Ako zabezpečiť majetok a financie v manželstve?
Ahojte.
Dlhšie ma trápi tento problém. Sme s manželom 12 rokov manželia, máme 3 deti. Po svadbe sme išli bývať k jeho otcovi, do rodičovského domu, je vdovec. Má ešte jedného syna, manželovho brata, ten býva vo svojom. Po svadbe sme sa dohodli, že budeme mať jeden účet ako manželia, tak sme si nechali jeden spoločný, kde sme dali každý svoje peniaze. Nešlo v mojom prípade o malú sumu (cca. 40 000€). Dom, ktorý sme si prerobili (svokor zostal hore, my hore) bol písaný na svokra, pred asi 5 rokmi prepísal polovicu na manžela. Dom sme zateplili vymenili strechu, vnútro prerobili, dvor. Ja som pracovala pred deťmi, aj teraz chodím práce, mala maximálne materské. Niekoľko rokov mi to nevadilo, žijeme pokojným životom. No v poslednom období ma stále prepadajú myšlienky, čo ak sa niečo stane napr. o 10 rokov, mužovi prepne a ja skončím bez strechy nad hlavou, ze povie mozes ist. Budem mat 40 rokov. Ako si toto ošetriť? Viem bola som hlúpa, vražat peniaze do niečoho co nie je moje. Ale myslela som hlavne na deti, pokojný manželský život. No v poslednom období mi to nedá spávať, dosť sa preto trápim. Ze v podstate za tých 12 rokov nemám nič navyše, ako som mala, nič nevlastnila okrem teda tých detí. Ako teraz myslieť nad budúcnosťou keby niečo?
Áno, hlúposť do nebavolajúca, ale prečo si nad tým začala hútať teraz? Niečo sa deje vo vašom vzťahu? A máte už financie na vyplatenie brata?
@gribka1 nič sa nedeje. Len som minule čítala o jednej žene, ktorú muž v 55 rokoch vyhodil, lebo si našiel milenku. V 55 rokoch zostala bez strechy nad hlavou, deti mali svoje životy, hypo už nedostane. Tak žije v podnájme.
Na vyplatenie brata odkladáme a šetríme celú dobu co sme manželia
@anonym_autor čiže ešte ďalšiu polovicu vlastní svokor alebo brat. Takže začnite teraz šetriť na vyplácanie. A prečo manžel nenapíše svoju časť aj na teba?
Na základe akej zmluvy bol prepis na tvojho manžela? Ak kúpna, tak automaticky vlastníš tú manželovú časť spolu s nim, aj keď nie si na LV
Ako dosiahol manžel polovicu domu? Lebo ak darom, tak aj tam si sa pripravila o polovicu. Pre lepší spánok sa porozprávaj s manželom, povedz mu o svojich obavách, a skúste to dať do poriadku. Vložila si tam svoje vlastné prostriedky.
@anonym_autor čiže ešte ďalšiu polovicu vlastní svokor alebo brat. Takže začnite teraz šetriť na vyplácanie. A prečo manžel nenapíše svoju časť aj na teba?
Na základe akej zmluvy bol prepis na tvojho manžela? Ak kúpna, tak automaticky vlastníš tú manželovú časť spolu s nim, aj keď nie si na LV
@anonym_3945bd na vyplatenie šetríme celé manželstvo, mame peknú sumu nasetrenu. O to sa nebojím. Svokor ale za jeho život prepisovať druhu 1/2 nebude. Manžel svoju dostal 1/2 darom. Ze bude len na jeho meno, bola vyslovene podmienka svokra. Ja chápem, je to jeho dedičstvo, ich majetok. Ale na druhej strane, ja nie som žiadny príživnik, priniesla som do manželstva tiež financie, chodím do prace, starám sa o domácnosť, rodinu, deti.
@anonym_autor no, staci ked zomrie svokor a bude "vymalovane"...
Ak tam mas trvale bydlisko tak ta manzel nemoze vystahovat. Cize na ulici neostanes. Nad rozliatym mliekom uz teraz neplac. Skor si osetri to, ako bude napisana ta cast domu, z ktorej vyplatite brata z vasich spolocnych penazi.
@anonym_3945bd na vyplatenie šetríme celé manželstvo, mame peknú sumu nasetrenu. O to sa nebojím. Svokor ale za jeho život prepisovať druhu 1/2 nebude. Manžel svoju dostal 1/2 darom. Ze bude len na jeho meno, bola vyslovene podmienka svokra. Ja chápem, je to jeho dedičstvo, ich majetok. Ale na druhej strane, ja nie som žiadny príživnik, priniesla som do manželstva tiež financie, chodím do prace, starám sa o domácnosť, rodinu, deti.
