Ako vyriešiť bývanie?
Ahojte maminy i nemaminy ...neviem či to patrí práve sem ...ale mám hroznú dilemu a asi potrebujem aby sa na vec pozrel niekto nezaujatý...takže ide o toto: Bývame u rodičov s dvomi deťmi ...máme vlastný dvojizbový bytík na poschodí v rodinnom dome...ale sme tu už štvrtý rok a máme toho dosť to tu nejdem rozvádzať...takže chceme sa odsťahovať....manžel pracuje v BB má tam rodičov takže väčšinou je cez týžden tam a potom ked má volno tak príde domov aby proste nemusel stále cestovať (bývame v DT) ja som teraz nastúpila na rodičovskú dovolenku...máme niekoľko alternatív a neviem sa rozhodnúť ktorá bude najlepšia...1. ostať v Detve...máme možnosť isť do podnájmu za slušnú cenu dlhodobo...ale aby sme neprežívali od výplaty so výplaty a niečo si aj odložili manžel musí nadalej chodiť pracovať do bb..aj ked má možnosť pracovať aj to v dt ale za polovicu toho čo zarába v bb...druhá možnosť je kúpiť byt blízko bb ale na to si musíme zobrať hypotéku...manžel môže ostať pracovať v bb nemusí tolko cestovať bude chodiť každý večer domov ale s tým že si zoberieme úver budeme nútený žiť od výplaty do výplaty...takže sama neviem čo robiť...ja mám tiež väčšiu šancu sa zamestnať v bb a potom sa to už bude lepšie splácať ale čo ak sa nezamestnám kedže manžel pracuje 13 hodín denne ja si musím nájsť prácu kde budem po obede končiť aby som bola z deťmi...nechcem žiť dalších x rokov v strachu že čo ak to nebudeme vládať platiť ...ak zase ale ostaneme v dt a manžel bude nadalej chodiť do bb tak to sa uvidíme len dva tri dne do týždna...môže prestúiť do tej práce v dt ale ked som to tak rátala tak nám ostane na žitie na mesiac cca 300eur..to už je suma bez nájmu a iných nutných vydavkov ako škôlka a podobne dá sa z toho vyžiť? Neviem či som to napísala zrozumitelne sama v tom mám mišmaš...najradšej by som odišla do tej bb a začala od znova ale na druhej strane tu som sa narodila ..a páči sa mi to tu ...v bb sme chvílu žili ako slobodný a nepáčilo sa mi tam ten rušný život a všetko...ale viem že v dnešnej dobe na to nemôžme pozerať že nje normálne ked sa ludia sťahujú za prácou...budem vďačná za každý koment čo mi napíšete možno mi to pomôže v rozhodnutí 🙂
a baby čo tu píšete zlé na sásovú atd, tak ona je taká drahá hlavne preto, že má dobrú občiansku vybavenosť. a takisto niekomu môže vyhovovať že je blízko prírody, hoci súhlasím s tým, že je tam možno až veľmi hustá výstavba. takisto radvaň, kompletná občianska vybavenosť, blízko mesta atd.
tá šalková má vraj okolo 1000 obyvateľov, takže ťažko rátať, že by tam postavili niečo, čo mi zvýšilo komfort obyvateľov a kvôli čomu by tam v budúcnosti aj vzrástli ceny nehnuteľností.
takže hoci fakt osobne tú lokalitu nepoznám, tak sa mi to nezdá byť dobrá voľba do budúcnosti pokým si niekto nie je stopercentne istý, že tam bude žiť do konca života, čo oni si nie sú, lebo nevedia že ako bude potom s prácou zakladateľka témy, takisto manžel nemusí v tej firme pracovať celý život a je možné, že si už v BB tak platenú prácu nenájde, aby mohli splácať ten byt a bude musieť ísť robiť inde.
@zuzanajamriskova niesi náhodou z NDCA ?
