icon

Ako zabezpečiť majetok a financie v manželstve?

19. sep 2025

Ahojte.
Dlhšie ma trápi tento problém. Sme s manželom 12 rokov manželia, máme 3 deti. Po svadbe sme išli bývať k jeho otcovi, do rodičovského domu, je vdovec. Má ešte jedného syna, manželovho brata, ten býva vo svojom. Po svadbe sme sa dohodli, že budeme mať jeden účet ako manželia, tak sme si nechali jeden spoločný, kde sme dali každý svoje peniaze. Nešlo v mojom prípade o malú sumu (cca. 40 000€). Dom, ktorý sme si prerobili (svokor zostal hore, my hore) bol písaný na svokra, pred asi 5 rokmi prepísal polovicu na manžela. Dom sme zateplili vymenili strechu, vnútro prerobili, dvor. Ja som pracovala pred deťmi, aj teraz chodím práce, mala maximálne materské. Niekoľko rokov mi to nevadilo, žijeme pokojným životom. No v poslednom období ma stále prepadajú myšlienky, čo ak sa niečo stane napr. o 10 rokov, mužovi prepne a ja skončím bez strechy nad hlavou, ze povie mozes ist. Budem mat 40 rokov. Ako si toto ošetriť? Viem bola som hlúpa, vražat peniaze do niečoho co nie je moje. Ale myslela som hlavne na deti, pokojný manželský život. No v poslednom období mi to nedá spávať, dosť sa preto trápim. Ze v podstate za tých 12 rokov nemám nič navyše, ako som mala, nič nevlastnila okrem teda tých detí. Ako teraz myslieť nad budúcnosťou keby niečo?

autor
19. sep 2025
@namornicka

@anonym_autor a toto je naco dobre? Koho tym chranis, komu tym pomahas, ze sa na stare kolena vzdas vlastnictva svojej strechy nad hlavou? Pre koho prospech alebo buducnost je to dobre? Rodinka sa mi zacina zdat trochu spekulativna 🤓

@namornicka mne by naozaj stacil nejaký podiel na dome. Nepotrebujem kupovať novú nehnuteľnosť. Peniaze rokmi strácajú hodnotu a ich dom sa aj vďaka mne zhodnotil niekoľkokrát. Pomáhala pri prerábke, varila robotníkom, financovala. Prišla som sem s detmi po pôrode, staram sa o dvor, vsetko tipntop okolo domu. Toto je náš domov. Len ma mrzí ze to tak nevidí aj mužov otec, ved by to predsa nebolo zadarmo. Svoj podiel som si predsa tiež odpracovala ci zaplatila. Neviem či stáť a neupustiť aby manžel prepísal polovicu podielu na mňa. Viem, ze by to bolo morálne správne

luccys
19. sep 2025
@namornicka

@anonym_autor a toto je naco dobre? Koho tym chranis, komu tym pomahas, ze sa na stare kolena vzdas vlastnictva svojej strechy nad hlavou? Pre koho prospech alebo buducnost je to dobre? Rodinka sa mi zacina zdat trochu spekulativna 🤓

@namornicka Presne. Najprv svokor, ktory byval v prerobenom aj za jej peniaze a trval na prepise len na syna, a tiez manzel, ktory s tym suhlasil. Mile😏

gribka1
19. sep 2025
@anonym_autor

@namornicka mne by naozaj stacil nejaký podiel na dome. Nepotrebujem kupovať novú nehnuteľnosť. Peniaze rokmi strácajú hodnotu a ich dom sa aj vďaka mne zhodnotil niekoľkokrát. Pomáhala pri prerábke, varila robotníkom, financovala. Prišla som sem s detmi po pôrode, staram sa o dvor, vsetko tipntop okolo domu. Toto je náš domov. Len ma mrzí ze to tak nevidí aj mužov otec, ved by to predsa nebolo zadarmo. Svoj podiel som si predsa tiež odpracovala ci zaplatila. Neviem či stáť a neupustiť aby manžel prepísal polovicu podielu na mňa. Viem, ze by to bolo morálne správne

@anonym_autor Kúp časť domu od svokra.

lienka.7
19. sep 2025
@gribka1

@anonym_autor Kúp časť domu od svokra.

