Ako zistím pravdu?
Ahojte ženy/muži. Mám jeden problém a potrebovala by som od vás radu. Začnem od začiatku. Pred dvoma rokmi keď som mala 18 rokov tak presne na moje narodeniny zomrel môj otec, mal autonehodu a zapríčinil ju on. Keďže sa to stalo na pracovnom aute a v čase keď roznášal jedlo tak je to pracovný úraz. Moja mama to dala tento rok v apríli advokátovi na starosti aby mala nárok na jednorazový príspevok(pracovný uraz-umrtie) ako manželka a zároveň ako nezaopatrené deti. Keďže to riešila tak ma o všetkom od začiatku informovala. Na začiatku mi povedala že mám nárok aj ja na príspevok keďže som v ten deň dovŕšila 18 rokov. Po dvoch mesiacov mi povedala že asi nedostanem ja peniaze lebo som už dovŕšila 18 rokov. A tu to začína. V septembri prišlo rozhodnutie zo sociálnej poisťovne kde je odmietnute odškodné pre mamu aj pre nas deti, tak mi hneď v tej chvíli volala a povedala že sa právnik ide odvolať na súd. A pred dvoma týždňami mi mama volala že bola za právnikom lebo jej nedvíhal telefón a že nič nedostane že vôbec nič a keď som sa jej pýtala či sa odvolal na súd povedala že asi sa neodvolal, že určite na to zabudol že už kašle na to. A rozprávala to tak ako keby jej to bolo jedno. Ale teraz neviem či jej mám veriť lebo dnes mi môj manžel vravel že jedná pani ktorá pracuje na mieste kde aj moja mama,podotykam sú kamaratky vravela svojmu mužovi že moja mama sa chvalila jej že peniaze vyšli. Keďže som nevydržala tak som jej napísala čo o nej vraví. A jediná reakcia aká bola že jej šibe že jej povie svojej. Manžel mi hovorí že má klame len aby sa somnou nepodelila o peniaze. Že jej neverí lebo raz tak hovorí a raz tak. Tak som si teraz od nej pýtala zo sociálnej papier kde je odmietnuty príspevok. Ale manžel hovorí že sa museli odvolať keďže to vravela septembri že pravnik by na to nezabudol že to len mne môže hovoriť. Prosím vás keďže som vás pokúsila sa vysvetliť čo sa deje prosím vás poraďte mi ako zistím pravdu či odmietli jej príspevok alebo jej naozaj poslali keď sa odvolali na súd ? Jej keď sa spýtam povie že nič neprišlo. A ako sa mám zachovat ak jej peniaze prišli a tajila mi to ? Skúste mi poradiť prosím vás. A podotykam táto téma není vymyslená
@fairyprincess nevieme ako na tom finančne mama je, či sú tam nejakí mladší súrodenci.
Možno chce niečo vyplatiť, mizno si musela požičať na pohreb, …..
V každom prípade prachy by nemali byt prioritou
Si plnoleta tak sa chod informovať sama na úrad? Aj keď tedaja by som to nechala tak... Ak to bol príspevok na nezaopatrené dieťa tak ich zrejme použila na tvoje za opatrenie.
Ak tvoja mama nejaké peniaze došla,tak si myslím,že to vprvomrade dostala ona. Ak by si mala na to nárok ty, tak by si ich mohla dostať len ty lebo si už plnoletá,takže by ich tvoja mama nemohla prebrat
@viki_izakova aké odškodné? Veď úraz s následkom smrti si spôsobil sám..Ak by nezapricinil nehodu on ,tak je to iné.. Mama má nárok na vdovské dávky a deti na sirotské ak sú mladšie ako 18 rokov..
Nech by matka aj dostala nejake peniaze, ja ako dcera, by som si na ne vobec nenarokovala, ved je to mama, nech si necha. Tu baby pisu, ako podporuju financne svojich rodicov a ty ides vysetrovat, ci mama dostala peniaze? No hamba ti. A tvojmu muzovi tiez, ze sa miesa, do coho mu nic nie je.
@viki_izakova
No mňa by to zaujímalo nie kvôli tým peniazom, aby som si ich nárokovala, ale kvôli tomu, aby som vedela či mi vlastná mama kvôli peniazom klamala... Ak áno, tak je to ona čo kazí vzťahy a nie dcéra...aj keď by som to s ňou asi dalrj neriešila, vedieť by som to chcela... Lebo tiež si myslím, že právnik by sa na to nevykašľal
Ak by išlo o peniaze na ktoré by si mala nárok, tak už by chodili tebe, keďže si plnoleta, bola by si kontaktovana, zásielkou do vlastných rúk.. (zase je otázka kde máš trvalý pobyt, môže za teba niekto preberať zásielky) ak jej nejaké peniaze "vyšli" tak zrejme na tvojich mladších surodencov.. pokiaľ viem, nárok zaniká až vekom 26r (môj synovec dostával sirotský aj nad 18rokov, bolo to ale dávnejšie)
Treba komunikovať so sociálnou poisťovňou, máš nárok na informácie ako je to v tvojom prípade.. ak nemáš dôveru v mamu, určite to ries..
