icon

Ako zvládať bordel po deťoch?

8. júl 2025

Dusím sa. Nevládzem tu dýchať. Nepotrebujem všade vyleštené a utretý prach ale to, čo dokážu naši doma je …. plačem naozaj. Majú prázdniny, najmenší ma 3r a rýchlejšie vysypáva veci ako ja upratujem 😭 vyberie plastelínu, vsade ju rozmrví, o 3 min už nie je pri nej a je všade všetko, ide ďalej… pomedzi to sa bijú a hádajú, zatiaľ čo im urobím jesť prevrátia dom hore nohami. Odchádzali sme, upratovala som kuchyňu s obývačkou do 3 rana, včera sme prišli a dnes hľadám miesto na gauči kde si sadnem a napíšem tento urevaný príspevok 😭 skúšala som im všetko rozhádzané zobrať a zbaliť, chodili za mnou každých 30 sekúnd a chceli odo mňa animačný program nech sa venujem. Manžel chodí z práce neskoro a sám neupratuje. Končím baby, mám chuť utiecť, bojujem tu boj ktorý nemám šancu vyhrať…

oskvarka
10. júl 2025
@anonym_autor

@viestta Naozaj robíš deťom cez deň animátorku? Včera sme sa vrátili z predĺženého víkendu, nemáme opraté, povykladané, nemáme žiadne jedlo, ako to mám urobiť keď som sama?

@anonym_autor chápem úplne mám 4 deti za sebou....najmladší má už našťastie 5 tak sa to pomaly lepší ale úplne chápem....1.ja som upustila z nárokov...dočasne..z toho ako má vyzerať upratany priestor...teda mám si kde sadnúť môžem chodiť bosý po dlážke a nezranim sa...to stačí.... 2. Zaviedla boxy na hračky a mali sme teda len také ktoré sa dali nahádzať do boxov...zvládli aj 2 ročný aj menej. 3. Kreatívne veci alá plastelína (tu som ale tiež rýchlo vyhodila lebo moji ešte aj ochutnávali🤦🤯) pastelky nožnice nálepky farebný papier lepidlo farby a všetko čo ťa okolo toho napadne som vyložila na poličku kde nedosiahli ani zo stolicky..to sa robilo len so mnou keď som mala čas...málokedy ...o to viac si to vážili...4. knihy a audio rozprávky a pesničky na spestrenie programu a skludnenie sa sú super...5. zober si k práci jedno dieťa...ako niekto zvládne aj dve ale závisí aj od povahy dieťaťa..na pomoc...áno robota ti bude trvať dva krát tak dlho..urobíš vlastné z toho ten animačný program...ale bude to naozaj spravené a to je základ...a dobre je že deti nebudú za ten čas môcť robiť neporiadok..6. daj preč 80 percent hračiek a len ostatné nechaj v izbe... Tých 20 (alebo aj menej neviem koľko máte hračiek) nechaj vonku a pravidelne obmieňajú keď budeš mať čas.... Veľa trpezlivosti ti želám...je to len obdobie ..

oskvarka
10. júl 2025
@anonym_autor

@sisska96 Asi nie. Mami pozeraj, mami aha, mami pod sem nech ti ukážem. NONSTOP za mnou niekto chodí ako chvost. Normálne mám úzkosť vo svojom vlastnom dome

@anonym_autor možno sa potrebuješ aj resetnut koľko máš ty h deti a ako sú staré...aj ja mám obdobia že poviem že ešte raz povie niekto mama tak na dnes končím... 😂 Alebo hlášky typu kto sa prvý spýta čo máme na večeru vari večeru pre všetkých 😂....tomu sa hovorí vyhorela mama z otázok a vyhorela mama zo stáleho varenia...na každú to asi občas doľahne...treba dať na pol dňa detí manželovi a urobiť si veget.... Lebo z tvojich príspevkov mám pocit že si už ďaleko za hranicou svojej psychyckej pohody...áno aj moji sa bijú hneď ako budú von a stále niekto plače...sú také dni a keď sa spojí jedno z druhý a tretím je to ťažký deň...stáva sa... No..ale sú aj pekné dni...a aj výlet najlepšie do prírody kde nič nieje čo sa dá pokaziť a rozhádzať ..je tiež dobrý relax aj pre teba aj pre nich...najlepšie nejaký park s dobrým ihriskom...

oskvarka
10. júl 2025
@anonym_ad7c05

@deedol keby bola co to schopná, nemusi tu vypisovat takéto výlevy 🤦‍♀️ ma 7 rocne decko, co musí vedieť pomôcť aj upratať. A aj to 3 rocne. Keď to inde vedia a doma nie, asi bude problém v nej. Hm?

