icon

Ako vyriešiť synov strach z náboženstva?

18. feb 2024

Ahojte. Neviem ani ako pomenovať túto tému, a nechcem ani aby sa tu zvrtla buŕlivá diskusia, naozaj poprosím slušne. Sme veriaca rodina a máme 6 ročného syna, ktorý teraz v septembri nastupuje do školy. Do kostola nechodíme, moji rodičia aj svokrovci áno. My s manželom veriaci sme, ale naozaj priznávam úprimne, do kostola sa nám nechce a na cirkev máme vlastný (negativny) názor . Deti pokrstené máme. Ide o toho nášho 6r syna. Absolútne odmieta modlitby (na Vianoce pri stole, večerné..), bojí sa farára, miništrantov..(keď nám aj prišli vysvätiť dom) on nám skoro infarkt dostal, plakal vo svojej izbe - naozaj sa bál🫣 teraz nás čaká v lete sestrina svadba, samozrejme v kostole a on už teraz stresuje, ako tam nepôjde, a normálne vidíme že začne byť nesvoj keď sa bavíme o kostole. Je to veľmi vnímavý , živý , múdry chlapec, nič zlé s kostolom spojené nemá, nič sa nestalo, nikto ho nestraší a podobne. A vysvetliť si proste nedá že je to v poriadku a nič sa mu tam nestane keď to “pretrpí” …No a teraz keďže nastupuje do školy- rieši sa náboženstvo a Etika … a on nechce ani počuť o náboženstve, on tam chodiť nebude a zas doma cirkus …
Ako by ste to riešili vy? Ja som chcela aby šiel na náboženstvo a spravil si aspoň prvé sväté prijímanie, potom už nech sa rozhodne ďalej sám- už bude viac múdrejší..no nútiť ho nechcem a keď vidím aký mu to spôsobuje stres tak už dupľom nie. Muž má nestranný názor ˇ, jemu to je jedno. A že ako chcem ja tak tak spravíme ….Další môj problém sú rodina-moji rodičia a svokrovci,keď sa dozvedia že sme ho dali na etiku, to bude brutáálny oheň na streche 🙄áno, viem,že mi to môže byť jedno, ale predsa … ďalšie naše dve deti, chodia občas do kostola s babkami, oni sú spokojné…

kvetka121
20. feb 2024

@stanislavicenka cirkev je spoločenstvo veria ich, niečo ako rodina... viera nás nedrží v strachu, práve naopak, povzbudzuje a posilňuje... práve preto, chceme vieru predať aj svojim deťom, aby sa im ľahšie žilo...v každom veku sa prispôsobuje aj jej výklad ...

xsuzannex
20. feb 2024

Mna by zaujimalo (cisto zo zvedavosti, nechcem rypat) ako by ste zaregovali veriaci rodicia, pre ktorych je to nabozenstvo dolezite a chcete v tomto duchu vychovavat aj deti, chcete aby mali vsetky sviatosti, aby chodili do kostola atd.. co v pripade ze by vam to dieta uz ked je vacsie, povie, ze proste ho to nezaujima, ze v boha neveri a nechce ist dalej touto cestou? Chce chodit na etiku a pod. Dokazali by ste byt natolko tolerantni, ze by ste to akceptovali?

lucia147852
20. feb 2024

@xsuzannex áno, rátam s tým, že moje dieťa má vlastnú hlavu a nútiť k niečomu nemá význam. Poznám rodiny, kde deti nútili, ako 18 ročne vypadli z domu a do kostola nepachli. Často to bolo dokonca z princípu. Lebo konečne nemusí.

kvetka121
21. feb 2024

@xsuzannex áno, mám 17 ročnú dcéru a povedala mi že ona to tak necíti ako my, rešpektujem jej rozhodnutie

natalka13
21. feb 2024

@kvetka121 cela cirkev vznikla iba kvoli tomu aby ludi drzala v strachu.

