Ako uchrániť majetok pred manželom, ktorý je gambler?

18. dec 2023

Ahojte potrebujem poradiť .... manželstvo 10rocne máme 3 malé deti ,pred manželstvom muž dostal darovacou zmluvou rodičovský dom a pozemok...potom sme sa zobrali o 2 roky .....muž je gambler prehráva na automatoch a tipuje ....ako uchrániť majetok ? Chce všetko prepísať na mňa a odísť na liečenie ...je to napadnutelne ? Alebo je lepšie darovať všetko mne a deťom darovacou zmluvou ? Deti niesu plnolete ...

madeincssr
18. dec 2023

Úprimne, myslím, že keď príde k lámaniu chleba, manžel asi neprepíše (nedaruje) celú nehnuteľnosť tak, aby mu tam nezostal žiaden podiel. Ale možno je naozaj grand a váš vzťah veľmi silný. V tom prípade klobúk dole. Neviem či sa dá nehnuteľnosť podarovať (formálne v KN napísať) na neplnoletých, ale možno áno prostredníctvom plnoletého zástupcu (teba). V tom prípade ste akurát štyria. A možno na manžela vecné bremeno bývania? Sú to vážne veci...

autor
18. dec 2023

@madeincssr v tomto mu verím viem že to urobí ...len ma zaujíma ak daruje dom s pozemkom mne ..môžu potom na niečo siahnuť ak budeme manželia stále ?

maribell
18. dec 2023

Hlave rieš zrušenie bsm, pretože jeho dlhy, budú aj tvoje dlhy. A ak budú aj tvoje, tak môžu byť "vyplatené" aj z tvojho majetku.

simca06022011
18. dec 2023

Nie som.pravnik, ale ten jeho dom, je len jeho, nie je v bsm. Myslím, ze tým ze ho na teba prevedie pôjde do bsm. Ak ho nemáte zrušené.
Toto je určite na poradu s právnikom, ved aj zmluvy bude niekto musieť chystať, overiť.
Tu by som skôr bsm sa snažila zrušiť aby som nemusela jeho dlhy hradiť.
Ja by som na neplnolete deti majetky neprepisovala. Tomuto trendu nerozumiem. Niečo sa stane, budete musieť nehmutelnost predať alebo hocičo, bez odsuhlasenia súdu nemôžete s majetkom deti nakladať.

autor
18. dec 2023

@maribell nerozumiem veď všetko je jeho pred manželstvom....takže darovať všetko mne a zrušiť BSM ? Takto si to myslela ?

maranco
18. dec 2023

@madeincssr aj 8 ročné dieťa môže vlastniť darovanú nehnuteľnosť.

prípadné dlhy ktoré sa ešte len objavia sú spoločné, aj manželkine

autor
18. dec 2023

@simca06022011 takže chápem to správne dom a pozemok je len Jeho ..ja nemám nárok na neho keďže ho získal pred manželstvom...ale dlhy ktoré narobil v manželstve sú už moje dlhy áno ? A ak zrušim BSM a daruje mi dom a sme stále manželia tak potom ako ?

reanda
18. dec 2023

taketo veci sa riesia s pravnikom, nie na mk.. ak ti aj niekto nieco poradi, aj tak si to budes musiet u pravnika overit.. a aj vybavit.. ak to teda myslite vazne a nie su to len take uvahy

autor
18. dec 2023

@reanda momentálne som stratená v tomto preto sa informujem aby som mala aspoň aky taký prehľad ako ďalej

maribell
18. dec 2023

Áno, chápeš to správne. Dom je iba jeho, ale dlhy, ktoré narobil počas manželstva sú už spoločné. Ak ti aj dom daruje, tak na neho môže siahnuť exekútor, keďže dlh je aj tvoj a teda ho budeš musieť splatiť aj ty.
Daj na rady od ostatných a poraď sa s právnikom.

maranco
18. dec 2023

Vyhľadaj si manžela aj tu https://obcan.justice.sk/poverenia/rozsirene-vy... či ti náhodou niečo nezabudol povedať.

autor
18. dec 2023

@maranco nemá ICO ani nieje SZCO

simca06022011
18. dec 2023

vsetky pravne a rozne poradenske veci, maju jednu nevyhodu = zalezi na detailoch. Cize hocijaka premenna ak je inak, alebo na nieco sa zabudne pri vymyslani scenara = moze zmenit uplne celu "radu".
ANo vsetko co nadobudol pred manzlestvom je jeho, co po mnom, je vase...aj dlhy. Rodicmi darovany dom jemu, je jeho.
Ak budete ten dom mat spolu je spolocny, v BSM. Ak si kupite novy aj ten bude spolocny.
VZdy aj ciel tej "upravy" majetkovych pomerov zavazi, ci uz sa lieci, uvedomil sa, a robi sa to preventivne, alebo sa to robi ako ochrana pred uz existujucimi dlhmi, ale.. neviem co....
su aj online pravne poradne. Len odpovede su casto platene, a treba ich zadat poriadne s co najviac faktami, aby mali odpovede zmysel.,A potom aj tak treba ist smer pravnik, pripravit to a spisat /ak v tom nie ste zbehli/ atd. cize tak ci tak sa pravnikovi nevyhnes.

