icon

Ako zvládať nadmerný strach babičky o vnúča?

18. júl 2025

Ahojte, viem že pri deťoch je opatrnosť vždy na mieste ale ako zladiť návštevy/komunikáciu pri babke, ktorá vidí nebezpečie aj na rovnej ceste.
Návštevy u svokry, písanie a ňou alebo komunikácia, volanie ma už pekne štvú.
Máme 2,5 ročnú dcéru, svokra sa o ňu zaujíma ale všade vidí niečo zlé. Ja už jej ani nehovorím kam ideme, ani jej neukazujem fotky a návštevy sme tiež obmedzili. Tá osoba sa všetkého ohľadom dcéri bojí, uvediem pár príkladov:
Poslala som jej fotky zo zoo kde dcéra hladká v hladkacom kútiku malé kozliatka, hneď prišla záplava správ či sme normálny ako ju mohla koza napadnúť, pohryznúť a aký sme nezodpovední.
Sme u nej a chcem dať dcére jablko, hneď či som normálna, jablkom sa môže zadusiť a také nebezpečné veci nemá čo dieťa jesť, jediné jablkovú výživu (toto je inak pri všetkom, podľa nej sú vhodné len tekuté/kašovité jedla a polievky lebo iné veci sú nebezpečné.
Hovorila som že nebudeme doma lebo ideme na víkend pri vodu, znovu to isté, môže sa utopiť, rukavniky, koleso, vesta, nič není dostačujúce.
Tie návštevy u nej sú tiež není ideálne, všetko by dcére zakazovala len nech sedí, všade na rukách alebo za ruku aj po dvore...to sa samozrejme ani dcére nepáči a začína svokru odmietať.
Muž sa s ňou už veľakrát hádal lebo hovorila že sme nezodpovední magori čo si chcú zabiť dieťa.
Samozrejme všetko vždy robíme v záujme dieťaťa, myslíte že je nejaká cesta aby svokra aspoň o polovicu ubrala?
Nikdy takáto nebola, vždy bola akčný typ, nevieme o žiadnej udalosti z minulosti prečo by sa takto správala.
Môže ísť o nejaké psychické ochorenie? K lekárovi dobrovoľne ísť nechce lebo my sme mimo a ona je opatrná. Prípadne môže jej obvodný lekár nariadiť návštevu psychiatria/psychológa?

Strana
z2
anonym_21375e
18. júl 2025

@anonym_autor ze pri vodu😲, k vode sa pise. A vek? Je rozdiel ked sa takto sprava patdesiatnicka a je ine ked sa takto sprava sedemdesiatnicka

autor
18. júl 2025
@anonym_21375e

@anonym_autor ze pri vodu😲, k vode sa pise. A vek? Je rozdiel ked sa takto sprava patdesiatnicka a je ine ked sa takto sprava sedemdesiatnicka

@anonym_21375e celý život sa u nás hovorí pri vodu...myslím že to používa veľa ľudí tak neviem prečo sa tak čuduješ...má 60r

misulikver111
Autor odpoveď zmazal
autor
18. júl 2025
@misulikver111
Odpoveď bola zmazaná

@misulikver111 veď ako hovorím, ja na ňu dávam pozor, nenechám ju len tak robiť niečo. Ale to dieťa má 2,5 roka je živá, aktívna a svokre vadí že aj po dvore by išla sama, to len a rukách alebo za ruku. Ide o to že sa boji všetkého.

anonym_21375e
18. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_21375e celý život sa u nás hovorí pri vodu...myslím že to používa veľa ľudí tak neviem prečo sa tak čuduješ...má 60r

@anonym_autor je to nespisovne, ja neviem kde to je u vas, u nas sa rozprava spisovne. Preto sa cudujem, treba ovladat spisovnu slovencinu.
https://jazykovaporadna.sme.sk/q/7604/

ukgirls
18. júl 2025
@anonym_21375e

@anonym_autor je to nespisovne, ja neviem kde to je u vas, u nas sa rozprava spisovne. Preto sa cudujem, treba ovladat spisovnu slovencinu.

