icon

Ako slušne vyriešiť ohováranie v rodine?

13. júl 2025

Su dve hodiny ráno a neviem spať.Som rozrušená,aj sklamaná a tak sa udem sem poradiť.
Pred zhruba 10 dňami sa stala jedna situácia.Nasi príbuzní bývajú na rovnakom sídlisku ako my.Su to mladí ľudia,mlada rodinka s malým dieťaťom.Niekolko dni po sebe robili hluk po 22:00.
Bola som oslovená susedou,nech dohovorim majiteľke bytu, ktorá je zároveň mamou toho mladého muža,aby si to nejak ošetrila.
Ja som sa v prvom rade poradila s manželom a dohodli sme sa,ze sa do toho nebudeme miešať.Cestne vam tu píšem,ze som nikoho nekontaktovala,ani som to nespomínala.A vypustila to z hlavy.Pre mňa uzavretá vec.
A dnes som sa dozvedela,ze ma jedna pani z dediny veľmi škaredo poohovarala,priamo tej majitelke bytu.
Ze som zúrila,ze som chcela volať na tych mladych sociálku a rôzne iné fantazmagoricke vyplody.
Aj toto by som nechala tak,ale nemôžem, pretože ako som uz písala,su to príbuzní a rozhadala sa celá rodina.
Ja som rozhodnutá konfrontovat tu pani z dediny, že prečo toto mala za potreby a prečo si vôbec také niečo vymyslela na mňa.Ja vsak normálne neviem ako a co jej povedať, lebo to nechcem riešiť s horúcou hlavou ktorú mám teraz.Poradte,co by ste robili vy na mojom mieste?
Lebo naozaj som bola o tejto veci ticho.Ako to slušne vyriešiť?Dik.

Strana
z2
autor
13. júl 2025

Ja veľmi nerada riesim takéto, alebo podobné situácie.Toto ma však zaskočilo riadne.

autor
13. júl 2025

..

anonym_e97902
13. júl 2025
@anonym_autor

Ja veľmi nerada riesim takéto, alebo podobné situácie.Toto ma však zaskočilo riadne.

@anonym_autor pýtaj sa komu konflikt prospeje. Je možné že mladá rodina je hlučná a nevedia si s ňou rady a tak skúšajú zo všetkých strán.

dayanare
13. júl 2025

Ak už to s niekym riešiť, tak s majiteľkou bytu, pokiaľ máte také vzťahy, že ti na jej názore záleží, prípadne s ďalšou rodinou - všetkým narovinu povedať svoj postoj, názor a pohľad na vec - jak na pani z dediny, tak na miešanie sa do incidentu s hlučnou rodinou.
S pani z dediny sa to oplatí riešiť podľa mňa v prípade, že spolu nejak budete ešte v budúcnosti interagovať, že ti záleží na názore konkrétne jej osoby, alebo ak výrazne interaguje s tvojou rodinou a je pravdepodobnosť, že si podobné veci ešte niekedy v budúcnosti vymyslí. Inak by som to neriešila.
A ak to už budeš riešiť, tak slušne, stručne, vecne, bez obviňovania, ale asertívne. Nepostaviť diskusiu na tom, že sa budeš obhajovať - obe viete, že ty máš pravdu, takže obhajovať sa nemusíš, skor len vysvetliť, že si neželáš, aby sa vyjadrovala o udalostiach, ktorých nebola osobne svedkom a do ktorých jej v podstate nič nie je.

anonym_e97902
13. júl 2025
@anonym_autor

..

@anonym_autor najjednoduchšie ak nechceli mať osobné problémy s mladými bolo pre nich rozoštvať rodinu, vytvoriŕ tlak. Choďte za starou s mladými a konfrontujte ju spolu.
Mne sa stala veľmi podobná vec kedy boli proti mojej rodine zmanipulovaní susedia, lebo mám konflikt s vedením bytovky. Keby som nezažila, neverím že môže byť niekto taká sviňa.

autor
13. júl 2025
@anonym_e97902

@anonym_autor najjednoduchšie ak nechceli mať osobné problémy s mladými bolo pre nich rozoštvať rodinu, vytvoriŕ tlak. Choďte za starou s mladými a konfrontujte ju spolu.
Mne sa stala veľmi podobná vec kedy boli proti mojej rodine zmanipulovaní susedia, lebo mám konflikt s vedením bytovky. Keby som nezažila, neverím že môže byť niekto taká sviňa.

