Ako správne zareagovať na ponuku požičania peňazí od svokry?
Ahojte potrebujem radu, pred mesiacom nam trochu vyskočili výdavky s ktorými sme nerátali a bolo nám treba väčšiu sumu peňazí konkrétne 400eur. Svokra ktorá žije 200 km od nás mi ponúkla že nám túto sumu požíčia a aj viac keby sme potrebovali a že jej to nesúri a kľudne to môžme aj splacat po 50 eur. No dneska mi napísala či manžel dostal výplatu a že jej to mame poslať. Neviem ako sa k tejto situácii teraz postaviť nakoľko keď zaplatíme byvanie, hypotéku a podobne veci už teraz sme vychádzali len tak tak a keď jej budem musieť teraz vrátiť celú čiastku nevyjdeme s peniazmi vôbec. Svokra je vždy múdra cez telefón (za nami cestuje maximálne4-5 krát do roka) a stále sa oháňa ako je na tom finančne s priateľom skvelo. Peniaze išli na jej vnúča a vie že sme teraz kus horšie na tom finančne. Neviem ako sa k tomuto postaviť…
slušne jej napíš alebo zavolaj a popros o splátky, že vám to teraz nevychádza
Hmm... Tak za prve by to mal riesit tvoj muz (snad bol pri tom, ked hovorila o postupnom splacani)... a nech to s nou vybavi on...
1, toto by ma dost nasrdilo a radsej by som si pozical od banky a vratil jej to (nech sa zadrhne)...
2, ak je pre vas 400 eur vacsia suma (a nechyba ti tam jedna nula), tak to mate vazny problem a mali by ste prehodnotit vydavky a nasetrit rezervu... aby ste neboli odkazani na nikoho
Nevyhovarat sa, nenadávať na svokru, byť radi, že vám vôbec požičala a samozrejme vrátiť bez brblania. A naučiť sa hospodáriť, aby ste si nemuseli do budúcna požičiavať ...
ani nie týždeň dozadu sme sa dohodli že jej ich budem vedieť začiatkom budúceho mesiaca vrátiť cele naraz. A dnes napísala že jej ich mame poslať
@jesenzima vy ste pekne mino pani
nebav sa s nou ty, nech sa s nou bavi manzel
Nie, mimo je ten,kto si požičia a nevie vrátiť 😉
V prvom rade by to mal riešiť tvoj muž. Ako sa k tomu stavia on. Vás stav je takto dlhodobo neudržateľný, aspoň podľa mňa.
Aj keď sa musím priznať hocako sme boli na Tom v minulosti finančne zle svokra nikdy ale halier nepožičala a čo sme mi požičali nikdy nevrátila.
@markusrasford ďakujem za radu ..
Nemozte jej to vratit z rezervy co ma kazdy clovek? Neviem si predstavit ju nemat
Super vyjadrovanie 👍👍👍
@katica06 neni to dlhodobo, skončila mi materská a nastúpila som do prace a výplata ešte nenavehla takže musime mesiac potiahnuť z jedného platu
och ľudia, položila otázku tak skúste na ňu odpovedať a nie hejtovať
@lucka_ke nie tu asi všetci sú milionári a nikdy si nemuseli požičať a nikdy im nevyskocili výdavky s ktorými nerátali 🙂
Tak nech jej muž zavolá, že vrátite časť teraz a časť potom čo chces iné robiť?keď to vrátite celé zase vám bude chýbať.
@sweet20 😂 hej, z rezervy co ma kazdy clovek 😂 pobavilo velmi. exekucie, financne bankroty, pozicky od bankoviek, nebankoviek... aj toto je realita mnohych Slovakov. takze nie - financnu rezervu naozaj nema kazdy clovek 😅
Mal by to poriesit muz, jej syn. Ak by trvala na vrateni, byt jej dietatom by som jej povedala svoje a v buducnosti by som ju nicim nezatazovala. Ked viem, ze nie je spolah na vlastneho rodica. Mozno ak mate povoleny debet, tak by som sla na tu chvilu do minusu a vratila jej ak by to inac neslo. Skuste si to este odkomunikovat skrz muza. Drzim prsty
@monnci2226 no keby mame finančnú rezervu nepoziciavame si😆
tak materská či rodičák? ak si končila v januári tak vo februári ho dostaneš či si dostala....či?