@anonym_21375e to naozaj? radsej pisat nespisovne ako byt ako ty ... nemam problem vyrobim si problem ... omg tetula daj si oddych od skoly a radsej pohar vina-troska uvolnenia a hned mas o vrasky menej ..

prasiatko30
18. júl 2025
@anonym_autor

@misulikver111 veď ako hovorím, ja na ňu dávam pozor, nenechám ju len tak robiť niečo. Ale to dieťa má 2,5 roka je živá, aktívna a svokre vadí že aj po dvore by išla sama, to len a rukách alebo za ruku. Ide o to že sa boji všetkého.

@anonym_21375e existuje jedna tema - nieco ako - ake gramaticke chyby ma rozculuju. Smelo prispej, ale tu si mala odpovedat k teme.

@anonym_autor - jedine odignorovat, alebo si robit srandu, lebo inak sa z toho zblaznis. Alebo ak nechces udrziavat dobre vztahy - dobre sa zdut a nechodit viac na navstevy

bielasovicka
18. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ze pri vodu 🫣🙈

lenka.25
18. júl 2025

Svokre by som absolútne neposielala fotky, nehovorila kam ideme . Keby sa mi starala do výchovy, čo má , čo nemá jesť , jasne by som jej dala najavo , že ja som jej matka a ona nech sa nestará , svoje deti si už vychovala ! Áno, dcéra čím bude staršia, tým bude svokru viac a viac odmietať , lebo ako sa hovorí, deti treba nechať rásť

bielasovicka
18. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor a ona toto robila aj pri svojich deťoch? Véd to je hrozné

letfenixa
18. júl 2025

@anonym_autor nie, obvodny lekár jej žiadnu návštevu psychologa nenariadi. Zmeniť sa nezmení, musela by sama chcieť a jej sa jej spravanie zdá v poriadku.

autor
18. júl 2025
@bielasovicka

@anonym_autor a ona toto robila aj pri svojich deťoch? Véd to je hrozné

@bielasovicka áno to je najväčší problém tu
@lenka.25 už to nerobíme, len ide aj o ňu ak by to bola nejaká diagnóza treba to riešiť.
@bielasovicka nie nerobila práveže, vždy bola akčná

bielasovicka
18. júl 2025
@anonym_autor

@bielasovicka áno to je najväčší problém tu
@lenka.25 už to nerobíme, len ide aj o ňu ak by to bola nejaká diagnóza treba to riešiť.
@bielasovicka nie nerobila práveže, vždy bola akčná

@anonym_autor no ináč ja mam tiež vnučika, a som pri ňom oveľa opatrnejšia ako pri svojich deťoch som bola. To babky asi tak majú. Ale že až takto, to nie. Skôr ho učím na všetko, aby sa ničoho nebál, nech z neho není nejaký bojko 😊.som skôr taká "akčná". U tvojej svokry to je už nejaká diagnóza.

mk1111111111
18. júl 2025

Ziadna dg., len sa jednoducho boji.

bielasovicka
18. júl 2025
@mk1111111111

Ziadna dg., len sa jednoducho boji.

@mk1111111111 ale až takto?

bielasovicka
18. júl 2025

Ja chápem ze sa bojí, aj ja sa bojím. Hovorím, je to úplne iné ako pri svojich deťoch. Ale zas netreba preháňať, ved to není dobre ani pre to dieťa.

mk1111111111
18. júl 2025
@bielasovicka

@mk1111111111 ale až takto?

@bielasovicka az takto. Zial, poznam. Mozno ju to trocha prejde, ked bude mala starsia. Ale, hadat sa s nou je zbytocne, ona za to v podstate nemoze. Ma to jednoducho tak. Aj niektori chlapi sa boja hrat s malymi babatkami, drzar ich, strazit a nedavame im hned dg

bielasovicka
18. júl 2025
@mk1111111111

@bielasovicka az takto. Zial, poznam. Mozno ju to trocha prejde, ked bude mala starsia. Ale, hadat sa s nou je zbytocne, ona za to v podstate nemoze. Ma to jednoducho tak. Aj niektori chlapi sa boja hrat s malymi babatkami, drzar ich, strazit a nedavame im hned dg

@mk1111111111 to je pravda. Ani môj muž nikdy nedvíhal deti keď boli malé 🤣. Bal sa.

mk1111111111
18. júl 2025
@bielasovicka

@mk1111111111 to je pravda. Ani môj muž nikdy nedvíhal deti keď boli malé 🤣. Bal sa.