@lucyvivien ja si to nemusim ani pocitat, viem kolko sa preplati a otazka ci som to niekedy pocitala je uplne nepodstatna, kedze je to moj odbor ;)... a aky je predpoklad ze niekto s beznym prijmom bude doplacat po 15rokoch hypoteku? velmi maly.. lebo kazdy, kto rozmysla si to porata... hypo je totiz aj pre ludi co zarabaju a maju peniaze, ale vedia, ze lepsie je si ich na 5 rokov pozicat a rychlo splatit ako vyplatit nieco v hotovosti...
napr. na 50tis spotrebny uver s minimalnym urokom 7% preplatis za 10rokov cca 20000eur + poplatky vsetky o ktorych hovoris (tie su pri uveroch TIEZ), pri rovnakej hypoteke sa da vyuzit uver pre mladych, tak napr. hypoteka dajme tomu so 4% rocne na 25rokov a rovnaku sumu preplatis sice skoro 30tisic (o 15rokov viac platis... co je pochopitelne), ale splatka je polovicna (ciez pri uvere bolo 500, pri hypo to bolo cca 260) - vypocty su priblizne, bez tych poplatkov, aby si ma za eura nechytala... a majetkom sa ruci aj tam aj tam (pochybujem ze budes mat napr. tolko zariadenia aby si v pripade ze ti pride exekutor vyplatila 50tisicovy spotrebny uver.. tazko... alebo ti vezmu Mercedes? ) ... zalezi velmi na bonite klienta, aky urok dostane pri uvere, horny strop je neobmedzeny... pri hypoteke je to ako tak prijatelne a vieme okolo akeho uroku sa mozeme pohybovat...
@dada1212 ako coby rodina potrebovala v salkovej? ja som v sasovej byvala 20rokov, doteraz tam kazdy tyzden som a poviem, ze aj ked mi srdce puka za kopcekom za domom, nikdy NIKDY, by som sa tam nevratila... staci si prejst autom cez tie cesty... okrajova ulica kde som byvala je cela zapratana autami, autobus ledva prejde... auta nie je kam parkovat a bude to len horsie... v salkovej taky problem nie je a za 5 minut sa dostane clovek z tade aj do sasovej... staci sa previest ;) najhorsie je hodnotit a radit ohladom toho co clovek nevidel a nevie ako to tam funguje.. ja by som sa napr. na dedinu nikdy neodstahovala... ale salkova je kompromis, rovnako ako selce/nemce a ostatne dediny okolo BB.. obcianska vybavenost sasovej je rovnaka ako v kazdej inej casti mesta ale na co mi to je, ked nebudem mat kde pred obchodom zaparkovat, ked sa pred billou krutime 5 minut kym najdeme miesto a pod ;)
Samozrjeme neviem aka je cena Salkovskeho bytu... to je este otazka 🙂 ak je rovnaka ako napr. bytu na uhlisku aebo v radvani, tak nie je o com... ale ak sa oplati... 🙂
@kaktusik007 je to cca ťkm od BB chodí tam normáýlne aj mestská hromadná dobrava...vlastne je to časť bb tak ako sásová iliaš a podobne...ten byt je trojizbový s vlastným kúrením za 38 000 eur....
@lucyvivien ? nerozumiem?
či nepochádzač z okolia Novej Dubnice, ja len tak mala som tam spol. čo sa volá rovnako 😉
@simca06022011 presne tak to vnímam aj ja je to kompromis ktorý si môžeme teraz dovoliť...ano možno tam nebudem celý život ale momentálne si nemôžem dovoliť taký luxus že myslieť na to aby som ho predala keby niečo...ak prídeme o prácu..ano budeme si musieť hľadať inú...na byt v bb určite nemám...a toto je fakt na skok...a keby to bol taký zapadákov tak by sa tam tak vo veľkom nestavali nové rodinné bungalovi pre bystričanov...ja osobne si myslím že časom sa to uplne pripojí k mestu...a ozaj radšej oželiem supermarkety a podobné blbosti ale hlavne že mám okolo domu klud,,,moje deti sa majú kde hrať..mám kde zaparkovať nemusím dýchať všetok ten smog v meste...ja osobne by som do sásovej nikdy bývať nešla ved je to už betonová džungľa...