@anonym_ad7c05 ty do toho nejak vidíš... Si sa už stretla s náročným dieťaťom? Sú rôzne povahy a gény neoklames môžeš výchova at a učiť koľko chces takže by som sa vyhla zbytočnému porovnávaniu... Aj keď trik z vyhadzovanim poznám aj ja najčastejšie ho ale používam keď hráčky ničia ako sa s nimi hrajú že im poviem čo je zlomené vyhodím lebo sa môžete na Tom zraniť..ale aj naozaj reálne vyhodenie alebo darovanie predanie na bazari funguje úplne super...na väčšinu deti...ale nie na všetky...

oskvarka
10. júl 2025
@viestta

@tatisna ked sedemrocne nevie pockat s jedlom kym mama skonci inu robotu a nevie si upratat po sebe hracky, niekde za poslednych 5-6 rokov sa stala chyba, to hadam uznas. Ci?

@viestta "niekde posledných 6 rokov sa stala chýba"no neuznam mám 4 deti jedno má už 9 je fakt od mala náročný a on naozaj je schopný po sebe neupratat...keď sa tak sám rozhodne.. Nech som dobrý policajt zlý policajt vyhodím mu hračky...dokáže mu to byť všetko absolútne jedno...ako nevravím že nikdy sa to nezvládne ale u neho musíš ako na nášľapnú minú dávať pozor či je vyspatý či je nájedeny...lebo skrátka jeho hormóny s ním zametajú...a môže on za to že má takú povahu...nedá sa to paušalozovat...sú rôzne povahy a ja verím že nie všetko je také jednoduché pre každého ako sa to môže zdať tebe...

oskvarka
10. júl 2025
@anonym_autor

@doriiis 7 a 3r, inak v MŠ a ZŠ sú to vychválené poslušné deti ale doma sú čerti prisaham

@anonym_autor presne také vychvalene v škôlke škole sa často doma "uvoľnia" znamená že sa pri tebe cítia v bezpečí...😉 A plne ti dôverujú... Máme takých bratrancov... Už majú 12 a 14 už sa to zlepšuje 🤯

mira0611
10. júl 2025

@anonym_autor ahoj, pozri si prosim montessori vychovu a co by mali tvoje deti v tomto veku vediet robit, bola by si prekvapena, ze kolko veci by uz take 3 rocne malo vediet robit, napr.vylozit umyvacku, vylozit pradlo zo susicky (poskladat uterak)... moj taketo tiez nevedel, potom som zacala citat o tejto vychove, a ake to ma pozitiva na psychicky vyvoj a skusila som bola som velmi prekvapena.

Ked deti zaclenis, do domacich prac maju pocit dolezitosti a zacnu viac davat pozor na poriadok a reku na vlastnej skusenosti ti poviem je to pravda!

Moj mal 12 rokov, ked som s tym zacala, dovtedy som okolo neho skakala a obsluhovala a nadarmo som mu povedala sprav si poriadok v izbe, nespravil, lebo to rozhadzane podla jeho vnimania nebol bordel.

Aj ked som mu pomahala s upratovanim, aby nabuduce vedel co ma robit, ani to nepomahalo.

Este 1 rada sa mi osvedcila, ked nechal hracky v obyvacke tak som ho zavolala, a prikazala mu, aby si to zobral do svojej izby späť lebo tam moze mat rozhadzane hracky, ale tu nie.

Po par tyzdnoch hracky prestal vynasat zo svojej izby, lebo bol lenivy ich stale brat naspat, ale v izbe mal hracky vsade rozhadzane, ale na to je detska izba.

