icon

Ako zmierniť sklamanie matky z môjho neplánovania mať detí?

minnie767
29. aug 2025

Ahojte... mám skoro 30 rokov, mám fajn kariéru, som samostatná a žijem sama, ale moja mama sa kvôli mne tak trochu trápi... zaujímalo by ma aký máte na vec pohľad vy. Ja v sebe mám vyriešené, že deti nechcem, nemám momentálne ani partnera, pre viacero dôvodov. Som zvyknutá žiť sama, v podstate tak žijem už dlho. Moja mama sa o mňa však stále obáva a často to prízvukuje. Máme veľmi dobrý vzťah, trápi ma iba to, že vidím ako túži po vnúčatkách. Som bohužiaľ jedináčik, ona po mne už ďalšie deti mať nemohla zo zdravotných dôvodov... mrzi ma, keď ju vidím nakúkať do kočíkov a počujem ako mi hovorí o ďalšej kamarátke, ktorá je babkou... je podľa vás spôsob ako to zmierniť alebo ako sa o tom s ňou porozprávať? Je to pre mňa náročná téma...

Strana
z4
anonym_4d32c8
29. aug 2025

@minnie767 mas 30 jooooj casu dost. potkas muza , zalaskujes a bude to.

janulka182
29. aug 2025

zijes svoj zivot, alebo zivot svojej mamy? rob tak, aby si bola ty stastna.

denkabemommy
29. aug 2025

@minnie767 nemusíš mať výčitky, že neplníš sny svojej mamy. Ona si svoj život odžila, ty si odži svoj. Skôr, či neskôr to bude musieť pochopiť 🙂.

nikpa
29. aug 2025

@minnie767 je to tvoj život. Ty sa budeš starať o dieťa ak sa rozhodneš ho mat, nie tvoja mama. Takúto rozhodnutie musíš naozaj urobiť len ty pretože dieťa je na celý život...

anonym_af1ae7
29. aug 2025

Ak na teba tlačí a vyčíta ti to tak sa jedine porozprávať, možno jej to dobre vysvetlíš, keby je to neúnosné tak by som sa poradila so psychológom. Zmieriť sa s tým nemusí, trápiť ju to môže, ale vyčítať ti to by nemala.

ivik4
29. aug 2025

Neviem ci jej pomozes sa s tym netrapit . Kazdopadne deti mat fakt nemusis, ked nechces tak naco. Mamina sa s tym hadam raz zmieri

minnie767
autor
29. aug 2025

Ona mi práve nič nevyčíta, mňa skôr len vždy mrzí, keď ju vidím aká je smutná, keď vidí napríklad svoje kamarátky s vnúčatkami a podobne, ona je skvelá mama, ja som nesmierne rada za to, že ju mám... zrejme preto ma to celé tak mrzí

zuzanka.zuzu
29. aug 2025

mňa osobne by tiež mrzelo a trápilo že moje dieťa nemá dieťa, predsa len snažím sa o čo najlepšie vzdelanie, výchovu, akumulujeme majetky a chcem toto všetko odovzdať "ďalej" mojím deťom a deťom deti .... a nie štátu alebo niekomu cudziemu. aký zmysel má potom život? podľa mňa nie len ho prežiť ale aj niečo odovzdať ďalej, takže pokiaľ moje dieťa neodovzdá svetu liek na AIDS alebo niečo podobné, tak očakávam že odovzdá aspoň vnúča 😁

pribinak
29. aug 2025

Väčšina žien v mojom okoli čo mali takéto nastavenie alo Ty, tak v 37-38 rokoch sa im roztikali biologické hodinky a rýchlo si našli chlapa, odrazu im na xhlapoch nič nevadilo a rýchlo stihli aspoň 1-2 deti