@lucyvivien nie🙂 manžel je bystričan
@simca06022011 sama si si na to vlastne odpovedala, hypoteka je viacmenej zataž na celý život a v tejto neistej dobe velmi velký risk a na tom sa zhodne velké množstvo fin. analitikov , stačí sa orientovat vo financiach nielen u nas, ale aj čo sa deje vo svete. Skus si dat skor príklad ked si zobereš 500 tis. na 10 rokov, pri uroku 7 % kolko preplatíš a kolko preplatíš pri takej sume za 30 rokov na hypo.., samozrejme, že to dlhšia doba a o to ide, to sa hypotekam velmi páči mat ludí v šachu :D a neviem neviem kto ti zaručí stály urok na 25 rokov :D aj v Amerike to tak bolo 😉
@lucyvivien ja riesim hypoteky splacanie hypotek a pod. kazdu chvilu, lebo byvanie menime, riesime kazdych 6 rokov. bezucelovy uver vacsej sumy je sice bezucelovy, t.j. niekde to volaju americka hypoteka, t.j. nie je viazana na kupu konkretnej nehnutelnosti, cize peniaze dostanes na ucet a nikto neriesi na co boli pouzite, ale pokial ide o vasciu sumu, tak bez zalozneho prava ho banka neposkytne. kazda vacsia suma je zalozena nehnutelnostou, banka da odhadom. 15 tis. bez zalozenia nehnutelnosti formou spotrebneho uveru (alebo aj bezuceloveho, to je jedno, banky menia nazvy, ale princip je ten isty) a tu su uroky vysoke. 7% je pre mna velmi vysoky urok. bezucelovy nevyjadruje druh uveru, ale vyjadruje ucel. kazdy typ uveru mozu banky poskytnut ako ucelovy ci bezucelovy. my sme mali hypo ako bezucelovu, ale bezucelove uvery maju o nieco vyssiu ur.sadzbu.
@bets o tom hovorím, že menší uver, na staršiu nehnutelnost (bez zástavy alebo ručením banke ), preto som písala , že neviem ake su tam ceny ,ael ak by to bolo možne radšej kupit niečo staršie lacnejšie a postupne prerábat
@lucyvivien problem ameriky bol o uplne inej veci, treba si to nastudovat najskor a potom mudrovat... nie o tom ze niekto zobral uver a nemal nan, ale o nenazranosti ludi, ktori si napriek tomu ze zarobili 1000 dolarov, brali uvery na milionove nehnutelnosti, lebo uver im vysiel lacny a nechali si zalepit oci super financnymi poradcami (ano tymi co ti teraz tlacia spotrebne uvery, lebo sa to bohovsky oplati :P ) a inak ked nemas na hypoteku tak si ten sppotrebny uver na vyplatenie vzdy mozes zobrat ;) ... nie o tom, ze clovek ktory nema na to aby daval 500EUR na spotrebny uver, si vezme hypo, kde zaplati 250EUR, co je pre neho nizsia zataz... a UROK je vzdy nizsi... A pravdu ti poviem, mam aj nezabezpeceny spotrebny uver, ako bonitny klient TB a vies kolko je realny urok (tj. rocny naklad uveru??) ... vyse 11% + vstupne poplatky, pozickarne a podobne somariny idu este vyssie... ;) bohovsky vyhodne... ja som si ista ze hypo uver (pozri si historiu a vyvoj urokov) nepojde na takuto uroven nikdy...je to totiz najlacnejsi uver, prave kvoli tomu ze je uplne zabezpeceny. A k strachu o nehnutelnost, vies ako sa postupuje pri vymahani "sukromnych" poziciek bezucelovych, ktore najdes vsade v reklame, lebo "stoja pri nas"? Pride ti upomienka a po nich pride exekutor, po nich ta okamzite vystahuju a zhrabnu ti vsetko, neostanu ti ani gatky.. zbehni na juh Slovenska a povedia ti ako ich vystahovavaju pozickarne ;) Ked sa niekto boji, nech byva v najme.. a preraba... ja som si ista ze aj o 30 rokov budem mat ten 300EUR prijem na uhradu hypoteky, ak mi ju vobec bude treba... ale nebola by som si ista ci budem mat o rok 500+ eur na splatku uveru a este aj uhradu zivotnych nakladov...