Drzim palce.

princezna_bosorka
10. júl 2025

@anonym_autor tazko povedat, kde je chyba (okrem toho, ze ti nikto nepomoze). My mame doma aj plastelin niekolko, aj kineticke piesky a aj senzory play ryzu a nie je s tym problem. Tieto typy hraciek nemaju volne dostupne, vytahujem to len obcas. Na zem rozlozim igelitovy obrus a ked sa dohraju, zase vsetko spracem, obrus vytrasiem a je poriadok. Bezny bordel z hraciek neriesim - obcas upracem, obcas len odsuniem. Deti su akcne az hroza, ale stale zvladnutelne...

zajinkakoni
10. júl 2025

@anonym_autor čo tak ich naučiť upratovať? V iných rodinách to ide, aj v škôlkach 😀 nie všetko robit za deti, ale spolu s nimi, vypestovať návyky…. Prečítaj si knihu Deti ako výzva, taká oranžová….. 😉

b_mommy
10. júl 2025

Zrejme si odmalička hneď ako niečo chceli tak preskočila za nimi. Chyba. Bude to teraz ťažšie, ale nebude vôbec odveci zvýšiť a zdôrazniť tón hlasu a jasne im to vysvetliť že aj ty si len človek a máš na starosti v podstate všetko. Alebo im ako činnosť daj do rúk metlu, vysávač,handru a zapoj ich do povinností. Ideš prať? Vezmi ich a nech vytriedia prádlo na bledé a farebné/tmavé. Potom spolu natukajte program. Ideš vešať? Tak nech jeden podáva prádlo a druhý štipce. Sú hladní? Tak nech idú pomáhať pri chystaní jedla. Moja 6 ročná mi krája zemiaky plastovým nožíkom na plastelínu 😄 Áno bude to trvať všetko asi raz toľko, ale nebudú robiť toľko neporiadku, pomôžu ti, niečo sa priučia a časom pochopia že to nemáš jednoduché pretože si to aj sami odskúšajú.

b_mommy
10. júl 2025

A čo sa plastelíny alebo kinetickeho piesku týka - naša sa už naučila že keď sa s tým dohrá tak hajde pre portviš alebo malý ručný vysávač, lebo vie že inak by sa s tým nehrala 😉

ninjah
10. júl 2025

@anonym_autor uplne viem ako sa cítiš a ja to u nás riešim nasledovne: vybratých je len pár hračiek a ostatné su skryte v gauči. Ak chcú biečo ine, musia schovať niečo čo je vybraté. Ak sa chcú hrať s mojimi vecami ako napríklad hrnce varechy atď, musia schovať polovicu z toho čo majú vybrate atď. Ale teraz je teplo a ideal ako mať čisty dom je proste brat ich von. Ked sme cely den mimo dom nie len ze hračky nie su vsade ,ale ani omrvinky, rozliate, pocapkane okna atd atd...my sme v byte a ked mam toho dost dam ich na balkon kde maju detsku kuchynku a dalsie hracky. Vnutri popracem a mam klud a oni si bordeluju vonku. A hlavne som bezcitne vyhadzala hracky ktore ich nebavia viac ako 5 minut. Plysaky s ktorymi sa nevedia hrat, z 30 auticok ostalo 5 atd... proste nebudem otrok...a plastelina ani kineticky piesok sa u nas uz nekonaju 😀

tiezjedna
10. júl 2025

zapni im telku alebo vraz tablet😎 čím skôr ich naučíš technickej gramotnosti, tým viac si budeš ďakovať pri ďalšom lockdowne alebo inom výpadku normálneho života👍

anonym_acb64d
10. júl 2025

@anonym_autor niesi sama 😏 mám to úplne tak isto. Celý deň len upratujem a upratujem mám chuť im všetke hračky vyhodiť do koša.

ivec16
11. júl 2025

sucitim s tebou… skus ich zapojit… nech ti nosia pradlo z pracky ku susiaku a potom vesaju… ja davam aj spinave pradlo aby natlacili do
pracky… to zvladnu (aj dvojrocny mi nosi z pracky veci)… ked varis tak isto… nech si natieraju samy maslo, starsie dieta moze nieco krajat uz priborovym nozom -uvarene zemiaky napriklad (ked robim francuzske tak starsi asi od 6 rokov krajal) mladsie dieta moze ukladat vratvit… zabavia sa a zaroven sa citia dolezito
ze robia to co ty… urcite sa im nebude vzdy chciet ale vzdy ked pridu za tebou skus od nich nieco chciet… ze pojdem ale najskor mi prines toto, urobim ale najskor pozbieraj tieto hracky a zanes ich na miesto… spravim ale najskor musime poskladat ponozky budes hladat ktore patria k sebe.. kto najde najviac parov vyhrava ;)… drzim palce ale je to tak mama je vsetko aj animator

lessiie
11. júl 2025
@anonym_autor

@sisska96 Asi nie. Mami pozeraj, mami aha, mami pod sem nech ti ukážem. NONSTOP za mnou niekto chodí ako chvost. Normálne mám úzkosť vo svojom vlastnom dome

