Ako ženy všetko stíhajú?
Ahojte baby, neviem ani či som sa prišla posťažovať, alebo len po radu, ale ako ženy všetko stíhajú? Som doma už dva roky s dcérkou a mam pocit že som si stále nenašla systém ako fungovať v domácnosti + s dieťaťom.
Večer s manželom poupratujeme, ideme spať. No ráno, keď urobím raňajky + nachystám seba na bežný deň (nejako upraviť ksicht, vlasy, obliecť sa) mam pocit že naša domácnosť je ako po výbuchu a tým začína ranny kolotoč - upratať kuchyňu (pracovnú dosku čistím skoro nonstop), naložiť/vyložiť myčku, dať vyprať, umyť WC, umývadlo, pozametať balkón, zložiť prádlo, uvariť (buď normálne jedlo alebo len prílohu k uvarenemu), utriet prach, nachystat dieťa, nachystať jej desiatu, upratať hračky, ustlať posteľ atď. Kým spravím všetky tieto činnosti tak je 10:00 a my sa akurát chystáme von a tiež nie na dlho, lebo dcéra chodiť o 12tej spať. Keď spí tak som zas v jednom kole - ak treba tak variť, vyvesiť prádlo, čo treba tak žehliť, upratať po obede atd.
Poobede keď mala vstane tak som unavená a nechce sa mi nič takže sme už len do večera doma a vymýšľam aktivity. A potom začína kolotoč odznova. Som unavená, mam pocit že nič nestíham, že som na nič a že stále máme doma bordel. Že sa nevenujem dieťaťu. Iné mamky sú vonku s deťmi už od rana, poobede zas. Ako všetko stíhajú? Či som len ja k ničomu?
Autorka,
a prečo chces stíhať vsetko? Aky mas na to dovod?
Mne je to tak trocha jedno. Pre mna je podstatne byt v pohode. Lebo ak nie som ja v pohode, nie je ani rodina v pohode.
Žena, ty za deň urobíš to, čo ja za týždeň a to si vravím, že nestíham 🤣
Zneje mi to ako kompenzačna snaha mat veci pod kontrolou, hlavne keď píšeš, ze je to odvtedy, co sa mala narodila a ak to neurobíš, je ti zo seba zle. Veľakrát v situáciách, v ktorých máme pocit ze ich nedokážeme mat úplne pod kontrolou, prehnane kontrolujeme aspoň niečo...
Tak ja chodím do práce a mam 2 deti a upratujem každý druhý deň zhruba a varim na 2 alebo aj 3dni. Zase ked robim 2dni 14ku tak ano je u nás bordel ale vtedy urobím to najnutnejšie a ďalší deň ked mam voľno upratujem dôkladnejšie. Deti niekedy pomáhajú upratovať teda snažia sa. Teraz su doma musim sa im viac venovať tak niekedy ozaj prizmurim oko a nevidim prach alebo prádlo na žehlenie 😄 a idem s nimi radšej von. Nedokážem upratovať hodiny ked je vonku pekne. Poriadok mam rada ale zase naučila som sa že dôležitejšie je ist na vzduch s deťmi (hla cez prázdniny im robím program) a upratovanie môže počkať
Tak musim na toto reagovat. Ja robim vsetko systematicky ked treba. Periem a susim aj vysavam väčšinou v tyždni aby sme mali volny vikend. Upratujem keď vidim že to treba. Keď vidim smeti hneď povysavam narychlo a niekedy ma to začne bavit tak uz povysavam komplet aj utrem prach atď. V kupelni umyvam keď vidim že treba hneď rano keď mala ešte spim aj uvarim vsetko takže cely den sa venujem len malej ideme von a priebezne co treba robit spravim. Teraz skor po vonku s malou pokosime pozametame,popolievame a po daždi všetko utrieme. Ak nemam naladu tak nic nerobim a hotovo.
Robime radi aj s dcerkou vsetko mi pomaha. Vecer pride tatino z roboty a uz si len sedime na teraske a popijame si alebo sa kupeme vo virivke a podobne. Netreba sa stresovat. Nežijeme preto aby sme sa pretrhli.
