦‍♀️

karolina196
3. apr 2023

@vero96 Prepac,urcite nikto nechce,aby si menila nieco co mate zauzivane.Ja sa len snazim pochopit preco?Preco ludia toto vo svojich zivotoch riesia?Nemaju skutocne problemy a nevedia co so sebou alebo by ich ten pocit,ze im na milovanu sedacku sadol niekto obleceny z vonku ozaj zruinoval pocit "cistoty"...

karolina196
3. apr 2023

Zeny,ja koncim uz v tejto teme,lebo to aj tak nikdy nepochopim,co niektori dokazu skutocne riesit.Ked si predstavim kolko deti je v detskych domovoch,matky v azilovych centrach,seniori v domovoch dochodcov a niektore percento riesi,aby si ich znami nedajboze nesadol na sedacku v obleceni,co uz ma niekolko hodin na sebe.Toto je vela aj na kona.Ja mam domacnost cistu,vonavu,ale toto by ma nikdy v zivote nenapadlo riesit.
A kazda jedna co toto riesite,tak dufam,ze mate s vasimi navstevami len a len dobre uprimne vztahy,lebo toto by u mna veru nepreslo keby ma niekto zo sedacky vyhnal a posadil ma niekde do kuta...

karolina196
3. apr 2023

@sisaka Tak toto ak niekto praktizuje,tak dufam,ze ho nikdy nespoznam. 🙈

vero96
3. apr 2023

@karolina196 ale ja som nikde nenapísala, že si u nás nikto nemôže nikam sadnúť. Neklad mi to ust to čo som nepovedala. Slušne som napísala, že mám deky, ktoré nemam problém oprať, trvá mi to par sekund a čuduj sa svete, máme priateľov a blízkych, s ktorými sa stretávame pravidelne a pozývajú nás ako oni k nim, tak my k nám. Ja nikomu nerozkazujem ako má žiť. Neprekáža mi, keď niekto pustí umyvacku raz za tyzden alebo ked nevysáva obdeň. Je to jeho domácnosť, ja mám doma svoje on svoje. thats all... a písať tu o tom, že ľudia sú v azyloch atd. to pride zas odveci mne. Aj ked periem deky po navsteve pravidelne máme adoptované dve deti na diaľku z krajín tretieho sveta a necítim sa preto ako nadčlovek. Takže toľko k tomu, ak Ti to ako vysvetlenie nestačí, mrzí ma to.

karolina196
3. apr 2023

@vero96 ved dobre.Tie deky su super a ze to takto riesis je normalne.Lenze tu sa riesi aj take,ze tie deky pre niekoho nie su zarukou toho,ze si navsteva moze sadnut na gauc.Autorka sa pyta ako to ma poriesit.Sama pise,ze deky pere 2x do tyzdna,ale chce iny typ ako zamedzit navstevam sediet na ich pohovke pokial nie su cerstvo prezleceni do cisteho.
Ja proti dekam nic nemam a vacsina ludi to tak asi aj riesi.A je to inak v podstate aj urazlive,lebo clovek si pripada ako nejaky neumyty bezdak,aby po nom clovek hned pucoval a cistil deky,ale je to ozaj len a len vasa vec.Ja pisem,ze keby toto niekto po mne robil,tak k nemu uz viackrat nevkrocim.Na stastie som sa za cele tie roky s nikym takym nestretla a to uz som pospoznavala vela ludi...

vero96
3. apr 2023

@karolina196 tak to čo riešia iné ženy je mne ukradnuté 😀 jediné čo urobím je, ako som už niekoľko krát povedala, že prestriem čisté deky a potom ich hodím do práčky... som veľmi spoločenský typ na to, aby k nám ľudia nechodili lebo sa bojím o svoj gauč alebo o svoj sterilný priestor 😀

aceris
3. apr 2023

@karolina196 riesi sa blizka rodina pokial viem a nie znami, resp.kamosi🤔

andreatytler
3. apr 2023

Podla mna je problem aj v tom ze autorka chce riesit svokra - muzovu rodinu, starsieho cloveka, ktory si zasluzi vacsiu uctu a este k tomu je ta spina z jeho prace, cize je to pracujuci, cinnorody clovek.
Ak by prisiel jej brat a trusil zo seba popol z cigariet, tak by to bolo ine.

lacibo
3. apr 2023

@karolina196 co sa prosim ta do mna navazas..co je teba po mojom gauci a mojej hlave? ..reagovala som na autorku, nie na teba..ty si doma sed kde chces a ako.chces

lacibo
3. apr 2023

@vero96 ona je mimo..aj mna riesi, co ja doma robim

lacibo
3. apr 2023

@sisaka vies co, ze aj toto mi par krat napadlo..mu sme aj schvalne umyvadlo umiestnili do vstupneho priestoru kvoli umyvaniu ruk..velmi velmi mi vadi ked navsteva rovno z mesta kada tade pride a bez umytia ruk nam doma vsetko pochyta..ked bola korona, tak az mdlo mi ostavalo..ale zase ja som aj dost razna..vacsinou som slusne pripomenula ze tu si mozes umyt ruky je tu mydlo uterak..vsetci urobili..neprotestovali..pre mna zdravie mojej rodiny a deti je viac ako prisposobovat sa ludom ktori nemaju sajnu o hygiene..