@lucyvivien neviem kde zozenies nehnutelnost do 15tisic...
kto ma moznost kupit byt za hotove? malo ludi. vacsina ludi (vratane mna) si musi pozicat peniaze od banky na kupu bytu, domu. clovek nikdy nemam zaruku ze bude mat stalu pracu, ktora bude I dostatocne ohodnotena. ak by sa nahodou stalo ze by prisiel o pracu tak je tam moznost byt predat a ist do podnajmu. ale pri porovnavani ci do bytu alebo do podnajmu podla mna vychadza byt lepsie. clovek sice splaca uver/pozicku ale ak by nahodou byt predal tak vlastne tam dostane nejaky zisk z toho co uz splatil. pri najme clovek plati vlastne "za nic". ak raz odide tak nikde nie je vidno ze tie peniaze niekam isli.
drzim palce pri rozhodovani
kukala som ten zvolen aj ale nič okolo 40 000 som tam nenašla...kupovať niečo staré lacné a postupne si prerábať? Nehnevaj sa ale nevidím v tom veľký rozdiel...do starého domu budeš tiež vrážať celý život peniaze...viem čo vravím naši si prerobili starý kamenný dom a rok čo rok do neho treba niečo vraziť ...a nie každý chce bývať v dome...ano ja by som chcela aj manžel ale na čo my je dom ked muž chodí z práce večer a je málo doma? dosť že sa starám sama o dve deti nie ešte aj o dom...tam je okolo toho tolko roboty čo by som sama asi tažko zvládla...to že by som mala spácať hypotéku tridsať rokov ? to mi až tak nevadí ...nechcem byť hnusná ale napr. manželovi rodičia sú už dosť starý a oni majú byt v bb takže pri dedickom konaní sa možno byt predá a môžem úver vyplatiť...nikde nie je napísané že ho musím platiť 30 rokov...a navyše ja mám len 25 rokov takže mám nárok ešte aj na štátnu prémiu takže pre mna tých prvých 5 rokov bude úrok znížený o 3%
@simca06022011 nenašla som taký produkt kde by ti dali fix . na celu dobu splacania a tu istotu nemáš nikde , takže tažko povedat čo bude o pár rokov, ako sa zmení ekonomika.. ver čomu chceš verit , ekonomika v SR a jej vyvoj nieje smerodatný v tom kam sa ruti ekonomika a inak viem čo a ako zabavuju normalne banky a poznam uplne ine skusenosti ludí , takže najskor plat, zražky zo mzdy, hnutelne veci a až na koniec nehnutelnost . Nebavím sa o nebankových subjektoch a lichvároch a uprimne na juhu SK sa už nedivím ničomu http://www.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/1951-svetova...
http://www.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/1972-joe-bid...
http://www.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/1965-evropsk...
http://www.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/1960-ekonomi... atd atd. žiadne subjektívne názory pracovníkov bank ,ale čistá realita
@zuzanajamriskova to už ty poznáš ceny v okolí a pod. takže to naozaj neviem, každý chce niečo ine, ja žijem v okr. Zlín, a naozaj kupit si tu pekny starší domček za 300 tis ( aj menej ) s pozemkom nieje problem a ked dáš do neho postupne na opravy ,rekonštrukcie aj 300 tis tak je to zlaté 🙂 rob ako myslíš, hlavne sa pýtaj ludí, ktorý už nejaku hypoteku splatili...
@lucyvivien no u nas nie je sanca kupit ani chatu za 15tis a nie to este dom alebo byt... na byt rataj 50+, byt v okoli a dedinach 35-40+, domy som pod 50tis ani nevidela nikde, pozemky v zapadakove od 20eur/mes a to clovek musi natrafit... vacsinou 50+eur za m2... cize to su ciste fantazie a cloveku ostane nakoniec hypoteka... a myslis ze clovek co zarobi tych 700eur +- ma na zrazky zo mzdy? co mu potom ostane ? ;) nic... musi brat dalsi uver, co su dalsie naklady.. ked je niekto na tom tak zle, tak je lepsie predat dom a vyplatit uver ako sa handrkovat a robit zo seba dlznika na cely zivot a viac uver nedostane... a inak fix je niekedy aj na skodu... cim viac ludi sa boji poziciavat tym bude ten urok nizsi... ja by som dlhodobo ani nefixovala... videla som ale fix na rokov napr. ale treba ratat s vyssim zaciatocnym urokom 🙂
k clanom... cista realita novinarov alebo spekulantov??? ;) su to nazory, kazdy ma iny.. podla mna zvysenie uroku nie je katastrofa, urok hypoteky ti nikdy nevzrastie na urok spotrebneho uveru... realitna bublina (ak vies preco vznikla) u nas nie je taka aby tu zacal trh krachovat.. nepredavaju sa tu 30tisicove byty za 200tisic, a tie drahe byty su vacsinou prazdne... co je inde problem... ;) vklady v bankach nie su uvery.. atd atd... je to ako proroctvo, nikto to naozaj nevie...
