icon

Ako vyriešiť synov strach z náboženstva?

18. feb 2024

Ahojte. Neviem ani ako pomenovať túto tému, a nechcem ani aby sa tu zvrtla buŕlivá diskusia, naozaj poprosím slušne. Sme veriaca rodina a máme 6 ročného syna, ktorý teraz v septembri nastupuje do školy. Do kostola nechodíme, moji rodičia aj svokrovci áno. My s manželom veriaci sme, ale naozaj priznávam úprimne, do kostola sa nám nechce a na cirkev máme vlastný (negativny) názor . Deti pokrstené máme. Ide o toho nášho 6r syna. Absolútne odmieta modlitby (na Vianoce pri stole, večerné..), bojí sa farára, miništrantov..(keď nám aj prišli vysvätiť dom) on nám skoro infarkt dostal, plakal vo svojej izbe - naozaj sa bál🫣 teraz nás čaká v lete sestrina svadba, samozrejme v kostole a on už teraz stresuje, ako tam nepôjde, a normálne vidíme že začne byť nesvoj keď sa bavíme o kostole. Je to veľmi vnímavý , živý , múdry chlapec, nič zlé s kostolom spojené nemá, nič sa nestalo, nikto ho nestraší a podobne. A vysvetliť si proste nedá že je to v poriadku a nič sa mu tam nestane keď to “pretrpí” …No a teraz keďže nastupuje do školy- rieši sa náboženstvo a Etika … a on nechce ani počuť o náboženstve, on tam chodiť nebude a zas doma cirkus …
Ako by ste to riešili vy? Ja som chcela aby šiel na náboženstvo a spravil si aspoň prvé sväté prijímanie, potom už nech sa rozhodne ďalej sám- už bude viac múdrejší..no nútiť ho nechcem a keď vidím aký mu to spôsobuje stres tak už dupľom nie. Muž má nestranný názor ˇ, jemu to je jedno. A že ako chcem ja tak tak spravíme ….Další môj problém sú rodina-moji rodičia a svokrovci,keď sa dozvedia že sme ho dali na etiku, to bude brutáálny oheň na streche 🙄áno, viem,že mi to môže byť jedno, ale predsa … ďalšie naše dve deti, chodia občas do kostola s babkami, oni sú spokojné…

erikavesela
18. feb 2024

@deti95060810 no evidentne nie, kedze v tom nepokracuju

pipistrel13
18. feb 2024

@amonet no na nazore moze zalezat v pripade ze je dotycna osoba schopna pochopit podstatu,mat argumenty a skusenosti,ktore ju k nazoru vedu,u 6rocneho ohadom viery nemozne...to,ze sa boji moze ale aj nemusi mat hlbsiu podstatu,deti sa jednoducho nejakych veci boja,bez nejakych racionalnych dovodov ktore nejako stale chceme hladat...proste mu mozno knaz pripomina matohu,kostol nejaky zalar,akote fantazia,deti sa boja kadecoho a ak si je autorka ista,ze sa nic neudialko,co by ten strach mohlo navodit,je to jednoducho strach iracionalny,ktory treba riesit pochopenim a vysvetlovanim a ubezpecovanim...
skor si myslim,ze z deti,ktore rozhoduju o niecom o com nemaju ani paru,co nepoznaju,z hladiska veku nies su schopne pochopit a pod...ked sa im dava moc byt zodpovednym dospelym bez schopnosti nim byt (vyvin psychiky nepusti)

dominikamacakova
18. feb 2024

@simona20201309 exorcistu? 😂🙈🙈 mňa ohne, snáď nemyslíš vážne

pipistrel13
18. feb 2024

@pipistrel13 tie deti maju v zivote obrovske traumy a problemy...

amonet
18. feb 2024

@pipistrel13 ano avsak namiesto toho aby skumali preco sa boji, ho proste donutia lebo ja chcem.
to tiez nie je riesenie.
za mna je dolezite pochopit celu tu situaciu, preco sa boji. rozpravat, vysvetlit.

janulik2008
18. feb 2024

@erikavesela presne o tom to je. Že musí lebo čo povedia ostatní 🫣 tak snáď svet sa nezruti kvôli tomu že nepôjde na náboženstvo 🤨

erikavesela
18. feb 2024

@doriiis da sa ale vystupit z cirkvy

bibina32
18. feb 2024

Na svadbe buď počkajte pred kostolom, alebo choďte rovno na hostinu.

alazala
18. feb 2024

No to sa mu vôbec nečudujem, však to je strašidelne

ivik4
18. feb 2024

Ze ohen na streche, som sa pobavila 🤣
V zivote by moje dieta nasilu pravidelne nechodilo tam kde sa az boji , nerob mu to 😵‍💫😵‍💫

zuzka1117
18. feb 2024

Daj ho na etiku, nerob veci podľa toho čo by povedali druhí ľudia.to je taky slovenský zvyk, viac nás zaujíma čo povedia susedia ako to čo chceme my. Ja mám syna tiež na etike, chcem aby si vieru vybral sám keď bude mať na to dostatočný rozum.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
ankasek
18. feb 2024

@annm81 Keď nevieš o čo ide, tak buď prosím ticho. Ak je dieťa posadnuté, čo môže byť, tak je to veľký problém, čo nemá nič spoločné s 21 storočím.