Je to tvoj život a uvidis čo ti prinesie

hederamonstera
29. aug 2025
@zuzanka.zuzu

mňa osobne by tiež mrzelo a trápilo že moje dieťa nemá dieťa, predsa len snažím sa o čo najlepšie vzdelanie, výchovu, akumulujeme majetky a chcem toto všetko odovzdať "ďalej" mojím deťom a deťom deti .... a nie štátu alebo niekomu cudziemu. aký zmysel má potom život? podľa mňa nie len ho prežiť ale aj niečo odovzdať ďalej, takže pokiaľ moje dieťa neodovzdá svetu liek na AIDS alebo niečo podobné, tak očakávam že odovzdá aspoň vnúča 😁

@zuzanka.zuzu najlepsie neocakavat nic. Ty si tu preto, aby si si to ty odzila, ked budes pod zemou, bude ti jedno co bude s tvojim majetkom. Take jedno nepodarene vnuca ti ho moze aj pregamblovat🙂

Autorka, mamine povedz, ze je ti smutno, ked ju vidis smutnu ale urobit si dieta je dnes uz velka zodpovednost, nie je to nieco co robime, aby sme urobili druhych stastnych. Bohuzial, tvoja mama si musi najst iny zmysel zivota. A hlavne mas 30, do 10 rokov mozes mat aj 5 deti ;)

anonym_bac2a4
29. aug 2025
@minnie767

Ona mi práve nič nevyčíta, mňa skôr len vždy mrzí, keď ju vidím aká je smutná, keď vidí napríklad svoje kamarátky s vnúčatkami a podobne, ona je skvelá mama, ja som nesmierne rada za to, že ju mám... zrejme preto ma to celé tak mrzí

@minnie767 som v rovnakej situácii ako tvoja mama, tiež som z toho smutná a mám o dcéru obavy. Snažím sa jej to nedať najavo . Snažím sa to vyriešiť ako môj problém , ale … ťažké to je 😔

minnie767
autor
29. aug 2025
@anonym_bac2a4

@minnie767 som v rovnakej situácii ako tvoja mama, tiež som z toho smutná a mám o dcéru obavy. Snažím sa jej to nedať najavo . Snažím sa to vyriešiť ako môj problém , ale … ťažké to je 😔

@anonym_bac2a4 hej....to je presne ono, ja vidím ako sa mama obáva, myslím hlavne toho aby som neostala sama, keďže jednoducho som jej nikdy nepriniesla predstaviť žiadneho priateľa a ešte aj žijem v cudzine momentálne...

zuzanka.zuzu
29. aug 2025
@hederamonstera

@zuzanka.zuzu najlepsie neocakavat nic. Ty si tu preto, aby si si to ty odzila, ked budes pod zemou, bude ti jedno co bude s tvojim majetkom. Take jedno nepodarene vnuca ti ho moze aj pregamblovat🙂

Autorka, mamine povedz, ze je ti smutno, ked ju vidis smutnu ale urobit si dieta je dnes uz velka zodpovednost, nie je to nieco co robime, aby sme urobili druhych stastnych. Bohuzial, tvoja mama si musi najst iny zmysel zivota. A hlavne mas 30, do 10 rokov mozes mat aj 5 deti ;)

@hederamonstera najjednoduchšie možno áno, ale určite nie pre mňa najlepšie .... ja to proste očakávam 🤷

anonym_b8fc90
29. aug 2025

@minnie767 chápeme asi všetky tvoju maminu , ale je to tvoj život. Navyše, ešte sa veľa môže aj u teba zmeniť. Tiež som deti jeden čas nechcela a dnes sú mojoi podstatou bytia. Ale tak, že raz oni budú mať svoj život a my si ostaneme s mužom. No vždy budem nablízku do konca môjho života im budem pomáhať ale žiť ich život. Pokiaľ bude slušný, aj bez vnúčat

anonym_af1ae7
29. aug 2025

Potom skús v sebe prijať to, že si tak rozhodnutá, stojíš si za tým a nie si zodpovedná za mamin smútok. A mame pomôcť nájsť zmysel v niečom inom. Je to ťažká situácia. Chápem vás obe.