@xsuzannex v mojom okoli je kopa mladych 20+ co prestali chodit do kostola.
Niekto z nich mal svadbu v kostole a viac nechodia. Daju max.pokrstit dieta.

janka95
21. feb 2024

Ahojte. Ja som veriaca ale na cirkev mam tiež svoj názor. Malého som dala pokrstiť lebo som to chcela ale až keď mal 2,5 roka. Teraz chodí na náboženstvo ale minule mi večer v posteli len tak povedal ze tam chodiť nechce. Takže teraz rozmýšľam či môže prestúpiť na etiku od 3. Ročníka ZŠ. Nestretli ste sa s tým niektorá? 🙂

januska12323
21. feb 2024

@janka95 samozrejme, každý rok sa prihlasuje na jedno alebo druhé. Nemusí len jedno celú školu tam nie sú osnovy ako napríklad na slovenčine.

kvetka121
21. feb 2024

@natalka13 v strachu z čoho? 🙃

scorpionflower1
21. feb 2024

Ten strach musi mat dovod a ani o tom nemusis vediet. Mozno len nieco zacul alebo mu babka cosi rozpravala alebo len riesi v sebe, ze clovek je smrtelny a spaja si to s tymto.
Ja nie som veriaca; takze sa nebudem vyjadrovat k viere, ale prosim ta, si dospela osoba, nauc sa byt v zaujme svojho dietata, asertivna k inym clenom rodiny. Rozhodne by som ho nepchala do niecoho z coho ma paniku, mozes ho vazne psychicky traumatizovat. A to potom nebude riesit tvoja draha svokra, ale ty.

nelka93
21. feb 2024

Ja som napríklad pokrstena, lebo rodicia to chceli, mam prijímanie lebo to chceli, ale birmovku ani ostatné sviatosti ma už nezaujímali viac. Do kostola nechodím, v Boha neverím a keby som sa mohla rozhodnúť tak nemám ani krst ani prijímanie. Doma to všetci rešpektujú, lebo som dospela a stará mama je teda praktizujuca krestanka. Mne to nic nehovorí, modliť sa neviem a neplánujem k viere viesť ani svoje deti. Keď budú chcieť patriť do nejakej cirkvi tak sa samé rozhodnú kedy a do akej 🙂 a napríklad ja som od 5.rocnika chodila výhradne na etiku, bolo nás tam pomerne dosť z triedy.

jennky13
21. feb 2024

@natalka13
napisala si
@kvetka121 cela cirkev vznikla iba kvoli tomu aby ludi drzala v strachu-

nema ani ziadny historicky podklad toto tvrdenie

simona20201309
21. feb 2024

@nelka93 a čo ti bráni v tom vystúpiť z cirkvi? Úplne jednoduchý proces.

vev82
21. feb 2024

Kazdy ma pravo sam sa rozhodnut o svojom zivote. Nekrstit ( to uz sa spatne nevymaze ), neriešiť nabozenstvo.. zamerať sa na výchovu a slusne spravanie😉a otázku nabozenstva nechat 100% na rozhodnuti jednotlivca. Vo vasej situacii ani nahodou netlacit syna do nabozenstva. Sam sa uz rozhodol. A rodina do toho nema co kecat.

veronicka88
21. feb 2024

V 7.rocniku som sa vzorpela a povedala mamke že chcem ísť na aetiku. Jednoducho som išla. Rok pred svadbou som si dobrovoľne sama urobila birmovku. Nechala by som ho na etike. O nič nejde!

mizoko
21. feb 2024

@simona20201309 no jednoduchý proces to teda nie je 😌 oni si svoje ovečky nedajú len tak. Kopa papierovačiek a neochota vôbec komunikovať z ich strany. Raz tá dali pokrstiť tak si ich naveky. Či čo 😜😁

jankalukasova
21. feb 2024

@simona20201309 až také jednoduché to veru nie je. Otec sa o to pokušal. A jedna vec je vystúpenie z cirkvi a druhá sú sviatosti. Krst Ti už nikto "neodpára". Áno isté.. čo je na tom zlé? Komu to ublíži? Zabije Ťa trocha vody? Nie ani jedno. Ale ja to nechcem. Nechcem s tým celým mať nič spoločné. A som rada, že naši to skutočne nechali na mňa.