@anonym_autor ahoj. 🙂 ja ta uplne chápem... mam deti 3 a medzi nimi 2 ročný rozdiel... uz skoro 11 rokov nepočúvam nič iné len mami III, mamiiiii... 🙂 z každej strany...niekedy som z toho naozaj na slučku... chodím do práce, som rozvedená, starám sa o 2 domácnosti...a občas záhradka 😆 periem, varím chodím s nimi na výlety a ked sa obzriem za seba mam pocit ze nič nezvládam... 🙂 ale...som úplný monk ako ty... nervózna ked je bordel, kričím a je malo od toho aby som aj hryzla...🤣😅🤣 nepíšeš aké veľké máš staršie dieťa ale moje 2 staršie (10 a 8) majú toho uz celkom dosť na zodpovednosti...ked odchadzam do prace majú zoznam co ma ktorá spraviť a tak väčšinou uz upratuju uz len dievcata... staršia umýva podlahy ,mladšia vysáva...prach...kúpeľňu staršia, mladšia WC...a tak.. chcem ti tým povedať len výdrž...ked mali 3 roky bola som rovnako zúfalá vo svojom dome ako ty...mam rada poriadok proste...takze výdrž a bude dobre... zatiaľ by som ich na tvojom mieste zapájala do všetkého co robis...išla som prať? Roztriedili prádlo... aj také okolo 3 rokov uz makali... mali program, ja nervy v r... ale aj poriadok 😂😂🤣🤣 držím palce

jabuducanevesta
11. júl 2025

@anonym_autor večer si nachystaj papier a tam nalep 15 veci voňajú do určitého času nájsť a nachádzajú sa v okolí...obom zvlášť ine...kým varis,nech hľadajú...v dome a na dvore...získaš čas...veľa takých hier je

letfenixa
11. júl 2025

Mne bola vzorom kolegyňa, ktorej dcéra a muž doma nič nerobili, lebo len ona vie správne upratať. A aká bola prekvapená, keď tá istá dcéra v takmer dospelom veku stále nevedela doma nič urobiť. Takže syn so mnou robil všetko od kedy chcel. Áno, robí aj bordel. Ale vie urobiť, s pomocou, všetky domace práce, pomáha pri varení.

letfenixa
11. júl 2025

@anonym_autor na víkendovom pobyte sre sa deťom max venovali a ty si prekvapená, že to čakajú aj doma?

anonym_cca805
11. júl 2025
@anonym_autor

@maryetta poznám rodinu kde je 5 deti a keď tam prideme, moje deti narobia väčší vietor ako ti 5 súrodenci… preto nechápem prečo to u nás takto musí vyzerať, ved už by mali mať aj trošku rozum! Práve ako bábätka som ich niekde dala, dohliadla na nich, boli pomalší a nejak sme to zvládali…. Ale teraz sú nezastaviteľné tornáda ktoré lietajú a vrieskajú od rana do večera

@anonym_autor ja to mám veľmi podobne ako pises, len vek deti iný. Rozmyslam, kde som urobila chybu tak 3x do týždňa.. mám pocit, že ostatne ženy majú nejaku superschopnost, ktoru ja proste nemám.
Mna by ešte zaujimalo, aký máte vzťah s manželom. A aký je otec. Či pred detmi vystupujete ako dvojka s jednotnými pravidlami, alebo je to anarchia.
Lebo u nás aj toto značne kríva a myslím, že to dosť prispieva k atmosfére..