Ja sa priznam ze s jednym dietatom mi bolo tazko. Tiez som mala pocit ze nic nestiham.
Teraz mame tri. Upratujem. Varim. Este aj dvor. Mini zahradka. Ucit sa s detmi. Nie. Nechvalim sa. Len proste rokmi ten time manazment som si nasla.
Treba si stanoviť priority..
Čo upratujete s mužom večer keď na druhý deň sama musíš robiť všetky činnosti ktoré si napísala.. nechápem.. ale určite by sa mi nechcelo každý deň utierať prach a drhnut wc a umývadlá..
Tiez stiham len preto, ze neupratujem nonstop kazdy den. Mozno mas naozaj privelke naroky na cistotu. Hracky ukladame spolu s 1,5 rocnym dietatom raz denne-podvecer. Podlahu zmyvam 1-2x do tyzdna, periem 1-2x do tyzdna. Nezehlim, varim na dva dni dopredu. Terasu zametam 1x do tyzdna. Kupelnu cistim tiez 1x v tyzdni. A to mame dom. Cize nechapem, co tolko peries, zehlis a upratujes cele dni🤷♀️
Ja som Monk. Ale teda vazne nie som taka mimo aby som kazdy den utierala prach a umyvala balkon, wcko a pod. Kazdy den upratujem nieco. Upratujem kapsulovo - jedna, max dve miestnosti den. Nemas byt otrokom svojho bytu
Ja mám 1,5r dieťa a mám rada poriadok, ale netreba to preháňať. Upratujem 1x za týždeň (to znamena utrieť prach a podobne..čo treba samozreje spravím aj priebežne, ale to nezaberie toľko čssu). Varím na 2 dni, občas objednáme. Periem síce skoro denne, ale to tiež nevnímam ako veľa času, žehliť nežehlím. No a keď malý spí, oddychujem s ním 🤷🏻♀️ Podľa mňa to preháňaš s upratovaním, preto nemáš čas na nič. Nikdy som nechápala ľudí, ktorí každý deň utierajj prach a umyvaju dlážku..a to hovorím, mám rada poriadok a aj ho udržiavam, ale v normálnej miere
Vela upratujes. Zbytocne. A inak raz sa nam pokazila wifi a asi za jeden den som minula data co som mala v telefone. Takze som bola bez netu a ja som Ti mala tolko casu zrazu🙂)) tyzden to neslo a potom sme sli na dovcu🙂 nejak som potom prehodnotila svoj zivot🙂))
a na keru rit robis veci,ktore nemusis kazdy den??,,pises,ze vecer s manzelom upratujes,,tak co do rana flamujete??,,a upratujes znova??,,neverim,ze peries kazdy den ,,
Ty do 10tej urobis viac ako ja niekedy za cely den. O 10tej mam asi rannu kavu a ranajky. Pri 3detoch by som mohla behat s handrou, mopom cely den a nic z toho. Po pravde, nikto si nevsimne ked neutries prach a nevylestis wc kazdy den. Ja tiez pretriem linku vzdy ked idem okolo, lebo stale tam je voda a mame drevenu dosku, to mi fakt vadi, lebo ju nechcem tak skoro menit. Ja si upratujem priebezne aj pocas varenia, takze ked dovarim, tak tam nie je vybuch. Ked najmensia spi, tak mam kavu cislo 2 a to starsi vedia, ze chcem pokoj.
Stíham úplně jednoducho. V bytě žijeme traja preto sa aj všetci traja staráme o to aby sa nám v ňom dobre žilo. Napr. syn utiera prach, muž pripraví veci na varenie, já zatiaľ upracem kúpeľňu a WC, potom ja idem variť, syn vynesie odpadky, muž zvesi suchu bielizeň, po obede syn uprace čistý riad z myčky, muž nalaozi špinavý a ja umyjem podlahy.
No a keď je škola ešte máme rozdelené ze ja robím desiatu synovi a muž raňajky.
V konečnom dôsledku nikto nerobí všetko a každú niečo.
