icon

Ako zmierniť sklamanie matky z môjho neplánovania mať detí?

minnie767
29. aug 2025

Ahojte... mám skoro 30 rokov, mám fajn kariéru, som samostatná a žijem sama, ale moja mama sa kvôli mne tak trochu trápi... zaujímalo by ma aký máte na vec pohľad vy. Ja v sebe mám vyriešené, že deti nechcem, nemám momentálne ani partnera, pre viacero dôvodov. Som zvyknutá žiť sama, v podstate tak žijem už dlho. Moja mama sa o mňa však stále obáva a často to prízvukuje. Máme veľmi dobrý vzťah, trápi ma iba to, že vidím ako túži po vnúčatkách. Som bohužiaľ jedináčik, ona po mne už ďalšie deti mať nemohla zo zdravotných dôvodov... mrzi ma, keď ju vidím nakúkať do kočíkov a počujem ako mi hovorí o ďalšej kamarátke, ktorá je babkou... je podľa vás spôsob ako to zmierniť alebo ako sa o tom s ňou porozprávať? Je to pre mňa náročná téma...

anonym_c87ab3
29. aug 2025
@minnie767

Ona mi práve nič nevyčíta, mňa skôr len vždy mrzí, keď ju vidím aká je smutná, keď vidí napríklad svoje kamarátky s vnúčatkami a podobne, ona je skvelá mama, ja som nesmierne rada za to, že ju mám... zrejme preto ma to celé tak mrzí

@minnie767 Ak svojich rodičov naozaj ľúbime a sme empantické citlivé dcéry tak je pochopiteľné, že nás trápi, že nespĺňane to čo si rodičia určitým spôsobom vysnívali. Možno raz stretneš ešte niekoho a zmeníš názor. Ak aj nie je to v poriadku. Musíme žiť svoj život podľa svojich predstáv a nie spĺňať predstavy rodičov. Poznám veľa žien čo žijú bez detí, majú úžasný vzťah s mamou a mami sa museli zmieriť s tým, že nebudú (nie su babky).

lenkakravcova
29. aug 2025
@minnie767

Ona mi práve nič nevyčíta, mňa skôr len vždy mrzí, keď ju vidím aká je smutná, keď vidí napríklad svoje kamarátky s vnúčatkami a podobne, ona je skvelá mama, ja som nesmierne rada za to, že ju mám... zrejme preto ma to celé tak mrzí

@minnie767 neprekonala si nejakú traumu rodinnú, ktorá u teba spôsobuje to, že sa bojíš byť závislá na mužovi, tým pádom necítiš túžbu po deťoch (alebo ju potlacas)?
Neopustil vás tvoj otec? Alebo nemáš s ním nejakú negatívnu skúsenosť?
Lebo ono by to dosť vysvetľovalo aký máš postoj.

ibatanecnica
29. aug 2025
@minnie767

@minnie767 tak sa s tym.buide musiet zmierit
Nie vsetko.v zivote je podla nasich predstav

anonym_2985f4
30. aug 2025
@minnie767

@anonym_bac2a4 hej....to je presne ono, ja vidím ako sa mama obáva, myslím hlavne toho aby som neostala sama, keďže jednoducho som jej nikdy nepriniesla predstaviť žiadneho priateľa a ešte aj žijem v cudzine momentálne...

@minnie767 si uplne ako moja dcera. Tiez nechce deti, deti su podla nej hrozne. Ma 24 a zije v zahranici. Mam aj syna, ale ten je strasny introvert, ktovie, ci vobec si niekedy aj najde priatelku. Ale ja som s tym zmierena, je to ich zivot. Radsej takto,ako keby mala porodit a potom to dieta odmietat.

enmery
30. aug 2025
@anonym_bac2a4

@minnie767 som v rovnakej situácii ako tvoja mama, tiež som z toho smutná a mám o dcéru obavy. Snažím sa jej to nedať najavo . Snažím sa to vyriešiť ako môj problém , ale … ťažké to je 😔

@anonym_bac2a4 Môžem vedieť prečo sa obávať o dospelú, samostatnú ženu?S deťmi by obavy o jej existenciu zmizli či ako? Deti sú zárukou čoho?Lebo tu na MK tak 80% detí žije v hrozných sračkách a chorých manzelstvách a vyrastú z nich psychické trosky, ktoré budú opakovať, čo videli doma.

