Ako zabezpečiť starostlivosť o autistického brata?
Prosím poraďte mi, už som zúfalá.... Mám 40 a o 5 rokov mladšieho brata, ktorý je autista. Žije sám s mojou kontrolu, ale 100 km ďaleko. Ja žijem s manželom, máme momentálne čerstvo narodené bábätko. Takže už ho nemôžem toľko kontrolovať. Máme len mamu, tá je na tom ale zdravotne nie moc dobre, je vydatá a ešte sa stará o svojho manžela. Brat je autista, má aspergerov syndróm, dokáže čias3 fungovať sám, ale je moc naivný, ľahko ovplyvniteľný. Už raz naletel šmejdom na pyramídovú hru, poučil sa, trpko oľutoval, dlhy som mu zaplatila. To bolo asi 10 rokov dozadu. Teraz zasa sa nechal namotať na ďalšiu blbosť nákup a predaj vitamínov a výživových doplnkov. Nejaká Helvetia. Samozrejme nakúpil, ale ďalej to predať nevie, tak mu to doma v krabiciach kyslo. Firma samo posielala ďalšie, keďže to nevypovedal a on neplatil, potom si potajme vzal 5000 eur úver, aby to splatil. Nikomu nepovedal, že je v problémoch, to bolo odjakživa jeho, že vždy cušal, až keď bolo "mlieko rozliate" vtedy priznal farbu. Už ale nedokážem mať nad ním kontrolu, keďže mám bábo a aj peňazí pomenej. Vždy som sa o neho vzorne starala, už ale nevládzem a nemám čas, keďže prioritou mi je bábo. Dá sa takýto človek dať niekde do nejakého ústavu, kde by sa o neho starali? Ak áno, ako? Kde sa to vybavuje, čo k tomu treba? Ďakujem za pomoc.
Raz bolo v svokre s gizjij oňovou, kde sestra hladala takto pomoc pre brata. Tiež nebol celkom ok a naivny, na voyo by sa tato čast dala najsť. Treba sa popytať existuju taketo podporovane byvania. Mamina robila v domove dochodcov a tam boli aj taketo pripady. Vela štastia. A rady presťahuj sa bližsie a podobne 😱 blbosti.
nesplácatj dlh, presmeruj nech mu strhavaju z invalidného
ostatné ti píšu baby,
máš aj právo na svoj život a dieta, mamina sa nestiha alebo proste nezvlada už o neho starat, lebo ak by nezvladala to plne chápem ked je to dieta sa to dá , puberta je zatah a potom záleží od funkčnosti je to peklo
... Máme len mamu, tá je na tom ale zdravotne nie moc dobre, je vydatá a ešte sa stará o svojho manžela... 🤔
Brat uz nema otca, neviem ci mate rovnakeho, takze mamka sa stara o chlapa c. 2. a na teba sa spolieha, ze dohliadnes brata? Trochu cudne cele, na to ma kapacitu, vrtiet sa okolo cudzieho chlapa a na syna nema.
1.tatko
2.mamka
3.ty
Zbavit svojpravnosti na pravne ukony (ostane mu rozhodoivanie o sebe, moznost volit) len smejdom sklapnu tesaky naprazdno, oni sa specializuju na lov seniorov a slabomyselnych bez obmedzenia svojpravnosti.
5 000...to ma pri ciastocnom ID prijem za 1,5...2 roky, ten sa vie krasne zadlzit v mene vybajeneho zisku,z coho to splaca, ty hybaj za judr., kde vsade je zadlzeny, aby vam raz nevyvalilo dekel💥Mamka nech sa neulieva a nezlahcuje si, ci uz si povedala, ze brachu dedis ty a ona nemusi nic???
@ahhola otca už nemáme dávno, zomrel na chorobu. Brat má čiastočný invalidný dôchodok 300 eur. On sa mi sám neprizná, kde má aké dlhy, až naozaj je veľmi zle, vtedy musím na neho pritlačiť a potom niečo povie. Inak čuší. Zasa ale mne ako sestre nikto nič nepovie, nie som jeho zákonný zástupca, mala som s tým hocikde problémy, až som vždy dotyčného uprosila a vysvetlila situáciu, potom mi dali informácie.
@zena666 bol v Pezinku 3 mesiace na pozorovaní. Odvtedy má papier a priznaný čiastočný invalidný. On má viac diagnóz, zlý zrak, autizmus, aspergera, reumu.
To chce rozhovor s matkou, co si predstavuje pre syna. Mozno nastal cas to riesit komplexne. Bud to zbavenie, alebo ty disponovat s jeho uctom a davat mu len vreckove, nakolko ma sklony naletiet smejdom. Vy ho poznate, vy ho musite ochranit pred grazlami. Najvacsia dilema, cim ho zabavit, cim mu naplnit zivot.... 🤔🍀
A kto je jeho zákonný zástupca? Kde hľadať na Slovensku pomoc neviem, ale v zahraničí sú také spolovne bývania, kde bývajú osoby s ľahším postihnutím, majú tam dozor a pomoc. Skus si zistiť ci je takáto možnosť na Slovensku.

@cacianka čítam a píšem 2 diskusie naraz 😁