anonym_bfc8f7
29. aug 2025

To ze by si mala partnera vôbec nemusí znamenat ze by bolo o teba postarané- vid neustale sa opakujúce diskusie na MK o finančnom tyrani, o tom ako muži ani prstom nepohnu. Niektoré sú ešte aj bité. Chcem tym povedať ze mat partnera vôbec nemusí znamenat byt automaticky šťastná a zabezpečená. A keď raz vieš ze deti mat nechceš, tak ani dieta nie ne automaticky zdrojom šťastia. Môže prísť aj ťažká poporodna depresia a podobne.
A donútiť alebo aj citovo vydierať s vnúčatami, lebo ostatne kamošky sú babky… ona sa ti oňho ale starať nebude. Všetka ta zodpovednosť zostane len tebe, to ze sa s vnucatom poteší 1hodinu za tyzden nikoho nespasí.

minnie767
autor
29. aug 2025

Hej... toto ma presne desí, keď počúvam o mužoch ako sa správajú... ja viem, že mne je dobre tak ako mi je a na nikoho sa nemusím spoliehať.... popravde je moja najväčšia nočná mora ostať finančne závislá na chlapovi, takže ono aj preto nechcem deti... asi máte ale pravdu, že jednoducho nie je nič, čím by som jej to zmiernila...

anonym_061577
29. aug 2025

@minnie767 nepomohlo by mame keby bola trošku aktívnejšia a v kontakte s deťmi? dala si inzerát že postráži deti, doučovanie...

anonym_edd18c
29. aug 2025
@pribinak

Väčšina žien v mojom okoli čo mali takéto nastavenie alo Ty, tak v 37-38 rokoch sa im roztikali biologické hodinky a rýchlo si našli chlapa, odrazu im na xhlapoch nič nevadilo a rýchlo stihli aspoň 1-2 deti

Je to tvoj život a uvidis čo ti prinesie

@pribinak To mas pravdu” odrazu im na chlapoch nic nevadilo🙂”

pribinak
29. aug 2025
@anonym_edd18c

@pribinak To mas pravdu” odrazu im na chlapoch nic nevadilo🙂”

@anonym_edd18c no je to tak 🤣🤣schmatli prvého čo išiel okolo a raz dva bolo decko dom aj svadba (poradie si už daj podľa seba 🤪)

anonym_edd18c
29. aug 2025
@pribinak

@anonym_edd18c no je to tak 🤣🤣schmatli prvého čo išiel okolo a raz dva bolo decko dom aj svadba (poradie si už daj podľa seba 🤪)

@pribinak suhlasim a dobre ma to pobavilo.

pribinak
29. aug 2025
@anonym_edd18c

@pribinak suhlasim a dobre ma to pobavilo.

@anonym_edd18c 😊😊

pribinak
29. aug 2025
@minnie767

Hej... toto ma presne desí, keď počúvam o mužoch ako sa správajú... ja viem, že mne je dobre tak ako mi je a na nikoho sa nemusím spoliehať.... popravde je moja najväčšia nočná mora ostať finančne závislá na chlapovi, takže ono aj preto nechcem deti... asi máte ale pravdu, že jednoducho nie je nič, čím by som jej to zmiernila...

@minnie767 prečo b si mala zostať finančne závislá ? Však nemusíš trčať 3 roky na materskej. Po pol roku môžeš ísť spat do prace a otec na materskú

minnie767
autor
29. aug 2025
@pribinak

@minnie767 prečo b si mala zostať finančne závislá ? Však nemusíš trčať 3 roky na materskej. Po pol roku môžeš ísť spat do prace a otec na materskú

