Ako vychádzať s kritickou svokrou vo výchove detí?
Ahojte, neviem ako vyjsť v mojej situácii, na jednej strane som rada že dcéra má babku, ktorá má o ňu záujem a je s ňou rada, na druhej strane mám všetkého plné zuby.
So svokrou sme kedysi mali super vzťah, kávičky, výlety, dlhé rozhovory. Odkedy sa dcéra narodila všetko je zle. Čo sa týka dcéry, tak sa s ňou pohrá, zabaví ale všetko jej vadí a mám pocit že keby sa aj na hlavu postavím tak je niečo zle, uvediem pár príkladov.
Dcéra je oblečená v modrom, prečo je oblečená ako chlapec? Je v ružovom, prečo je oblečená ako cukrík?
Nezje celý obed, malo je a nenaučili sme ju na normálnu stravu, zje celý obed, bude tučná a mala by jesť menej.
Je banán, prečo neje jablko? Je jablko, prečo neje maliny? Je maliny, prečo neje banán?
Nikde sme nechodili, bude na mne závislá a nikdy sa odomna neodstrihne, chodíme na baby balancne, načo tam chodíme to dieťa nepotrebuje
Sme celý víkend doma, oberáme ju o detstvo a zážitky, sme celý víkend niekde preč, prečo nie sme doma, také dieťa výlety nepotrebuje
Spi cez obed 1,5h, to je málo bude mať zdravotné problémy, spi 2,5h to je zas veľa a v jej veku by mala spať menej.
Dcéra chce byť len so mnou, je to rozmaznanec a mamin cecok, chce byť len so svokrou, zjavne nás nemá rada a nestarame sa dobre
Dcéra nemá náladu je uplakaná, je nevychovana a nevie sa správy má náladu, smeje sa celý deň, to není v poriadku lebo deti občas plaču
Spadne a plače, nevie padať, spadne a neplače, to není v poriadku lebo ma plakať.
Toto sú také veci čo mi napadli teraz ale to je naozaj všetko problém, už tam chodíme menej a svokra vyplakáva, že dcéru nevidí, ale kto to má stále počúvať?
Dohovor nepomohol od nikoho, ani od svokra, ani od muža, ani od švagriny, ani od mužovej krstnej, ani od švagra čo je rodinný miláčik. Vidím že jej vadí naša výchova a všetko okolo ale má to nejaké riešenie? Alebo len zostať v tom, že sme obmedzili návštevy a pretrpieť to raz za čas? Vždy som sa ozvala ale už ma nebaví sa stále hádať lebo to je ako hrach na stenu hádzať
nerieš to. svokra čím bude staršia, tým horšie to bude - moja rada je jedným uchom dnu a druhým von ... a nauč dcéru, aby si tiež jej kecy nebrala k srdcu ...
určite sa nehádať, načo?? prečo je v modrom? lebo sa nám to tak páči. prečo je v ružovom? lebo sa nám to tak páči. prečo je banán a nie jablko? lebo jablko jedla ráno. prečo plače? lebo je citlivá. prečo neplače? lebo sa ti minule nepáčilo že plače ...
nerobte z komára somára. proste bude ako poviete vy ... a ona to môže max. tak komentovať 😉
Dohodnite sa všetci a nastavte jej zrkadlo.
Ak je situacia taka ako pises, dala by som tomu este sancu - nech jej muz povie narovinu. Ak sa to nezmeni, nemala by som na to energiu. Ak ma na toto nervy Tvoj muz, tak nech dceru brava k babke bez Teba, kym sa ona neuvedomi alebo on jej nepovie na rovinu tak, aby to zabralo, ze to nemienite pocuvat. A to som clovek co fakt neriesi banality, ale toto nonstop pocuvat tiez nepotrebujem.
Ja by som jej nastavila zrkadlo. Na kazdu jej poznamku, by som mala nachystanu nejaku ironicku odpoved a rovnako by som aj jej zacala hovorit "dobre mienene rady", napr. dala by si kavu - preco si dava kavu, kava zvysuje tlak, skodi srdcu, neda si kavu - len nech si da radsej, lebo ked nema kavu, neda sa s nou atd.
A ano, aj by som obmedzila navstevy.
Riešila by som to ako vy a komentovala všetko čo robí počas návštevy.