@anonym_e97902 ja s tými mladými nie som v kontakte takmer vôbec,iba sa zdravime.A pochybujem ze budú chcieť ísť so mnou za tou starou ženskou z dediny.

autor
13. júl 2025
@anonym_e97902

@anonym_e97902 ja s tými mladými nie som v kontakte takmer vôbec,iba sa zdravime.A pochybujem ze budú chcieť ísť so mnou za tou starou ženskou z dediny.

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
13. júl 2025

Viackrát sa mi tu pridala odpoveď 🤦

autor
13. júl 2025
@dayanare

Ak už to s niekym riešiť, tak s majiteľkou bytu, pokiaľ máte také vzťahy, že ti na jej názore záleží, prípadne s ďalšou rodinou - všetkým narovinu povedať svoj postoj, názor a pohľad na vec - jak na pani z dediny, tak na miešanie sa do incidentu s hlučnou rodinou.
S pani z dediny sa to oplatí riešiť podľa mňa v prípade, že spolu nejak budete ešte v budúcnosti interagovať, že ti záleží na názore konkrétne jej osoby, alebo ak výrazne interaguje s tvojou rodinou a je pravdepodobnosť, že si podobné veci ešte niekedy v budúcnosti vymyslí. Inak by som to neriešila.
A ak to už budeš riešiť, tak slušne, stručne, vecne, bez obviňovania, ale asertívne. Nepostaviť diskusiu na tom, že sa budeš obhajovať - obe viete, že ty máš pravdu, takže obhajovať sa nemusíš, skor len vysvetliť, že si neželáš, aby sa vyjadrovala o udalostiach, ktorých nebola osobne svedkom a do ktorých jej v podstate nič nie je.

@dayanare no mne to práveže povedala majiteľka bytu,ze táto pani toto o mne šíri.Majitelke bytu som povedala,ze teda rano budem konfrontovat túto starú pani,lebo si vymýšľa.Ja som nikomu nič nepovedala.A chcela by som to s ňou nejak slušne,lebo teraz som veľmi rozculena z toho.

dayanare
13. júl 2025
@anonym_autor

@dayanare no mne to práveže povedala majiteľka bytu,ze táto pani toto o mne šíri.Majitelke bytu som povedala,ze teda rano budem konfrontovat túto starú pani,lebo si vymýšľa.Ja som nikomu nič nepovedala.A chcela by som to s ňou nejak slušne,lebo teraz som veľmi rozculena z toho.

@anonym_autor Tak základ je spracovať si svoje emócie. Prečo ťa štve, že to o tebe hovorí? Chceš ju konfrontovať? Zdá sa mi, že nechceš - podľa mňa nemusíš, aj keď si majiteľke povedala, že budeš. Alebo, ak naozaj chceš, kľudne ju možeš konfrontovať až potom, čo si to nejak spracuješ a usporiadaš, nemusíš hneď ráno.
Možno si na ňu naštvaná, pretože máš pocit, že ti chce zámerne ublížiť. Nemusí to tak byť, možno to tiež len niekde počula a je to pre ňu tak zaujímavé, že sa s tým musí podeliť. Možno niekto niečo zle interpretoval, zle pochopil alebo si splietol ľudí. Nevieš, ako to bolo a zistíš to až potom, čo sa s tou pani porozprávaš. Skús na ňu nebyť naštvaná dopredu. Možeš k celej konfrontácii pristupovať s tým, že chceš len zistiť, ako to je.

autor
13. júl 2025
@dayanare

@anonym_autor Tak základ je spracovať si svoje emócie. Prečo ťa štve, že to o tebe hovorí? Chceš ju konfrontovať? Zdá sa mi, že nechceš - podľa mňa nemusíš, aj keď si majiteľke povedala, že budeš. Alebo, ak naozaj chceš, kľudne ju možeš konfrontovať až potom, čo si to nejak spracuješ a usporiadaš, nemusíš hneď ráno.
Možno si na ňu naštvaná, pretože máš pocit, že ti chce zámerne ublížiť. Nemusí to tak byť, možno to tiež len niekde počula a je to pre ňu tak zaujímavé, že sa s tým musí podeliť. Možno niekto niečo zle interpretoval, zle pochopil alebo si splietol ľudí. Nevieš, ako to bolo a zistíš to až potom, čo sa s tou pani porozprávaš. Skús na ňu nebyť naštvaná dopredu. Možeš k celej konfrontácii pristupovať s tým, že chceš len zistiť, ako to je.

