Ako stáť pri sestre v ťažkých časoch?
Ahojte všetci, rozmýšľam, ako pomôcť mojej sestre. Pred rokom 2020 mala úraz a ostala na PN, medzitým bola operovaná (chrbtica), ale stav sa operáciou upravil tak na 25%. Počas PN si požiadala o ID, ale uznali jej iba 25%, teda žiadny ID aj po odvolaní s odôvodnením, že práve operácia jej stav upraví. Išla na liečenie, výrazné zlepšenie nebolo, cvičila samozrejme aj doma. Bol covid, bola doma, prácu vo svojom fachu si nevedela nájsť. Predtým robila manuálnu prácu, v stoji, s rukami, dnes to už nedokáže. Rozmýšľali sme nad upratovaním, opatrovaním - ale nič z toho nedokáže robiť fyzicky. Ako išli dni za dňom, tak bola doma a pridružili sa jej ďalšie ochorenia - presné názvy neviem, ale má cystu na chrbtici, čo jej tlačí na miechu, problémy so žalúdkom z liekov proti bolesti (vred, gastritída, a ešte niečo), bola operovaná na kŕčové žily, na slepé črevo, vybrali jej žlčník. Prišli problémy s tlakom, máva vysoký tlak a stavy na odpadnutie, berie lieky. Schudla za tie roky asi 10-15kg a dnes je doslova kosť a koža. Samozrejme dala si opakovane žiadosť o ID, ale nepochodila, nič z toho nebolo na ID, ale všetko spolu ju zdravotne veľmi obmedzuje. Vidím, že ona nechce ID, ale chcela by, aby nemala problémy, dokázala samostatne fungovať, vrátiť sa do práce. Viacerí z okolia si myslíme, že máva už aj depresie, problémy so spánkom, kvôli permanentným bolestiam.
Skúšala sa aj zamestnať pár krát, ale kvôli chrbtici vydržala max. 3 dni, potom ju to odpálilo na 2 týždne a tak ju prepustili. Aktuálne býva doma s mamou a mamina má svoj dôchodok plus vdovský. Ale mamka má nad 70r, má kopec diagnóz a všetci vieme, že tu nebude večne. Stať sa môže hocičo hocikedy. I keď sestra si myslí, že skôr sa jej niečo stane...
Ja normálne rozmýšľam, čo s ňou bude, keď jej mama zomrie.
Sú na seba veľmi naviazané, psychicky ju to absolútne položí a pri jej stave sa o ňu naozaj bojím. Snažím sa jej byť morálnou oporou, pomáham jej, aj s maminou, akokoľvek, ale bojím sa o ňu. Keď mama zomrie, tak nebude mať ani cent, myslím si. Dostáva hmotnú núdzu a ešte jeden príspevok. Čiže ona sama nevyžije. Ja ako sestra jej finančne pomôžem a určite prvé mesiace jej budem podporou. Byt je písaný na mamu, mám sa vzdať svojej časti dedičstva v prospech sestry? A potom jej dávať mesačne aspoň 250 eur, aby poplatila inkaso, energie - len samotné inkaso majú 260 eur, plus plyn, elektrinu, TV a mobily. Ak by sme aj byt predali, a jej sa vyplatí polka bytu, z toho si nič nekúpi, ani garzónku. Mám ju zobrať k sebe? Netuším čo urobiť a bojím sa toho dňa a viem, že sestra sa veľmi trápi a viem, že povedala viac krát, že tu už nebude mať zmysel ďalej byť. Je to mladšia sestra. Nemá ešte ani 40. Ako by ste sa zachovali ako starší súrodenec vy? Ďakujem. Prosím skúsme nebyť útoční a chápaví. ❤
Ahoj, nezávidím ti situáciu. Neskusala si sestra nájsť aspoň nejakú podporu na call centre z domu? Napríklad iqos mali podporu (zákaznícku linku) ktorú si mohla robiť aj z domu. Stačilo len pripojenie na internet a slúchadla a notebook. Je to mlada baba, nech skúsi pohľadať nejaké prace na home office - hoc len na dohodu na pár hodín v týždni, určite jej to pomôže.