anonym_52839a
30. aug 2025

@minnie767 nečudujem sa jej, ona vie že zachvilu tu už nebude a ty zostanes sama ako prst. Tiež dufam že moja dcéra bude mať raz veľkú rodinu.

alenka58
30. aug 2025

to že si sama teraz mladá nie je problém, ale časom to bude problém samota je nanič a to tvoja mama vie

alenka58
30. aug 2025
@enmery

@anonym_bac2a4 Môžem vedieť prečo sa obávať o dospelú, samostatnú ženu?S deťmi by obavy o jej existenciu zmizli či ako? Deti sú zárukou čoho?Lebo tu na MK tak 80% detí žije v hrozných sračkách a chorých manzelstvách a vyrastú z nich psychické trosky, ktoré budú opakovať, čo videli doma.

@enmery 80% to snád nemyslíš vážne, hm... tvoje výpočty, áno sem si chodia ženy pre radu a sťažovať sa, ale v realite je veľa rodičov, alebo párov šťastných, ja poznám prevažne len takých

nikushka8
30. aug 2025

Mozno mame ani nejde tak o vnucata, ale skor o to,aby si nebola sama.Ako mama ju uplne chapem, tiez by som nechcela,aby moje dieta bolo same ako prst, navyse v cudzine. Minule sme akurat vysvetlovali kamosovi,preco tak rodicia nanho tlacia (ma 38).Chcu ho mat tzv. "na poriadku" (ano, nie je to zaruka stastia, spokojnosti a neviem coho este, no pre rodica signal,ze nie je sam a je svojim sposobom zaopatreny). Moj brat roky odmieta mat deti, ma 35 a zatial to neplanuje menit, na tom nie je nic zle, no nechce byt bez partnerky. Tiez si uvedomuje, ze je dobre niekoho pri sebe predsa len mat.
Bohuzial ten mamin pocit "zaopatrit ta",kym tu je, nijak nezmiernis.

martinka13
30. aug 2025

Možno sa raz zamiluješ a všetko sa zmení. A neboj sa. Existujú aj úžasní muži a manželia. Nie iba tyrani.

anonym_c7b951
30. aug 2025

akože nemať deti Ok, každého rozhodnutie … hlavne ak by malo ísť iba o uspokojenie vlastnej matky … Ale mať 30, nemať žiaden vzťah za sebou, hovoriť, že samej mi je najlepšie lebo chlapi sú takí a takí (pritom si žiadneho nemala) je prepáč, čudné …

anonym_5ec519
30. aug 2025

Všetci rodičia by si už konečne mohli uvedomiť, že deti tu nie sú nato, aby napĺňali ich predstavy. Mali by prestať neustále citovo vydierať a manipulovať svoje dospelé deti. To čo robí tvoja mama je obyčajná manipulácia.

anonym_af1ae7
30. aug 2025

Vôbec nehovorím že musíš mať deti a chlapa aby si bola šťastná. Ži ako ti to vyhovuje. Len na margo toho, že je tvoja najväčšia mora byť finančne závislá na chlapovi a že po vzťahu netúžiš lebo muži sú takí a takí. Nie každý chlap je blb, nie každý finančne vydiera ženu keď je na rodičovskej. Môj manžel je moje zlatinko, neskutočná opora, i keď teraz zarába iba on tak mi nikdy nedá pocítiť, že sú financie iba jeho a má ma v hrsti. Ja si naopak neviem predstaviť nemať oporu, viem že keď sa čokolvek stane, tak ma podrží, či emočne alebo finančne. Nenanucujem ti môj spôsob života, len prijmi aj ten fakt, že sú aj skvelí muži a samota má svoje nevýhody.

anonym_af1ae7
30. aug 2025
@anonym_5ec519

Všetci rodičia by si už konečne mohli uvedomiť, že deti tu nie sú nato, aby napĺňali ich predstavy. Mali by prestať neustále citovo vydierať a manipulovať svoje dospelé deti. To čo robí tvoja mama je obyčajná manipulácia.