To vazne kazdy den peries, utieras vsade prach, umyvas WC a umyvadlo a to vsetko? A vazne si v lete s dietatom von len 2 hodiny doobeda???!!! Dobry zlepsovak je susicka, usetris si cas na vesanie pradla a zvesiavanie a netreba zehlit. Rozplanuj si veci na viac dni, ja napr. varim na 2 dni, cize ked mam navarene z predchadzajuceho dna, tak si stihnem viac upratat. Mam doma 2 deti, starsi pojde az teraz od septembra do skolky a navyse uz asi rok a pol cez obed nespava, takze nemam ani sekundu spravit nieco bez dietata. On je este k tomu dost narocny, vkuse vyzadujes sa s nim hrat a tak. Mam ale obrovsku vyhodu, byvame v dome, tak sa rano poobliekame a vypustim ich na dvor, niekedy uz absolvujeme aj ranajky von, oni sa potom na dvore hraju a ja si upracem a viem si chystat veci k obedu aj na dvore. Ale to je mozne tak od maja do septembra, inak sme tiez von vychadzali az kolo 10.00-10.30
A inak, necitala som celu diskusiu, tak pardon, ak to bolo spomenute, ale aku rolu v tom zohrava manzel/partner/otec dietata?
Ja som si doma s detmi uzivala. A to sme v dome cize viac kupelni toaliet velks terasa
Wc umyvadlo to mas max 2minuty.
Ako po ranajkach mozes mat bordel v celom byte?
Postele pyzama 5minut aj s balkonom.
Naco zametat denne kvoli zavesenemu pradlu? Ja to zametam kvoli sebe inak si kavu nevychutnam.
Varenie polhodka.
Detom staci polievka a druhe ked vstanu.
Z coho si unavena ked poobede uz nevladzes ist von? U nas je po 16tej plne namestie , ihriska mamiciek.
Upratuje raz do týždňa,dvakrát do mesiaca úplne detailné.prach raz do týždňa uplne staci,nezehoim,keď som bola na MD denne som nám dvom/trom varila jedla hotové do 20min. Načo každý deň zametas balkón?zavri tam dvere a ideš ďalej.peries a sklad prádlo denne?načo denne umyvas wc a kúpeľňu?sama sebe pridáva zbytočnú robotu . Ráno sme už boli prvý o 8.30 von a o 11.00 domov,poobedete detto o 16.00.denne. byť slúži nám nie my jemu.odpoeucam tyčový vysávač na denne prebehnutie a zavretie dverí a skladania prádla ihneď po vysušení🤣v sede keď dieťa spí pri zapnutom filme🤷🤷
Velky dom,2 kúpeľne,2 deti a práca. Veľké upratovanie-sobota dopoludnia.Vecer po sprchovaní sa uprace kúpeľňa.Všetky izby sú vecer upratané-poriadok treba udržiavať.Periem plne pračky k víkendu,keď sa prádlo nazbiera.Keď sme všetci preč,nikto nerobí neporiadok. počas RD sme boli často vonku-nikto nerobil vnútri neporiadok:(Deti akože pomohli so záhradou. Proste si to stačí iba zorganizovať. Pocas školského roka sú poobede prioritou úlohy a dať večeru a byt ešte trocha vonku.Menej upratovať a oddýchnuť vonku.