@gribka1 a z akého dovodu ma kupovať niečo, čo už raz zaplatila?

lienka.7
19. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor prepáč naozaj, ale kto kázal pchať tvoje peniaze do cudzieho domu? Ja tomuto fakt nechápem. To ti nikto z tvojej rodiny nič na toto nepovedal??? Mne keby dcéra povedala, že ide financovať prerablu cudzieho domu, dám ju zbaviť svojpravnosti (obrazne povedane samozrejme). Ty sa len modli a suchaj nožičkami, aby mužovi neprešlo a na staré kolená ta o 5-10 rokov nevykopol na ulicu.
Plus je ti jasne, ze este aj brat na tom zarobí, lebo ho budete vyplácať z aktuálnej hodnoty domu?
A vyplácať budete z vašich spolocnych peňazí, ale opäť dom bude iba tvojho muža???cize ty zase nič neuvidíš? Toto ti nevadí? Ako ti už napisali, ze ta majú za dôjdu kravu?

gribka1
19. sep 2025
@lienka.7

@gribka1 a z akého dovodu ma kupovať niečo, čo už raz zaplatila?

@lienka.7 Svokor ešte vlastní pol domu, ten zdedia jeho synovia, tu môže nejakú časť odkúpiť.

lienka.7
19. sep 2025
@gribka1

@lienka.7 Svokor ešte vlastní pol domu, ten zdedia jeho synovia, tu môže nejakú časť odkúpiť.

@gribka1 hej, ona dala svoje peniaze na prerobenie jeho domu, nič z toho nema a este ma jemu platit ďalšie peniaze. Asi sa tu niekto s koňom zrazil

gribka1
19. sep 2025
@lienka.7

@gribka1 hej, ona dala svoje peniaze na prerobenie jeho domu, nič z toho nema a este ma jemu platit ďalšie peniaze. Asi sa tu niekto s koňom zrazil

@lienka.7 Tým by vybavili už teraz brata. Urobila megahlúposť, len sa snažím nájsť spôsob ako to môže napraviť.

anonym_8cb776
19. sep 2025

@anonym_autor Ja by som to riešila aspoň tak nech ti tam dajú právo dožitia, budeš chránená zatiaľ. A keď sa svokor pominie a budete vyplácať brata tak nech ťa zapíšu na druhú polovicu ako vlastníka.

anna777115
19. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_cc682d jasne ze tých 40000 nemá, prerobili sme dom bez hypo, peniaze sú tam vrátené. Vychovávať 3 deti, výdavky okolo domu, sme radi ze môžeme odkladať na vyplatenie brata a mat finančnú rezervu na účte.

@anonym_autor Ale on odklada na vyplatenie brata aj z tvojich financii, tak tie nech ti dá, ty nemaš z coho hi vyplácať, keď nehnuteĺnosťnevlastníš.Tvoj muž nech rát, len z polovicou nasetrenej sumy. Druhá polovica je tvoja a bola by si hlúpa keby si ju zasa strčila di toho čo tebe nepatrí.

anonym_01f3d0
19. sep 2025

A keď som ja pisala kedysi že pri bývaní u muža by som žiadala polovicu domu bola som za kravu čo ide po majetku 🤣🤣🤣 všetky písali že by mi nedali nič. A tu teraz zrazu už pýtať môžeš. Manžel je asi viac so svokrom keď vlastnej žene nedopraje istotu. Ja by som manžela presvedčila nech odkupime aj svokrovu polovicu s tým že tam dožije zadarmo a spísať zmluvu že v prípade rozvodu polku získaš. Všetci povedia načo si vrážala do cudzieho, ale ty tam bývaš, neni to cudzie, akurát na papieri máš z toho h.

