Ako správne zareagovať na ponuku požičania peňazí od svokry?
Ahojte potrebujem radu, pred mesiacom nam trochu vyskočili výdavky s ktorými sme nerátali a bolo nám treba väčšiu sumu peňazí konkrétne 400eur. Svokra ktorá žije 200 km od nás mi ponúkla že nám túto sumu požíčia a aj viac keby sme potrebovali a že jej to nesúri a kľudne to môžme aj splacat po 50 eur. No dneska mi napísala či manžel dostal výplatu a že jej to mame poslať. Neviem ako sa k tejto situácii teraz postaviť nakoľko keď zaplatíme byvanie, hypotéku a podobne veci už teraz sme vychádzali len tak tak a keď jej budem musieť teraz vrátiť celú čiastku nevyjdeme s peniazmi vôbec. Svokra je vždy múdra cez telefón (za nami cestuje maximálne4-5 krát do roka) a stále sa oháňa ako je na tom finančne s priateľom skvelo. Peniaze išli na jej vnúča a vie že sme teraz kus horšie na tom finančne. Neviem ako sa k tomuto postaviť…
@pribinak https://www.teraz.sk/spravy/prieskum-slovaci-si...
precitaj si kolko mame finance negramotnych (ja tu nechcem obhajovat ze robit si dlhy je spravne, moja reakcia je iba na tvrdenie, ktore sa tu vyskytlo, ze kazdy clovek ma financnu rezervu)
Ved hlavne, ze ta drzi dobra nalada☺️☺️ ja mat na ucte 💩, tak ani nespim
Ake mate vztahy so svokrou? Keby moj syn potreboval pre dieta taku sumu, tak mu ju rada dam. Treba sa opytat, preco zmenila nazor.
@viestta pozri ja fakt neriesim cia je to chyba, ci je to spravne, neobhajujem tu nic.... len poukazujem na vyrok ,, financnu rezervu ma.kazdy clovek,, - no akoze fakt nema, a autorka neni nicim vyminocna, ze si potrebovala pozicat. ujo google mi vyhodil info ze minuly rok malo 420 000 ludi na Slovensku exekuciu!!! takze asi tak...
K téme o svokre súhlasím s autorkou, že ak sa dopredu dohodli na splátkach a svokra to zrazu chce celé naspäť, tak je to nefér a vidím to na rozhovor s ňou. Tiež si myslím, že lepšie to poteši syn s vlastnou mamou ako nevesta.
Po druhé....je úplný základ financnej samostatnosti mať finančnú rezervu. Hovorí sa, že by to mal byť 6-nasobok tvojich mesačných výdavkov, aby v prípade straty zamestnania človek neostal na holickach, kým si nájde prácu.
Rezerva sa tvorí postupne a mal by ju človek tvoriť odkedy zarába. Ak sa peniaze minú na nepredvídané výdavky, opäť ju treba tvoriť. Neexistuje žiť bez rezervy...veď hocičo v domácnosti môže odísť, práčka, vysávač, opravy auta...to na všetko si treba požičiavať? Veď keď máš 50 eúr každý mesiac na vracanie pôžičky, tak ich odkladaj ako rezervu.
@monnci2226 každý kto má všetkých 5 pokope, proste vie a má potrebu si vytvorit aspoň minimálnu zásobu
To, že ľudia berú úvery krížom - krážom je žiaľ len dôkaz akí sú ľudia negramotní
K autorke, ak by sa napr mužovi niečo stalo, tak fakt nemá ani deravý gros v zásobe? Čo dá deckám jesť? Ako zaplatí strechu nad hlavou ?
Ale tato diskusia je jej smiešna, tak to je fajn, že má dobrú náladu
Hlavne jej vráťte peniaze internetbankingom, ide uvediete v poznamke, že sú to vrátené peniaze. Aby to od vas nepytala este raz.
No žiaľ na MK su len take čo maju tisice na účtoch rezerve. Uložene v banke sú tu aj ľudia čo maju exekucie, nečakane výdavky, prisli o byt nesplqcanie hypotéky. Stači že človek ochorie rezerva sa minie a skonči z holým zádkom na ulici. Jasne ak by sme sa na tie chvalen rite pozreli na účty tak by sme sa nestačili čudovať.Všetci maju rezervy a ked sa niečo pokazi doma tak majú problém a idu do banky.Toto je take že je to anonymne tak si píše každý čo sa mu hodi.Mnohi len o tom snivaju a o bohatstve počuli v TV. Ale radšej napíšu že maju rezervu a v skutočnosti je to o ničom okrem veľkej 0.Takže nerob si z chvalenkarov nič.Veľa ľudi žije biedne a maju hypotéky to sa stane.Tu sú len chvalenkarky koľko maju úspor a v skutočnosti ledva preživaju od výplaty k výplate.Svokra s vami vybabrala viac by som sa s ňou nekontaktovala vratila jej peniaze čo jej dlžite.A viac by som jej nedvíhla ani telefon.S človekom čo klame a robi si z vás srandu by som si už nemala čo povedať.