@biba_18 nerobíme z komára somára, ale 3-4h počúvať ako je všetko zle...ver žeby ťa to nebavilo
@colsami nikto na to už nemá nervy, všetci jej už hovorili... no ona tvrdí že vyjadruje len svoj názor a to je predsa v poriadku
@thereisabear @diewcatqoo super nápad, ďakujem, návštevy sú obmedzené, teraz sa stále sťažuje že vnučku vidí malo ale nikoho to nebaví počúvať
Nech jej muž povie návštevy sú obmedzené kvôli vyjadrovaniu názoru a je to predsa v poriadku návštevy môžete obmedzovať.
Nech pracuje na sebe aby názor vyjadrovala až keď sa ju niekto na jej názor pýta.
co ta motivuje stretavat sa s nou? potrebujes ju?
môžeš mi veriť že moja svokra mala iné šmakocinky ako len blbé reči 🙂 a prežili sme obe ... vy na jej kecy reagujete - tak ide ďalej svoje, chce dokázať že má pravdu - alebo že má právo na svoj názor ktoré jej beriete ...
preto vravím naučte sa aj s dieťaťom nerobiť si z toho ťažkú hlavu ... ja ti dám príklad kecov (ale moja svokra fakt mala aj horšie veci ako len kecy) - moje dieťa ju v pohode zvládalo:
- furt s tým plyšakom, chceš aby sa ti smiali v škôlke? - babi, nikto sa mi v škôlke nesmeje, všetci tam máme plyšakov
- kúpila som ti čokoladku - babi, už som ti vravel že tieto čokolády nejem, iba čo majú číslo 3 na začiatku (bol ešte škôlkar, nevedel číslovky) - no dobre, ale keď som ich už kúpila, ani tak nezješ? - nie. a keď mi ich nanútiš, tak ich vyhodím
- joj, aké máš dlhé vlasy, si budú myslieť že si dievča - babi, nevieš čo je moderné ...
to dieťa je total asertívne a nedá sebou manipulovať. neháda sa s ňou, povie svoj názor a babka sa naučila - že môže skúšať, nepomôže si ...
btw, raz tie čokolády čo ani čokoládami nie sú, iba sladké cukrové napodobeniny, reálne aj vyhodil ...
@krasneleto nepotrebujem, robím to kvôli tomu aby videla vnúča
@biba_18 akože áno na jednej strane vedieť takto reagovať v rannom veku je super, ale fakt mi nehovor žeby si chodila na návštevy kde stále niekde do teba rype ( a je úplne jedno či to ignoruješ alebo nie) pretože vytvára problém zo všetkého, od toho ako otvoríme dvere na aute až po to ako ich závesné...a ono sa to fakt ignorovať nedá
No neviem ale tie reči sú veľmi časté hlavne u starších. Ja by som na to kašlala a povedala by som nech sa do toho nestará.
Tak neviem co cakas. Nastavila si si kamaratsky vztah ...kavicky, vylety atd. Pochybujem, ze svokra sa zrazu zmenila. To len ty si zmenila svoj pohlad na nu. Pises dookola to iste, v niekolkych vetach. Ved sa nad to povznes, vymysli si v hlave univerzalnu odpoved a dalej neries. Ak ma s dcerou vztah, tak to proste nechaj tak. Babka a vnucka ..
Ja by som ju asi ignorovala, keby frflala, ze malo zjedla, malo spala ...... tak by som sa nechytala, ale zmenila by som uplne temu. Babka by napr. vyjadrila svoj nazor, ze dieta v jej veku by malo to a to, tak by som sa jej opytala, ako sa dari zahradke, ci uz zasadila..... proste nekomentovala jej nazor, ale odviedla rec na nieco uplne ine. Cim viac jej budete oponovat, tym viac ona bude presadzovat svoje. Ked jej ale nedate priestor, tak ju to prestane bavit.
ja som asi ina... nemas hranice.. otvor usta.. povedz svokre, nech si nevyziadane rady a neustale komentovanie vsetkeho co robi bud odpusti alebo smeruje tam, kde sa niekto pyta... druha vec, ak by s tym neprestala... ale ta moja by prestala hned... po tom , co by som jej povedala.... jej treba povedat, ze ak neprestane, moze chodit za vnucatkom, ale bez tvojej pritomnosti, ze ta to jednoducho ani nebavi pocuvat, ani sa nenechas kritizovat vo vsetkom ...