anonym_1cdc84
19. sep 2025
@anonym_01f3d0

A keď som ja pisala kedysi že pri bývaní u muža by som žiadala polovicu domu bola som za kravu čo ide po majetku 🤣🤣🤣 všetky písali že by mi nedali nič. A tu teraz zrazu už pýtať môžeš. Manžel je asi viac so svokrom keď vlastnej žene nedopraje istotu. Ja by som manžela presvedčila nech odkupime aj svokrovu polovicu s tým že tam dožije zadarmo a spísať zmluvu že v prípade rozvodu polku získaš. Všetci povedia načo si vrážala do cudzieho, ale ty tam bývaš, neni to cudzie, akurát na papieri máš z toho h.

@anonym_01f3d0 aj si zafinancovala do toho domu 40000 eur?

anonym_01f3d0
19. sep 2025
@anonym_1cdc84

@anonym_01f3d0 aj si zafinancovala do toho domu 40000 eur?

@anonym_1cdc84 pani áno a má z toho presne nič. Aj keby investovala 80 má z toho nič. Lebo manžel a svokor myslia len na seba. Každý v manželstve aby mal dva domy, dve autá, dvoch psov. Ešte aj deti si treba robiť dve aby mal každý svoje po rozvode? Spoločné zmýšľanie sa dnes už nenosí. Plať, rob, pomôž, ale keď mi rupne v hlave tak si choď kam chceš. Veľmi partnerske 👍

anna777115
19. sep 2025
@anonym_01f3d0

@anonym_1cdc84 pani áno a má z toho presne nič. Aj keby investovala 80 má z toho nič. Lebo manžel a svokor myslia len na seba. Každý v manželstve aby mal dva domy, dve autá, dvoch psov. Ešte aj deti si treba robiť dve aby mal každý svoje po rozvode? Spoločné zmýšľanie sa dnes už nenosí. Plať, rob, pomôž, ale keď mi rupne v hlave tak si choď kam chceš. Veľmi partnerske 👍

@anonym_01f3d0 Vieš, každý sa chce nejakoi chrániť, lrbo nikdy nevieš, kimu v tim vzťahu rupne v hlave. Vzdy je najidealnejsie všetky aspekty buducnisti prebrať a zodnúť sa na nich,pred manželstvom.

anonym_d04041
19. sep 2025

Takže si prispela na dom, aby ste nemali hypo, ešte sa aj tvoje peniaze šetria na vyplatenie brata😜veď ty si už mohla mat vlastný byt za tie roky.Na ulici ťa nenechá stačí, že vybaví ubytovňu.O 15 r bude dom starší, zariadenie staršie hypo nemáte tak čo by ti vyplatil?Všetci budú spokojní brat dostane peniaze, muž má dom, otec ma prerobený dom a ty???Mali by ti dať časť domu adekvátnu sume, ktorú si tam dala.Svokrovi a muzovi to nie je sprosté?alebo si zober peniaze, ktoré šetrite a maj ich ako rezervu, alebo niečo kúp.

anonym_1cdc84
19. sep 2025
@anonym_01f3d0

@anonym_01f3d0 pýtala som sa teba. Lebo ináč reagujeme, ak do nehnuteľností, ktorá nie je jej, vložila svoje financie a ináč reagujeme, ak príde žena do muzovho domu alebo bytu a očakáva, že polovicu prepise na ňu, aj keď tam nezafinancovala ani cent.

truhlikvseved
19. sep 2025

@anonym_autor Tvoj problem je uplne inde ak zacinas rozmyslat nad majetkom a zadnymi dvierkami a co ak mu prepne... O tom je manzelstvo, ze aj hento riskujes.
Potom inak nechapem naco sa ludia vobec beru. Preco len nezit lna kopke bez papiera a kazdy si riesi svoje?
Pokial ste manzelia tak mate teda bezpodielove vlastnictvo, cize mas aj polku toho domu. V pripade rozvodu ti bude musiet vyplatit npr. peniaze. Kedze ste ho zateplili , opravili tak aj cena nehnutelnosti stupa.