zuzanna1317
11. júl 2025
@anonym_autor

@doriiis Snažím sa 365 dni v roku. Vôbec nezaberá. Staršia si už chce priviesť kamarátky. Skúšali sme všetko. Aj motivačné, že keď bude mať upratanú izbu dostane 1€ a keď nie dá ona nám 1€…. Že nebude mať nič… že tu nikto nemôže prísť (a reálne nepríde aj keď jej to je ľúto, nedovolím)… Upracte prosím, nemám si kam sadnúť. Neupracu, nechám tak… počká ich to… ani na druhy den neupracu a radšej to hodia na zem, kopnú do toho… už som nie raz vybuchla, hodila do kosa, skúšala rôzne formy dohody, nič nič nič nič nič nezaberá. A 3r ma fakt na háku, ten najnovšie skúša hranice svojim fingovaným revom, skúša kopnúť, buchnúť a do toho klame že to nespravil…

@anonym_autor Ahoj, mám 3 chlapcov 8, 6 a 4 ročného. U nás funguje pri upratovaní hračiek čierne vrece na odpadky - vezmem a zbieram a pri tom im hovorím, že to idem vyhodiť, keďže si to nechcú sami upratať, tak začnú veľmi rýchlo upratovať. Máme pravidlo, že večer si musia všetky hračky z obývačky, kuchyne, chodby.. spratať do herne(tam majú svoj hrací neporiadok, ktorý upratujem 1x za 2 týždne, zavrú sa dvere a dom vyzerá upratane). A zapájam ich, upratujeme spolu, najstarší vysáva, vie v mikrovlnke zohriať bratom jedlo, natrieť chleba. Taniere a poháre máme v dolných skrinkách, takže sa vedia sami obslúžiť, naliať si vodu a podobne. Treba ich učiť a povzbudzovať k samostatnosti. Pomáhajú mi s varením aj pečením, obaluju rezne, miešajú cestá, upečú si vlastné koláčiky a sú na seba hrdí 😉 síce je z toho bordel, ale takto spolu trávime čas. Oni sa zväčša potom zoberú do izby a hrajú sa. A ja si dám kávu. Nie je to dokonalé, ale sú spokojní a šťastní a aj pokojnejší. Tiež pomáhajú v záhrade, kde sme im vyhradili miesto, kde si vysadili podľa seba semienka kvetov a zeleniny, polievaju si to, oberajú vlastnoručne vypestovany hrášok a uhorky 😉😂

ruzovakrava
11. júl 2025

Autorka posielam veľké objatie, presne viem ako ti je aj keď mám v podobnom veku 2 deti. A tie ktoré tu radia že ich to máš naučiť, ak neupracú, vyhodiť atď tak im gratulujem a úctivo sa ukláňam. Staršia 7r už si konečne ako tak trochu uprace po upozornení a usmernení čo má kam dať. Mladšia 4r sa po vyhrážke a realizovaní trestu dostane max do afektu kedy s ňou už nepohne nič. A áno, je zdravá, pre muderáčky podotýkam. Sú deti a deti tak nepaušalizujte. Tiež neznášam to kuvikanie a žalovanie, naučili sa čakať, zapájam ich do všetkého doma aby videli koľko námahy a času stojí ich bordelovanie. Samé by to nespratali nikdy, dostanú jasné inštrukcie čo kde zaniesť, čo utrieť, čo ide do prádla, čo do umývačky. Chce to len čas a investovanú energiu autorka, uvidíš ono sa to vyplatí. A keď bude aj bordel, tak čo? Oni prídu na to že keď je bordel tak nenájdu svoju obľúbenú hračku. Vyhádž plastelíny na dvor, sliz do koša, drobnosti schovaj, ostatné hračky do boxov, ziadne ukladanie do poličiek. Zabudni na krásne katalógové detské izby v škandinávskom štýle z instagramu, proste divočina, a čo? Hlavne ty sa daj do kľudu žena, na tebe to tam stojí a padá ked muž chodí neskoro z roboty, tak sa nenervuj na niečom čo do istej miery a veku detí neovplyvníš. Myslím že každá má občas taký mentálny breakdown a vyzerá to u nich ako v chránenej dielni bez dozoru, len tu na koňovi sa nedokonalé matky nesmú prezradiť.