lacibo
3. apr 2023

@dididudu presne..moja prvacka po prichode domov prezlecie sa a vsetko vrchne do prania..kazdy den..ja to.iste..nechapem ludi co to maju inak..a nevadi mi, ze oni.nechapu mna..kazdy ma svoje pravidla na zivot, aby sa citil dobre

karolina196
3. apr 2023

@aceris riesi svokra a piliny,ale potom riesi aj navstevy celkovo.

oblecenie99
3. apr 2023

Hm, pre niektoré, nechce sa mi to označovať a hľadať pozadu, ale: áno, je taká choroba, dá sa to riešiť. Môj starý otec (nech mu je zem ľahká) mal aj diaľkový ovládač zabalený v igelitovom sáčku.
Autorka: piliny by vadili aj mne. Zvyšok nie. Máme také deky na gauči, dala som ich naň vtedy, keď sa nám narodilo dieťa, aby sa ľahšie čistilo, keby náhodou... ináč, keď raz za uhorský rok ku nám zavíta návšteva, tak tie deky dám práveže preč, aby to vyzeralo normálne. U nás slúžia veci nám, a nie naopak.

karolina196
3. apr 2023

@lacibo Pridi ku mne a poobzeraj sa u mna doma,poobzeraj si mna,kludne si ma mozes ovonat od hlavy po paty😂,takisto moju domacnost,skrontroluj si skrinky v kuchyni,sufliky s oblecenim,satnik a potom mi povedz do oci,ze nemam sajnu o hygiene...

sisaka
3. apr 2023

@lacibo neuveríš, návštevy nevyzivam aby si umývali pri príchode ruky( a to my sme všetci zvyknutí pri príchode domov si umyť) a zatiaľ sme to prežili v zdraví, to že si niekto “špinavou” rukou zoberie z tácky koláč alebo nejakú jednohubku neriešime, zjedia si to oni a že sa mi takou rukou dotknú gauča, stola a neviem čoho je mi fakt srdečne jedno. Kamarátov so slumov nemáme, takže sa nemusím obávať, že nám dovlečú domov nejaký “mor”
Decká - jedno dospelé a jedno 15 mali atb len pár krat v živote a všetci mávame tak nanajvyš nádchu 1-2x v roku. Črevné chrípky sa nám úplne vyhýbajú.
Imunitu si treba budovať, byť vystavený vírusom, baktériám, “špine”, nie sa snažiť dosiahnuť sterilitu - potom sú decká 2x do mesiaca choré, majú alergie na prach a všetko možné, čo sa v prírode nachádza…

dididudu
3. apr 2023

@karolina196 pre dospelé návštevy mám papuče ( pre návštevy) a deky na gauči.. to ako to majú druhé domácnosti mi je jedno ktora mamička si ako urobí čiže nebalim synovi nič 🙂 a na dovolenke trávim na izbe minimum času a keď už som na izbe tak som po sprche v posteli, určite sa nezvalim spotena do postele a potom znova večer čistá do postele 🙈🙈🙈

karolina196
3. apr 2023

@dididudu Tak ja som taka ista.Tiez sa nevalam v cistej posteli prepotena,automaticky sa sprchujem.
A vidis,ponukate papuce pre hosti,ktore by som si ja napriklad neobula.Neviem teda ake mate papuce,ci nejake jednorazove alebo normalne,ale ak ich za kazdym ma na nohe niekto iny,tak akurat to moze niekomu sposobit plesne,kto by bol k tomu nachylnejsi.A na dovolenku som sa nepytala ja,ale asi viem kam s tym pani mierila.Ide o to,ze na dovolenkach sa premele tolko ludi a v tych perinach sa vala kadekto.Ano,prezliekaju sa,davaju ciste oprate navliecky,ale samotne paplony a vankuse sa isto neperu,takze v nich je tiez kadečo.Nebudem zachadzat do detailoch co sa robi na dovolenkach,ale bolo to asi tymto smerom mierene,ze sa valate v perinach,v ktorych pred tym bolo xy ludi..

lacibo
3. apr 2023

@karolina196 ja som to nepisala na teba, ja ta nepoznam, tak ma laskavo prestan oslovovat..ja ta mam ovoniavat.??.si poriadne nechutná

karolina196
3. apr 2023

@lacibo 🤣 To bol vtip 🤦‍♀️

lacibo
3. apr 2023

@sisaka medzi sterilnym prostredim a humusným prostredim.je este obrovska škála..ja uznávam bezpecne prostredie..inak ked tu vidim tie nazory tak sa vobec necudujem preco stat musel 2 roky dospelych ludi ucit, ako.si maju umyvat ruky..😂

lacibo
3. apr 2023

@sisaka ATB som nemala 18 rokov a moja 6 rocna 1krat v zivote..tak si nemysli, ze imuinita sa da iba bakteriami a spinou dosiahnut