@bielasovicka no vidis a nehladala si za tym dg.

autor
18. júl 2025
@mk1111111111

@bielasovicka no vidis a nehladala si za tym dg.

@bielasovicka
@mk1111111111 ja chápem že sa boji, ale aby sa dieťa nemohlo pohnúť bez nej? Aby do 2r dieťaťa chcela dávať len tekutú stravu lebo sa zadusí? Mne to príde trochu moc

bielasovicka
18. júl 2025
@anonym_autor

@bielasovicka
@mk1111111111 ja chápem že sa boji, ale aby sa dieťa nemohlo pohnúť bez nej? Aby do 2r dieťaťa chcela dávať len tekutú stravu lebo sa zadusí? Mne to príde trochu moc

@anonym_autor áno, je to už moc

ayato
18. júl 2025

Moja starká je taká istá, my sme si pri nej teda užili v detstve 🙈. 3 roky sme mali a keď nás strážila museli sme sedieť na posteli a po zemi boli vankúše naukladané ak by sme náhodou spadli 😂 legendárnu fotku z toho stráženia máme. Teraz mám ja deti a robí to isté. Ani 7 ročný nemôže ísť dole dvorom sám, lebo jej syn tam ako malý spadol a môže spadnúť aj on . S jedlom to takto našťastie nemá, ale ostatné aktivity to je na psychiatra 😐. Ak si idú maľovať tak im najprv "vypíše" pastelky aby nemali ostré hroty a pozahýna papier aby sa neporezali 😃, miesto lopty majú len balón lebo loptou si môžu kopnúť do hlavy, jesť môžu len lyžicou aj rezeň lebo vidličkou sa pichnú do hrdla , kocky nemajú plastové alebo drevené, ale plyšové 🙈... A všade s nimi za ručičku. Dole schodmi ich musím niesť na rukách a ešte ma ona zo zadu pridržiavať chce ...

bolarazjedna
18. júl 2025

Podľa popísané ho ma úzkosť u poruchu, mohla by to riešiť psychológom, eventuálne psychiatrom, ale zo by chcela aj ona. Skuste byt k nej empaticka, ona to musí mať ťažké, žiť s takými obavami, a porozprávať sa s ňou o tom tak, aby cítila, že jej chcete pomôcť, nie, že z nej robíte hysterku a blázna. A samozrejme, držte si hranice, zakaždým "ďakujeme, že sa staráte, ale my to robíme tak a tak". Keď povie, že ste nezodpovední, tak len opakovať, že je to jej názor a nemusíte mať rovnaký názor na veci.

anonym_21375e
18. júl 2025

@anonym_autor no nabuduce keď pojdete pri tu vodu, zoberte babku pri vodu a nech strazi vnucku ona

svetlonos
18. júl 2025

@anonym_autor
zrus ko takto uplne pokial sa nedá do poriadku. Ja mam dosť svojich strachov, nepotrebujem este aj babkine. A rovnako s tým rovným chodníkom aj i nas, dieta malo 4 roky! Ze pod daj mi ručičku aby si nespadol a nebež!!
Jasne ze maly bežal spadol a potom som mnou chcel len za ruku. A babka na to - no vidíš? Som ti povedala!
Slak mna skoro trafil! Ona ani nepochopila, ze vytvorila do času decku strach chodit a bežať po rovnom chodníku.
Defektov- môže sa s nim hrat tak akurát pleso, zvyšok nema význam. Všade vidi hrozby a dodržuje dieta, ma potom strachy, ktoré mu ona vytvorila.
Zena pod 60 rokov!
Takze tvrdo zrušiť lebo zarobi malej na parádne problémy.