Čo sa týka bytu - nikto ti nemôže povedať nech darujes byt sestre. Je normalne, že nad tým rozmýšľaš, mama raz odíde. Všetci raz odídeme ale kým je mama tu, mas veľa času na rozmýšľanie a možno si sestra medzitým niečo nájde a trošku sa jej polepší. Ja by som to asi riešila tak, že by som byt nechala 1/2 môj a 1/2 na sestru ale ona by bola ta ktorá ho bude užívať a snažila by som sa jej pomáhať formou nákupov, varením a liekov.. neviem teda koľko zarobíš a ak by ta nezaťažovali jej platiť 250€ nájom tak môžeš zvážiť aj túto formu pomoci 🤷🏼♀️
To ti mame cudzi ludia napisat, ci sa mas vzdat dedicstva? Zarazila ma vsak veta- ked jej mama zomrie. Ved to je aj tvoja mama. A nehnevaj sa, ale rozmyslat uz teraz nad predajom, darovanim domu a pod., ked tvoja matka este zije. Moze zit aj 10 rokov. Dokonca aj 15 rokov.
@anonym_e179d7 mama na tom zdravotne nie je dobre, preto sa pripravujem na to, že sa to môže stať. Sestra o tom vie. Táto veta bola pôvodne písaná inak, potom som ju prepísala a ostalo tam to jej. Prepisovala som text 3x, kým som to ako tak dala dokopy a aj tak tam vidím zásadné chyby.
To ti mame cudzi ludia napisat, ci sa mas vzdat dedicstva? Zarazila ma vsak veta- ked jej mama zomrie. Ved to je aj tvoja mama. A nehnevaj sa, ale rozmyslat uz teraz nad predajom, darovanim domu a pod., ked tvoja matka este zije. Moze zit aj 10 rokov. Dokonca aj 15 rokov.
@anonym_e179d7 je dobre rozmýšľať o tom dopredu aby sa mohla pripraviť, ten problém tu reálne existuje takže je lepšie byť pripravený na to čo bude keď sa mama raz pominie. Všetci sa raz pominieme ale to neznamená, že keď rozmýšľa o budúcnosti tak zaživa pochováva svoju mamu.
Ahoj, nezávidím ti situáciu. Neskusala si sestra nájsť aspoň nejakú podporu na call centre z domu? Napríklad iqos mali podporu (zákaznícku linku) ktorú si mohla robiť aj z domu. Stačilo len pripojenie na internet a slúchadla a notebook. Je to mlada baba, nech skúsi pohľadať nejaké prace na home office - hoc len na dohodu na pár hodín v týždni, určite jej to pomôže.
Čo sa týka bytu - nikto ti nemôže povedať nech darujes byt sestre. Je normalne, že nad tým rozmýšľaš, mama raz odíde. Všetci raz odídeme ale kým je mama tu, mas veľa času na rozmýšľanie a možno si sestra medzitým niečo nájde a trošku sa jej polepší. Ja by som to asi riešila tak, že by som byt nechala 1/2 môj a 1/2 na sestru ale ona by bola ta ktorá ho bude užívať a snažila by som sa jej pomáhať formou nákupov, varením a liekov.. neviem teda koľko zarobíš a ak by ta nezaťažovali jej platiť 250€ nájom tak môžeš zvážiť aj túto formu pomoci 🤷🏼♀️
@anonym_1dcba0 ďakujem. Skúšala call centrá, ale tým, že nemala skúsenosti, bez šance. V jednom call centre bola na skúšku dva dni, ale fyzicky bola tam, oni nerobia z domu, ale nezobrali ju. Ona totiž nevie predať nič, nikomu a nikdy :D Ale k veci. Mama je na tom žiaľ zdravotne zle. A tým nemyslím vysoký tlak, ktorý má posledných 20r, ale má vážne ochorenie, smrteľné. V zásade ju liečbou aktuálne držíme nad vodou, keď je veľmi zle, ide do nemocnice, stabilizujú ju a vráti sa domov. Ale tento systém nebude fungovať večne a lekári nás pripravili, že vzhľadom na jej vek sa stať môže hocičo a hocikedy.
