icon

Ako zrušiť ručiteľstvo na hypotéke?

nikamatiasko
10. júl 2019

Ahojte,mali ste podobný problém ako ja?
S otcom dieťaťa sme počas MD kúpili byt. Som spolumajiteľka a ručím na hypotéke. Po 4 mesiacoch sme sa rozišli a s malým ma vyhodil z bytu. V banke mu neschválili ručenie jeho mamy namiesto mňa. Jediná možnosť je predať byt,lenže on s tým nesúhlasí. Ja neviem ako ďalej. Chcem si kúpim vlastný byt.

majarobo
10. júl 2019

jedine dať návrh na súd a vysporiadanie majetku, a čím skôr

11mirka22
10. júl 2019

@majarobo nárok má len na polovicu splátok doteraz uhradených, čo asi veľa nebude a keďže banka neschválila zmenu ručiteľa, tak by zostala rucitelom aj napriek vysporiadaniu. Jedine ozaj ten byt predať a hypo vrátiť, prípadný prebytok si rozdeliť. Tiež by som trvala na predaji a pre zrýchlenie procesu by som oslovila najskôr mediátora. @nikamatiasko

11mirka22
10. júl 2019

@nikamatiasko a keďže si spolumajitelkou, na sťahuj sa späť, keď aj v sprievode polície, možno to urýchli proces vysporiadania. A až teraz som si všimla, že asi ste neboli manželia, teda opravujem, čo som napísala v predošlom príspevku, ak hypo splácal zatiaľ výlučne on, tak nemáš nárok na polovicu z uhradených splátok.

nikamatiasko
autor
10. júl 2019

@11mirka22 nie neboli sme manzelia. Ja ank nemam zaujem o nejaky podiel. Len cisto o zrusenie rucitelstva na hypoteke

nikamatiasko
autor
Autor odpoveď zmazal
11mirka22
10. júl 2019

@nikamatiasko zájdite za mediatorom, on vie poradiť a vysvetliť najlepšie tvojmu partnerovi aké sú vaše možnosti. Tiež vysvetlí tvojmu partnerovi, že ak sa nedohodnete, bude rozhodovať súd a to stojí peniaze (6%z ceny bytu) A ak on nedokáže nájsť ochotneho a vhodného ručiteľa namiesto teba, tak ci tak súd nariadi predaj bytu. Ak nechce počúvať teba, právnik alebo mediátor sú jediná možnosť.

marseillefan
10. júl 2019

Vidím, že tu ľudia akosi nepochopili problém, a to, že autorka nie je majiteľkou bytu, ani neplatí hypotéku, len je na úvere uvedená ako ručiteľka. Možnosti sú v podstate len dve:
- že si priateľ nájde na ručenie niekoho iného, koho mu ale banka schváli
- alebo že si priateľ celú hypotéku refinancuje v inej banke, podpíše novú zmluvu a na tej už nebudeš uvedená ako ručiteľka... len či mu iná banka taký úver dá.

11mirka22
10. júl 2019

@marseillefan píše že je spolumajitelka....

nikamatiasko
autor
10. júl 2019

@marseillefan ano som spolumajitelka,vzdavam sa bytu bez naroku na vyplatenie ale s tou bankou je problem
Na hypoteke je 5 rocna fixacia,neviem ci je vtedy refinancovanie mozne

marseillefan
10. júl 2019

@nikamatiasko aha, ok, tak to trošku mení situáciu ak si spolumajiteľka.Bude to treba aj previesť na neho, s čím bude musieť súhlasiť aj banka. Chcelo by to nejakého fakt dobrého hypo poradcu, aby vás z toho vysekal. Každopádne hypotéku si refinancovať môžeš aj pred skončením fixácie. Je tam zmluvná pokuta 1 percento, ale v takomto prípade sa to možno oplatí zaplatiť.

nikamatiasko
autor
11. júl 2019

@marseillefan vdaka skusim mu to navrhnut a uvidime ci to schvalia

jallka11
11. júl 2019

hmm toto asi sama len tak nezvládneš a bude najlepšie, ak by si sa poradila s nejakým hypo poradcom, ktorý by niečo také v banke vedel aj vybaviť. no je to všetko na dohode aj medzi vami ako bývalými partnermi

draik
11. júl 2019

Je rozdiel, či ste skutočne len ručiteľkou alebo spoludlžníčkou.