erikavesela
18. feb 2024

@ankasek posadnute?..preboha...sa spamataj...tomu dietatu nic nie je, len neznasa kostoly a knazov...nezijeme v dobe tmarstva

babulkomale
18. feb 2024

Mas negativny nazor na cirkev ale syna by si birmovala a davala na nabozenstvo? Nerozumiem naozaj.

annm81
18. feb 2024

@ankasek Zmier sa s tým, že ľudia mentálne ukotvení v tomto storočí považujú dieťa posadnuté diablom za ideu zaseknutú v 17. storočí.

terezka1947
18. feb 2024

Nie je normálne,aby bol chlapec úplne suverénny a nebojacny,ale odrazu iba z rečí o kostole,či keď vidí farára má odrazu hysak.
Inak,neverím,že 6r.bezne dieťa má taký strach z kostola že ho tam nedustanete,to je minimálne divné.
Je to pre také deti ako návšteva divadla,či nejakého predstavenia,z čoho by malo strach,keď tam ani nechodí.
Potom musí mať rôzne iné problémy s podobnými spoločenskými podujatiami.

natalka13
18. feb 2024

@annm81 ty budes z tych co v 21.storoci stale detom davaju na tvar ocikanu plienku-zaseknuta v 16.storoci.

natalka13
18. feb 2024

@deti95060810 sorry to patrilo
simona20201309

annm81
18. feb 2024

@natalka13 A ako si k tomuto úchvatnému záveru prišla? Prezraď mi tvoje udivujúce mentálne pochody vedúce k takýmto výsledkom.

natalka13
18. feb 2024

@terezka1947 strach z divadla kina maju deti bezne, chlapec urcite uz v kostole bol a zlakol sa ma strach.
Moj inak suverenny syn, ktory sa rozpraval s cudzimi ludmi hocikde, sa bal babkoveho divadla. Ani 8rocny tam nesiel so skolou.

nevenka
18. feb 2024

@autorka kvoli sobasu si fakt birmovku nepotrebovala. Fakt...a riesit toto vo veku 6 rokov, no naco?

rorino
18. feb 2024

Načo stresovať syna,nech si rodina vraví čo chce,ešte väčšiu averziu by len získal.A viera sa nosí v srdci,nie v kostole.

xsuzannex
18. feb 2024

Tak ja osobne sa priklanam k teorii ze ho proste desi ta kostolna atmosfera.. proste v kostole aj ked sa rozobera nieco pozitivne, rozhodne to pozitivne nevyznieva.. dlhe tahave piesne, hlasno drnciaci organ, farar vpredu stoji v dlhej sutane tvariac sa... tiez nie velmi pozitivne.. na mna ako dieta to tiez neposobilo dobre, chodila som odtial ako zbity pes.. babka ma tam nutila chodit, a dodnes ma voci tomu odpor.. odpor voci cirkvi ako takej a kostolom, omsiam..
A dalsia vec.. ak to vyriesite a jeho to prejde, mozes ho na to nabozenstvo prehlasit o rok a stihne aj prijimanie..

lucia147852
18. feb 2024

A prečo by mal chodiť na náboženstvo? Vy do kostala nechodite, na Cirkev máte svoj názor. Logicky, dieťa by som ani nejkrstila a dala na etiku. A to ti hovorím ako praktizujúci katolik. Ja ani nevidím dôvod prečo by on sám chcel na náboženstvo. Ale to, že má až takú traumu a odpor by som riešila.

miskakyska
18. feb 2024

Chudák chlapec 🥺

domkakvet
18. feb 2024

Neviem, ci to pises len sem, ale sa tak bavis aj so synom, ale pouzit vyraz " pretrpi", tak ak sa aj s nim bavis tak, ze by bolo dobre, keby to pretrpel, tak sa ani necudujem, ze ma taky postoj.

andreakg
18. feb 2024

Raz keď nechodíš do kostola,ani cirkev neuznávaš,tak nerozumiem, prečo vôbec rozmýšľaš,o chodení na náboženstvo.Mne to príde také hrozné pokrytecké,že kostol nie,ale pokrstený musí byť.Načo.

sinusoida
18. feb 2024

Nech ide na etiku, aj tak bude mať dosť stresu z nového, zo školy...a.prvé sväté prijímanie aj tak môže mať, to nesúvisí s tým, že či chodil na etiku. A keď sa bojí kostola, tak cez ten sobáš veď nech zostane mimo kostola...snáď sú pocity dieťaťa dôležitejšie ako čo povie babka, dedko..či tak...on vyrastie a možno sa už potom nwbuse báť týchto vecí a inak ak ako prvák chodil.na etiku, tak ako druhák môže potom chodiť na náboženstvo, alebo až ako tretiak...lebo až v treťom ročníku je sväté prijímanie.

rybkoava
18. feb 2024

Tak ja som vydesená už len z tejto diskusie. Je to ešte dieťa, určite by som ho nenútila aby chodil na náboženstvo a navyše ešte nechodí ani do školy a do 1.sv. príjmania je ešte ďaleko. To je ako zo svadbou niekto ju chce v kostole, niekto na úrade. Je to osobne rozhodnutie. Z vlastnej skúsenosti viem, aké to bolo pre mňa nepríjemné, keď sme každú nedeľu museli chodiť do kostola.