Ako to funguje v 3-členných rodinách?

8. mar 2024

Ahojte, chcem si vypočuť názory, skúsenosti a rady k našej situácii. S manželom máme jedno dieťa, škôlkarku. Problém je nasledovný.
Keď som s malou sama (napr. vonku alebo večer kým je muž preč) nemáme absolútne žiaden problém. Vieme sa spolu dohodnúť, rešpektuje ma, prebieha väčšinou všetko bez kriku, plačov atď.
Keď je s malou muž sám, tiež je všetko ok.
Keď sme my dvaja s mužom sami, je to dokonalé a cítim sa super.
Keď sme všetci traja spolu, je to otrasné. Normálne sa už ani kvôli tomu neteším na víkendy. Dcéra je úplne iná, nerešpektuje ani jedného z nás, vyjednáva, chytá hysáky, vydobíja si veci plačom, vyháňa buď mňa alebo muža (podľa nálady), večerná rutina trvá 100x dlhšie. S mužom si nevieme povedať asi 3 súvislé vety lebo nám skáče do reči, vynucuje si pozornosť. Jednoducho tá dynamika a atmosfera eď sme všetci traja spolu je otrasná. Potom sa s muzom len hadame kvoli vychove. Prečo sa toto deje a čo s tým? Ďalšie dieťa nechceme, to prosím neradte.

mabenn
8. mar 2024

mame to rovnako, s tym rozdielom, ze syn...a teda, riesime to tak, ze syna usmernujeme, ked sa v trojici sprava tymto sposobom, ako popisujes

1ryba
8. mar 2024

My sme 3 a nikdy problém nebol. Nie je problém v počte členov ale v nejednotnej výchove. Dieťa je už dospelé a sme traja fungujúci dospelí. Žiadnu dynamiku nám syn nenarúšal.

marianarem
8. mar 2024

U nas to je scasti tiez tak, maly ziarli na manzela a tiez prerusuje rozhovory, oddeluje nas, puta pozornost. Tiez skolkar, 4r. Ale byvalo to horsie, teraz je to uz o nieco lepsie a zlepsilo sa to same.
Ale ked pises, ze sa hadate o vychove, moze to byt aj o tom, ze mala citi, ze nie ste jednotni. Takyto pripad z okolia poznam a tam tiez dieta akoby rozostvavalo rodicov proti sebe. Asi videlo, ze ma z toho vyhody, naslo proste slaby bod autority rodicov.

tinka_1807
8. mar 2024

Myslím si, že je to obdobie spojené s povahou dieťaťa. Možno vaša dcérka chce byť stredom pozornosti a keď ste všetci spolu cíti, že vy dvaja sa viac rozprávať navzájom ako s ňou. Okrem toho zrejme žiarli, že proste maminka nie ej len jej ale aj ockova a očko nie je len jej ale aj mamkin ... Skúste jej vysvetliť, že ju obaja milujete, ale tiež máte radi aj seba navzájom. Že to neznamená, že ak ocko ľúbi mamku, tak neľúbi ju.... Podať o tom rozhovor ako s dospelou.

deedol
8. mar 2024

aj my to tak mame a z okolia viem o dalsich 3 aj 4-clennych rodinach, kde to tiez tak je (tym chcem povedat, ze to nie je jedinacikovstvom - zaziva to aj kamoska s dvomi detmi, pricom sa tak sprava ten starsi, cca 3r.) viackrat sme to riesili s viacerymi kamoskami, takze si myslim, ze je to celkom bezne, len vela ludi sa k tomu neprizna (rovnako ako aj k inym problemom s detmi). u nas pomaha trpezlivost a co najjednotnejsia vychova (aj ked to sa samozrejme nie vzdy da, lebo kazdy z nas rodicov je iny, ma ine hranice, v ten den ma iny level energie a ochoty vysvetlovat atd. atd.). urcite sa to zlepsuje aj vekom. (nas bude mat 6r a narocnejsie dni mame uz len obcas, rozhodne to nie je pravidlo.)