Jasne, pošli jej tých 50 EUR, ako ste sa dohodli, a do bankového prevodu napíš: prvá splátka zo 400 EUR a hotovo. Alebo napísala explicitne, že máš poslať všetko? Ak napísala, že všetko, tak jej napíš, že by vám to nevyšlo a že ako spomínala, jej pošleš prvú splátku 50 EUR. Kde je problém? A najlepšie nech to rieši tvoj manžel. Prajem vela stastia ;)
Nie je fér, že zrazu zmenila názor ale bohužiaľ, sú to jej peniaze a možno ich naozaj potrebuje. Nechaj to na muža nech sa s ňou dohodne aspoň na polovici vrátenia a zvyšok o mesiac. Ja by som zatiaľ ušetrila kde sa dá aby sme boli bez takého mini dlhu.
@sweet20 myslíš, že keby mali rezervu tak žiadajú o pomoc svokru? Aký by to malo akože zmysel? A tiež ma pobavila veta, že rezervu ma každý, no nie nemá, keby mal tak nie je toľko exekucii samovrážd kvôli peniazom. To, že si to ty nevieš predstaviť je jedna vec, realita druhá. Tiež si neviem predstaviť nemať bokom ani euro, ale bohužiaľ kopec rodín tak žije. Nie každý má možnosť zarábať prijateľne na dnešný pomery.
Nech jej zavola muz a nech jej povie ze vratite tak ako ste sa dohodli, ze teraz nemate a ona to velmi dobre vie. Ty sa s nou uz o pozicanych peniazoch nebav, nech to riesi muz.
@katka2602 rezerva bola no bohužiaľ ja som odišla na materskú, manžel do novej prace rezerva sa minula. Už idem do práce aj ja no bohužiaľ nevieme sa zo dňa na deň postaviť na nohy
@sisa_s myslím si že keď to toho nevidíš tak jedine ty tak 💩vieš
@pribinak moja my mame úver na byvanie z banky ako každý mladý rodič a človek🙂 výdavky bežne ako majú všetci. Prepáč že mne nespadol byt zadarmo z neba a musela som si požičať 😆
Moja? Nesranduj
Nech jej zavolá muž a vysvetlí , v akej ste situácii. Nech ju poprosí o splátkový kalendár.
Potom si vy dvaja sadnite a pouvažujte, čo ďalej.
Pretože aj je pre vás 400e väčšia suma, na ktorú nemáte rezervu, ste v riadnom prusere.
Vieš, ono ta rezerva pre neočakávané výdavky by mala byť aspoň vo výške 6 mesačných platov..
@beronsche iba pre zaujímavosť, ty máš takú rezervu. Lebo som si istá že drvivá väčšina nemá rezervu 18 tisíc. Bohužiaľ mame deti a naozaj ani nemyslím že niekedy takúto rezervu mať budeme
No, je mi úplne jasné, že pri finančnej gramotnosti slovákov, väčšina nemá rezervu žiadnu..
Áno, my rezervu máme. My sme tiež rozumne zvažovali výšku hypotéky v porovnaní s úsporami a príjmami. Toto je ďalšia vec, ktorú mnohí silné zanedbali.
Porozprávala by som sa s ňou ako dospelý človek, poprosila ju, či jej to nemôžete vracať postupne, ako ste sa dohodli. Ale bez ustipacnosti, pekne, milo.
A brala by som to ako ponaučenie do budúcnosti. My keď sme začínali, kúpili byt, prerobili, ostalo nám na sporiacom účte 100€. To bola naša rezerva. Cca rok sme vychádzali tak všelijak, nevedeli sme hospodáriť, zrazu keď sme boli sami. Aj sme si užívali, dávali penaize na restiky a výlety, a neodkladali sme si. Teraz viem, že to bola chyba. Po roku co sme mali platby nastavene dosť nízko, nám prišlo vyúčtovanie za vodu. Nedoplatok 500€. Ja som skoro odpadla. A nemala som to z čoho vyplatiť. Požičali nám moji rodičia, nastatie. Ale bol to ponižujúce. Dvaja mladí ľudia čo zarábajú pekne, ale odložené veľké nič. Od vtedy sporime, a keď nastane takáto situácia, už si nemusíme požičiavať a staviame sa k tomu ako dvaja dospelí ľudia čo majú dieťa.
@autorka ešte ze mas aspoň náladu sa smiať, keď ste v takých doslova 💩💩💩 nikto ti nepíše, aby si mala na účte 10k, ale ak by sa Vám napr.pokazila práčka, či chladnička?
A 14 ti pipnu pridavky aj s rodicakom za januar 😉 tak by som milej svokre napisala, ze hneď potom pošlem a ďakujem za pomoc. A viac by som od nej nechcela ani cent
@lucia13022023 veď jasne ako som vyššie spomínala za posledné obdobie sa toho zomlelo veľa a museli sa minút aj odložené peniaze i keď toho nebolo tisíce. Akurát ma zarázaju niektoré sliepky ktoré sa tu hrajú že majú tisíce usporené a nikdy si nemuseli požičať a vlastne príjem majú dvadsaťdva tisíc mesačne
@lienka.7 nie nepípnu 🙂
Ja by som si požičala z banky a svokru vyplatila. A už nikdy sa s ňou o financiach ani len nebavila.

@tiezjedna presne, hejty na autorku, ale pričom ona nič neporušila, len sa hold spoliehala na dobre slovo svokry..a do pozície požičať si od rodičov/inej osoby sa môže kedykoľvek ktokoľvek z nás lahko dostať..
nieco mi hovorí že svokra natom nebude tak dobre finančne ako tvrdí, keď jej chyba tých 400€ 🤔 a musia sa vratit dajzebozealehned teraz