evkatk
11. júl 2025

To, čo opisuješ, je o totálnom zanedbaní výchovy z tvojej strany. Predsa ak si vyrastala v rodine, kde bol stále poriadok a čistota, nemohla si dopustiť svojim deťom, aby robili špinu. A začína to od úplne útleho veku. Mnohé neporiadne mamky dávajú deťom do rúk rožky, keksíky a akékoľvek jedlo a tie to jedia, kde príde, špinavými rukami sa dotýkajú nábytku, čalúnenia, drobia omrvinky na zem,... V rodine, kde sú malé deti do 5 - 6 rokov nesmú byť omrvinky nikde v byte, dieťa má vyrastať v absolútnej čistote a k tomu musí byť stále vedené. Ono už ako 1,5 - ročné musí vedieť, že jesť čokoľvek, aj keď len 1 piškótu, musí výlučne za stolom alebo v krmiacej stoličke. Ak len raz mamička dá dieťaťu mimo stola akúkoľvek maličkosť do rúk na jedenie, totálne zlyhala vo výchove alebo pochádza z rodiny, v ktorej neporiadok a špina boli samozrejmosťou. Podlaha sa nevysáva a umýva kvôli špine, ale tam môže byť v poriadnej rodine iba prach, ktorý treba denne vysať a zmyť. To isté platí aj pre hračky. Dieťa nemá vyberať veľa hračiek. S ktorými sa prestane hrať, už 2 - ročné dieťa vie, že ich má odložiť, odkiaľ ich vybralo. To všetko sa dá naučiť bez drezúry, kriku,... Ak je stále k tomu vedené, berie to ako samozrejmosť a ani ho nenapadne hračku neodložiť. " Ona ide spinkať", to hovorili, keď ich odkladali. O hračky sa starali a nemali sme žiadne pokazené, zničené, lebo k nim vytvorili dobrý vzťah. Ak prišla návšteva s deťmi, nepustili ich k hračkám nedovolili im ani brať do rúk, lebo sa stalo, že niečo zničili a z toho bol nesmierny plač a žiaľ aj niekoľko dní.O deti sa treba starať, nielen nakŕmiť ich a šatiť, ale aj vychovávať k vzájomnému rešpektu a dobrému spolunažívaniu. Mala som 3 deti, ale nikdy sa nebili ani nepobili. Matke, ktorej deti sa bijú, bolo by vhodné deti odobrať. Predsa žijú v napätí v strese a neporiadku. Čo z nich vyrastie bez života v slušnom čistom prostredí, bez výchovy k vzájomnej úcte a rešpektu nielen k rodičom, ale aj k súrodencom a iným? To treba učiť od narodenia. A nie je potrebná žiadna prehnaná prísnosť, len dôslednosť vo výchove a aj s 3 - ročným dieťaťom sa dá v kľude dohodnúť na tom, čo chceme dosiahnuť a presvedčiť ho, čo je správne. Nikdy rodič nesmie jedno a to isté raz povoliť, inokedy nie, prípadne to vyčítať. Rodič nikdy nesmie na deti kričať a prikazovať. Vtedy stráca autoritu a deti ho budú mať na háku. Ale starostlivosť o deti chce rodiča po celý deň. Žiadne svoje aktivity, telefón, počítač, ... To až keď deti zaspia. Celý deň je treba sa iba im venovať ak sme ich mali. Inak to s nimi v budúcnosti nemusí dobre skončiť a preberú si stereotyp správania sa z domu. Takí by nemali mať deti, lebo tie si to odnesú do života, ktorý bude k takým nevychovaným veľmi krutý.

aceris
11. júl 2025

Podla mna tu nie je rady. Vidis mnohe ti tu povedia aka si na prd mama a mnohe to maju podobne. Musis si najst sama sposob co bude fungovat🤷 Nikto nevidi do tvojej domacnosti a fungovania. Napriklad moje deti zasadne nechcu po sebe upratat hracky. Mladsia este po sebe odlozi aj riad aj utrie co vyleje, ale hracky odlozit ani za svet. Viem presne kde je u mna problem. Deti su mega casto chore. Ked su chore, unavene a mrzute, nenutim ich upratovat. Ved kto vtedy vladze? Lenze moje decka su zdrave tak 3-4dni a nasledne aj 7 tyzdnov choroba. Takze niektore postupy co tu radia su absolutne nemozne u nas. Ked boli zdravy skusila som im nechat bordel v izbe a mali ist spat. No im to vadilo. Bol plac a knuranie, ale odlozili to. No skoncili az 22:30 v polospiacom stave. A hned zas choroba🤦 Mozno keby to mali denne po sebe dlhsie, naucili by sa, ale... Radsej spracem ja 1x za den vecer pred spanim. Piesok u nas nie je zakazany. Ale mozu ho len v kuchyni a len v hlbokom plechu. Plastelinu maju tiez volne kedy chcu. Ak ju nechali vonku spratala som a hodila do kosa s tym ze vyschla. Odvtedy len upozornim ked od nej odidu, ze pozor uschne im na kamen a hned ju odlozia do nadobky. Samozrejme ze su kusocky kade tade, ale to hned povysavam a je klud. Treba si najst co tebe vyhovuje najviac a skusat co na deti plati...