anonym_1cdc84
19. sep 2025
@anonym_01f3d0

@anonym_01f3d0 no pozri, môj syn si pred piatimi rokmi kúpil byt, mal nasetrenych 20000 eur, my sme mu dali ďalších 20000 na štart, aby nemusel brat vysokú hypo. Byt v tej lokalite sa dnes predáva za 130000 eur. Z akého dôvodu by mal prepísať polovicu na nevestu? Prečo by mala ona len tak prísť k 65000 eur? A keby sa pripadne o desať rokov rozviedli, tak jej bude vyplácať polovicu bytu? Nie je to náš pripad, syn ešte nie je ženatý, ale toto sa deje. Mladý muž nechcel čakať do 32 rokov v detskej izbe, kým sa ožení, navyše ceny bytov stúpali z mesiaca na mesiac, tak si byt kúpil. Prečo by mal čakať, kým si po svadbe kúpia niečo spoločné? Véd môžu, tento môže prenajať.

anonym_1cdc84
19. sep 2025
@truhlikvseved

@anonym_autor Tvoj problem je uplne inde ak zacinas rozmyslat nad majetkom a zadnymi dvierkami a co ak mu prepne... O tom je manzelstvo, ze aj hento riskujes.
Potom inak nechapem naco sa ludia vobec beru. Preco len nezit lna kopke bez papiera a kazdy si riesi svoje?
Pokial ste manzelia tak mate teda bezpodielove vlastnictvo, cize mas aj polku toho domu. V pripade rozvodu ti bude musiet vyplatit npr. peniaze. Kedze ste ho zateplili , opravili tak aj cena nehnutelnosti stupa.

@truhlikvseved píšeš kraviny, ale to ma u teba ani neprekvapuje. Určite má polku domu...na to si prišiel akými myšlienkovými pochodmi?

truhlikvseved
19. sep 2025
@anonym_1cdc84

@truhlikvseved píšeš kraviny, ale to ma u teba ani neprekvapuje. Určite má polku domu...na to si prišiel akými myšlienkovými pochodmi?

@anonym_1cdc84 Akoze v com ? Vsak ak nemaju notarsky dohodnute bezpodielove vlastnictvo tak ty nevies dom prenies len na 1 manzela.
A to ze z uctu moze vybrat jeden alebo druhy vsetky peniaze, tak to riskuju aj ona aj on.

anna777115
19. sep 2025
@anonym_1cdc84

@anonym_01f3d0 no pozri, môj syn si pred piatimi rokmi kúpil byt, mal nasetrenych 20000 eur, my sme mu dali ďalších 20000 na štart, aby nemusel brat vysokú hypo. Byt v tej lokalite sa dnes predáva za 130000 eur. Z akého dôvodu by mal prepísať polovicu na nevestu? Prečo by mala ona len tak prísť k 65000 eur? A keby sa pripadne o desať rokov rozviedli, tak jej bude vyplácať polovicu bytu? Nie je to náš pripad, syn ešte nie je ženatý, ale toto sa deje. Mladý muž nechcel čakať do 32 rokov v detskej izbe, kým sa ožení, navyše ceny bytov stúpali z mesiaca na mesiac, tak si byt kúpil. Prečo by mal čakať, kým si po svadbe kúpia niečo spoločné? Véd môžu, tento môže prenajať.

@anonym_1cdc84 lenže autorkyn pripad je odlišný od tvojho syna, lebo u nich sa dom prepisoval počas trvajúceho manželsta a ona do neho vložila nemale financie.

anonym_01f3d0
19. sep 2025
@anonym_1cdc84

@anonym_01f3d0 pýtala som sa teba. Lebo ináč reagujeme, ak do nehnuteľností, ktorá nie je jej, vložila svoje financie a ináč reagujeme, ak príde žena do muzovho domu alebo bytu a očakáva, že polovicu prepise na ňu, aj keď tam nezafinancovala ani cent.