svetlonos
8. mar 2024

My sa s muzom o dolezitych veciach bavime bez detí 🤣 On to vzdy skusa aj pri malych ale to blby napad. Maly chce diskutovatvtiez a pocuvat 3 hlasy naraz odmietam 😁 Ved ked ste 3 spolu venujte sa velaalej, stevspolu len vikend, v tyzdni je frmol. No chce si vas uzit. Opytaj sa jej, aky chce mat vecer ritual aby bola spokojna 🙂. Ked bude vediet, ze jej davate dostatok pozornist, da vopno aj ona vam. Alebo ked s nou 2 hidky nieco hrate, povedz dopredu, ze potom sa budete bavit vy s ockom chvilku. Vy jednoducho neviete spolu fungovať v trojici a vyslibene chyba dieta to nebude

andrea_82
8. mar 2024

My sme dlho boli 3-clenna rodina a tento problem sme so synom nemali. Ale tiez si myslim, ze mala len ziarli, ze vas nema iba pre seba, puta pozornost, aby ste okolo nej skakali.

kikulienkadd
8. mar 2024

Ahoj,my sme štyria-synovia 5,5 a 12r a máme to podobne-malý chce všetku pozornosť a je ochotný robiť čokoľvek, aby ju získal. Keď sa ukludni, začne veľký...🤯 Občas vysvetľujeme, občas si nevšímame, občas muž direktivne zvýši hlas,že už stačilo... Niekedy pomôže, inokedy nie. Sú to deti a je to len obdobie. Ale priznám sa,niekedy sa toho "melie" naraz toľko,že si "nepočujem ani vlastné myšlienky".
Držte sa!🍀

lujza123
9. mar 2024

To je kombinácia - jej povaha, škôlkarské vek a trochu aj žiarli a potrebuje pútať pozornost.
Ono podobná dynamika je vzdy v každých 3 členných vzťahoch , aj kamarátskych vzdy sa dvaja bavia a tretí je tak trochu bokom. Len dospely to inak spracovávajú, nežiarlia atd

Nic si z toho nerobte, ale treba jej určiť aj nejaké hranice, určite ju nenechajte skákať do reči ani nikoho vyháňať. Ale zároveň robte aj aktivity v 3, nepíšeš aká je stará ale môžte skúsiť spoločenské hry, nejaké súťaže počas prechádzky (kto prvý uvidí žlté auto), ked ju uspávate pridite jej dať pusu na dobrú noc obidvaja … Skratka co najviac činnosti v trojici

O výchove sa nehádajte, častokrát je to úplne zbytočne, veľa neželaného detského správania je koli tomu ze dieťa v danom veku nevie spracovať emócie, situáciu atd

makodob
9. mar 2024

Ja by som sa ťa spýtala, či ste s manželom jednotní vo výchove?

eva233
9. mar 2024

vyjednáva, chytá hysáky, vydobíja si veci plačom, vyháňa buď mňa alebo muža (podľa nálady),... Je normálne správanie skolkara... Treba ho usmerňovať a hlavne nastaviť hranice
Potom sa s muzom len hadame kvoli výchove... Treba byť jednotný vo výchove hlavne pred dieťaťom ak otec zákaže, mama s tým súhlasí ak mama povie nie otec s tým súhlasí... Samotné veci si potom vydiskutujte medzi 4 očami. Ak dieťa vidí že niektorí z rodičov povolí alebo rodičia sa nevedia dohodnúť snaží sa ci dokáže posunúť hranice ďalej...
My keď sme traja sa snažíme robiť veci tak aby sme zahrnuli do toho aj syna. Syn väčšinou kričí a púta na seba pozornosť vtedy keď nerozumie o com sa rozprávame a chce sa zapojiť do konverzácie len nevie ako. Vtedy mu vysvetlíme, že teraz sa potrebujeme s ta
tom dohodnúť o dospeláckych veciach a hneď ako sa dohodneme všetko mu vysvetlíme a môže sa s nami aj on o tom porozprávať. Pripadne mu dám na ten čas nejakú úlohu, ktorú má splniť kým sa mi rozprávame.

alex666
10. mar 2024

My sme sice styria, ale mame to rovnako. Nase dni su ovela pokojnejsia ked som s detmi sama ako ked sme cez vikend vsetci doma. Vtedy starsi 4-rocny robi presne to co opisujes - neposlucha, je hlucny, skace do reci a podobne. Tiez si myslim ze si vynucuje pozornost, treba ho len usmernovat.

nikoleta177
10. mar 2024

My to máme rovnako len máme syna...