@anonym_5ec519 aká manipulácia? Veď na ňu netlačí ani jej nič nevyčíta. Len je z toho smutná. Bože chráň že má človek nejake pocity

minnie767
autor
30. aug 2025

Ja samozrejme viem, že nie všetci muži sú zlí a ja naozaj aj všetkým ženám prajem, aby mali super muža a aby mali toľko detí, koľko chcú, nie som predsa odľud. Mám aj kopu kamarátiek s deťmi, len keď ich vidim, tak proste nechcem byť v rovnakej situácií. Dieťa je starosť, veľmi veľká starosť a zodpovednosť... a ja neviem ako to vysvetliť, jednoducho som len... proste zvyknutá na samotu, ale asi si skúsim s mamou sadnúť a vysvetliť jej, že som v poriadku. Ja verím, že sa nepominie tak skoro ako tu niekto písal... je ešte pomerne mladá, každopádne ďakujem za názory zatiaľ

minnie767
autor
30. aug 2025
@anonym_af1ae7

Vôbec nehovorím že musíš mať deti a chlapa aby si bola šťastná. Ži ako ti to vyhovuje. Len na margo toho, že je tvoja najväčšia mora byť finančne závislá na chlapovi a že po vzťahu netúžiš lebo muži sú takí a takí. Nie každý chlap je blb, nie každý finančne vydiera ženu keď je na rodičovskej. Môj manžel je moje zlatinko, neskutočná opora, i keď teraz zarába iba on tak mi nikdy nedá pocítiť, že sú financie iba jeho a má ma v hrsti. Ja si naopak neviem predstaviť nemať oporu, viem že keď sa čokolvek stane, tak ma podrží, či emočne alebo finančne. Nenanucujem ti môj spôsob života, len prijmi aj ten fakt, že sú aj skvelí muži a samota má svoje nevýhody.

@anonym_af1ae7 ja som nikdy nepísala, že samota je pre každého, ja chápem všetky nevýhody, rovnako aj život vo vzťahu si myslím, že má nevýhody, tak je to v živote so všetkým, nič nie je perfektné, záleží len čo človek preferuje 🙂

minnie767
autor
30. aug 2025
@lenkakravcova

@minnie767 neprekonala si nejakú traumu rodinnú, ktorá u teba spôsobuje to, že sa bojíš byť závislá na mužovi, tým pádom necítiš túžbu po deťoch (alebo ju potlacas)?
Neopustil vás tvoj otec? Alebo nemáš s ním nejakú negatívnu skúsenosť?
Lebo ono by to dosť vysvetľovalo aký máš postoj.

@lenkakravcova nie, nie, otec bol skvelý a je s mamou doteraz, ja som ich vždy chcela potešiť, aby na mňa boli hrdí, takže som nejako ignorovala vzťahy, kým som študovala a podobne a keď som s tým celým začala, tak ma to nejako neočarila a zistila som, že to ani nie je pre mňa, nie je v tom žiadna trauma... a teraz už keď viem aké je to byť finančne nezávislá, tak by sa to menilo ťažko

lenkakravcova
30. aug 2025
@minnie767

@lenkakravcova nie, nie, otec bol skvelý a je s mamou doteraz, ja som ich vždy chcela potešiť, aby na mňa boli hrdí, takže som nejako ignorovala vzťahy, kým som študovala a podobne a keď som s tým celým začala, tak ma to nejako neočarila a zistila som, že to ani nie je pre mňa, nie je v tom žiadna trauma... a teraz už keď viem aké je to byť finančne nezávislá, tak by sa to menilo ťažko

@minnie767 tak potom je to OK
Keby v tom bola trauma, bolo by to iné, lebo by si to mohla neskôr ľutovať. Ale keď v tom nie je, tak je to OK. A je to len na tebe.

alenka58
30. aug 2025
@minnie767

@anonym_af1ae7 ja som nikdy nepísala, že samota je pre každého, ja chápem všetky nevýhody, rovnako aj život vo vzťahu si myslím, že má nevýhody, tak je to v živote so všetkým, nič nie je perfektné, záleží len čo človek preferuje 🙂

@minnie767 jasne že nič nie je perfektné ale samota je zlá hlavne vo vyššom veku, ale ty si mladá všetko sa môže zmeniť, finančne nezávislých žien je dnes veľa , napr. aj ja, nikdy sme nemali s manželom spoločné peniaze, on sa rozhodol že nepotrebuje odo mňa peniaze a platí všetko ja mu na konci roka pošlem vždy nejakú čiastku a takto to je už veľa rokov

1sally12
30. aug 2025
@anonym_5ec519

@anonym_5ec519 presne tak, jej dcéra má mať dieťa aby sa mohla pochváliť kamoškám že už je tiež babkou?

anonym_5ec519
30. aug 2025
@anonym_af1ae7

@anonym_5ec519 aká manipulácia? Veď na ňu netlačí ani jej nič nevyčíta. Len je z toho smutná. Bože chráň že má človek nejake pocity