no ved mne to je jasne, ja reagujem na komentar od sweet, ktora tvrdi ze financnu rezervu ma.kazdy clovek 🤷♀️
Autorka, zbytočne sa jeduješ na svokru aj na komentáre, ktoré sa ti nepáčia. Sú pravdivé. Stať sa môže aj niečo vážnejšie, že budete potrebovať viac ako 400 eur a čo potom urobíte? Mimochodom, tvoj komentár s rehotajúcim sa smajlom, že keby máte rezervu, tak si nepožičiavate - čo je na tomto smiešne?
Vrátenie nech rieši muž ako syn, ty si rieš peniaze s tvojimi rodičmi. Nech sa s ňou skúsi dohodnúť, ak sa nedohodne, vráťte jej peniaze teraz a nabudúce takéto situácie riešte napríklad cez banku.
@monnci2226 nie nie je, toto je realita finančne negramotných
Aby som nemala rezervu ani 400 eur? Fuu tak to je viac než zle. Nikto nehovorí že má mat 10 litrov, ale ani 400 eur?
A ešte rada, že Nehovor s ňou….ale požičať prniaze na to bola dobrá
Čo tak, babka, teraz som nastúpila do prace, nevychádza nám zo zatiaľ, môžeme sa dohodnúť po 100 eur? Viac sa fakt nedá
A potom sú tu estw rodičia autorky, tak nech je požičajú aby mihla vyplatiť svorku
Autorka Zažili sme podobnú sitiáciu so svokrom na začiatku manželstva pri pôžičke na dom sme mali dve malé deti a potrebovali sme na drevo peniaze muž si požičal od svokra a svokor pítal požičané peniaze do 3mesiacov.Bolo to ťažké vrátili sme včas a mali sme aj ďalší rok takisto ale menej času a tak som sa naučila uskromniť a kupovať oblečenie len z podruky a čo najlacnejšie potraviny len čo treba nič navyše z lístočkom v ruke a prepočítavať každý cent a odvtedy si nepožičiavame snažíme sa vyjsť od výplaty do výplaty a neičo si aj našetriť nato na čo potrebovať budeme.
No milé dámy, bez ohľadu na podstatu - na druhej strane, ak sa raz svokra ponúkla, že im požičia a navrhla im 50 eurové splátky, tak by si nemala s prepáčením s**ť do huby a pýtať po mesiaci celú sumu naraz. To sa na mňa nehnevajte, ale na tom mi tiež nepríde nič normálne🙄 Neviem si predstaviť, že by som sa takto zachovala k synovej rodine a hlavne by ma hanba fackovala, že kecám do vetra! Keď sa raz ponúknem pomôcť, tak pomôžem tak, ako som sľúbila. Svokra za mňa teda palec dole🙄
@pribinak tak ti gratulujem že máš na účte odlozenych 400 eur 🤣
Autorka, ak takto jednas so svokrou, necudujem sa, ze chce svoje peniaze hned. Napisat "tela" cloveku, ktory ma iny nazor ako ty. Myslim si, ze toto by si mal vykomunikovat tvoj muz s mamou. Slusne, zdvorilo vysvetlit a ak bude trvat na svojom, tak to musite akceptovat.
@monnci2226 ale ak nemaju ludia financnu rezervu, tak je to v prvom rade ich chyba, nikoho ineho. Kto ma exekucie, tak tiez je to len jeho chyba, dosledok jeho financnej negramotnosti.
@tiezjedna my nevidime pozadie, mozno svokra suhlasila so splatkami a mozno sa dozvedela nieco, co my nevieme, co ju presvedcilo o tom, ze ma zmenit nazor na tu pozicku

Zavolaj jej a v kľude sa porozprávajte. Skus jej navrhnúť ten splátkový kalendár.