ja by som toto urcite pri mojej povahe netrpela... moja mama tiez skusala nejake "rady" a ked som sa na ne pytala, boli aj uzitocne, ale mam za to, ze mam dost rokov aby som za seba a svoje dieta rozhodovala sama... co myslis, ze dieta si nevsimne nikdy povahu babky? moja mama ma chorobu, ked ku nam pride, ze mi zavesi veci do skrine a robi kusky o ktore ju nikto neziadal... a moja dcera uz vie, ked hladam bundu, komu mam volat, ze nikto iny ako babka to nerobi.. pokial je to unosne, ok... mam pocit, ze cim som starsia, tym viac mama na mna dohliada... vadi mi to, aj sem tam kusnem do jazyka... ale svokra? ked jej to povie svokor, syn? ta asi bude trosku ina salka kavy a tu by som uz riesila radikalne...
asi by ma porazilo - alebo by som skúsila kúpiť si štuple do uší a keď začne, vybaliť ich, povedať, babka, chodím sem preto, aby si dcéra užila babku, ale tieto vaše reči fakt nedávam, hádať sa s vami stále nechcem, takže to vyriešim takto. Šup štuple do uší a nech sa deje, čo chce... Asi sa urazí, ale keď jej to už hovorila celá rodina, snáď sa ťa niekto zastane
Ako take frazy aby rec nestala... mysli to vazne? Ak ste mali super vztahy, tak by som povedala sucho, ze banan uz jedla, teraz su maliny.
Tak bude cukrik/ modra je dobra.
Tak bude zavisla/ hej neznasa nas.
Potlapkala po ramene a ignorovala.
Zvysok rodiny je zda sa normalny, tak len nadviazat s nimi ocny kontakt a dopriat si utechu 😄
Chodite menej, uz sa to asi neokrese
Skus jej nastavit zrkadlo a s prepacenim drbat ju za každú kravinu a všetko komentovat - prečo je kolac, keď sa snažíme schudnúť? Prečo nie je kolac? A prečo je jablkový a nie malinovy? A prečo je malinovy a nie hruskovy? Pri najbližšej poznámke, “no vidíte! a vy tiež len vyjadrujete svoj názor, tak aj ja!” keď jej to nedopne, nech na navstevy chodí manzel
@danica2711 no to je zase príliš detinské
to je prípad pre kvalitneho psychiatra.Však s toho sa môže človek zblazniť katastrofa.
@hipuska nezmenil sa môj pohľad na ňu, dovtedy nekomentovala každý krok. Veď ja im ten vzťah neberiem ale je potrebné komentovať všetko negatívne?
@krasneleto píšem to v príspevku, že sa vždy ozvem, ona ale nevidí na tom nič zle, je to taká povaha že neprestane, chodiť tam nechce ani muž ale zas zrušiť dcére babku? Neviem
Tak.odnes dcéru ku babke a vráť sa pre ňu o 2 hodiny. Ak chce teda mať s malou kontakt. By som jej povedala, že ma z tých jej reči už boli hlava a dovi dopo.
Moja otázka je, ako to, že má o všetkom informácie? Ona s vami žije? Žiť svoj život, nevešať jej všetko na nos, nie je to jej vec, pri stretnutí stručne, najlepšie o počasí a čo piekla a dovidenia. To závisí od teba, koľko si toho od nej k sebe pustíš a čo s ňou budeš riešiť. A ak mudruje, odpovedala by som veľmi stručne, usmej sa, prikrývni, jedným uchom dnu, druhým von, zabudni na to. Hotovo. Nevšímať si to. Je na tebe, či sa jej kvílením necháš manipulovať alebo nie. Treba ju diplomaticky odpalkovať, nebrať všetko tak vážne. A hlavne nech to rieši jej syn.
A inak, to je dobrý nápad. Ak chceš, aby mala dcéra kontakt s babkou, nechať jej ju tam. Druhá možnosť nechať ju tam s mužom. Sa mu tam nechce? Jeho problém, nech si to s mamičkou vydiskutuje, smola.
No,uz by mala vysvetlene,ze este raz sa debilne ozve,tak nas vidi pokope naposledy. Nechodil by som tam,nepozyval ju k sebe na oslavy,jednoducho vymazat zo zivota. Mas len jedny nervy a zdravie.
Tak jej s úsmevom povedz babka všetko čo spravíme je zle už sa mi to ťažko pocuva zle obliekame, vychovávame atď ..možno sa uvedomí, ale skôr nie🤣ale určite by som jej to povedala

Úprimne povedané - to je na hlavu. Nevydržala by som, povedala by som si, čo mám na srdci a na jazyku. Obmedzila by som kontakt ako by to len šlo, iné ti asi poradiť neviem, lebo toto sa asi v živote nezmení.