@pribinak ja som momentálne živnostníčka, takže ono je to trochu zložitejšie v mojej situácií čo sa financií týka a ako som písala, žijem v zahraničí, tu veci fungujú tiež mierne odlišne. Ako som to myslela je, že nie som zvyknutá sa na nikoho spoliehať a to v ničom, nikdy som nemala nejaký vážny vzťah a fungujem ako samostatná jednotka, takže predstava vzdať sa vlastnej nezávislosti, nielen finančnej, ale aj časovej je veľmi až desivá

salamistka
29. aug 2025

Moja dcéra keď mala 15 mi povedala, že nechce mať deti, všetci mi hovorili, že zmení názor...teraz má 22, tretí vzťah, osamostatnila sa, býva s priateľom spolu a svoj názor nezmenila...majú zvieratá, sú spokojní, študuje...my sme jej s mužom hovorili, že by sme radi vnúča, ona je naša jediná...ale nepresviedčam ju, len sa zamýšľam, prečo sa takto rozhodla, veď mala pekné a spokojné detstvo, čo mi potvrdila aj ona sama, ale podľa nej deti len plačú a sú s nimi starosti, že aj kopec radosti, to neberie do úvahy...zvládam to normálne, je to jej život, mrzí ma to len z toho dôvodu, že ja som veľmi chcela viac detí a nepodarilo sa, a nakoniec ani vnúčatá nám nebudú dopriate, ale zas hlavne som rada, že máme ju.

minnie767
autor
29. aug 2025
@salamistka

Moja dcéra keď mala 15 mi povedala, že nechce mať deti, všetci mi hovorili, že zmení názor...teraz má 22, tretí vzťah, osamostatnila sa, býva s priateľom spolu a svoj názor nezmenila...majú zvieratá, sú spokojní, študuje...my sme jej s mužom hovorili, že by sme radi vnúča, ona je naša jediná...ale nepresviedčam ju, len sa zamýšľam, prečo sa takto rozhodla, veď mala pekné a spokojné detstvo, čo mi potvrdila aj ona sama, ale podľa nej deti len plačú a sú s nimi starosti, že aj kopec radosti, to neberie do úvahy...zvládam to normálne, je to jej život, mrzí ma to len z toho dôvodu, že ja som veľmi chcela viac detí a nepodarilo sa, a nakoniec ani vnúčatá nám nebudú dopriate, ale zas hlavne som rada, že máme ju.

@salamistka to je od vás pekné... ja si myslím, že moju mamu trápi aj to, že nemám priateľa a žiadneho som jej nepredstavila no...

anonym_7ef4e5
29. aug 2025
@minnie767

@salamistka to je od vás pekné... ja si myslím, že moju mamu trápi aj to, že nemám priateľa a žiadneho som jej nepredstavila no...

@minnie767 už si mala niekedy priateľa, či na baby?

minnie767
autor
29. aug 2025
@anonym_7ef4e5

@minnie767 už si mala niekedy priateľa, či na baby?

@anonym_7ef4e5 nemyslím, že som na ženy, priateľa som nikdy nemala, som taká... neviem asi príliš obyčajná a nudná na vzťahy, ale mne popravde vyhovuje život osamote, ako bez partnera, vnímam sa ako šťastná osoba, mne osobne vztah príde ako úplne cudzí koncept, ale moja mama mala od 18tich muža, tak jej sa niečo také chápe eln ťažko no

anonym_7ef4e5
29. aug 2025
@minnie767

@anonym_7ef4e5 nemyslím, že som na ženy, priateľa som nikdy nemala, som taká... neviem asi príliš obyčajná a nudná na vzťahy, ale mne popravde vyhovuje život osamote, ako bez partnera, vnímam sa ako šťastná osoba, mne osobne vztah príde ako úplne cudzí koncept, ale moja mama mala od 18tich muža, tak jej sa niečo také chápe eln ťažko no

@minnie767 tak rovnako ako moja sesternica, nikdy nemala nikoho a nemá záujem

minnie767
autor
29. aug 2025
@anonym_7ef4e5

@minnie767 tak rovnako ako moja sesternica, nikdy nemala nikoho a nemá záujem

@anonym_7ef4e5 človek si na to zvykne, ja stále počúvam kamarátky ako sa sťažujú na svojich mužov, aj keď som bola sem tam na rande, tak vždy nakoniec prídem k záveru, že mne samej najlepšie :D je to až smiešne niekedy, aj preto si neviem predstaviť mať deti a podobne, je mi to úplne cudzie a vzdialené

Strana
z4