slavka1988
11. júl 2025

@author piesok a plastelína u nás nie ,ani maľovanie vodovkami to všetko ošpliechane bolo to hrozne a potom si dcéra išla štetce umyť a unyta kúpeľňa bola. Čudu.Ked je pekne sme vonku ihrisko ,deti sa kúpu hráme loptové hry keď je škaredo a sme doma tak spoločenské hry ....karty.

bullinka
11. júl 2025
@anonym_autor

@unicornlady Keby sa zavreli do izby, nech sa tam stavajú na hlavu. Ale sú na celom spodnom poschodí a pritom majú herňu. Nerozumiem…. Iné deti majú max svoje izby a nie ešte takýto priestor navyše. Mala som dojem, že urobím dobre, že sa budú mať kde zavrieť. Som naozaj naivná a blbá

@anonym_autor ježiši, to sú tu zase odporucania... Jasne, majú to aj ostatné matky, bordel, rev, bitky... No máloktorá to prizná. U nás jej aj kľučka, ale aj tak vyklopkavaju stále na okná. Neviem, ako staré máš ostatné detičky, najmladší hovoríš,že má 3. Ono časom to bude trošku lepšie, ale zase nečakaj zázraky. No aspoň ta plastelína nebude všade. A snáď sa ti podarí dosiahnuť, aby svoj bordel udržiavali vo vlastných izbách a nie po celom dome. Držím päste a ver, že nás je takých viac. Moje odporúčanie je možno len,aby si sa skúsila na to povzniesť. Uprac, keď máš čas a hlavne si myslis,že to aspoň chvíľu vydrží, aby si si to užila. Na zbytok kašli. Inak sa z toho zbláznis.

dianaaaaa
11. júl 2025

V prvom rade treba decká vedieť aj vychovať 😉

saxana000
11. júl 2025

Vyprdnut sa na upratovanie nadychnut vydychnut a venovat sa detom plnohodnotne a aspon 30 minut bez odbiehania k pradlu hrncom telefonu rozloz im vlacikovu drahu vysyp zvierata kocky postavte mesto zoo domy mrakodrapy naozaj nevies zabavit vlastne deti? Ked to bude po celej izbe prehraju sa s tym lebo to bude nove.sprav im bunker kludne v obyvacke vlez do neho s nimi. Si nervozna podrazdena lebo mas pocit ze nic nestihas a oni su na vine.oni to citia Ked sa pohrate vezmi ich do kuchyne jednemu handru do ruky nech oblizuje stol stolicky druhej daj vytriedit suflik lyzicky vidlicky.robota zbytocna ale pre nich zabava ak to nikdy nerobili.deti su radi potrebne a dolezite.necuduj sa ze ked ich stale odhanas mas ich nonstop za zadkom.. oni chcu byt s tebou a ty miesto toho chodis okolo domu a hundres.. aj upratovat mozte spolu.mladsiu si to neucila rasp.myslim ze ak to aj utobila tak podla teba nie dost dokladne no naco bude nieco robit ked to spravis aj tak este raz po nej..
Od 3 rocneho tiez necakaj zazraky ani to ze 7 rocna mu bude opatrovatelkou..
Znic deti na ihrisku jest im daj 5x za den a upratuj ked odpadnu do postele. Vsetko ostatne naozaj pocka.aj prazdniny sa raz skoncia.

andrea2667
11. júl 2025

Aj moje deti mali besnotu. Tri rady. 1. Divoké deti treba dlho a únavne venčiť. 2. Všetky hračky som odložila do vreca mimo bytu, lebo sa nehrali, len ničili, rozhadzovali a bili sa. Asi po týždni som vybrala po jednej hračke, ktorú si vybrali. Vymeniť si ju mohli 2 x denne. 3. (toto som celkom nezvládla) Dôslednosť v dodržiavaní pravidiel a hraníc. A ešte niečo. VŽDY popri tom MUSIA CÍTIŤ BEZPODMIENEČNÚ LÁSKU. To znamená, že ich miluješ nie preto akí sú, ale preto že sú.