clovek ma byt opatrny, ale aj rozumny... nieco ma pozitiva a nieco negativa.. 🙂
@kaktusik007 no podla mna salkova ma super polohu, chodi tam aj mestka doprava, aj vlacik, autom si v centre mesta do 8 az 10 minut 🙂
ako vravím ,je to proste o prioritách ,zhodnotení svojho života, vyhliadky do buducnosti a pod..napr . aj splacanie hypoteky je tažke v prípade že je len jeden príjem a napr. mamička na rodičovskej, skoro každy chce mat rodinu a to niečo stojí a potom žit s hypotekou na krku končí žitím od výplaty k vplate, to nieje fikcia, ale skutočné prípady rodín na x diskusiach a to fakt nieje život, inak domčeky do 50 tis. sa daju kupit v pohode akurat včera moja mamina kupila za 40 tis. drevostavbu novu chatu - dom 115 m 2 s pozemkom u lesa 15 km od Ilavy trenčiansky kraj 🙂 Teda 40 tis eur samozrejme 🙂
@lucyvivien no ale na rodicovskej ta mamicka nemusi byt dlhe roky... to nie je povinnost, ale volba, kto si to moze dovolit a chce, tak ostane...
jasne že je to volba, ale je to volba velkej časti populácie mat rodinu a maloktorá mama chce byt na rodičáku par mesiacov a nehovoriac o dalšom dietati napr .. 🙂
@mima4 tam chodi mhd??? ak ano, tak to potom nemusi byt az take stratene... ale hovorim, dolezita je cena - za co by ten byt bol....
@lucyvivien ahoj. ja len ze ten jeden prijem je obycajne len na kratky cas kedy sa podla mna vaecsina rodin dokaze uskromnit... co sa tyka penazi - ja nie som ziaden ekonom ale pokial ja viem tak hodnota penazi neustale klesa, je len velmi malo prikladov deflacie v celej ludskej historii, zato inflacia sa deje kazdy rok - cize je omnoho vyssia pravdepodobnost ze postupne bude hodnota dlhu v pomere k tvojmu realnemu platu nizsia a nizsia...
iste, kazdy musi vediet kolko investuje do seba, ako sa vie odhadnut, svoju hodnotu na trhu, ci schopnost sa uzivit svojim rozumom - cize ci ist do hypo s vedomim ze teraz je vlastne situacia najhorsia pre mna a uz sa bude len zlepsovat, mozno len v obdobi kedy je ta zena na materskej to bude z vyplaty do vyplaty alebo s vyhladom ze som tazkozamestnatelny robotnik zijuci v hladovej doline bez vyhliadky na zlepsenie situacie... ( na druhej strane takyto ludia malokedy hypo na sk vobec dostanu )
ja inak mam hypo velmi vysoku, pohyblivu splatku, mame eurobribor cize sk banky si mozu akurattak... hypo mame teraz 3ti rok a este sme nemali urok nad 2%, momentalne sme len nieco cez 1% cize milionkrat lepsie ako akykolvek spotrebak , dokonca lepsie ako stavebko s podporou mladych ci sfrb... ak bude takyto trend pokracovat tak hypo preplatime minimalne, ak nie tak bude splatka taka ako sme od zaciatku ocakavali ( vtedy sme sa pohybovali niekde pri 4%)
pri kupe domu za par korun treba pozerat aj na cenu pozemku a nato ci to ma byt konecne riesenie alebo len docasne... lebo ak len docasne tak treba pozerat aj na dalsiu predatelnost nehnutelnosti ako tu uz baby spominali...