Mala zaspí okolo 23 zvyčajne potom idem upratovať takže ráno už není bordel zobudí sa okolo pol 5tej venujem sa jej celú dobu a popri tom v jednej ruke mala a v druhej ruke metla mop alebo zapnem pracku alebo s nou varím jasne ze jedla ktoré sa dajú jednou rukou alebo si ju dám do hojdačky nohou hojdam a rukami napríklad čistím zemiaky lebo sak to o pol noci toto robiť nebudem. okolo 8mej zaspí na takých 20min zvyčajne tak rýchlo vyvesat nieco rýchlo zjesť umyť tých pár riadov (priateľ je zvyčajne v robote) potom sa jej zas venujem okolo 2hej zas zaspí tak na 20min tak zatiaľ tiež niečo porobím zvesam veci ak sú seche poskladám rýchlo alebo niečo a potom na večer sme chodili von keď bolo teplo na také 2hodinky ze mi zaspala a keď sa zobudila tak domov takže aj do obchodu s nou a keď dôjdeme tak je hore tak sa jej venujem medzi tým jasne dávam jej papať prebalujem a asi 5krat prezliekat keďže furt niečo potom keď sa najem tak keď mala zaspí aspoň na chvíľu tak umyjem riad a nejaké tie hračky a blbosti odložím mala keď zaspí okolo tej 23 tak sa upratuje a vtedy idem aj do sprchy takže okolo 1nej idem spať. Vlasy mám za chvíľu rozcesane takže to ju mam v pohode na rukách a viem si ich rozcesat a maľovať si maľujem len obočie co mam za minútku ci dve to zvyčajne ze je v hojdacke a hupem ju s nohou. A keď priateľ dôjde domov z roboty okolo 6tej tak on kúpe malú a ja mu zatiaľ naložím jest poprípade nieco rýchlo porobím. Spím dosť málo ale už som si zvykla aj keď som veľa krát veľmi unavená ale niekedy príležitostne mala zapi aj o pol hodku skôr alebo sa zobudí az o pol 6 ale to sa mi stalo za Posledny čas možno 3krat
Lebo sú veľmi, veľmi šikovné
Co peries pre pana jana tak vela a kazdy den? Ved ste traja. S jednym dietatom to bola este malina.
Ahoj, nie si vôbec nanič, práveže si super, ze to zvládaš a ze ti záleží, aby bola domácnosť aká ma byť...ale....ja mám napríklad 4 deti, 9,7,5 a 3, manžel odíde z domu o 6:30 a pride po 16tej, a uz aj pracujem, všetko je to o nastavení, vstávam o 5tej, ale vačšinou vecer o 22:00 ux idem spať, ak to chces zvládať, musíš najst rovnovahu, jasne, ze domácnosť s deťmi už nebude ako keď sú partneri sami a tiez ty sa neporovnávaj s druhými, ty nevidíš ich domácnosť, môže byt zadubena, alebo nevaria a podobne...je to len obdobie, kazde obdobie prinasa nieco ine, aj ja mam niekedy dost, ale potom si poviem, dakujem za zdravie, za vsetucko vsetko, ze nikto nie je chorý, že nemáme vojnu a už ma to nakopne...myslim, že nase mamy zvladali oveľa viac
Nestihaju... pretoze ak neupratujem,twraz je sezona zavaravia,tak zavaram a stale nieco vybehne a stale som v jednom kole... a nestiham
Keď máš starosť len s tým ako stíhať upratovanie,tak to si šťastný človek... Sú ľudia ktorí by dali za to všetko aby mali len takéto starosti... Na takéto problémy je dobrá kniha od Richarda Carlsona - Netrápte sa pre maličkosti...lebo všetko sú maličkosti 🙂
Jedine co robim denne je pranie a pozametam kuchynu. Nevesiam pradlo mame susicku a tym padom ani nezehlim. Postel ustlat mi trva asi minutu a este sa pri tom s dietatom spolu zabavime. Vysavam raz za tyzden, prach raz za dva (nemame moc miest kam sada prach). Varim na dva dni. Vecer spracem kuchynu, to nemam rada ked nie je po celom dni spratane, na tom si potrpim. Kupelnu umyvam tak dva krat do tyzdna, rano nastriekam dve umyvadla vanu a sprchovy kut, potom ked dcera spi to zotriem, kedze to chvilu posobilo tak vsetko ide dole rychlo, zas taka robota to nie je. Inak ked necakam navstevu ano obcas prekracujeme doma bordel. Von chodime 2x denne. Mame 3 poschodovy dom a zahradu - keby som vsetko chcela mat tip top tak sa nezastavim nikdy lebo je stale co robit ale naco? 🤷♀️

@jaskolka to som ja, ked sa pustim do ozajstneho upratovania😂 vsade zrazu treba daco urobit😄 ale ja to vsetko aj spravim, ale potom zas tyzden nerobim nic