oneinamillion
12. júl 2025
@evkatk

To, čo opisuješ, je o totálnom zanedbaní výchovy z tvojej strany. Predsa ak si vyrastala v rodine, kde bol stále poriadok a čistota, nemohla si dopustiť svojim deťom, aby robili špinu. A začína to od úplne útleho veku. Mnohé neporiadne mamky dávajú deťom do rúk rožky, keksíky a akékoľvek jedlo a tie to jedia, kde príde, špinavými rukami sa dotýkajú nábytku, čalúnenia, drobia omrvinky na zem,... V rodine, kde sú malé deti do 5 - 6 rokov nesmú byť omrvinky nikde v byte, dieťa má vyrastať v absolútnej čistote a k tomu musí byť stále vedené. Ono už ako 1,5 - ročné musí vedieť, že jesť čokoľvek, aj keď len 1 piškótu, musí výlučne za stolom alebo v krmiacej stoličke. Ak len raz mamička dá dieťaťu mimo stola akúkoľvek maličkosť do rúk na jedenie, totálne zlyhala vo výchove alebo pochádza z rodiny, v ktorej neporiadok a špina boli samozrejmosťou. Podlaha sa nevysáva a umýva kvôli špine, ale tam môže byť v poriadnej rodine iba prach, ktorý treba denne vysať a zmyť. To isté platí aj pre hračky. Dieťa nemá vyberať veľa hračiek. S ktorými sa prestane hrať, už 2 - ročné dieťa vie, že ich má odložiť, odkiaľ ich vybralo. To všetko sa dá naučiť bez drezúry, kriku,... Ak je stále k tomu vedené, berie to ako samozrejmosť a ani ho nenapadne hračku neodložiť. " Ona ide spinkať", to hovorili, keď ich odkladali. O hračky sa starali a nemali sme žiadne pokazené, zničené, lebo k nim vytvorili dobrý vzťah. Ak prišla návšteva s deťmi, nepustili ich k hračkám nedovolili im ani brať do rúk, lebo sa stalo, že niečo zničili a z toho bol nesmierny plač a žiaľ aj niekoľko dní.O deti sa treba starať, nielen nakŕmiť ich a šatiť, ale aj vychovávať k vzájomnému rešpektu a dobrému spolunažívaniu. Mala som 3 deti, ale nikdy sa nebili ani nepobili. Matke, ktorej deti sa bijú, bolo by vhodné deti odobrať. Predsa žijú v napätí v strese a neporiadku. Čo z nich vyrastie bez života v slušnom čistom prostredí, bez výchovy k vzájomnej úcte a rešpektu nielen k rodičom, ale aj k súrodencom a iným? To treba učiť od narodenia. A nie je potrebná žiadna prehnaná prísnosť, len dôslednosť vo výchove a aj s 3 - ročným dieťaťom sa dá v kľude dohodnúť na tom, čo chceme dosiahnuť a presvedčiť ho, čo je správne. Nikdy rodič nesmie jedno a to isté raz povoliť, inokedy nie, prípadne to vyčítať. Rodič nikdy nesmie na deti kričať a prikazovať. Vtedy stráca autoritu a deti ho budú mať na háku. Ale starostlivosť o deti chce rodiča po celý deň. Žiadne svoje aktivity, telefón, počítač, ... To až keď deti zaspia. Celý deň je treba sa iba im venovať ak sme ich mali. Inak to s nimi v budúcnosti nemusí dobre skončiť a preberú si stereotyp správania sa z domu. Takí by nemali mať deti, lebo tie si to odnesú do života, ktorý bude k takým nevychovaným veľmi krutý.

@evkatk neviem sa rozhodnúť, či si taká vtipná a tvoj príspevok je sarkasticky od prvého riadku po posledný, alebo to myslis vážne😏

andrea2667
12. júl 2025
@dianaaaaa

V prvom rade treba decká vedieť aj vychovať 😉

@dianaaaaa K tomuto bonmotu by som dodala malú opravu. Na papulu je nesprávne nielen gramaticky. Deti majú vypínač na zadku.