@anonym_autor Tvoje ušetrené 40000 svokrovi nesmrdelo?
@anonym_autor tak treba postaviť manžela pred hotovú vec, že žiadaš o zapísanie na LV spolu v jeho časti. Inak to čo mas za manžela, že ty dáš peniaze a jeho ani nenapadne ťa hodiť na LV
Ak tam mas trvale bydlisko tak ta manzel nemoze vystahovat. Cize na ulici neostanes. Nad rozliatym mliekom uz teraz neplac. Skor si osetri to, ako bude napisana ta cast domu, z ktorej vyplatite brata z vasich spolocnych penazi.
@namornicka po rozvode raz dva zruší trvalý pobyt
@namornicka Trvalý pobyt jej vieš čo pomôže.
Aj tak mi nie je jasne, dom bol cely svokrov (svokra tam nebola) a on prepisal 1/2 na tvojho muza, 1/2 si teda nechal a brat nedostal zatial nic? Podla spravodlivosti by mala ta cela polovica patrit bratovi. Ak mu svokor nedaruje celu svoju polovicu domu za zivota (pises, ze nechce), tak dedicstvo raz pojde na polovicu, cize kady brat dostane este stvrtku domu. Neviem, ci tomu spravne rozumiem, ci to mate takto. Lebo v v tomto pripade ostane aj brat podvedeny.
A práve pre taký podobný problém majú problém aj v mojej rodine. Ak ste začali byť rodina,deti,neostala by som nikdyyyy a ešte u svokra. Žiadne podkrovie, žiadny generačný dom,to radšej do garsónky,na chvíľu, kým sa človek odrazí.
a keby si si kupila nejaku nehnutelnost len na seba z tych nasetrenych penazi ? (s vylucenim BSM) ? to by bolo fer
a hlavne je ze ci si toto uz rieisla s manzelom a co on na to?
je cesta moznonaj nech ti presunie min polovicu nasetreneho a odkladaj si svoj prijem a neinvestuj do domu domacnosti atd nic
Aj tak mi nie je jasne, dom bol cely svokrov (svokra tam nebola) a on prepisal 1/2 na tvojho muza, 1/2 si teda nechal a brat nedostal zatial nic? Podla spravodlivosti by mala ta cela polovica patrit bratovi. Ak mu svokor nedaruje celu svoju polovicu domu za zivota (pises, ze nechce), tak dedicstvo raz pojde na polovicu, cize kady brat dostane este stvrtku domu. Neviem, ci tomu spravne rozumiem, ci to mate takto. Lebo v v tomto pripade ostane aj brat podvedeny.
@namornicka dary počas života sa započítavajú do dedičstva a o to dostane môj muž menej pri dedení. Svokor ma ešte vo vlastníctve pozemky, financie. O to teraz nejde, nechcem sa baviť o ich majetkoch, nemam na to ani pravo. Chcem len nejako ošetriť mňa. Lebo čím som staršia, tým viac nad tým premýšľam. Trvalý pobyt je nič. Starám sa, zveľadujem, financujem. Ani jedno € nemám zamlcane pre seba, zarábam ešte viac ako manžel. No aj tak môžem skončiť s holými rukami a očami pre plač. Neriešme, že som bola blba, ano teraz hovorím, že som bola. Ako to teraz zachrániť ak sa dám. Manžel mi časť domu nechce dať, keďže to bola podmienka jeho svokra pri jeho darovaní 1/2 domu
Autorka, keď ti nechce muž prepisatpolovicu zo svojha, nech ti vyplati tú sumu ktoru si tam vrazila.
a keby si si kupila nejaku nehnutelnost len na seba z tych nasetrenych penazi ? (s vylucenim BSM) ? to by bolo fer
a hlavne je ze ci si toto uz rieisla s manzelom a co on na to?
je cesta moznonaj nech ti presunie min polovicu nasetreneho a odkladaj si svoj prijem a neinvestuj do domu domacnosti atd nic
@anonym_cc682d nad tým som uvažovala. Lenže do hypo by som musela ísť sama a keď mi odpočítaju výdavky na 3 deti, hypo na byt mi nevyjde pri dnešných cenách bytov. U nás v okresnom meste sú ceny šialené
Pekne ta ošmejdili...
Z toho bude ťažké sa vymotať. V podstate ti ostáva sa len spoliehať na dobromyseľnosť manžela, že po smrti svokra na teba časť domu prepíše. Ak sa rozhodne, že nie, tak bohužiaľ no.
Autorka a tvoj muž musi mať este podiel v tej otcovej časti aj po mame.