@anonym_af1ae7 podprahovo manipuluje. Aká je smutná, neustále sa vypytuje, či už niekoho má, pripomína, kto je už babka. Myslím, že svoje pocity môze vyjadriť, ale nie neustále domŕzať a hlavne ak je jej dcéra spokojná. Smutná nech je, keď sa jej dcéra dá na gambling a alkohol. Nie keď je spokojná a úspešná.

janinah
30. aug 2025

V rodine pripad..sikovny mlady muž,žil s mamkou.po čase uz tak mlady nebol a o mamku sa bolo treba postarat( opatrovatelky fungovali.on platil) až sa nakoniec ozenil v 52 r.a narodila sa vnucka.ale to uz babka bola tak dementna a po cievnej prihode v stave,ze to dieta a ani nevestu uz zrejme ani nevnimala.
Skoda.mohla si to vnucatko este uzit.ak by prislo skor...
.

anonym_5ec519
30. aug 2025
@janinah

V rodine pripad..sikovny mlady muž,žil s mamkou.po čase uz tak mlady nebol a o mamku sa bolo treba postarat( opatrovatelky fungovali.on platil) až sa nakoniec ozenil v 52 r.a narodila sa vnucka.ale to uz babka bola tak dementna a po cievnej prihode v stave,ze to dieta a ani nevestu uz zrejme ani nevnimala.
Skoda.mohla si to vnucatko este uzit.ak by prislo skor...
.

@janinah Deti sa nerobia kvôli tomu, aby si babky užili vnúčatko.

anonym_e08a04
30. aug 2025
@minnie767

@minnie767 veľa žien v dnešnej dobe deti nemá, aj keby ich chceli. Jednoducho sa to nepodarí. Tiež majú možno rodičov, ktorí sú z toho smutni, ale treba to prijať ako fakt. Chápem, že ťa to mrzí, ale nedaj sa tým citovo vydierať. Mať dieťa je veľmi vážne rozhodnutie, ak sa na to necítiš, tak ho nemaj a mama sa s tým bude musieť zmierit

anonym_50648b
30. aug 2025

Ty si ako moja babka ,,nevlastná babka,, celý život nemala muža ale bola jeden najúžasnejší človek na svete a ešte sa aj dožila dlho🙂

janinah
30. aug 2025
@anonym_5ec519

@janinah Deti sa nerobia kvôli tomu, aby si babky užili vnúčatko.

@anonym_5ec519 dakujem za poucenie..pointa mojho prispevku je inde...

anonym_5ec519
30. aug 2025
@janinah

@anonym_5ec519 dakujem za poucenie..pointa mojho prispevku je inde...

@janinah v tvojich príspevkoch na podobné témy často spomínaš, že deti majú mať vnúčatá, aby sa starší ľudia potešili a deti mať treba. A keď tie deti mať ľudia nebudú, tak na staré kolená budú plakať, že sa o nich nemá kto postarať. Tak som zvedavá na pointu.

janinah
30. aug 2025
@anonym_5ec519

@janinah v tvojich príspevkoch na podobné témy často spomínaš, že deti majú mať vnúčatá, aby sa starší ľudia potešili a deti mať treba. A keď tie deti mať ľudia nebudú, tak na staré kolená budú plakať, že sa o nich nemá kto postarať. Tak som zvedavá na pointu.

@anonym_5ec519 skoda,ze ja nemozem posudit tvoje prispevky.kedze sa skryvaš ako anonymm....
Pointa je taka,ze autorkina matka sa este môze dočkat vnúčat,lebo život nie je čiernobiely...

bonboniera
30. aug 2025
@anonym_5ec519

@anonym_5ec519 pointa nikde

anonym_5ec519
30. aug 2025
@janinah

@anonym_5ec519 skoda,ze ja nemozem posudit tvoje prispevky.kedze sa skryvaš ako anonymm....
Pointa je taka,ze autorkina matka sa este môze dočkat vnúčat,lebo život nie je čiernobiely...

@janinah No ja viem teda dosť čítať s porozumením, ale to čo píšeš v príspevku o tvojom známom akosi nekorešponduje s pointou čo si sem hodila. Ale v podstate je to jedno. Rodičia by mali v istom okamihu nechať svoje deti žiť tak, ako deti uznajú za vhodné. V dospelom veku, kedy je dieťa samostatné upustiť od poúčania a stať sa dieťaťu partnerom na diskusiu, nie mentorom.