@anonym_1dcba0 ďakujem. Skúšala call centrá, ale tým, že nemala skúsenosti, bez šance. V jednom call centre bola na skúšku dva dni, ale fyzicky bola tam, oni nerobia z domu, ale nezobrali ju. Ona totiž nevie predať nič, nikomu a nikdy :D Ale k veci. Mama je na tom žiaľ zdravotne zle. A tým nemyslím vysoký tlak, ktorý má posledných 20r, ale má vážne ochorenie, smrteľné. V zásade ju liečbou aktuálne držíme nad vodou, keď je veľmi zle, ide do nemocnice, stabilizujú ju a vráti sa domov. Ale tento systém nebude fungovať večne a lekári nás pripravili, že vzhľadom na jej vek sa stať môže hocičo a hocikedy.
@anonym_autor Hmm môže skúsiť dispečermi v taxislužbe? Alebo dispečerku pre autodopravu/spediciu. Neviem síce ako je na tom s jazykmi, ale tak v taxislužbe nepotrebuje moc ten jazyk
@anonym_autor Hmm môže skúsiť dispečermi v taxislužbe? Alebo dispečerku pre autodopravu/spediciu. Neviem síce ako je na tom s jazykmi, ale tak v taxislužbe nepotrebuje moc ten jazyk
@anonym_1dcba0 lenže také pozície už nie sú vôbec dostupné. A taxislužby už sú minimálne, dnes je všetko cez Bolt, Hopin a iné appky. Jazyky nevie, čiastočne vie maďarsky, inak nič. Samozrejme slovenský jazyk. Ona nevie ani súvisle 4h napríklad sedieť. S tým má problém. Ideálne, keby si prácu zadeľovala sama a mohla si ľahnúť, sadnúť, pochodiť, stáť, pocvičiť apd. Jej keď príde náhle zle, tak si musí ľahnúť, dať lieky a zdvihnúť nohy podľa možností. Už skolabovala niekoľko krát, aj so mnou vonku na ulici.
Dedicstva sa nevzdavaj … neviem, ako zijes ty, ale niekde zijes a mas moznost zobrat sestru k sebe, byt prenajat, aby neboli naklady mozno vyjde par € + … je hlupost, aby si ty doplacala … sestra by sa mohla nieco doucit, co ju posunie dopredu, len ona a ty viete, co by to mohlo byt …
Ked sestra nemoze robit kvoli chrbtici manualne, mala by sa zacat orientovat na pracu hlavou, rukami. Uctovnictvo, itcko (helpdesk,...),... Ma 40, pred sebou este 45 rokov zivota, z toho 25 rokov pracovnych, ak zdravie vydrzi.
A sme zase pri tom, ze ked privela ludi vyuziva system (fake peenky, id vybavene po znamosti, mamicky na nekonecnych rodicovskych,..), na tych, co ho skutocne potrebuju, sa nedostane.
Pokial nemoze robit manualne prace, tak sa davno mala orientovat na kancelarske prace, ktore sa daju vykonavat aj doma. Mohla si spravit rekvalifikacne kurzy a robit z domu, su take prace. Kde si vies sama zadelit cas a robit podla toho. Pises, ze zdravotne problemy mala este pred rokom 2020, co je 6 rokov dozadu. Za ten cas robila co? V dnesnej dobe si malokto moze dovolit luxus nepracovat, kedze ID jej opakovane zamietli.
Ona nemoze len tak sediet doma, lebo nebude mat z coho zit a ty nemozes dalsie desiatky rokov zivit okrem seba aj svoju sestru. Invalidny dochodok nedostavaju aj ludia v horsom stave ako je ona, bohuzial.
Pri problemoch s chrbticou co ma dnes kazdy druhy clovek je to dozivotne cvicenie a udrziavanie sa.
Dost som sa pobavila, ze dispecerka taxisluzby, ked uz klasicke taxisluzby ani nie su, lebo skoro vsetky skrachovali. Su Bolt, Hopin, Uber a 99 % vyuziva taxiky cez aplikacie.
Pokial nemoze robit manualne prace, tak sa davno mala orientovat na kancelarske prace, ktore sa daju vykonavat aj doma. Mohla si spravit rekvalifikacne kurzy a robit z domu, su take prace. Kde si vies sama zadelit cas a robit podla toho. Pises, ze zdravotne problemy mala este pred rokom 2020, co je 6 rokov dozadu. Za ten cas robila co? V dnesnej dobe si malokto moze dovolit luxus nepracovat, kedze ID jej opakovane zamietli.