@anonym_1cdc84 financovala som, prišla som o všetky úspory, každú výplatu. Keby som tam nedala ani korunu tak držím hubu a krok

anonym_1cdc84
19. sep 2025
@anna777115

@anonym_1cdc84 lenže autorkyn pripad je odlišný od tvojho syna, lebo u nich sa dom prepisoval počas trvajúceho manželsta a ona do neho vložila nemale financie.

@anna777115 ja som predsa neporovnavala prípad môjho syna s prípadom autorky témy, len som vysvetľovala prispievatelke, ktorú som označila, že je rozdiel, ak do manželovej nehnuteľnosti zafinancujes a keď nie.

anonym_1cdc84
19. sep 2025
@anonym_01f3d0

@anonym_1cdc84 financovala som, prišla som o všetky úspory, každú výplatu. Keby som tam nedala ani korunu tak držím hubu a krok

@anonym_01f3d0 ak to dobre chápem, tak si sa nasťahovala do muzovej nehnuteľnosti, zaplatila si jej dajme tomu rekonštrukciu a vložené financie sa ti nevrátili? Na tie si mala predsa nárok. Jedine, ze by si nemala žiadne dôkazy, že si niečo hradia z financií nadobudnutých pred sobášom.

anonym_35d99b
19. sep 2025

@anonym_autor nečítala som celú diskusiu.
Navrhla by som svokrovi a manželovi, že vyplatíte brata (aby sa vám peniaze nezhodnocovali na účte) a časť domu sa prepíše na teba. Dom sa zaťaží bremenom otca s právom na doživotie (počas svokrovho života sa dom nemôže predať aj keby ste sa s manželom rozviedli)

anonym_62f920
19. sep 2025

Ak mužovi navrhneš aby svoju časť prepísal aj na teba, lebo si tam investovala svoje peniaze a on odmietne, tak budeš aspoň vedieť na čom si a čo do budúcnosti čakatm. Svokor sa môže na hlavu stavať, prostestovať koľko chce, tá polovica patrí mužovi a môže si s ňou nakladať ako chce. Konfrontuj muža, budeš vedieť na čom si. Urobila si totálnu sprostosť ale to už vieš a nevrátiš to späť.

lienka.7
19. sep 2025
@gribka1

@lienka.7 Tým by vybavili už teraz brata. Urobila megahlúposť, len sa snažím nájsť spôsob ako to môže napraviť.

@gribka1 sposob ako to napraviť, je, aby jej muz dal 50% z toho, čo dostal on. A nie, aby im ona platila ďalšie a ďalšie peniaze.

lienka.7
19. sep 2025
@anonym_1cdc84

@anonym_1cdc84 píšeš, trosku mimo, ale ok. Tu autorka zainevestovala svojich vlastných 40k do domu svokra. Kvôli tomu nemuseli brat hypo. Dom sa tým pádom zhodnotil. Svokor mal pol domu darovať obom, nielen synovi. Plus je tu ešte ďalší syn, ktorý sa bude vyplácať a to opäť zo SPOLOCNYCH peňazí a autorka zase neuvidí z neho ani mäkké f. Chapes ten rozdiel oproti tomu co píšeš ty?

anonym_0ef047
19. sep 2025

Omotaj si svokra nejakou sluzbickou, nech ti polku prepise. On si to ako predstavuje, ze vo 1/4 bude raz jeho druhy syn, vsak sa rozhadaju na mrte. Hod rec zo svokrom,ci si nezasluzis jeho podiel s Dozitim v zmluve. 💥🥀Podla toho, co dostal druhy syn podla vasej uvahy mu prelepit oci s 10 000...

autor
19. sep 2025

@anonym_autor ďakujem baby za názory. Viem ze som bola hlúpa, vtedy som majetky a financie neriešila. Na prvom mieste som mala rodinu. No hlúpa som bola. Idem si teda s muzim sadnúť a porozprávať sa s nim. Bud nech mi on prepise 1/2 alebo svokor. Iné riešenie v mojej situácii nie je.