@dayanare áno,ja by som chcela zistiť ako to je.
Najradsej by som to nechcela riešiť vôbec.No potom by sa mohlo stať,ze si to vysvetlia tak,ze sa tej konfrontácie bojím.Respektive ze je to celé pravda.Mavnut nad tým rukou by bolo najmenej,ale preco mám dovoliť,aby niekto spinil moje meno,moju osobu?

autor
13. júl 2025

..

cacianka
13. júl 2025

Zájdi za majiteľkou bytu a jej synovi rodinou, slušne a rázne im povedz ako to bolo a že je na nich komu veria, že nemáš problém urobit konfrontáciu s tou starou pani, nech sa všetko vysvetlí. Ty máš svedomie čisté, vieš o tom hluku a sťažnostiach, ale ty si odmietla vstupovať do tohto procesu, nakoľko si nebola účastníkom.

patus_2
13. júl 2025

@anonym_autor napísala by som spravu, email, list čokoľvek, tvojim príbuzným. Že ťa mrzí vzniknutá situácia, ale nemáš na tom podiel. Kľudne jej to v správe vysvetlí tak, ako si to vysvetlila tu a teraz. A na koniec vyjadrí nádej, že sa rodinné vzťahy nepolamu na dedinských ohováračkach. Popraj pekný deň, podpiš sa ty aj manžel a odošli. Z tvojej strany je to maximum, čo môžeš urobiť.

anketkarka
13. júl 2025

Muselo to byť veľmi nepríjemné, keď Ťa majiteľka s týmto zastavila a konfrontovala. Buď Ti uverila, alebo to aj tak nemá význam zachraňovať, lebo neuverí nikdy. Ohováračky sú bežné. Kašli na to. Zajtra ohovoria niekoho iného a zabudne sa na to. Kto tomu verí a žije tým, s tým nič aj tak nenarobíš.

eeffka
13. júl 2025

@anonym_autor ked ste vsetci jedna rodina zavolala by som majitelke bytu( cislo si zistis v rodine) ze teda take reci sa trusia a aby vedela aku ma znamu, bola si oslovena ale pre dobro v rodine si neurobila nic.

ruxandra
13. júl 2025

Dôležité je podľa mna vysvetliť majiteľke bytu, ze nic z toho si nepovedala a ani neurobila. Ved ona predsa vie, ze si ten hluk nijako neriešila, nikomu nahlásila.
Na starú pani z dediny sa vykašli, je to nejaka chudera, čo potrebuje mať v zivote nejakú drámu, tak si takto vymýšľa. Predpokladám, ze teraz čaká, ze jej prides vynadať a budeš sa s ňou hádať. A ked to skončí, tak ona bude nadmieru spokojná. Lebo o toto jej ide, aby si ju niekto všimol, kľudne aj na ňu nakrical. Ju proste totálne odignoruj, alebo o nej pošír po dedine, že je klamarka a vymýšľa si, nech jej ľudia neveria. Majiteľke povedz ako to bolo a ze to nemienis riešiť.

A mozno za tým celým stojí ta suseda, čo ta o to poprosila - ty si jej sľúbila, ze nieco urobíš a nic si neurobila, tak ona nasadila svoju kamošku z dediny, aby medzi vami rozpútala hádku akože kvôli tomu hluku..

autor
13. júl 2025
@eeffka

@anonym_autor ked ste vsetci jedna rodina zavolala by som majitelke bytu( cislo si zistis v rodine) ze teda take reci sa trusia a aby vedela aku ma znamu, bola si oslovena ale pre dobro v rodine si neurobila nic.