Ona nemoze len tak sediet doma, lebo nebude mat z coho zit a ty nemozes dalsie desiatky rokov zivit okrem seba aj svoju sestru. Invalidny dochodok nedostavaju aj ludia v horsom stave ako je ona, bohuzial.
Pri problemoch s chrbticou co ma dnes kazdy druhy clovek je to dozivotne cvicenie a udrziavanie sa.
Dost som sa pobavila, ze dispecerka taxisluzby, ked uz klasicke taxisluzby ani nie su, lebo skoro vsetky skrachovali. Su Bolt, Hopin, Uber a 99 % vyuziva taxiky cez aplikacie.
@anonym_be751f každý druhý človek má operovanú chrbticu a čaká na reoperáciu? Len sa pýtam. Lebo ja nemám vo svojom okolí nikoho takého.
@anonym_autor pozri autorka, je veľa ľudí so zdravotnými problémami, ktorí musia nejakým spôsobom pracovať. Tvoja sestra sa musí tiež premôcť a začať si hľadať niečo, čo zvládne. Nejakým spôsobom sa dovzdelávať, aby bola samostatná. Nemôže sa spoliehať iba na teba. A ty aj keď jej chceš pomôcť, musíš ju motivovať, aby sa snažila. Bohužiaľ aj keď cez bolesť.
@anonym_be751f každý druhý človek má operovanú chrbticu a čaká na reoperáciu? Len sa pýtam. Lebo ja nemám vo svojom okolí nikoho takého.
@anonym_autor Nasla by som jej dobreho psychologa. Chapem,ze ma zdravotne problemy,ale dnes je naozaj vela ludi,ktory maju operovane chrbtice,bolesti a snazia sa pracovat. Mne to pripada,ze sestra je psychicky slaba a preto takto upada.
@anonym_1dcba0 dispecerku pre nakladnu dopravu?to vobec nie je easy job,je to psychicky narocna praca,sama ju vykonavam uz xy rokov aj po nociach,vikendoch a hlavne treba mat na to hlavu,vediet zakony,pocitat vykony vodicov,lozne metre atd..
Ak máš pocit, že má depresie, daj na svoj pocit, bude to tak. Neprepisuj na ňu žiadny majetok, ona nie je v poriadku. Zi
@anonym_autor Možností je viac, záleží od jej príjmov. Aký veľký byt má? Zase ak má byť sama zbytočne napríklad aby bola v trojizbáku kde bude mesačne platiť 300 eur a nemá na to a budeš to platiť ty ak napríklad v tej garsónke by platila mesačne 90 eur... Možno kúpiť jej tú garsónku s tým že bude tvoja a ona tam bude mať doživotné právo bývania aby mala istotu že bude mať kde bývať a teda za tú garsónku náklady sú nižšie, teda pomôžeš jej aj s platením a budeš to brať ako investíciu, raz ak umrie sa ti to vráti alebo tvojim deťom že bude mať vyššiu hodnotu ako to čo zaplatíš na poplatkoch... A byt zdedíš len ty a proste z časti peňazí kúpiš tú garsónku kde bude doživotne bývať zadarmo a časť použiješ na čo chceš ako svoje dedičstvo. A jedlo to nech si platí sama z hmotnej núdze. Určite je fajn že nad tým rozmýšľaš a že nechceš z chorej sestry urobiť bezdomovkyňu, lebo často presne tak končia takýto chorý ľudia ako bezdomovci...
Prešla si do útoku....ale my jej.nevieme pomôcť.
Poznám ľudí aj s 4 op chrbtice a pracujú.
(Prvá , druhá, tretia a minimum zlepšenia, napr brušné tance spravili viac ako všetky op spolu)
Ak poberá hmotnú núdzi tak asi bude na upsvar, môže na kurzy ....za tú dobu si mohla zvýšiť kvalifikáciu.