paolne
21. feb 2024

Nechapem čo riešiš. Si ateista deti k viere nevedieš a chceš aby chodil na naboženstvo. A načo to bude dobre. Nepozna boha , netuši o naboženstve nič. Jasne že ho daj na etiku. Ja nechapem že sa sviatosti vysluhuju len tak hocikomu . Lebo sa patri pokrstiť, a čo by babky povedali keby pokrsteny nebol. Fuuu hrozne kde sme zašli. Sviatosti by si ludia mali zaslužiť. Nie ešte že nutiť niekoho do prijatia sviatosti fuj

maja22
21. feb 2024

@paolne Tak keby sme si mali sviatosti "zasluzit", to by sme sa nacakali. 🙈 Ale chapem, ako to myslis. 🙂

aurora33
21. feb 2024

Nerozumiem jednej veci: nechodite do kostola, na Cirkev máte negatívny názor, dieťa absolútne nemá o ničom sajnu, ALE! na to aby vám kňaz vysvätil bývanie je vám dobry. Zrazu chceš aby šiel na náboženstvo a prijímanie. Prečo? Prečo vy ľudia, ktorí pohŕdate náboženstvom si z toho vyberáte len to čo sa vám hodí? Je to úplne trapne a odveci. Vsak keď mám na niečo negatívny názor tak sa tomu vyhýbam, nie?

paolne
21. feb 2024

@maja22 prečo načakali. Viem že babatka sa krstia ešte o tom nevedia tuto sviatost by si mali zaslužiť rodičia. Ostatne už sam za seba. Ak rodičia dieta nevedu k viere a dieťa nechce zatial 1sv prijmanie tak nechce a je to pochopitelne. Ma viac rozumu ako rodič ktory ho do toho nuti.

maja22
21. feb 2024

@paolne Zasluzit som myslela v zmysle mat nejake zasluhy. Akeze my uz len mozeme mat zasluhy pred Bohom... Vsetko, co mame, mame od Neho, jedine, co je nase, je nas hriech, na tom jedinom sa On nepodiela... Ale ano, treba nieco pre to urobit, aby sme sviatosti prijali s otvorenym srdcom, vo viere, snazit sa zit tak, aby sme plnili Boziu volu.., 🙂

paolne
21. feb 2024

@maja22 slovo zaslužit si možeme chapať aj tak ako si popisala ty. Tak hlboko som nemala zamer pisať. Len ma rozčuluje ked niekto sviatosti bere tak ako autorka prispevku. A nie iba ona kopec deti ide na 1sv prijmanie birmovku lebo ich niekto donuti. Pritom od krstu v kostole nebolo ani raz. Taktiež ostane prve a jedine posledne sv prijmanie. Na čo to je dobre.

pribinak
21. feb 2024

@xsuzannex som veriaca ale syn chodí na etiku. To čo nosil z hodin náboženstva bola fakt sila
Dohodli sme sa s muzom že hodiny etiky budu lepsie ako to čo dávaju hodiny náboženstva s tou pani, ktorá sa zasekla niekde v stredoveku

janulik2008
21. feb 2024

@aurora33 čítaj prosím že dieťa sa kňaza a všetko s tým spoločným sa boji.
@pribinak môžem vedieť čo nosil? ;)

nelka93
21. feb 2024

@simona20201309 lebo sa mi to nechce riešiť. Rozmýšľala som nad tým, ale aj z ucty k starým rodicom to momentálne neriesim

nelka93
21. feb 2024

@simona20201309 a navyše čítala som pár príbehov a jeden aj poznám ze chceli vystúpiť z cirkvi a aké problémy im robili. A ako vravia dievčatá nižšie, žiaľ ani jednu zo sviatosti mi už nevezmu, stále budem pokrstena a mat aj prijímanie. Mne je to však zbytočne, svadbu v kostole nechcem, krstnou tiez nie a deti krstiť a viesť k viere určite nebudem

pribinak
21. feb 2024

@janulik2008 homosexual a pedofil je to iste, rozvedené ženy sú zatratene, nebol si v nedeľu v kostole tak tá boh potrestá, to je jedno pre akú príčinu, nikdy za nič nepochválila len sú hlúpi a rozmaznaní, citat h.p. je hriech, dievčatá musia mat dlhé vlasy, …..

janulik2008
21. feb 2024

@pribinak to vážne? To sa naozaj "zasekla" v 17. storočí 🫣

natalka13
21. feb 2024

@maja22 ty vies aka je bozia vola? Ako ju plnis? Odkial to vies?

kvetka121
21. feb 2024

@pribinak Tak to sú pre mňa novinky...🙂🙂🙂