icon

Ako vyriešiť synov strach z náboženstva?

18. feb 2024

Ahojte. Neviem ani ako pomenovať túto tému, a nechcem ani aby sa tu zvrtla buŕlivá diskusia, naozaj poprosím slušne. Sme veriaca rodina a máme 6 ročného syna, ktorý teraz v septembri nastupuje do školy. Do kostola nechodíme, moji rodičia aj svokrovci áno. My s manželom veriaci sme, ale naozaj priznávam úprimne, do kostola sa nám nechce a na cirkev máme vlastný (negativny) názor . Deti pokrstené máme. Ide o toho nášho 6r syna. Absolútne odmieta modlitby (na Vianoce pri stole, večerné..), bojí sa farára, miništrantov..(keď nám aj prišli vysvätiť dom) on nám skoro infarkt dostal, plakal vo svojej izbe - naozaj sa bál🫣 teraz nás čaká v lete sestrina svadba, samozrejme v kostole a on už teraz stresuje, ako tam nepôjde, a normálne vidíme že začne byť nesvoj keď sa bavíme o kostole. Je to veľmi vnímavý , živý , múdry chlapec, nič zlé s kostolom spojené nemá, nič sa nestalo, nikto ho nestraší a podobne. A vysvetliť si proste nedá že je to v poriadku a nič sa mu tam nestane keď to “pretrpí” …No a teraz keďže nastupuje do školy- rieši sa náboženstvo a Etika … a on nechce ani počuť o náboženstve, on tam chodiť nebude a zas doma cirkus …
Ako by ste to riešili vy? Ja som chcela aby šiel na náboženstvo a spravil si aspoň prvé sväté prijímanie, potom už nech sa rozhodne ďalej sám- už bude viac múdrejší..no nútiť ho nechcem a keď vidím aký mu to spôsobuje stres tak už dupľom nie. Muž má nestranný názor ˇ, jemu to je jedno. A že ako chcem ja tak tak spravíme ….Další môj problém sú rodina-moji rodičia a svokrovci,keď sa dozvedia že sme ho dali na etiku, to bude brutáálny oheň na streche 🙄áno, viem,že mi to môže byť jedno, ale predsa … ďalšie naše dve deti, chodia občas do kostola s babkami, oni sú spokojné…

annm81
18. feb 2024

Nie ste nijako špeciálne nábožensky založení, tak prečo by dieťa vôbec malo chodiť na náboženstvo? Nie to ešte dieťa, čo má z kostola doslova hrôzu. So zvyškom rodiny netreba diskutovať - raz jasne vysvetliť dôvody, rázne povedať, že to s nimi ďalej nebudete riešiť a hotovo. Inak, k tomu strachu z kostola: tie čo sa divíte, skúsili ste sa niekedy v kostole rozhliadnuť? Sochy, obrazy - útrpné výrazy, k tomu niekto zaživa priklincovaný ku krížu... no, výjavy ako z Disneylandu to rozhodne nie sú.

autor
18. feb 2024

A áno presne kvôli tej svadbe v budúcnosti..ja som napríklad nemala birmovku.. a stretla som môjho muža a aj on chcel svadbu v kostole , no farár nás odmietol zosobášiť kým som si tu birmovku nedorobila … 🙄

minka201
18. feb 2024

@doriiis Nič v zlom, ja sa fakt nechcem hádať, ale ja som hlavne za riešenie tohto problému. Autorka prezentuje svoju rodinu ako veriacu, čiže sa očakáva, že ich neminie účasť na krstoch, svadbách v kostole a iných sviatostiach, dávajú si posvatit dom, mali by to jednoduchšie, keby zistili, aký problém má syn, vyriešili by to nejako, aby netrpel, keď bude vidieť farára alebo bude chvíľu vo vnútri kostola... A predstav si, že by sa napr. bál reštaurácii. To by ani na svadobnú hostinu nemohol ísť.