@lucyvivien ale tuto pani hlada v okoli BB ;) je rozdiel niekde na lazoch pri Ilave, niekde v zapadakove na juhu Slovenska a potom nikde pri meste kde je praca... a kde to "zije"... jasne vo Filakove si kupim byt aj za 10000, vo velkom krtisi bude aj zariadeny 4 izbak za 15-20tisic :P ale nie je tam praca...
pre mna je priorita vediet, ze na nieco budem mat, pozerat sa ale 30 rokov dopredu nemienim... je to totiz prilis daleko.. ja som pred 6 rokmi kupovala s priatelom tento byt, nemali sme ani euro navyse, dostali sme skoro celu hodnotu, par drobnych pozicali rodicia... a teraz je byt uz rok splateny... mmm.. no to sme nemohli vediet ked sme ho kupovali, ze? Ze dnes budem mat vyplateny byt a mercedes pred domom ;) keby som sa triasla a bala, dnes by som bola v podnajme alebo mestskom predrazenom byte, a spekulovala kde sa prestahovat, kedze byty su aj o 30% drahsie ako vtedy... a teda aj tento moj byt iba ziskal na hodnote, dnes je prerobeny, ma klimatizaciu, zvnutra a zvonka zatepleny.. ma hodnotu minimalne 70tisic eur... a kupila som ho za 30... ;) jujha.. urcite sme zle pochodili s tou hypotekou a mame aj dieta... aj teraz by som mala na splatky... sem-tam treba zit aj od vyplaty k vyplate, pozicat si na par splatok... bez toho to nejde a podla mna je to niekedy potrebne.. ludia si aspon uvedomia o com je zivot, a ako sa inak maju dobre... sem-tam sa treba vediet uskromnit, keby nebola kriza ludia by sa uz nevpratali do koze, nenazranost je totiz strasne zla vlastnost pre cloveka, pre obchodnika je to hotovy raj 🙂
@kaktusik007 na mape to vyzera daleko, ale od CENTRA je to 5km... coby kamenom dohodil :P
@simca06022011 presne... my sme nas prvy byt kupovali za 40 000 v ba novostavba a hypo nas stala tolko ze sme zili na zaciatku od vyplaty k vyplate - brali sme na 30 rokov... po 7mich rokoch sme mali byt splateny a predali sme ho za 120 000 euro😉
@kaktusik007 to je v podstate ako takmer cast BB, ale do bytu by som tam nesla... no ak niekto tuzi mat kusok vidieka, nieco chovat aj pestovat a pracovat v blizkosti bydliska, salkova je idealnym miestom pre takeho cloveka 🙂 a autom to mas fasa rychlo a si v meste...
@simca06022011 napríklad nejaký väčší supermarket, viac škôl,viac lekárov atd...
a takisto to asi ani s mhd nebude ružové, pokiaľ tam býva 1000 ľudí tak pochybujem že tam chodí často.
a ked by to chcela predať, môže mať záujemcov, čo budú riešiť aj spojenie s centrom BB.
a takisto aj ona, auto sa môže pokaziť, takisto deti ked budú väčšie by možno potrebovali mhd, nie každému sa dá robiť deťom taxikára celé dni.

@simca06022011 Počítala si si niekedy kolko preplatíš napr za 25 rokov hypoteky ? A to nemáš len splátku ale počítaj aj za vedenie učtu poplatok, dalej hypoteku si možeš skor vyplatit ale len v období fixu a ked to nieje v období fixu, je tam šialený poplatok /napr ja som na byte za 1,3 mil) zaplatila za predčasne splatenie hypoteky skoro 100 tis, lebo to nebolo v období fixu, navyše urok je neistý u hypoteky a dufam, že vieš ako celý tento boom dopadol v Amerike, neboj skusenosti mám dost a o tom že ti pri hypoteke pri nesplacani zoberu ako prvý byt, nieje pochýb, o tom som sa sama informovala na pobočke banky, kde som mala hypo. u spotrebneho uveru, to má nejaku postupnost...