@anonym_autor Nevzdávaj sa žiadneho dedičstva v prospech takejto sestry, lebo časom prídete o všetko. Skôr vysvetlí mame, že byt treba celý prepísať darovaním na Teba a o sestru sa postaráš. Sestra je očividne slabá nielen telom, ale aj duchom a môže sa ľahko zadlžiť, prípadne si nájde nejakého nápadníka a ten ju prípraví o všetko. Zrejme si aj zvykla na takýto bezpracný život, na to že niekto sa o ňu postará, zaplatí, zabezpečí, vyrieši a čím viac budeš okolo nej kmitať, tým viac bude upadať.
@anonym_autor ked jej mama zomrie????
@anonym_1dcba0 lenže také pozície už nie sú vôbec dostupné. A taxislužby už sú minimálne, dnes je všetko cez Bolt, Hopin a iné appky. Jazyky nevie, čiastočne vie maďarsky, inak nič. Samozrejme slovenský jazyk. Ona nevie ani súvisle 4h napríklad sedieť. S tým má problém. Ideálne, keby si prácu zadeľovala sama a mohla si ľahnúť, sadnúť, pochodiť, stáť, pocvičiť apd. Jej keď príde náhle zle, tak si musí ľahnúť, dať lieky a zdvihnúť nohy podľa možností. Už skolabovala niekoľko krát, aj so mnou vonku na ulici.
@anonym_autor hladaju aj na recepcie, kde sedis na zadku a nestojis na nohach. Mnohi s operaciami pracuju. Normalne. Ano, asi nebude moc robit vo VW, to je jasne, ale niekde na vratnicu preco by nemohla. Nelutujes ju moc? Preco riesis situaciu, ked jej mama umrie? to nie je aj tvoja mama? to preco riesis teraz, co bude potom? Nechapem.
@anonym_autor Možností je viac, záleží od jej príjmov. Aký veľký byt má? Zase ak má byť sama zbytočne napríklad aby bola v trojizbáku kde bude mesačne platiť 300 eur a nemá na to a budeš to platiť ty ak napríklad v tej garsónke by platila mesačne 90 eur... Možno kúpiť jej tú garsónku s tým že bude tvoja a ona tam bude mať doživotné právo bývania aby mala istotu že bude mať kde bývať a teda za tú garsónku náklady sú nižšie, teda pomôžeš jej aj s platením a budeš to brať ako investíciu, raz ak umrie sa ti to vráti alebo tvojim deťom že bude mať vyššiu hodnotu ako to čo zaplatíš na poplatkoch... A byt zdedíš len ty a proste z časti peňazí kúpiš tú garsónku kde bude doživotne bývať zadarmo a časť použiješ na čo chceš ako svoje dedičstvo. A jedlo to nech si platí sama z hmotnej núdze. Určite je fajn že nad tým rozmýšľaš a že nechceš z chorej sestry urobiť bezdomovkyňu, lebo často presne tak končia takýto chorý ľudia ako bezdomovci...
@marsmykkok áno, nad tým rozmýšľam. I Keď škoda 3i bytu, je naozaj vo veľmi dobrej lokalite a dobre by sa aj prenajímal. Čiže nechceme ho predať. Ak by jej schválili aspoň 45% ID a mala by nejakých 250-300 eur, k tomu nejakú prácu na polovičný úväzok, možno by to utiahla, ona je pomerne skromná, nekupuje si na seba skoro nič, a nefajčí, nepije, nechodí nikde. S tým, že by som jej pomáhala aj ďalej.
@anonym_autor hladaju aj na recepcie, kde sedis na zadku a nestojis na nohach. Mnohi s operaciami pracuju. Normalne. Ano, asi nebude moc robit vo VW, to je jasne, ale niekde na vratnicu preco by nemohla. Nelutujes ju moc? Preco riesis situaciu, ked jej mama umrie? to nie je aj tvoja mama? to preco riesis teraz, co bude potom? Nechapem.
@anonym_609a5b prosím prečítaj si, čo píšem. Ona má problém sedieť aj pár hodín. Musí sa polohovať. Ak sedí, tak má špeciálne kreslo.
