Ako zrušiť ručiteľstvo na hypotéke?
Ahojte,mali ste podobný problém ako ja?
S otcom dieťaťa sme počas MD kúpili byt. Som spolumajiteľka a ručím na hypotéke. Po 4 mesiacoch sme sa rozišli a s malým ma vyhodil z bytu. V banke mu neschválili ručenie jeho mamy namiesto mňa. Jediná možnosť je predať byt,lenže on s tým nesúhlasí. Ja neviem ako ďalej. Chcem si kúpim vlastný byt.
@majarobo nárok má len na polovicu splátok doteraz uhradených, čo asi veľa nebude a keďže banka neschválila zmenu ručiteľa, tak by zostala rucitelom aj napriek vysporiadaniu. Jedine ozaj ten byt predať a hypo vrátiť, prípadný prebytok si rozdeliť. Tiež by som trvala na predaji a pre zrýchlenie procesu by som oslovila najskôr mediátora. @nikamatiasko
@nikamatiasko a keďže si spolumajitelkou, na sťahuj sa späť, keď aj v sprievode polície, možno to urýchli proces vysporiadania. A až teraz som si všimla, že asi ste neboli manželia, teda opravujem, čo som napísala v predošlom príspevku, ak hypo splácal zatiaľ výlučne on, tak nemáš nárok na polovicu z uhradených splátok.
@11mirka22 nie neboli sme manzelia. Ja ank nemam zaujem o nejaky podiel. Len cisto o zrusenie rucitelstva na hypoteke
@nikamatiasko zájdite za mediatorom, on vie poradiť a vysvetliť najlepšie tvojmu partnerovi aké sú vaše možnosti. Tiež vysvetlí tvojmu partnerovi, že ak sa nedohodnete, bude rozhodovať súd a to stojí peniaze (6%z ceny bytu) A ak on nedokáže nájsť ochotneho a vhodného ručiteľa namiesto teba, tak ci tak súd nariadi predaj bytu. Ak nechce počúvať teba, právnik alebo mediátor sú jediná možnosť.
Vidím, že tu ľudia akosi nepochopili problém, a to, že autorka nie je majiteľkou bytu, ani neplatí hypotéku, len je na úvere uvedená ako ručiteľka. Možnosti sú v podstate len dve:
- že si priateľ nájde na ručenie niekoho iného, koho mu ale banka schváli
- alebo že si priateľ celú hypotéku refinancuje v inej banke, podpíše novú zmluvu a na tej už nebudeš uvedená ako ručiteľka... len či mu iná banka taký úver dá.
@marseillefan píše že je spolumajitelka....
@marseillefan ano som spolumajitelka,vzdavam sa bytu bez naroku na vyplatenie ale s tou bankou je problem
Na hypoteke je 5 rocna fixacia,neviem ci je vtedy refinancovanie mozne
@nikamatiasko aha, ok, tak to trošku mení situáciu ak si spolumajiteľka.Bude to treba aj previesť na neho, s čím bude musieť súhlasiť aj banka. Chcelo by to nejakého fakt dobrého hypo poradcu, aby vás z toho vysekal. Každopádne hypotéku si refinancovať môžeš aj pred skončením fixácie. Je tam zmluvná pokuta 1 percento, ale v takomto prípade sa to možno oplatí zaplatiť.
@marseillefan vdaka skusim mu to navrhnut a uvidime ci to schvalia
hmm toto asi sama len tak nezvládneš a bude najlepšie, ak by si sa poradila s nejakým hypo poradcom, ktorý by niečo také v banke vedel aj vybaviť. no je to všetko na dohode aj medzi vami ako bývalými partnermi
Je rozdiel, či ste skutočne len ručiteľkou alebo spoludlžníčkou.

jedine dať návrh na súd a vysporiadanie majetku, a čím skôr