icon

Ako vyriešiť konflikt s mamou v domácnosti?

shaman3691
31. dec 2023

Na zaciatku upozornujem , som pragmaticky sebec , hladam schodne riesenie . Zijem z priatelkou a mojou mamou v spolocnej domacnosti kde ma ma mama svoju izbu , nakolko foter bol zly clovek a odstahoval som sa od neho on moju mamu vyhodil na ulicu s cim som v podstate ratal a tak moja mama byva u nas. Problem je ale to ze je tu nespokojna a napada mna aj priatelku z vymyslenymi problemami aby medzi nas zasievala zlobu , ako syn som si povinnost splnil a pomohol jej . Nefunguje dohovaranie ani nic , podla mna uz za to moze vek (82r ) a nieje schopna si tie zle reci nechat pre seba ( ze sme jej daco ukradli a podobne ) . Ja sice sucit mam ale vsetko ma svoju mieru veci . Mama je na svoj vek sa schopna postarat sa o seba , a tak len zistujem ake su postupy umiestnenia do domovu dochodcov pripadne ci je lepsie jej najst klasicky podnajom alebo ako by ste to riesili. Zivot ide dopredu a ja chcem kludny zivot a akosi koexistencia v jednom byte prestava fungovat .Nic proti mame nemam ale nieje pekne ked vytvara zlu atmosferu v byte , nepredpokladam ze ju dostanem na nejake vysetrenie psychologicke o co v podstate ani nemam zaujem co sa zmeni nic .Proste jej bude lepsie samej v byte alebo socialnom zariadeni len som to nikdy neriesil ake su tam postupy , poradovniky , na co sa pripravit , pripadne triezvy nazor na danu veci ( to ze som nevdacny syn a podobne problem nevyriesi )

Strana
z2
modrykolibrik
31. dec 2023

@prasiatko30 lekar mu nemoze stanovit diagnozu. To moze iba psychiater. On mu moze dat iba VL a odporucat ho

modrykolibrik
31. dec 2023

@prasiatko30 pokial ale jeho mama povie nie tak s tym nic nespravy lebo je svojpravna

pbra40
31. dec 2023

@shaman3691 byt, z ktoreho tvoj otec vyhodil mamu, je ich oboch, ci len otcov?
Mozno doriest i pravne, rozvod, vyplatenie atd. Mozno by z toho boli financie na zaplatenie DD.

prasiatko30
31. dec 2023

@modrykolibrik a geriater na sk neexistuje?

cacianka
31. dec 2023

@modrykolibrik v prvom rade tlačivo z mestského úradu, nepomôže, pretože pokiaľ seniora nevysetrí lekár - osobne, nepohnú sa. hocikto môže lekarovi natarat o svojom rodičovi bludy, lekár určite nevydá posudok len tak, lebo medveď 🐻. Obvodný ťažko, pokiaľ nemá pacient v elektronickej zdravotnej dokumentácii všetky vyšetrenia od iných lekárov, ktorí by odborné podporili negatívny zdravotný stav vhodný do ústavnej starostlivosti

cacianka
31. dec 2023

@prasiatko30 v nemocniciach sú celé oddelenia

roja01
1. jan 2024

Moja mamka z dovodu odkazanosti dostavala v CR prispevok (2012-15), ktoreho vysku urcil posudkovy lekar. Boli asi 3 stupne odkazanosti a najskorej dostala najnizsi 800Czk z ktoreho platila cca1.5h tyzdenne, kedy ju opatrovatelka osprchovala a porozpravala sa s nou. Viac hodin sme doplacali z jej dochodku a nieco aj my deti. Az ked bola celkom odkazana dostala najvyssi prispevok 12tisic Czk a vtedy sa z neho platila kazdodenna viac hodinova navsteva opatrovatelky. Keby bola prijata do domova pre seniorov tak by jej statny prispevok plus jej dochodok postacoval na uhradu. Tak sa chcem opytat ci u nas na SK nie je socialna podpora od statu pre odkazanych seniorov?

taynee
Odpoveď bola odstránená
katkaseiner
1. jan 2024

Necitam vsetky komentare ale suhlasim s vacsinou napisanou...ze to nezvladas, to ta absolutne chapem. V prvom rade kontaktuj maminho lekara, odporucam pozbierat čo najcerstvejsie lekarske spravy a zacat riesit posúdenie odkazanosti. S tymto ti vie pomoct trochu lekar, pripadne socialne oddelenie v dedine ci v meste v ktorom zijes. Vyplnis papiere, pridas spravy a posielas na hodnotenie. Nam cela ta pereput trvala pol roka. Na urade v nitre som natrafila na velmi prijemne pracovnicky, cokolvek bolo, volala ona alebo ja. Este pol roka sme cakali na umiestnenie...ale kedze v Novych Zamkoch sa nic nepohynalo, zacala som obvolavat okolie.Vdaka tomu ze babka moja ma najvyssi stupen (6.) odkazanosti, neda sa ju umiestnit kamkolvek, no na druhej strane jej štat prispieva na takuto opateru a ona aj ked a malym dochodkom, takmer sa to da. Nakoniec v Magnolii v Hurbanove ju prijali, v aprili tam bude 2roky a sme velmi spokojny. Platilo sa nieco do 500€, teraz nedavno sa ceny zvysovali a je to nad 500€ ale nic lepsie a vobec lacnejsie nenajdes takže naši az sa jej peniaze z uctu minu, budu babke doplacat (dôchodok mala len okolo 450€ a este sa platia poplatky za byt v ktorom byvala - dlha story, prenajom nemozme riesit).
Čize za mna...neviem odkial si, ale Hurbanovo, penzión Magnolia urcite odporucam, navyse sa stale rozrastaju kedze tato diera na trhu žial je. Drzim palce...keby cokolvek sa chces spytat, kludne napis ip, uz som toto tu s jednou kočkou tiez riesila. Nie si zly ze sa chces mamy zbavit, s takymto clovekom je velmi ťažko normalne fungovat

ema22270
1. jan 2024

Specializovane zariadenie stojí okolo 460e na mesiac plus vreckove na kavu, alebo nieco navyse, drogeriu a podobne. Ale to je na strednom sk.. treba sa ist poradit na mestsky alebo obecny urad kde ma mamina trvaly pobyt a oni Vas nasmeruju, podava sa ziadost, treba dolozit aj spravy od lekarov, aj od obvodneho. Potom maminu posudia a urcia jej stupen odkazanosti. 900e stoja sukromne zariadenia, statne pokial viem, az tolko nie urcite, hlavne v akom kraji. Potom mamina dostane cislo, podla ktoreho bude verejne zaradena do poradia do zariadeni, ktore si vyberiete mate asi 3 na vyber, do viacerých mozete podat ziadost. Ale moze sa dostat do zariadenia aj o rok... Drzim palce.

Strana
z2