autor
18. feb 2024

Synčekov problém sme samozrejme riešili, stále riešime, doma to preberáme, nechceme samozrejme aby mu kostol “sťažoval život”, spôsoboval mu také stresy a podobne. On ale má na to svoj pohľad a je v tom dosť zaťatý…. Opakujem, toto je snáď jediny takýto “problém” s nim, … nikdy v ničom inom sme sa nestretli aby takto alebo podobne reagoval, čiže zas kvôli kostolu ho nebudem ťahať k psychológovi🫣 necháme tomu voľný priebeh , on pôjde na etiku, bude starší, bude sa viac tomu rozumieť a nech sa rozhodne sám 👍

sella38
18. feb 2024

Nepozera youtube? Ci tam nevidel nejake nevhodne video,ktory unho vyvolal tento strach.

autor
18. feb 2024

@annm81👍👍👍👍 vidíš, presne toto môže byť náš problém , a syn to nevie pomenovať …jeminecky, že mňa toto skôr nenapadlo!!! Normálne som sama na seba nahnevaná🙈😡

doriiis
18. feb 2024

@minka201 ..však ok.Ale liečenie šokom asi nie je najlepší nápad si myslim.Podla môjho názoru je kostol fakt vec,bez ktorej sa dá plnohodnotne existovať.Nie je to reštaurácia,že áno? 😄

minka201
18. feb 2024

@autorka A čo vám vraví? Bojí sa tých čudných oblekov? Organovej hudby? Alebo ho desia reči o nad prirodzenom?

autor
18. feb 2024

@sella38 to vôbec nie, na internet má ešte kopec času

minka201
18. feb 2024

@doriiis Tak aj bez reštaurácie sa dá žiť 🙂

doriiis
18. feb 2024

A ešte jedna vec autorka.To,že ty más vedomosť,že sa nič nestalo,ešte neznamená,že sa skutočne nič nestalo.Nechcem povedať,že mu niekto ublížil alebo tak.Ale detský mozog a predstavivosť nie je ako u dospelých.Kombinacia vyššie spomenutých kostolných dekorácií a ,,správania sa" v kostole mu môže pripadať desivá.

autor
18. feb 2024

@doriiis súhlasím veruže👍👍👍👍

doriiis
18. feb 2024

@minka201 ..podľa mňa porovnávas neporovnateľne,ale budis

elanor
18. feb 2024

tak to bol daky prepnuty farar, lebo na sobas v kostole birmovku nepotrebujes. Dokonca ak aj jeden nema krst, ani to nevadi. Samozrejme su tam potrebne nejake vybavovacky, a ten ktory nema sviatosti, musi suhlasit, ze nebude polovicke branit zit krest. zivotom, a nebude branit vychovavat spolocne deti vo viere.
Birmovku je potrebne mat vtedy, ked ides niekomu za krsnu. Bez toho by si bola iba svedok krstu.

elanor
18. feb 2024

ked ma dieta problem aky ma, zatial by som ho dala na etiku. Ak bude mat neskor zaujem, prehlasit sa da kedykolvek. Ak nie, tak nie. A ak bude chciet neskor sviatosti, vsetko sa da dobehnut neskor. Napr. pri birmovke sa da odbavit aj prijimanie. Nebol ani prvy ani posledny, ktory to riesil naraz v neskorsom veku.