@anonym_autor uprimne? Teraz už nič. A ty nemáš problém iba s mužom, ale aj s jeho bratom (co sa tyka vyplatenia z domu, ktorý ste zhodnotili).
Autorka a tvoj muž musi mať este podiel v tej otcovej časti aj po mame.
@anna777115 Nie. Ta prepisala svoju časť na dome ešte kým žila na svokra
Asi jedina moznost je kupit pre teba malu investicnu nehnutelnost. A vysvetlit muzovi, ze aj ty chces mat zabezpeku, kedze ta nechce napisat do LV domu. To pochopi, nie kazdy je vychcany a chce cloveka oklamat. Skus si vypocitat ako ti vyjde hypo a ak budes potrebovat dolozit, tak dolozte z tych spolocnych, ved aj ty si mu dala svoje na prerabku jeho domu. Komunikuj to s kludom, aby ste sa normalne dohodli, presne tak, ako ste komunikovali pred rokmi o tom, ze ty mas dat svojich niekolko tisic na prerabku domu, ktory vlastni iba on. Aby to vyznelo tak, ze ako “sa zainvestovalo” do jeho nehnutelnosti, teraz “sa zainvestuje” do tvojej. Tak ako muz pochopil, ze svokor chranil seba a svoju rodinu (a respektuje to), ty chces chrant seba.
@anonym_cc682d nad tým som uvažovala. Lenže do hypo by som musela ísť sama a keď mi odpočítaju výdavky na 3 deti, hypo na byt mi nevyjde pri dnešných cenách bytov. U nás v okresnom meste sú ceny šialené
@anonym_autor vlozila si tam na zaciatku 40 000€ tie nech tibmuz vyplati a polovicu nasetreneho
kup maly investicny byt na hypoteku (na ten zvysokndostanes muz nech je spoludlznik) ale vlastnik budes len ty, byt das do prenajmu
Pozbieraj a odkladaj si všetky výdavky ktoré ste investovali do rekonštrukcie a prerábky domu počas manželstva.
Máš nárok na polovicu investovanej sumy.
Pozri si kto je majiteľom bankového účtu či naozaj ste obaja majiteľmi alebo je len manžel.
Ak len manžel a bude mať nehodu pri ktorej zomrie, banka zablokuje jeho účet a k peniazom sa dostaneš až po dedičskom.
@anonym_autor vlozila si tam na zaciatku 40 000€ tie nech tibmuz vyplati a polovicu nasetreneho
kup maly investicny byt na hypoteku (na ten zvysokndostanes muz nech je spoludlznik) ale vlastnik budes len ty, byt das do prenajmu
@anonym_cc682d jasne ze tých 40000 nemá, prerobili sme dom bez hypo, peniaze sú tam vrátené. Vychovávať 3 deti, výdavky okolo domu, sme radi ze môžeme odkladať na vyplatenie brata a mat finančnú rezervu na účte.
@anonym_cc682d a z čoho ju vyplatí? Zo spoločných peňazí, ktoré sú aj jej tak či tak😂
@anna777115 Nie. Ta prepisala svoju časť na dome ešte kým žila na svokra
@anonym_autor a toto je naco dobre? Koho tym chranis, komu tym pomahas, ze sa na stare kolena vzdas vlastnictva svojej strechy nad hlavou? Pre koho prospech alebo buducnost je to dobre? Rodinka sa mi zacina zdat trochu spekulativna 🤓
Pozbieraj a odkladaj si všetky výdavky ktoré ste investovali do rekonštrukcie a prerábky domu počas manželstva.
Máš nárok na polovicu investovanej sumy.
Pozri si kto je majiteľom bankového účtu či naozaj ste obaja majiteľmi alebo je len manžel.
Ak len manžel a bude mať nehodu pri ktorej zomrie, banka zablokuje jeho účet a k peniazom sa dostaneš až po dedičskom.
@maranco áno, všetko máme odložené, vsetko od prvého blocku mam odložené na jednom mieste. Účet je písaný na mňa, muž je disponent.
Ty si im čo? Dojná kravička? Keby mne svokor toto urobil, že investovať môžem, ale nič moje nebude, tak sa im na to vieš čo. Určite si zadováž svoju vlastnú nehnuteľnosť. Ak bude vo vašom vzťahu všetko ok, aj tak to ostane deťom, takže s tým by mal manžel súhlasiť bez problému. Ale problémy ešte prídu, keď svokor pôjde tam.

Áno, hlúposť do nebavolajúca, ale prečo si nad tým začala hútať teraz? Niečo sa deje vo vašom vzťahu? A máte už financie na vyplatenie brata?