@eeffka ved ja číslo na majiteľku mám,ona sama mi to povedala ze co o mne jej táto stará pani povedala.

evazhoufova
13. júl 2025

Keď sa do hovna začne ešte pichať, viacej to smrdí

autor
13. júl 2025
@evazhoufova

Keď sa do hovna začne ešte pichať, viacej to smrdí

@evazhoufova ved prave to....ze mavla by som najradšej nad tým,ale neviem to spracovať,ze ma takto niekto ociernil.Cela ridina je rozhadana.

eeffka
13. júl 2025
@anonym_autor

@eeffka ved ja číslo na majiteľku mám,ona sama mi to povedala ze co o mne jej táto stará pani povedala.

@anonym_autor a preco si jej rovno nepovedala ako to bolo?

komplikovana
13. júl 2025

a oni radsej veria starej pani ako tebe? By som to nechala plavat. Nabuduce ak ti bude niekto donasat, ze ta ohovaraju, tak ich zastav a povedz, ze teba to nezaujima, ty s tym nic nemas a ani nic nechces vediet.

ukgirls
13. júl 2025

oslovila ta suseda- kedze bola jedina s kt si sa o tom bavila a kt si povedala,ze sa do toho radsej miesat nebudes-drby museli ist od nej ... kedze aj ta stara sa to musela od niekial dozvediet .. zajs za susedou a vysvetlit jej co sa stalo s tym,ze nech uz za tebou nikdy s nicim ohladne mladych nechodi kedze ty chces mat klud a nie ohovaracky po detine... za starou zajdi a popros ju slusne-tetula dopocula som sa od majitelky bytu nepekne veci od vas na mna...nabuduce ak chcete sirit osvetu vypocujte si obe strany lebo pravda moze byt uplne ina ako to vidite vy ...

autor
13. júl 2025
@eeffka

@anonym_autor a preco si jej rovno nepovedala ako to bolo?

@eeffka nevuem ci som to asi nejako nezrozumiteľne napísala....s majiteľkou bytu sme sa uz rozprávali.Ona vie,ze je to klamstvo.Mne ide o to,ci mam tú starú pani konfrontovali, pretože ma ohovára.Tu nejde mne o majiteľku.Mne ide o pospinenie môjho mena,mohej osoby ako človeka.

evazhoufova
13. júl 2025

Asi máš slúžiť ako dymová clona. Reálny problem je že robia bordel a sú v tom deti, nie?! Radcej riešia čo kto povedal… by som to vôbec nerozmazavala

lucia11kob
13. júl 2025
@anonym_autor

@eeffka nevuem ci som to asi nejako nezrozumiteľne napísala....s majiteľkou bytu sme sa uz rozprávali.Ona vie,ze je to klamstvo.Mne ide o to,ci mam tú starú pani konfrontovali, pretože ma ohovára.Tu nejde mne o majiteľku.Mne ide o pospinenie môjho mena,mohej osoby ako človeka.

@anonym_autor áno určite konfrontuj tú staršiu pani, určite to od niekoho ma aj ona. Tak sa v tom zamoceš, že z toho vídeš najhoršia. Nemám rada toto jedna pani povedala.

biba_18
13. júl 2025

keď si to vyriešila s majiteľkou bytu tak by som to už neriešila…

ahhola
13. júl 2025

A co sa dialo u tych mladych, bili sa, hadali? Hned si mala stazovatelke povedat, ze nie si Mestska policia.. 😡 Mozno nadobudla pocit, ze to ides riesit.

mikadooo
13. júl 2025

@anonym_autor ak si majiteľke bytu povedala, že to nie je pravda, tak je to ok. Za mňa by to bolo uzavreté, majiteľka bytu vie pravdu priamo od teba. Ešte by som majiteľku bytu požiadala, že ak na mňa bude počuť akékoľvek ohováračky z nejakej strany, nech ma prosím informuje. Že mám pocit, že niekto sa snaží rozhádať našu rodinu a to by som bola nerada, chcem si s nimi zachovať korektné vzťahy. A ešte by som majiteľku ubezpečila, že ak budem mať čokoľvek na srdci, určite prídem priamo za ňou a nebudem to riešiť poza bučky s nejakou treťou osobou, ktorú do našej rodiny absolútne nič nie je, nie som ten typ. Drž sa ❤️.

Strana
z2