maranco
18. dec 2023

daj tam "Povinný je fyzická osoba" a stačí meno a dátum narodenia alebo rodné číslo

autor
18. dec 2023

@maranco všetko má čist

pipistrel13
18. dec 2023

@simca06022011 darovanie nejde do bsm,mne rodicia darovali uz v manzelstve a je to len moje.ale na majetok jej siahnut mozu,aj darovany,kedze dlhy urobil v manzelstve

danica2711
18. dec 2023

manžel je zjavne chválabohu ochotný to riešiť, vyberte sa čo najskôr obidvaja za právnikom, nejaký spôsob sa nájde, a potom hneď na liečenie. Buď optimista, mám známeho gamblera, spamätal sa, bol 3 mesiace na liečení u Pinela a je už 5 rokov "čistý"

draik
18. dec 2023

Ak už má dlhy, tak darovanie nepomôže, už vôbec nie darovanie blízkym príbuzným.

liz_lemon
18. dec 2023

@simca06022011 do bsm neprechadzaju dary ani dedicstvo

lucila83
18. dec 2023

@draik - prosím ťa a prečo to darovanie už nepomôže? Môže to prípadne exekútor napadnúť? Ďakujem.

queen_mary
18. dec 2023

@maranco prosim ta, tam v tom eegistri su prebiehajuce exekucie? Alebo aj ukoncene?

Ja som ich tam par nasla (nie na mna 😀), poverenie z roku 2021, a stale to tam je. Moze sa stat, ze osoba nevie o tej exekucii? Alebo je uz zaplatena a tam svieti, len ze prebehla?

maranco
18. dec 2023

@lucila83 do troch rokov od darovania
Odporovateľné právne úkony § 42a 42b
https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/1...

maranco
18. dec 2023

@queen_mary https://obcan.justice.sk/poverenia/pomocnik
Zverejňujú sa poverenia Okresného súdu Banská Bystrica od 1.4.2017 podľa zákona 233/1995 Z. z. Zverejňujú sa len poverenia z prebiehajúcich exekučných konaní.

Pod názvom "prebiehajúce exekučné konania" máme na mysli také exekučné konania, v ktorých súd vydal poverenie na vykonanie exekúcie. Medzi prebiehajúce exekučné konania radíme aj také konania, ktoré boli odložené. Medzi prebiehajúce exekučné konania neradíme konania, ktoré boli zastavené v celosti, alebo tie, ktoré sú vybavené.

lucila83
18. dec 2023

@maranco - aha, čiže do troch rokov to je napadnuteľné. Ďakujem pekne.

simca06022011
18. dec 2023

@liz_lemon ale tu nejde o dar z vonku, ale dar od muza zene ... ;) vobec si nemyslim, ze je to tak ze mi nieco moj muz moze darovat a budeme sa tvarit ze to nie je v bsm. ja viem ze dary a dedicstva "z vonku" tam nejdu.

sasa1310
18. dec 2023

@lucila83 pretože už nemôže manipulovať a teda darovať svoj majetok, ak sú dlhy.

lucila83
18. dec 2023

@sasa1310 - chápem. Ale napr. ak majetok bol darovaný, keď darca mal ešte len dlh v banke, teda nejaký debet na karte a úver v banke, ktoré časom prestal splácať úplne. Exekúcie stále nemá, ale dlh v banke rastie. Prešli už tri roky. Ak mu začne nejaká exekúcia, môže byť napadnutá táto darovacia zmluva?

sasa1310
18. dec 2023

@lucila83 vtedy nie. Akonáhle je už u exekútora na LV sa to zapíše ako zákazom nakladania a disponovania s majetkom. Čiže nemôže predať ani darovať. Známy tak mal. neplatil hypo, chcel predať byt. Už bol aj na realitkách a potom na LV sme pozerali, tak mal od exekútora zákaz predaja a manipulovania s majetkom. Čiže už predať nemohol

draik
18. dec 2023

@lucila83
Ak už sú exekúcie, tak povinný platne nemôže nakladať s majetkom, hoci na LV nie je tzv. blokácia.

veroonr
18. dec 2023

Smer pravnik. Predpokladam ze v prvom rade odporuci zrusit BSM a ak by sa dal este zachranit majetok, urejme je lepsie ist cestou kupnej ako darovacej zmluvy. Ale cert je vzdy v detailoch. Treba vsetko do detailov povedat pravnikovi a on snad najde schodne riesenie