pribinak
18. feb 2024

Takýto strach bez príčiny? Musel počuť niečo negatívne alebo zažiť

Čo sa týka toho sobáša, dopredu by som mu oznámila, že ty alebo ocino s ním budete vonku, ale nesmie revat, aby nepokazil sobáš

lindous
18. feb 2024

Máš pravdu v tom, že sa ma rozhodnúť sám, keď bude starší… sviatosti si dorobí, ak to tak bude cítiť alebo chcieť kvôli partnerke (mam kamaráta, ktorý to teraz tak rieši), podľa mňa lepšie než v nejakom extreme riešiť vystúpenie z cirkvy… moja mama sa na to pozerala tak ako ty, chodila som na etiku, náboženstvo som nechcela, mrzí ma dokonca aj to, že bolo za mňa rozhodnuté ohľadom krstu a som pokrstená, lebo vtedy sa to proste robilo, aj keď nie som z veriacej rodiny

slavomira236
18. feb 2024

Ja do kostola nechodim hoci krstena som. Lebo tak sa to robi. Deti s krstit nedala . Ked budu chciet mozu byt pokrstene neskor..

liz_lemon
18. feb 2024

ty mas negativny nazor na cirkev, do kostola nechodis, a uvazujes nad nabozenstvom?

0silvia0
18. feb 2024

Tak sami rodicia nechodite do kostola, syn nie je zvyknuty, dokonca je vylakany.
Na svadbu poproste niekoho kto by vam ho pred kostolom postrazil.
Babky a dedkovcov nerieste, nie je v ich kompetencii posudzovat, ci bude vnuk navstevovat etiku ci nabozenstvo. Ked s tym maju problem, nech sa paci, nech skusia vnucika zoznamit k kostolom.

janulik2008
18. feb 2024

Vieš čo, ja mám neter a som jej krstná mama. Chodí do druhej triedy a o rok by mala ísť na prijímanie. Ale nechce, práve kvôli tomu že nechodím do kostola atď a aj keď mi je to sčasti ľúto tak jej rozhodnutie akceptujem, možno však dovtedy zmení názor a bude chcieť ísť a ak by aj nie, tak nič sa nedeje. Keď bude chcieť neskôr tak si sviatosti dorobi ;)

jenna9
Autor odpoveď zmazal
alex49
18. feb 2024

ty sama si si birmovku dorobila ako dospelá, prečo by si ju nemohol spraviť neskôr aj syn? ak teda bude chcieť. Dajte ho na etiku a stojte sa synom aj pred rodinou.

lavender94
18. feb 2024

Keď bude starší a bude mu viera niečo hovoriť, spokojne si to prijímanie môže dorobiť. Vy ani jeden nechodíte do kostola, príde mi zbytočne viesť k tomu syna len pre to, že sa to očakáva

milanemila
18. feb 2024

Evidentne sa mu nieco negativne v spojitosti s kostolom stalo ak nie u vas doma, tak u starych rodicov a tiez nie je normalne aby robili cirkus, lebo dieta chodi na etiku.
Svadba bude v lete, povedz synovi, ze pockate spolu vonku alebo s tatom pockaju vonku a hotovo.
Je super, ze ho nechces nutit 👍🏼

jankalukasova
18. feb 2024

Ja sa vždy zamyslím, keď si prečítam, dáme pokrstiť a potom nech sa rozhodne, urobí si 1. sv.p. a potom nech sa rozhodne. Nech si pekne urobí birmovku a potom nech si robí čo chce... Mne to príde absurdné. V ani jednom prípade to dieťa nemalo možnosť sa rozhodnúť. Už len tým krstom bolo rozhodnuté.

simona20201309
18. feb 2024

Kontaktovala by som exorcistu. Mať panicky strach z kostola, z farára,.... to by ma desilo.
Milión deti chodí do kostola a ešte žiadne nemalo traumu z obrázkov. Dnes stačí pustiť tv na pol hodiny a vidí tam 100x viac násilia.
A samozrejme psychológa. Nenechať to tak.

janulik2008
18. feb 2024

@simona20201309 exorcistu, fakt? 😲

doriiis
18. feb 2024

@jankalukasova ...súhlasím.Ja som pokrstená a mám prijímanie.Najradsej by som nebola ani jedno.Skoda,že sa to nedá ,,vymazať"

doriiis
18. feb 2024

@simona20201309 ...do hypnozy by si ho nechcela dať? Kvôli kostolu?