januska12323
18. júl 2025
@anonym_autor

@bielasovicka

@anonym_autor lekár jej žiadne vyšetrenia nenariadi pokiaľ nie je nebezpečná pre okolie, čo ona nie je. Obmedzila by som kontakt na nevyhnutné minimum, deptať si môže svoju rodinu nie moju. Dieťa ju bude časom odmietať aj samo.

motylik2559
18. júl 2025

No ja ti neviem, ale pri tejto teme som si spomenula na stare dobre casy, ked sme boli detmi my a x-krat rozbite alebo odrete kolena, lakte, rozbita brada a tu som, dokonca vcelku😄 Ved sa stane,ze dieta aj spadne, ale svet sa podla mna nezruti🤷‍♀️ U nas na ihrisku su tiez take zeny, ale nie babky, su to mamicky, ktore za kazde jedno osuchnutie na dietati sa dobre ze nervovo nezrutia🤦‍♀️😄 Takze neviem ci to co ma tvoja babka je rovno diagnoza, kedze to ma aj xy mamiciek...to by asi potom malo neskutocne kvantum zien nejaku Dg. Moze byt viac uzkostliva, ale to nie je hned diagnoza. Skusala si sa uz citlivo porozpravat s babkou, ze dieta nie je z porcelanu a ze teda aj za nasich cias sa diali male urazy a sme tu ziví a zdraví? Mozno by to stalo za skusku. Ale porozpravaj sa s nou hlavne vklude a bez vycitaveho tonu. No a ked to nepojde, tak skusit babke povedat, ze nech sa stopne s tym strachom o vnucatko, lebo je mozne,ze budes ho vidat menej aj keby si nerada...skus to takto nejako. No a este k tym co riesia slovensku gramatiku a gramaticke okienka...su rozne oblasti na SK, cize aj rozne narecia alebo sa tam hovori trosku inak...trosku tolerancie neuskodi. Ja som z BA a tiez sa tu nehovori tak, ako autorka napisala, ale neriesim to, lebo ide o prispevok ako taky a nie, aby som jej tam vytykala ci napise tak ako sa hovori u nej🤷‍♀️ Keby som mala v kazdom clanku hladat nespisovne slova a upozornovat na to, tak by sme sa nedostali poriadne ani k pointe clanku, co napise autorka. Takze odporucam vam, najdite si rozne gramaticke a na spisovnu slovencinu kvizy a teste sa, ked ho date dokonale, ake ste skvele...ale tu to riesit je odveci, ked textu a co autorka inak normalne napise porozumieme🤷‍♀️ Pekny den🙂

eleanor2510
18. júl 2025
@anonym_21375e

@anonym_21375e akoze co sa tu zavzdusnujes kvoli nareciu? Si slovencinarka alebo co? Lebo ja som, u nas sa celu historiu hovori ist pri nieco, viem, ze je to nespisovne, ale nebudem druhych napominat. Inde sa povie idem do doktora, mam tym ludom nadavat alebo co? Vobec neriesis podstatu problemu, zameriavas sa na uplne nepodstatny detail

eleanor2510
18. júl 2025

@anonym_autor obmedzte navstevy, ked sa bude babka pytat, preco ste prestali k nej chodit (alebo do nej chodit, nech tu niekoho nastvem), povedz, ze nepridete, kym nezvesi vsetky obrazy zo stien, lebo mozu predsa na malu spadnut, kym nevyhodi vsetky noze z kuchyne a podobne. Mozno sa uvedomi, mozno nie

anika
18. júl 2025

@anonym_autor ma strach, nie je jedina stara mama, co sa o vnucata boji viac, ako sa bala o vlastne deti, vypocut, upokojit, piovedat, ze zodpi ednost je na vas, ako rodicoch
Kolko mate rokov?vies, casom mozno sama uznas, ze si ako mlady rodic urobila vela hluposti a preslapov v starostlivosti o dieta a babbka to mozno aj vidi a preto sa boji...

Strana
z2