@anonym_autor PRECO NEPOBERA na tvoju mamu ona opatrovnicke? nepolepsila by si? pises ze mamina je na tom zle, mala by aspon peniaze z opatrovnictva a mohla si setrit.
s prácou moc neporadím, ale sesternica roky robila v škole na gymn. ako recepčná - otvárala dvere a dávala pozor aby nikto nepovolaný do školy neprišiel. Si mizerne platené, ale tak ona mala po manželovi vojakovi vdovské.
Ja by som na sestru vôbec byt neprepisovala, nevzdávala sa žiadnej svojej časti. V byte môže bývať aj tak keď tam budeš mať čiastku aj ty. Možno že by som dala že má tam právo dožiť - keby dačo tebe, aby sestra nemala problémy s tvojimi dedičmi.
S platením bytu uvidíš - či nebude mať nárok po smrti matky na eurá na bývanie. Presný názov neviem , ale určite si to zistíš.
s tým Id je to smutné, treba žiadať len opakovane. ak má depresie tak určite za psychiatrom - predpíše Ad tie ju postavia ako tak na nohy. Viem o čom píšem. Brať ad nie je hanba, veľa ľuďom pomohli . Majú aj vedľajšie účinky, ale to každé lieky.
Inak ako sestra máš srdce na pravom mieste. pomáhať sestre aj takýmto spôsobom dnes je pomerne ťažké vidieť.
@anonym_autor PRECO NEPOBERA na tvoju mamu ona opatrovnicke? nepolepsila by si? pises ze mamina je na tom zle, mala by aspon peniaze z opatrovnictva a mohla si setrit.
@anonym_609a5b mala by aj platené odvody.
@anonym_609a5b prosím prečítaj si, čo píšem. Ona má problém sedieť aj pár hodín. Musí sa polohovať. Ak sedí, tak má špeciálne kreslo.
@anonym_autor clovek necita kazdu diskusiu, aj ked si na vratnici, sa mozes pretiahnut, natiahnut, to nie je elektricke kreslo.
@anonym_609a5b mala by aj platené odvody.
@anonym_4d9eaf ved prave. ....aj tak je s mamou doma, tak ci onak, by to mala aspon zaplatene.
@anonym_609a5b lebo nie je zdravotne spôsobilá na opatrovanie blízkej osoby - ja chodím riešiť mamu, ona nevládze ani zdvihnúť kilo múky. Ani umyť okná nevie ani zakloniť hlavu poriadne. Pri predklone nevie udržať stabilitu.
@anonym_609a5b lebo nie je zdravotne spôsobilá na opatrovanie blízkej osoby - ja chodím riešiť mamu, ona nevládze ani zdvihnúť kilo múky. Ani umyť okná nevie ani zakloniť hlavu poriadne. Pri predklone nevie udržať stabilitu.
@anonym_autor tak sa opytam, to niekto overuje? 🙂ci sa opatrovnik dokaze realne postarat o druheho? ked vidim ako 150kg pan tlaci vozik s dedkom, tiez sa pytam ako moze obezny clovek narabat s nemobilnym clovekom.
ved ty mozes nadalej pomahat, ale tvoja sestra by mala sancu ziskat vacsie peniaze a do buducna sa naucit sestrit. Vies, treba zvazit vsetky moznosti. Naozaj nepoznam nikoho, kto sa v prospech surodenca vzda dedicstva a este by aj platil zivotne naklady kazdy mesiac 260 euro. Prepaac, nepoznam nikoho takeho.
@anonym_autor tak sa opytam, to niekto overuje? 🙂ci sa opatrovnik dokaze realne postarat o druheho? ked vidim ako 150kg pan tlaci vozik s dedkom, tiez sa pytam ako moze obezny clovek narabat s nemobilnym clovekom.
ved ty mozes nadalej pomahat, ale tvoja sestra by mala sancu ziskat vacsie peniaze a do buducna sa naucit sestrit. Vies, treba zvazit vsetky moznosti. Naozaj nepoznam nikoho, kto sa v prospech surodenca vzda dedicstva a este by aj platil zivotne naklady kazdy mesiac 260 euro. Prepaac, nepoznam nikoho takeho.
@anonym_609a5b jasne, že áno, overuje sa to. Ona sama by potrebovala OP, nevie samostatne fungovať, čiže nie je zdravotne spôsobilá. Nemôže poberať OP na mamu.