Mimochodom ak mama klame, tak kazí vzťahy ona a nie dcéra..
@viki_izakova na smrti otca chceš silou mocou vytrieskať nejaké peniaze, to je brutál odpudivé. No a píšeš, že poisťovňa odmietla niečo vyplatiť. Áno, smrť úrazom si spôsobil sám, preto ani advokát s odvolaním neuspeje.
@viki_izakova sama píšeš že nehodu zapríčinil on....takže smrť nastala z jeho zavinenia, preto je veľmi pravdepodobné že ako pracovný úraz/úmrtie to neuznali.....stalo sa to síce v práci, ale z jeho zavinenia.....ak neveríš mame, zavolaj si na SP pod ktorú patril otcov zamestnávateľ a nech ťa prepoja na nemocenské poistenie niekomu kto má na starosti úrazy.....tam ti presne povedia či je to považované za pracovný úraz s následkom úmrtia alebo nie.....ale tým, že to bolo jeho zavinením a nie zanedbanie zo strany zamestnávateľa by to prac.úraz ani nemal byť....
@viki_izakova Príde mi to nespravodlivé voči tvojej máme.
To jej tak málo veríš? A aký dôvod by mala na to nedať ti tie peniaze, nechápem
@ivkazba vytrieskat peniaze? Nehnevaj sa, nárok na sirotské má každé dieťa čo prišlo o rodiča ktory bol riadne zamestnany a platil si odvody.. to je nejaké vytrieskanie? Na to nemá žiaden vplyv to ako človek zomrel..
@jana_eyre_2 ale ona nerieši sirotské, rieši odškodnenie z pracovného úrazu, na ktoré by mala nárok jej mama ak by otec nespôsobil nehodu sám.
@ivkazba máš pravdu, ja som zle čítala.. tak či tak - nemyslím že ide o nejaké vytrieskanie peňazí..
No ak sa nemylim tak ani sirotske autorka nedostane kedze spomína ze ma manzela... Takze je vydata. Nestuduje. Nie je nezaopatrené dieťa.
Co vlastne riesis? Stoji ti par eur za nenavist v rodine?
Ak mama nic nedostala, tak si ju nepravom obvinila.
Ak dostala, tak mysli na to, ze ta vynosila, vychovala a stara sa este o dalsie deti a tie peniaze potrebuje viac. Ty si mlada, nemas deti, este si v zivote zarobis dost. Ona uz nie.
Mohla by si byt rada, ak vasa rodina aspon nieco dostane a nie uzierat sa, ze ty si za ne nic nekupis. Kolko ludi zomrie pri autonehode, uraze,... nie je to v prac.dobe a nedostanu nic.
Ja nechcem vytrieskat peniaze z otcovej smrti ja by som všetko radšej dala za to aby bol medzi nami lebo mňa jeho smrť najviac zasiahla. Mám ešte dvoch mladších súrodencov ktorý su ešte detí. Mne nejde o to aby sa mama somnou podelila o peniaze ak ich dostala ale o ten princíp či má kvôli peniazom klamala
@viki_izakova to koho otcova smrť najviac zasiahla je veľmi subjektívne. Nemôžeš vedieť ako to mama či mladší súrodenci prežívajú. Aj oni môžu povedať že ich jeho smet naviac zasiahla
Nechápem čo vlastne teda riešiš, keď tvrdíš, že ti o peniaze nejdes
Asi najlepšie spravíš ak v pondelok pôjdeš do poisťovne, ale myslím, že baby tu majú pravdu a nemáš nárok na nič
@oli18 To mi uniklo. 18 rokov pred dvomi rokmi, nenapadlo ma, ze v 20tich ma niekto uz dve deti. Na kazdy pad, autorka ma manzela a uplnu rodinu. jej mama nie.
Preco nepovedala pravdu, ak ju nepovedala? Mozno ma financne problemy a bala sa, ze dcera bude chciet tie peniaze. Nie je to jedno ...? Zbytocne je z toho vyrabat problem v rodine.
@pribinak ja si myslím že jej nejde o peniaze a keby jej mama narovinu úprimne povedala že peniažky si musí nechať na život a prípadne niečo vyplatiť postarať sa o súrodencov (ak nejakých autorka má)atď určite by jej to lepšie padlo na srdci ako to že po smrti jej vlastného otca jej mama klame do očí že žiadne peniaze nedostala.....už tým si podľa mňa maximálne naštrbila vzťah s dcérou a hlavne jej dôveru.....ak to teda je pravda..... Mama sa mala zachovať inak určite...to je môj názor.

@viki_izakova však chod do poisťovne osobne a popytaj sa
Inak, to ti tie peniaze stoja zato aby si si pokazila vzťah s mamou?